Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Mπορεί το αεροδιαστημικό κέντρο στην Καλαμάτα και με την υποστήριξη της NASA

Mπορεί το αεροδιαστημικό κέντρο στην Καλαμάτα και με την υποστήριξη της NASA
Φιλοξενούμενος στην χώρα μας του Δρ Περικλή Παπαδόπουλου και για να υποστηρίξει την υλοποιήσιμη προοπτική να γίνει η Καλαμάτα Ευρωπαϊκή Διαστημική Πύλη, βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες ο Δρ Αντρές Μαρτίνεζ (Δ/ντής Προγράμματος Διαστημικών Πτήσεων) ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της NASA AMES επάνω στους μικροδορυφόρους. Ο ίδιος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την δουλειά που έχει γίνει από την ελληνική ομάδα του κου Παπαδόπουλου και για την προοπτική να γίνει στην Καλαμάτα το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο. Μεταξύ άλλων τόνισε στην συνέντευξή του στην τηλεόραση BEST:

"Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμον που βρίσκομαι σε αυτήν την υπέροχη χώρα. Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι εδώ. Και αποφάσισα να είναι η Καλαμάτα ο πρώτος μου σταθμός, εξαιτίας των εξαιρετικών ανθρώπων που κατοικούν εδώ. Είμαι ο Antres Martinez και εργάζομαι για τη ΝΑSA, όπου είμαι SpaceFlight Project Manager (Δ/ντής Προγράμματος Διαστημικών Ταξιδιών) με ειδικότητα στους μικρούς και νάνο-δορυφόρους. Που ονομάζονται επίσης κυβικοί δορυφόροι, πολύ μικροί σε μέγεθος που πηγαίνουν στο διάστημα, που μας επιτρέπουν πολύ γρήγορα να αναπτύσσουμε προγράμματα στο διάστημα, για να δοκιμάσουμε τεχνολογίες, να κάνουμε επιστημονικά πειράματα, και, επίσης να φτιάξουμε τη νέα γενιά αεροδιαστημικών μηχανικών. Αυτά είναι παραδοσιακά προγράμματα, που στοιχίζουν εκατομμύρια δολάρια , που παίρνουν πολλά χρόνια και με τους κυβικούς δορυφόρους τα μικραίνουμε όλα αυτά. Μικραίνουμε όχι μόνο το κόστος αλλά και το χρόνο που χρειάζεται για να τα κατασκευάσουμε και να τα δοκιμάσουμε. Στα προηγούμενα 2-3 χρόνια είχα την ευχαρίστηση να συνεργαστώ με τον Δρ Περικλή Παπαδόπουλο και είναι ένας πολύ ταλαντούχος Καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ και έχουμε με επιτυχία στείλει ήδη δύο μικροδορυφόρους.
Οι μικροδορυφόροι τελευταία έχουν αρχίσει να γίνονται παρά πολύ δημοφιλείς γιατί είναι οικονομικοί να κατασκευαστούν, αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα και τώρα επίσης φτιάχνουμε το σχέδιο να τους συγκεντρώσουμε, σαν ένα γκρουπ, για να κάνουν διάφορες λειτουργίες. Υπάρχουν πάρα πολλές διαφορές στη χρήσης, παραγωγικές, βιομηχανικές, αλλά και κυβερνητικού ενδιαφέροντος. Αυτές ανεβάζουν την ποιότητα και κάνουν πιο γρήγορη την αποδοτικότητά τους. Παραδοσιακά μας έπαιρνε χρόνια να τα στέλνουμε στο διάστημα και να τα δοκιμάζουμε. Τώρα μπορούμε να τα δοκιμάσουμε και να τα ετοιμάσουμε σε χρόνο – ρεκόρ. Και πολύ οικονομικά.
9 μήνες πριν γνώρισα και έμεινα εντυπωσιασμένος από την ομάδα του Λ-Sat. Η ομάδα που αποτελείται από τους συμπατριώτες σας. Και είδα το ταλέντο, τη γνώση και την εμπειρία που απέκτησαν τον τελευταίο χρόνο, η οποία πραγματικά είναι τεράστιας σημασίας. Όχι μόνο για την Καλαμάτα, αλλά και για την Ελλάδα. Ήρθαν σε εμάς όχι μόνο για την καθοδήγηση για να φτιάξουν τον ελληνικό μικροδορυφόρο, αλλά ήρθαν με τον μικροδορυφόρο! Εάν αυτό είναι ένα δείγμα του ταλέντου που υπάρχει εδώ, δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι η Καλαμάτα και η Ελλάδα μπορούν με επιτυχία να δημιουργήσουν ένα αεροδιαστημικό κέντρο με την συνεργασία μας. Και να είναι όντως επιτυχημένο στο κοντινό μέλλον με βάση και τον σχεδιασμό που είναι ήδη υπαρκτός στην πρόταση του κου Παπαδόπουλου."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου