Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

αυτή η φορά ο μεσσήνιος πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δεν θα επιτρέψει στους Αρκάδες να κερδίσουν τις φυλακές που δικαιούνται οι Μεσσήνιοι…

Ανήγγειλε ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν θα επιτρέψει να μη γίνουν οι φυλακές στη Μεσσηνία!


    ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ
    Στη λογική του λεγόμενου «Αρκαδικού λόμπι», που μονίμως στερεί από τη Μεσσηνία όσα δικαιούται προς όφελος της Αρκαδίας, μπήκε πάλι σήμερα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, που υπαινίχθηκε ωστόσο ότι αυτή η φορά ο μεσσήνιος πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δεν θα επιτρέψει στους Αρκάδες να κερδίσουν τις φυλακές που δικαιούνται οι Μεσσήνιοι…

    Ο Κώστας Μαργέλης, που έχει ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας χωρίς κομματικές στηρίξεις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι φυλακές θα γίνουν στη Μεσσηνία, παρ’ ότι η γνωμοδοτική επιτροπή προτείνει ως καταλληλότερα, για την ίδρυση σοφρωνιστικού καταστήματος, οικόπεδα που βρίσκονται στο Νομό Αρκαδίας.
    Ο υπερκομματικός Κώστας Μαργέλης υποστήριξε ότι έχει εμπιστοσύνη κυρίως στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν θα αφήσει να αδικηθεί η Μεσσηνία, ενώ αναφέρθηκε και στις τοποθετήσεις που έχουν κάνει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Δημοκρατική Αριστερά, υπέρ της δημιουργίας των φυλακών στη Μεσσηνία.
    Σε ερώτηση του «Kalamata Journal», για το αν η δυναμικότητα του λεγόμενου «Αρκαδικού λόμπι» οφείλεται στην αδυναμία των πολιτικών της Μεσσηνίας, ο Κώστας Μαργέλης απάντησε ότι «οι Μεσσήνιοι πολιτικοί κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους».
    Ειδικότερα, ο Κώστας Μαργέλης, είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι: «Η ΘΕΜΙΣ κατασκευαστική είχε ζητήσει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου δύο εκπροσώπους της για τη συγκρότηση της επιτροπής καταλληλότητας για την εξεύρεση κατάλληλης θέσης για το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Πελοποννήσου. Ως εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη επιτροπή αυτή ορίσθηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Φλώρος Σπύρος και η κ. Λαπαθιώτη Παναγιώτα.
    Αντικείμενο της επιτροπής ήταν να επισκεφθεί όλα τα προταθέντα γήπεδα και να επιλέξει το καταλληλότερο.
    Η εξέλιξη αυτή ήταν συνέχεια σχετικής απόφασης του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, η οποία είχε ληφθεί το Ιούνιο του έτους 2011, με την οποία είχε οριστεί η πρώτη επιτροπή εξεύρεσης γηπέδων για το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Πελοποννήσου, στην οποία επιτροπή σημειωτέον η πλειοψηφία αποτελείτο από εκπροσώπους της Αρκαδίας.
    Μίλησα και θα μιλάω συνέχεια για αρκαδικό λόμπυ, αρκαδικό λόμπυ που εμποδίζει να γίνουν πράγματα στη Μεσσηνία. Αυτό είναι μια γενικότερη πεποίθησή μου, ότι δηλαδή η Μεσσηνία, παρά τα προφανή πλεονεκτήματά της ήταν διαχρονικά ένας αδικημένος Νομός σε σχέση με την Αρκαδία. Θυμίζω ότι για πολλά χρόνια η Ελλάδα σταματούσε στην Τρίπολη.
    Αλλά και στο θέμα του σωφρονιστικού καταστήματος το αρκαδικό λόμπυ ξαναχτύπησε, όπως τούτο προέκυπτε από τη σύνθεση της πρώτης επιτροπής που όρισε τότε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου. 8 μέλη ήταν από την Αρκαδία και 5 από τη Μεσσηνία. Θυμίζω ότι η Μεσσηνία ζητούσε τότε ισοτιμία και ισομέρεια και είχα ασκήσει και κριτική για τη σύνθεση της επιτροπής αυτής.
    Έτσι λοιπόν, κλιμάκιο της Θέμιδος κατασκευαστικής, ήρθε στις 19.09.2012 στο Νομό μας και επισκέφθηκε τα προταθέντα γήπεδα στο Νομό Μεσσηνίας, ήτοι: στην περιοχή του Γαρδικίου, στην περιοχή του τοπικού διαμερίσματος Άρεως και δύο γήπεδα μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων Πλατέως – Αρφαρών – Αριοχωρίου, στη θέση «Ράχη» και ένα γήπεδο στην περιοχή Αριστομένη Μεσσηνίας. Απέμεινε σε εκκρεμότητα να ελεγχθεί ένα γήπεδο στην περιοχή του Δωρίου (Δήμος Οιχαλίας), το οποίο λογικά πρέπει να ελέγχθηκε αργότερα.
    Προηγουμένως, η επιτροπή αυτή είχε ελέγξει αντίστοιχα γήπεδα στην περιοχή της Τρίπολης και εντός των επομένων ημερών θα επισκεπτόταν και γήπεδα της περιοχής της Μεγαλόπολης.
    Οφείλω να σας ενημερώσω, ότι το κυριότερο κριτήριο χωροθέτησης του νέου καταστήματος κράτησης, πρέπει να είναι η δημιουργία ενός καταστήματος κράτησης στην ευρύτερη περιοχή της έδρας κάθε Εφετείου, σε προσπελάσιμη κατά το δυνατόν θέση, με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση τόσο του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της περιφέρειας, όσο και του καταστήματος κράτησης από τις υφιστάμενες τεχνικές και κοινωνικές υποδομές της περιοχής. Επίσης, κριτήριο αποτελεί, η, κατά το δυνατόν, αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράζεται από τους θεσμοθετημένους φορείς της.
    Θα πρέπει να γίνουν απολύτως κατανοητά τα εξής:
    Η Πελοπόννησος ως γνωστόν έχει σήμερα τέσσερα καταστήματα κράτησης, ένα στην περιοχή της Πάτρας (που υπάγεται στο Εφετείο Πατρών), ένα στην περιοχή της Τρίπολης και δύο στην περιοχή του Ναυπλίου (που και τα τρία αυτά υπάγονται στο Εφετείο Ναυπλίου).
    Ως γνωστόν, στην πόλη της Καλαμάτας λειτουργεί μόνιμο Εφετείο από την 1-11-2004.
    Η δημιουργία σύγχρονου καταστήματος κράτησης στην έδρα του Εφετείου Καλαμάτας ενδυναμώνει τη λειτουργία του ίδιου του Εφετείου, αλλά και η ύπαρξη και μόνο του Εφετείου Καλαμάτας οδηγεί στην επιτακτική ανάγκη για ίδρυση ενός σύγχρονου καταστήματος κράτησης στην περιφέρεια του.
    Είναι λοιπόν αλληλένδετη και αλληλοσυμπληρωματική η ύπαρξη του Εφετείου Καλαμάτας και συγχρόνως ενός καταστήματος κράτησης στην έδρα του Εφετείου Καλαμάτας.
    Είναι γνωστό ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία, το σύνολο των Δήμων της περιοχής, οι τοπικοί φορείς, οι επιστημονικοί σύλλογοι και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας όχι μόνο έχουν τοποθετηθεί θετικά στην προοπτική ανέγερσης ενός συγχρόνου καταστήματος κράτησης στα όρια της Περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας, αλλά θεωρείται από όλους και αναγκαία η λειτουργία του, σε συνάρτηση πάντα με τη λειτουργία του Εφετείου Καλαμάτας.
    Είναι πέραν πάσης λογικής, να δημιουργηθεί νέο κατάστημα κράτησης στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, που υπάγεται στο Εφετείο Ναυπλίου, στα όρια του οποίου είναι εγκατεστημένα ήδη τρία σωφρονιστικά καταστήματα.
    Δεν μπορεί να συνεχιστεί το καθεστώς να αδικείται κατά κανόνα η Μεσσηνία και όλα να γίνονται στην Αρκαδία.
    Είναι παμμεσσηνιακό αίτημα να μην αδικηθεί, για άλλη μια φορά η Μεσσηνία, αλλά και το Εφετείο Καλαμάτας και να ωφεληθεί ξανά η Αρκαδία.
    Ήδη η Νομαρχιακή Επιτροπή  του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας με σχετική επιστολή της, που απέστειλε τον Αύγουστο 2011 στον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαϊωάννου, έχει ταχθεί υπέρ της ίδρυσης φυλακών στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
    Η Δημοκρατική Αριστερά, προ έτους περίπου, με τον κ. Φώτη Κουβέλη και τον κ. Νίκο Τσούκαλη, έχουν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή με την οποία υποστηρίζει την ίδρυση φυλακών στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
    Είναι αυτονόητο ότι και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, διαχρονικά και αποφασιστικά, στηρίζει σε όλες τις ευκαιρίες και σε όλους τους τόνους το παμμεσηνιακό αίτημα, ότι το σωφρονιστικό κατάστημα πρέπει να γίνει στον τόπο που επιτάσσει η λογική, δηλαδή εντός των ορίων του Εφετείου Καλαμάτας.
    Είναι γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες μου η επιτροπή καταλληλότητας φαίνεται να έχει καταλήξει και στις τρεις πρώτες  θέσεις είναι θέσεις που βρίσκονται στην Αρκαδία και ακολουθούν οι υπόλοιπες έξι θέσεις που έχουν προταθεί από τη Μεσσηνία.
    Αυτό καταρχήν δε σημαίνει απολύτως τίποτα.
    Η απόφαση για την επιλογή της θέσεως σε κάθε περίπτωση θα είναι πολιτική.
    Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη τόσο στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και κυρίως στον πρωθυπουργό της χώρας μας, τον Μεσσήνιο Πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά.
    Μία εκ των πολλών μαχών φαίνεται να έχει προς το παρόν χαθεί, πλην όμως σας διαβεβαιώ ότι τον πόλεμο τελικά θα τον κερδίσει η Μεσσηνία, θα τον κερδίσει το Εφετείο Καλαμάτας.
    Θα γίνει αυτό που επιτάσσει η λογική. Το νέο σωφρονιστικό κατάστημα ανήκει εντός των διοικητικών ορίων του Εφετείου Καλαμάτας».                                                                              

    Βεβαιότητα Μαργέλη πως οι νέες φυλακές θα γίνουν στη Μεσσηνία

    Τελευταία Ενημέρωση: 19/07/2013   
    Βέβαιος πως οι νέες φυλακές θα κατασκευαστούν στη Μεσσηνία δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κωνσταντίνος Μαργέλης. Χωρίς να εξηγήσει από πού πηγάζει αυτή του η βεβαιότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η απόφαση για την επιλογή της θέσεως σε κάθε περίπτωση θα είναι πολιτική. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και, κυρίως, στον πρωθυπουργό της χώρας μας, το Μεσσήνιο πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Μία εκ των πολλών μαχών φαίνεται να έχει προς το παρόν χαθεί, πλην όμως σας διαβεβαιώ ότι τον πόλεμο, τελικά, θα τον κερδίσει η Μεσσηνία, θα τον κερδίσει το Εφετείο Καλαμάτας.
    Θα γίνει αυτό που επιτάσσει η λογική. Το νέο σωφρονιστικό κατάστημα ανήκει εντός των διοικητικών ορίων του Εφετείου Καλαμάτας».
    Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στο «αρκαδικό λόμπι, που εμποδίζει να γίνουν πράγματα στη Μεσσηνία» και διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως «οι Μεσσήνιοι πολιτικοί έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν, αλλά δε βρίσκονταν τόσο κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων, όσο οι Αρκάδες».     

    Ιστορικό        
    Αναφερόμενος στο ιστορικό του θέματος, είπε πως η «ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική» είχε ζητήσει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου δύο εκπροσώπους της για τη συγκρότηση της επιτροπής καταλληλότητας για την εξεύρεση κατάλληλης θέσης για το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Πελοποννήσου. Ως εκπρόσωποι στην επιτροπή αυτή ορίσθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σπ. Φλώρος και Παναγιώτα Λαπαθιώτη. Αντικείμενο της επιτροπής ήταν να επισκεφθεί όλα τα προταθέντα γήπεδα και να επιλέξει το καταλληλότερο.
    Η εξέλιξη αυτή ήταν συνέχεια σχετικής απόφασης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, από τον Ιούνιο του 2011, με την οποία είχε οριστεί επιτροπή εξεύρεσης γηπέδων για το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Πελοποννήσου, στην οποία η πλειοψηφία αποτελούνταν από εκπροσώπους της Αρκαδίας, αφού συμμετείχαν 8 Αρκάδες και 5 Μεσσήνιοι, με αποτέλεσμα η Μεσσηνία να ζητά ισοτιμία και ισομέρεια, ενώ ο ίδιος είχε ασκήσει και κριτική για τη σύνθεση.
    Το κλιμάκιο της «ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστικής» ήρθε στις 19 Σεπτεμβρίου 2012 στη Μεσσηνία και επισκέφθηκε τα προταθέντα γήπεδα: στην περιοχή του Γαρδικίου, στην περιοχή του Άρι, μεταξύ Πλατέος – Αρφαρών – Αριοχωρίου, στη θέση «Ράχη» (δύο γήπεδα) και ένα γήπεδο στην περιοχή Αριστομένη Μεσσηνίας. Απέμεινε να ελεγχθεί ένα γήπεδο στην περιοχή του Δωρίου (Δήμος Οιχαλίας), που λογικά πρέπει να ελέγχθηκε αργότερα.
    Προηγουμένως, η επιτροπή είχε ελέγξει αντίστοιχα γήπεδα στην περιοχή της Τρίπολης και εντός των επομένων ημερών θα επισκεπτόταν γήπεδα της περιοχής της Μεγαλόπολης.

    Τρεις φυλακές στο Εφετείο Ναυπλίου
    Όπως ανέφερε, το κυριότερο κριτήριο πρέπει να είναι η δημιουργία ενός καταστήματος κράτησης στην ευρύτερη περιοχή της έδρας κάθε Εφετείου, σε προσπελάσιμη κατά το δυνατόν θέση, με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση τόσο του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της περιφέρειας όσο και του καταστήματος κράτησης από τις υφιστάμενες τεχνικές και κοινωνικές υποδομές της περιοχής. Επίσης, κριτήριο αποτελεί η, κατά το δυνατόν, αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράζεται από τους θεσμοθετημένους φορείς της.
    Σημείωσε ότι η Πελοπόννησος έχει σήμερα τέσσερα καταστήματα κράτησης: ένα στην περιοχή της Πάτρας (που υπάγεται στο Εφετείο Πατρών), ένα στην περιοχή της Τρίπολης και δύο στην περιοχή του Ναυπλίου (που και τα τρία αυτά υπάγονται στο Εφετείο Ναυπλίου).
    Στην Καλαμάτα λειτουργεί μόνιμο Εφετείο από την 1η Νοεμβρίου 2004.
    «Η δημιουργία σύγχρονου καταστήματος κράτησης στην έδρα του Εφετείου Καλαμάτας ενδυναμώνει τη λειτουργία του, αλλά και η ύπαρξη και μόνο του Εφετείου Καλαμάτας οδηγεί στην επιτακτική ανάγκη για ίδρυση ενός σύγχρονου καταστήματος κράτησης στην περιφέρειά του. Είναι αλληλένδετη και αλληλοσυμπληρωματική η ύπαρξη του Εφετείου Καλαμάτας και ενός καταστήματος κράτησης στην έδρα του Εφετείου Καλαμάτας», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Είναι πέραν πάσης λογικής να δημιουργηθεί νέο κατάστημα κράτησης στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, που υπάγεται στο Εφετείο Ναυπλίου, στα όρια του οποίου είναι εγκατεστημένα ήδη τρία σωφρονιστικά καταστήματα.
    Δεν μπορεί να συνεχιστεί το καθεστώς να αδικείται κατά κανόνα η Μεσσηνία και όλα να γίνονται στην Αρκαδία.
    Είναι παμμεσσηνιακό αίτημα να μην αδικηθεί, για άλλη μια φορά, η Μεσσηνία, αλλά και το Εφετείο Καλαμάτας, και να ωφεληθεί ξανά η Αρκαδία».
    Ακολούθως επισήμανε το ομόθυμο της τοπικής κοινωνίας ως προς την προοπτική ανέγερσης ενός συγχρόνου καταστήματος κράτησης στη Μεσσηνία, αλλά θεωρείται από όλους αναγκαία και η λειτουργία του, σε συνάρτηση πάντα με τη λειτουργία του Εφετείου Καλαμάτας.
    Μίλησε για τις περί του θέματος ενέργειες από τη Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ, όσον αφορά στη Ν.Δ., ανέφερε πως «είναι αυτονόητο ότι διαχρονικά και αποφασιστικά στηρίζει σε όλες τις ευκαιρίες και σε όλους τους τόνους το παμμεσσηνιακό αίτημα, ότι το σωφρονιστικό κατάστημα πρέπει να γίνει στον τόπο που επιτάσσει η λογική, δηλαδή εντός των ορίων του Εφετείου Καλαμάτας».
    Επικαλούμενος, τέλος,  πληροφορίες του, είπε πως στις τρεις πρώτες θέσεις η επιτροπή καταλληλότητας έχει καταλήξει σε εκείνες που βρίσκονται στην Αρκαδία και ακολουθούν οι υπόλοιπες που έχουν προταθεί από τη Μεσσηνία, υπογραμμίζοντας πως «αυτό καταρχήν δε σημαίνει απολύτως τίποτα».

    Ο δήμαρχος Οιχαλίας 
    Στη συνέντευξη παραβρέθηκε, χωρίς να έχει προσκληθεί, ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, ο οποίος τάχθηκε με τη σειρά του υπέρ της δημιουργίας φυλακών στη Μεσσηνία και ειδικότερα στην περιοχή του.
    Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως το γήπεδο που προτάθηκε στην περιοχή του Δωρίου προέκυψε ότι έχει μικρή εδαφική κλίση, ενώ υπέδειξε στην επιτροπή ένα άλλο, που δεν είχε κλίση. Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι θα υπάρξει στήριξη των υπόλοιπων Δήμων της Μεσσηνίας στο να δημιουργηθεί φυλακή στο Δήμο Οιχαλίας.

    Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  
    - See more at: http://www.tharrosnews.gr/news/content/%CE%B2%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%AD%CE%BB%CE%B7-%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%BD%CE%AD%CE%B5%CF%82-%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B7%CE%BD%CE%AF%CE%B1#sthash.7JFPlRRU.dpuf

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου