Μειώνονται τα αστυνομικά τμήματα της Μεσσηνίας Γράφτηκε από την Νικολέττα Κολυβάρη
Σε αναμονή των Προεδρικών Διαταγμάτων για να διευκρινιστεί ποια αστυνομικά τμήματα θα συγχωνευτούν στη Μεσσηνία, βρίσκεται η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού. Ωστόσο μετά το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, προκύπτει από τη θέσπιση των τριών αυτόνομων κλάδων και τη δημιουργία ελληνικού FBI ότι καταργείται η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας και μειώνεται ο αριθμός των αστυνομικών τμημάτων - ενώ όλες οι πιθανότητες συγκλίνουν και στην κατάργηση της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Κυπαρισσίας.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Μεσσηνίας Γιάννης Αδαμόπουλος μιλώντας στην "Ε" διευκρίνισε ότι το παρουσιαζόμενο σχέδιου νόμου είναι το πρώτο στάδιο της αναδιάρθρωσης, το οποίο περιλαμβάνει τρεις αυτόνομους κλάδους: τάξης, ασφάλειας, μετανάστευσης και προστασίας των συνόρων. "Τόσο ως Ενωση Αστυνομικών Μεσσηνίας αλλά και ως Πανελλήνια Ομοσπονδία συμφωνούμε ως προς την αναδιάρθρωση - τώρα από εκεί και μετά είχαμε πάρει αποφάσεις και είχαμε πει ότι ο κάθε νομός ξεχωριστά έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και εγκληματικότητα, οπότε περιμένουμε τα ΠΔ για να ξεκαθαρίσει ποιες από τις υπηρεσίες και τα τμήματα θα καταργηθούν σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο", ανέφερε. Και υπενθύμισε ότι όσον αφορά το νομό έχουν γίνει ήδη προτάσεις από την Ενωση, που αποσκοπούν κυρίως στην ασφάλεια των πολιτών. Αλλωστε σήμερα και αύριο οι αστυνομικές ενώσεις όλης της χώρας έχουν γενικό συμβούλιο στην Αθήνα σχετικά με το θέμα αυτό.
Οσο για το στόχο για αποτελεσματικότερη αστυνόμευση, αλλά και την κατάργηση 6.700 κενών οργανικών θέσεων αστυφυλάκων πανελλαδικά, σχολίασε ότι "αν θα λειτουργήσουμε σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως εξήγγειλε ο υπουργός, στη Μεσσηνία με τον πληθυσμό που έχουμε θα πρέπει να αυξηθούν οι αστυνομικοί". Γιατί "ένας αστυνομικός στην Ευρώπη αντιστοιχεί ανά 250 κατοίκους, στο νομό έχουμε 170.000 κατοίκους, οπότε λίαν επιεικώς πρέπει να είμαστε τουλάχιστον 450 και αυτή τη στιγμή είμαστε 350 - επομένως θέλει προσοχή και αν γίνει με σωστή υποδομή, σίγουρα η αστυνόμευση θα είναι καλύτερη", εξήγησε. Η τοπική ένωση είναι υπέρ και των συγχωνεύσεων αστυνομικών τμημάτων, όμως ειδικά για την περιοχή της Τριφυλίας θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρχει εκεί Τμήμα Ασφαλείας. "Πρέπει να κλείσουν ορισμένα τμήματα τα οποία στην ουσία έχουν έναν αστυνομικό και δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι στον πολίτη. Εμείς επιμένουμε στις αρχικές θέσεις και να λειτουργήσουμε σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και ανάλογα με τον πληθυσμό που έχει ο νομός, ένας νομός με συνεχιζόμενη ανάπτυξη και τουρισμό", σημείωσε. Οσο για την ενίσχυση των ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ που προωθεί το υπουργείο, είπε πως έτσι κι αλλιώς "είχαμε προτείνει και τότε σαν Ενωση να υπάρχει μια ομάδα σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση, η οποία θα είναι εκπαιδευμένη στα πρότυπα της ΕΚΑΜ και επιμένουμε σε αυτή τη θέση γιατί η εγκληματικότητα έχει φύγει από τα μεγάλα αστικά κέντρα και έχει μεταφερθεί προς την περιφέρεια". Τόνισε ακόμη ότι η αστυνόμευση θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικότερη στη Μεσσηνία αν σταματούσε η καθημερινή υπηρεσία των αστυνομικών στην Κόρινθο. Τέλος, σχολιάζοντας τη δημιουργία ελληνικού FBI σημείωσε ότι η Αστυνομία λειτουργεί με διάταγμα του 1984, και ενώ έχουν αλλάξει οι μορφές εγκληματικότητας, η αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών έχει καθυστερήσει. Δεν διαφωνεί λοιπόν με μια Υπηρεσία Ασφάλειας τύπου FBI, καθώς "οι διαδρομές έχουν μικρύνει πολύ, σίγουρα σε κάθε Περιφέρεια θα πρέπει να υπάρχει μια κεντρική υπηρεσία που θα συγκεντρώνει και επεξεργάζεται πληροφορίες. Πιστεύω ότι αν γίνει με το σωστό τρόπο και υποδομή θα έχει καλύτερα αποτελέσματα". Ωστόσο, απαραίτητη θεωρεί την λειτουργία Τμημάτων Ασφαλείας ή όπως αλλιώς θα ονομάζονται τόσο στην Καλαμάτα όσο και στην Τριφυλία. "Πρέπει να υπάρχει είτε κλιμάκιο είτε ομάδα, όπως θέλουν ας το ονομάσουν, γιατί άλλο να είσαι από την περιοχή και άλλο από απόσταση να παρακολουθείς τα γεγονότα. Μπορεί να καταργηθεί η Υποδιεύθυνση αλλά το Τμήμα Ασφαλείας θα υπάρχει στην Καλαμάτα, γιατί σίγουρα ο πολίτης θα εμπιστευτεί έναν μη ένστολο πιο εύκολα και θα του δώσει την πληροφορία. Και θα πρέπει να προσέξουμε την τουριστική ανάπτυξη του νομού, γι' αυτό στην Τριφυλία θα πρέπει να λειτουργεί τουλάχιστον ένα παράρτημα Ασφαλείας", είπε καταλήγοντας.
Ν.Κ. Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/33156-meiwnontai-astynomika-tmimata
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου