Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Πριν πας στην Καλαμάτα



 Kalamata, we have a problem.            Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης

Kalamata, we have a problem

 
Η Φώφη Γεννηματά απάντησε στον Βασίλη Καπερνάρο με τη σοβαρότητα που αρμόζει στην ερώτησή του. Ναι, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει με τη δέουσα προσοχή, το ενδεχόμενο μετατροπής του αεροδρομίου Καλαμάτας σε διαστημικό κέντρο εκτόξευσης πυραύλων για τουριστικούς σκοπούς. Έτσι η Μεσσηνία, δεν θα θεωρείται, απλώς, παραμεθόριος. Θα είναι και το τελευταίο σύνορο της γης, χαρακτηριστικό που, όπως αντιλαμβάνεστε, αλλάζει πολλά.
Το σχέδιο δε, δύναται να επεκταθεί και σε πιο φιλόδοξες εφαρμογές. Ας πούμε η Καλαμάτα δεν θα είναι μόνο σημείο αναχώρησης διαστημικών ταξιδιωτών. Μπορεί να γίνει και σημείο υποδοχής ταξιδιωτών από το διάστημα, όχι απαραιτήτως γήινων. Διότι αν το δούμε εντελώς αντικειμενικά, δεν υπάρχει καλύτερο σημείο για να αρχίσει την περιήγηση του στη γη, ένα νοήμον πλάσμα από άλλους κόσμους. Ήλιος, θάλασσα, λάδι και μία γνωριμία που θα του ανοίξει πόρτες σε όλον τον πλανήτη.
Βέβαια δεν αποκλείεται το σχέδιο να έχει συμβολικές ή μεταφορικές διαστάσεις. Πράγματι, η μεσσηνιακή γη βγάζει προϊόντα που αν τα καπνίσεις, όντως υπάρχει η περίπτωση να δεις αστεράκια, να εκτοξευθείς στο διάστημα, να βρεθείς σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας-το Κανάβεραλ, προέρχεται από το κανναβούρι.
Και τώρα ας πάμε λίγο πιο κάτω από την πλάκα: ναι, υπάρχει η διάθεση από ορισμένους ομογενείς με καταγωγή από τη Μεσσηνία να βάλουν χρήματα, να δημιουργήσουν συνεργασίες και να τρέξουν ένα σχέδιο που ίσως οδηγήσει, στο βαθύ μέλλον, στην ανάδειξη του αεροδρομίου σε διαστημικό κέντρο. Θεωρητικά γίνεται. Πρακτικά; Δύσκολο, αφού διαστημικό κέντρο κατασκευάζεται και στο Άμπου Ντάμπι. Και, όπως μου εξηγεί άνθρωπος που τα παρακολουθεί, αυτά τα πράγματα δεν γίνονται με απλές επεκτάσεις ενός αεροδρομίου, ενώ η συμμετοχή του δημοσίου θα πρέπει να είναι θηριώδης. Θα μπορούσε να είναι ένα ενδιαφέρον σχέδιο για άλλη χώρα, σε άλλον χρόνο. Θυμηθείτε που κατέληξε η κουβέντα για τη δημιουργία πίστας F1 στο Ελληνικό ή και στη Βοιωτία.  Διαστημικό κέντρο στη χώρα που ακόμα και σήμερα πνίγονται από μία βροχή; Kalamata, we have a problem.
25 Νοεμβρίου 2013 Σχόλια Νίκος Κακαρίκας Νίκος Κακαρίκας                 

Πριν πας στην Καλαμάτα

Αν η χώρα μας, και πιο συγκεκριμένα η πόλη της Καλαμάτας, θέλει να εισέλθει δυναμικά στις επιχειρήσεις του διαστημικού τουρισμού, και όχι μόνο, τότε θα πρέπει να κινηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλίσει όχι μόνο τη συνεργασία της Virgin Galactic του R. Branson, ή άλλων εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο, αλλά και περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ, μίνιμουμ, σε χρηματοδότηση από το Κράτος και ιδιωτικά κεφάλαια.  
Μεγαλύτερος ανταγωνιστής μας στην περιοχή είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στην πόλη του Abu Dhabi πλησιάζει προς το τέλος του η κατασκευή του διαστημικού αεροδρομίου. Το 2014 αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις- εκτοξεύσεις. Το κόστος έχει ξεπεράσει μέχρι σήμερα τα 220 εκατομμύρια ευρώ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστηρίζουν μάλιστα οικονομικά τη Virgin Galactic, έτσι ώστε τo 2015 να εκτοξεύσουν στο διάστημα τη γνωστή pop τραγουδίστρια Lady Gaga για μια συναυλία σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας! Η εκτόξευση θα γίνει από τον άλλο μεγάλο ανταγωνιστή της Καλαμάτας το διαστημικό αεροδρόμιο America στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ.
Το America αναμένεται να είναι έτοιμο προς χρήση κατά τη διάρκεια του 2014. Κατασκευάζεται από το 2010 στο Las Cruses στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ. Το κόστος έχει ξεπεράσει μέχρι σήμερα τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Ο R. Branson θα «νοικιάσει» για 20 χρόνια τις εγκαταστάσεις με τις τοπικές αρχές να εκτιμούν πως η συγκεκριμένη επένδυση θα δημιουργήσει περί τις 2.300 θέσεις εργασίας.
Οι Ρώσοι, όπως είναι φυσικό, δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι. Το 2012 ο πρόεδρος Πούτιν δήλωνε πως η χώρα του πρέπει να αναπτύξει μια μακροχρόνια στρατηγική σε ό,τι αφορά τα διαστημικά αεροδρόμια. Η επενδυτική εταιρία Uniparx Development έχει ανακοινώσει πως σχεδιάζει να κατασκευάσει τα επόμενα χρόνια ένα διαστημικό αεροδρόμιο 200 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα με την ονομασία Gagarin. Το Gagarin επιθυμεί να εκμεταλλευτεί η Orbital Technologies, εταιρία η οποία έχει θέσει ως στόχο το 2016 να έχει εκτοξεύσει στο διάστημα το πρώτο... ξενοδοχείο. Η διαμονή για περίοδο 5 ημερών θα κοστίζει περί τα 140.000 ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα μεταφορικά έξοδα. To ίδιο διαστημικό αεροδρόμιο θέλουν να εκμεταλλευτούν στο μέλλον  και άλλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις... διαστημικές επιχειρήσεις.
Τέλος, η εταιρία SpaceX  στις ΗΠΑ έχει εκδηλώσει το έντονο ενδιαφέρον της να επεκτείνει ακόμα περισσότερο το μικρό ιδιόκτητο διαστημικό αεροδρόμιό της που βρίσκεται στο Brownville του Τέξας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου