Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

"Βόμβες" για το περιβάλλον συνεχίζουν να αποτελούν οι χωματερές της Μεσσηνίας, οι περισσότερες από τις οποίες δεν πληρούν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας κατά την αντιπυρική περίοδο, όπως προκύπτει από το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου.

"Βόμβες" για το περιβάλλον οι χωματερές στη Μεσσηνία Γράφτηκε από την 
  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Φωτογραφία: Στην Πύλο η δημοτική αρχή δεν θέλησε να δημιουργήσει πρόβλημα στον Τατούλη και στη συγκυβέρνηση. Ηταν υπάκουο και πειθαρχημένο παιδί. Κι έτσι δεν έφυγε κανένα δέμα με σκουπίδια από τον Αγιο Νικόλαο.
 
 
"Βόμβες" για το περιβάλλον συνεχίζουν να αποτελούν οι χωματερές της Μεσσηνίας, οι περισσότερες από τις οποίες δεν πληρούν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας κατά την αντιπυρική περίοδο, όπως προκύπτει από το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου.
Η πρόσφατη πυρκαγιά στην Πύλο αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει μια εστία σε χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων. Ο εν λόγω χώρος όμως δεν περιλαμβάνεται στη σχετική έκθεση της επιτροπής, καθώς έχει αναφερθεί στις αρμόδιες αρχές πως υποδέχεται δεματοποιημένα απορρίμματα. 
Οσον αφορά στους ΧΑΔΑ που περιλαμβάνονται στην αρμοδιότητα της επιτροπής, στη συντριπτική τους πλειονότητα παρουσιάζουν τις ίδιες ελλείψεις τα τελευταία χρόνια. Στο νομό μας έχουν καταγραφεί ως ανεξέλεγκτες χωματερές 17 χώροι που ελέγχθηκαν. Οπως προέκυψε, η σημαντικότερη έλλειψη έχει να κάνει με την απουσία αντιπυρικής ζώνης πλάτους 50 μέτρων περιμετρικά, απ' όλους τους χώρους. Μόνο σε 5 χώρους από τους 17 υπάρχει αντιπυρική ζώνη μικρότερου πλάτους που όμως δεν έχει καθαριστεί. Επίσης, σε 9 είναι υποτυπώδης ή δεν υπάρχει καθόλου. Να σημειωθεί όμως πως οι περισσότερες χωματερές γειτνιάζουν με χαράδρες  και ρέματα ή βρίσκονται κοντά ή μέσα σε δασικές εκτάσεις, γεγονός που τις καθιστά επικίνδυνες σε περίπτωση αυτανάφλεξης, αφού υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επέκτασης της πυρκαγιάς στη δασική βλάστηση. 
Οσον αφορά στις υπόλοιπες διαπιστώσεις της επιτροπής: Σχετικά με τον τρόπο εναπόθεσης, στους 8 χώρους γίνεται απόρριψη χωρίς καμία διαχείριση και σε λιγότερους επικάλυψη με χώμα. Καθόλου περίφραξη δεν υπάρχει σε 7 περιπτώσεις, ενώ ελλιπής καταγράφεται σε άλλες 7 χωματερές. Παροχή νερού από πυροσβεστικό κρουνό δεν υπάρχει σε 9 χωματερές, ενώ αντίθετα υπάρχει σε μόλις 5. Πρόβλεψη για άμεση επέμβαση υδροφόρου οχήματος δεν υπάρχει σε 8 περιπτώσεις, ενώ σε 6 έχει προβλεφθεί. Πρόβλεψη για άμεση επέμβαση σκαπτικών μηχανημάτων υπάρχει για τους μισούς περίπου ΧΑΔΑ, προειδοποιητικές πινακίδες κινδύνου πυρκαγιάς δεν υπάρχουν στη συντριπτική πλειοψηφία των χώρων, ενώ ούτε κατευθυντήριες πινακίδες υπάρχουν στις περισσότερες περιπτώσεις. 
Οπως διαπιστώνεται επιπλέον, δεν υπάρχουν χώροι απόρριψης με άνοιγμα λάκκου βάθους δύο μέτρων για την εναπόθεση των απορριμμάτων, αν και στις πιο πολλές περιπτώσεις δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες του εδάφους. 
Οι χώροι στους οποίους διενεργήθηκε έλεγχος, είναι οι εξής: "Μανούσου Γεφύρι" (Χώρα), "Λειβαδάκια" (Βασιλίτσι) Δήμου Πύλου - Νέστορος, "Αγριλιά Μπάκα" (Γαργαλιάνοι), "Μαύρη Λίμνα" (Χριστιανούπολη), "Ανάθεμα" (Κοπανάκι), "Πλακωτή" (Σιδηρόκαστρο), "Αλιμάκι" (Κυπαρισσία) Τριφυλίας, "Προφήτης Ηλίας" (Δώριο), "Προφήτης Ηλίας" (Μελιγαλά), "Αραποσυκιά" (Διαβολίτσι) Οιχαλίας, "Αγριλιά" (Λογγά), "Κουτσούβερι" (Πεταλίδι), "Λιμενικά" (Μεσσήνη), "Πίσω βρύση" (Αριστομένη), "Γκουνόρεμα" (Ανδρούσα), "Καβάλα" (Βαλύρα) Μεσσήνης, "Μαραθόλακκα" (Κάτω Καρβέλι) Καλαμάτας. Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/38949-xwmateres-messinia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου