Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Μείωση του προσδόκιμου ζωής στα χνάρια της Αργεντινής βλέπουν οι γιατροί της Καλαμάτας


20/09/2013

Της Μαρίας Νίκα

Σε παρόμοιες καταστάσεις με την Αργεντινή, που είδε το προσδόκιμο ζωής των πολιτών της να μειώνεται δραματικά, οδηγεί την Ελλάδα η εφαρμογή του μνημονίου, παρατήρησαν χθες οι εκπρόσωποι του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, Μανώλης Μάκαρης και Χρυσάνθη Μάλλιου, πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα.
Οι αριθμοί, σύμφωνα με την κα Μάλλιου, μιλούν από μόνοι τους. Ένας στους πέντε Έλληνες φαίνεται να πάσχει από κατάθλιψη. Τα ποσοστά των αυτοκτονιών αυξήθηκαν κατά 43% από το 2007 μέχρι το 2011, ενώ 6 στους 10 δηλώνουν ότι αναβάλλουν ή ματαιώνουν για οικονομικούς λόγους την επίσκεψη στο γιατρό. Επίσης, 9 στους 10 ασθενείς δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Την ίδια στιγμή, ο πληθυσμός που συγκαταλέγεται σε ομάδες υψηλού κινδύνου συνεχώς διογκώνεται καθώς αυξάνονται οι παράγοντες κινδύνου, όπως δάνεια, χρέη, ανεργία, μείωση εισοδήματος. Αυξάνεται το ποσοστό των ανασφάλιστων πολιτών περίπου στο 1/3 του πληθυσμού, αυξάνεται η βρεφική θνησιμότητα, αυξάνονται τα ποσοστά συμμετοχής και οι κρατήσεις των ασφαλισμένων, πληθαίνουν τα εκτός λίστας φάρμακα, μειώνονται οι λειτουργικές δαπάνες.
Η γραμματέας του Σωματείου αναφέρθηκε και στους γιατρούς. Την τελευταία 5ετία πενταπλασιάστηκε το ποσοστό εκείνων που φεύγουν στο εξωτερικό. Το 2012 μετανάστευσαν 642 ανειδίκευτοι και 1.166 ειδικευμένοι. «Το σχέδιο του μνημονίου είναι μέχρι το 2016, άνω των 10.000 νοσοκομειακών κλινών να κλείσουν, με τις προβλεπόμενες συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων, να γίνουν 15.000 αποχωρήσεις από τη δημόσια υγεία με 2.260 προσλήψεις, ενώ μέχρι το 2015 τα ψυχιατρικά νοσηλευτικά ιδρύματα να καταργηθούν».

Από 145 θέσεις γιατρών καλυμμένες οι 92
Στα τοπικά ζητήματα αναφέρθηκε ο κ. Μάκαρης, λέγοντας ότι «γινόμαστε γραφικοί να λέμε τα ίδια και τα ίδια, επειδή δεν έχει αλλάξει τίποτα».
Βασικότερο όλων χαρακτήρισε την έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Από τις 145 θέσεις γιατρών στα Νοσοκομεία Καλαμάτας - Κυπαρισσίας μόνο οι 92 είναι καλυμμένες, ποσοστό 63%, όπως ανέφερε. Αυτό επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με προκηρύξεις επικουρικών γιατρών, μέτρο ατελέσφορο, αφού πολύ δύσκολα θα δεχθεί κάποιος να πάει στο ΕΣΥ με μονοετή σύμβαση.
Ο κ. Μάκαρης τόνισε ότι πρέπει άμεσα να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης γαστρεντερολόγου από το νοσοκομείο. Στα πολλά έκτακτα περιστατικά, καλούνται ιδιώτες γαστρεντερολόγοι από τους ίδιους τους ασθενείς. Μια σκέψη, όπως είπε, είναι να καλυφθεί η θέση μέσω του ΕΟΠΥΥ ή το ίδιο το νοσοκομείο να πληρώνει κατά πράξη το γαστρεντερολόγο. Παρόμοια προβλήματα, σημείωσε, υπάρχουν και με αναισθησιολόγους ή παθολόγους.
Ο κ. Μάκαρης έκανε λόγο για εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, για γιατρούς που φτάνουν και ξεπερνούν τις 100 ώρες δουλειάς την εβδομάδα κ.λπ.
Για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε στην έλλειψη ασφάλειας στους χώρους του νοσοκομείου, όπου επανειλημμένα έχουν γίνει κλοπές, καθώς όποιος θέλει μπορεί να μπαίνει στο χώρο ανενόχλητος οποιαδήποτε ώρα. Μάλιστα, πρότεινε να ζητήσει το νοσοκομείο προσωπικό από τη Δημοτική Αστυνομία και τους σχολικούς φύλακες που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ώστε να καλυφθεί αυτή η ανάγκη.
Σοβαρό χαρακτήρισε και το πρόβλημα με τα αυξημένα νοσήλια που καλούνται να πληρώσουν οι ανασφάλιστοι, όταν παίρνουν εξιτήριο. «Τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια δεν έγιναν για την Ελλάδα, αλλά με βάση τιμές του εξωτερικού» σημείωσε, ενώ για την κάρτα υγείας ανασφάλιστων που «διαφημίστηκε» τελευταία, είπε ότι δεν καλύπτει φάρμακα και νοσηλείες.
Ο κ. Μάκαρης ζήτησε άρση του περιορισμού των προσλήψεων στον τομέα της Υγείας, παροχή κινήτρων για την κάλυψη κενών θέσεων στην Καλαμάτα από γιατρούς που βρίσκονται σε κατάσταση κινητικότητας, να απασχοληθούν γιατροί του ΕΟΠΥΥ σε ειδικότητες που δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο και ο υγειονομικός χάρτης για τη Μεσσηνία να προκύψει κατόπιν διαλόγου με τους γιατρούς.
Κλείνοντας, αναφερόμενη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών η κα Μάλλιου είπε ότι σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο για το πώς πρέπει να είναι, αυτό της Καλαμάτας δεν έχει αγγίξει ούτε τις ελάχιστες προϋποθέσεις. Δηλαδή, συγκεκριμένο τεχνικό εξοπλισμό, προσωπικό που θα εργάζεται μόνο εκεί κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου