Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Βαριά καταγγελία για μίζα ενός εκατομμυρίου κατά του Γιώργου Κανελλόπουλου

Τελευταία Ενημέρωση: 07/06/2014   
Το θέμα που απασχόλησε το προηγούμενο διάστημα τα Μέσα Ενημέρωσης, με τις καταγγελίες εναντίον του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πρώην επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και παλαιότερα υποψήφιου βουλευτή Μεσσηνίας, Γιώργου Κανελλόπουλου, έρχεται και πάλι στην επιφάνεια.
Πρόκειται για μια μεγάλη ποινική δικογραφία, η οποία σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να «ακουμπά» τον Γιώργο Κανελλόπουλο και αρκετά ακόμα στελέχη του ΥΠΑΑΤ. Πίσω από την υπόθεση βρίσκονται εκατομμύρια ευρώ κρατικών επιχορηγήσεων για επενδύσεις που δεν έγιναν.
Το άκρως ενδιαφέρον περιεχόμενο, το οποίο με μια πρώτη ματιά φέρεται να αφορά ένα σύνηθες πλέον σκάνδαλο διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων, αλλά στη δεύτερη ανάγνωσή του προσφέρει αποκαλυπτικά στοιχεία για τις οικονομικοπολιτικές προεκτάσεις της και προκαλεί εύλογα ερωτήματα και για τις πραγματικές ποινικές διαστάσεις του, έφερε και πάλι στη δημοσιότητα χθες η εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Τα πράγματα κατ’ αρχάς φαίνονται ξεκάθαρα: Η δικαστική διερεύνηση ξεκίνησε από τη μήνυση ενός επιχειρηματία, ως εκπροσώπου Ανώνυμης Εμπορικής και Βιομηχανικής Εταιρείας, σε βάρος του κ. Κανελλόπουλου και υπαλλήλων του υπουργείου, μελών της επιτροπής εξέτασης των επενδύσεων του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Τι υποστηρίζει, με λίγα λόγια, ο επιχειρηματίας: Ότι οι μηνυόμενοι δεν του ενέκριναν, ζημιώνοντάς τον, επένδυση εκατομμυρίων ευρώ κατά παράβαση καθήκοντος και αλλοιώνοντας πρακτικά σχετικών συνεδριάσεων. Για τον τότε δε γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γεώργιο Κανελλόπουλο, ο επιχειρηματίας-μηνυτής, 14 μήνες μετά την έγκλησή του, υπέβαλε συμπληρωματικό υπόμνημα, ζητώντας τη δίωξή του και για παθητική δωροδοκία, δίνοντας μάλιστα και πολιτική χροιά στην υπόθεση, αφού επισημαίνει ότι ο ίδιος «ανήκε σε παράταξη πολιτικά αντίθεση από αυτή που διοικούσε το υπουργείο».
Αναφέρει, μεταξύ άλλων, το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του κ. Κανελλόπουλου: «Μετά την παρέλευση μηνών κι ενώ ο μηνυτής δεν είχε προβεί σε καμία προσφορά ωφελημάτων προς εσάς και τους συγκατηγορουμένους σας προκειμένου να λάβει αντίγραφο της απόφασης που χρειαζόταν (σ.σ. για την έγκριση της επίμαχης επένδυσης), του χορηγήσατε αντίγραφο πρακτικών της γνωμοδοτικής επιτροπής με εμφανώς αλλοιωμένο το περιεχόμενό τους, σύμφωνα με τα οποία η επένδυσή του εντασσόταν στο πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμό 4.395.000 ευρώ και όχι με το ποσόν των 8.912.000 ευρώ με το οποίο είχε εγκριθεί».
Κι ακόμα ότι «ζητήσατε για τον εαυτό σας άμεσα και με συμπερασματικά (;) συναγόμενη συμπεριφορά ανταλλάγματα ενόψει εγκρίσεως της αιτήσεως του μηνυτή, με τις παλινωδίες και την παρέλευση πολύτιμου χρόνου για τον τελευταίο, μην αφήνοντάς του άλλη επιλογή από το να σας προσφέρει παράνομα χρηματικά ωφελήματα η αξία των οποίων ανέρχεται τουλάχιστον στον ποσόν των 1.000.000 ευρώ για ενέργεια μελλοντική ή ήδη τελειωμένη που ανάγεται στα καθήκοντά σας».
Η εφημερίδα στο δημοσίευμά της, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «ο άνθρωπος ο οποίος στη συνέχεια υπηρέτησε ως  γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επί υπουργίας Κώστα Σκανδαλίδη, ο κ. Γιώργος Κανελλόπουλος, οδηγείται στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με τους Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα, Παπαγεωργίου Αργύρη, Νάνου Μαριλένα, Ζώγα Κωνσταντίνο, Σμυρλή Χρήστο (πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ) και Τσικαλάκη Ελένη, με βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και σε βαθμό πλημμελήματος. Οι κατηγορίες διατυπώθηκαν μετά τη μήνυση του επιχειρηματία Δημήτρη Κώτσου. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι παράβαση καθήκοντος κατά συναυτουργία και εξακολούθηση, παθητική δωροδοκία από κοινού και ψευδής βεβαίωση κατά συναυτουργία με προκληθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ.
Στην υπόθεση, μάλιστα, εμπλέκεται και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος είχε λάβει γνώση της υπόθεσης και είχε καλέσει τον κ. Κανελλόπουλο να απεμπλέξει την επένδυση. Ωστόσο, ο τελευταίος συνέχισε την τακτική που είχε χαράξει, χωρίς ο κ. Πάγκαλος να παρέμβει ουσιαστικά και να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση. Ουσιαστικά, δηλαδή, άφησε τον επιχειρηματία έρμαιο στις διαθέσεις Κανελλόπουλου.
Στη δικογραφία της επίμαχης υπόθεσης περιλαμβάνονται σημεία και τέρατα και οι κατηγορίες που βαρύνουν τον κ. Κανελλόπουλο και τους υπόλοιπους κατηγορούμενους είναι ότι με πρόθεση πλαστογράφησαν το αυθεντικό κείμενο της γνωμοδοτικής επιτροπής της επένδυσης, αλλάζοντας τα ποσά.
Το εντυπωσιακό, βέβαια, είναι ότι μάρτυρας υπεράσπισης των κατηγορουμένων είναι ο βουλευτής Κυκλάδων (η επένδυση θα γινόταν στη Νάξο) και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, αλλά με καταγωγή από τη Μεσσηνία (συντοπίτης του κ. Κανελλόπουλου), κ. Παναγιώτης Ρήγας. Ο κ. Ρήγας, χωρίς να λάβει θέση επί του διοικητικού σκέλους επένδυσης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Κώτσος ασκούσε πιέσεις για δάνεια και ότι ουδέποτε ολοκλήρωσε την προηγούμενη επένδυση, για την οποία, όμως, είχε γίνει έλεγχος από τις αρμόδιες Αρχές και είχε πιστοποιηθεί η ολοκλήρωσή της».
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, όταν είχε δει για πρώτη φορά το θέμα το φως της δημοσιότητας, ο κ. Κανελλόπουλος είχε εκφράσει στο «Θάρρος» την απορία του «για την εύκολη υιοθέτηση από μια δικαστική λειτουργό φανταστικών -όπως τα χαρακτηρίζει- ισχυρισμών ενός επιχειρηματία που θέλει να εκδικηθεί επειδή δεν του δόθηκαν μερικά εκατομμύρια του ελληνικού Δημοσίου που δεν τα εδικαιούτο και επιπλέον, γιατί η ίδια δικαστική λειτουργός δεν έχει στείλει ακόμα τη δικογραφία στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης για τη διαπιστωμένη πλέον απάτη που έκανε ο επιχειρηματίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη
- See more at: http://www.tharrosnews.gr/news/content/%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%AF%CE%B6%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85#sthash.MNkFrk8h.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου