Τρίτη 31 Μαΐου 2016

parking ;;

Τελικά και με τις παλιές αλλά και με τις νέες   κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, δεν μπορούμε να παρκάρουμε το αυτοκινητο μας στο σπιτι μας ;;;χωρις να μας το γρατζουνάνε ,να μας κλέβουν τα φλας ,και τωρα τελευταία να μας τρώνε και τις γωνίες από τα σπίτια μας  ...... που επιτρέπετε και που δεν επιτρέπετε το parking θα βάλουν ταμπέλες για να ξέρουμε καμία φωρα  ;;;; ρε βλαχοι η Πυλος εχει δυο μεγάλα parking  αν δεν σας χωράνε να πατε να παρκάρετε στο σπιτι του δήμαρχου στην Καλαματα

Έφυγε η… βαρέλα μπετονιέρας από τους Γαργαλιάνους!

Πύλος: Έφυγε η… βαρέλα μπετονιέρας από τους Γαργαλιάνους!

            
        




Η μπετονιέρα έστριψε… αλλά χωρίς την βαρέλα!
Τροχαίο ατύχημα με μπετονιέρα από τους Γαργαλιάνους σημειώθηκε χθες το μεσσμερι  στην Ε.Ο. Πύλου – Καλαμάτας, στο Κέντρο Εκδηλώσεων «Μηδέν» λίγο έξω από την Πύλο.
Ο οδηγός της μπετονιέρας από τους Γαργαλιάνους στην στροφή στο «Μηδέν» αφού έστριψε το βαρύ όχημα είδε να φεύγει από την καρότσα του φορτηγού η βαρέλα με το μπετό! Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανένας ενώ η βαρέλα κατέληξε σε παρακείμενο χωράφι 30 μέτρα πιο κάτω!
Επί τόπου έσπευσε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Πύλου και άνδρες του Α.Τ. της Πύλου.

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

ξυπνάτε.....


ξυπνάτε
εγκλωβίζουν και απαξιώνουν την Περιοχή μας για να την καταπατήσουν, με κολπα τύπου,
υψηλής παραγωγικότητας ,  natura , αρχαιολογικές ζώνες , επενδύσεις .....και τα λοιπα .....όταν συνέλθουμε δεν θα έχουμε πατρίδα   γιατι θα έχουμε χασει την παρτίδα .....και ο νοων νοείτο

αλλο ασκηση και αλλο ατυχημα

Την Παρασκευή 27 Μαιου πραγματοποιήθει ασκηση απεγκλωβισμού τραυματιών σε τροχαίο στο νέο κομβο προς Γιαλοβα ,ενώ το πραγματικο ατύχημα εγινε σημερα 30 Μαιου στο Μηδέν  παρουσία μονον ενός περιπολικου ....!!! (φωτο)



Με επιτυχία διεξήχθη η άσκηση απεγκλωβισμού τραυματιών σε τροχαίο ατύχημα. Η άσκηση έγινε χθες στις 11 το πρωί στο 4ο χλμ. της εθνικής οδού Πύλου - Καλαμάτας, από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πύλου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γαργαλιάνων, την ομάδα ασφαλείας της Costa Navarino !!!!, την Τροχαία Κυπαρισσίας, το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου και το ΕΚΑΒ με τη συνδρομή ασθενοφόρου Δήμου Πύλου - Νέστορος.
 Για  τον επιχειρησιακό συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων υπεύθυνη ήταν η πυραγός Παγώνα Διονυσοπούλου.  Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε, κατόπιν σύγκρουσης δύο επιβατικών οχημάτων, ανατροπή ενός εκ των δύο,  πυρκαγιά στον κινητήρα του ανατραπέντος οχήματος και απεγκλωβισμό των επιβαινόντων.  Την άσκηση παρακολούθησαν ο διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας ταξίαρχος Σ. Τουφεξής, ο διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας Π. Μούτογλης, ο διευθυντής της Π.Υ. Γαργαλιάνων Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος και εκπρόσωποι τοπικών φορέων του νομού.


Αεροψεκασμοί στην Πύλο



Ασημί χώματος αεροσκάφος ανευ διακριτικών ,την αποφράδα ημερα 29 Μαιου 2016  διάλεξαν να αεροψεκάσουν την Πυλο οι αντίχριστοι (βίντεο και φωτο ντοκουμέντο)

Τον Πουτιν εστεψαν αυτοκρατορα του Βυζαντιου στο Αγιον Ορος στις 29 Μαιου 2016 ........!!!!!!


Τον Πουτιν εστεψαν αυτοκρατορα του Βυζαντιου στο Αγιον Ορος στις 29 Μαιου 2016 ........!!!!!! αποκλειστικες πληροφορειες που αλλαζουν την ροη της ιστορίας



Τι σου ειναι οι κακες γλωσσες .......

οι κακες γλώσσες λενε οτι την επισκευή του σκάφους την κανει επιχειρηματίας που το επώνυμο του ξεκινα απο Κ ,ειναι αληθεια ;; οι κακες γλώσσες το λενε .....
Αν ναι, τοτε αντε μετα να τον γράψεις.........καλα λένε ότι τα φίδια τσιμπάνε τους ξυπόλητους .........

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Ειναι συνηθες πλεον το φαινομενο ,εχουν ανοιξει οι ΄΄ Πυλες ΄΄και εξερχονται ATIA στην Πυλο ;;




Εχει ανοίξει το φρέαρ .....της αβύσσου ;; εχει να κανει κατι το πείραμα Νεστορ στην Πυλο;;
οι  συγκεκριμένες φωτογραφίες είναι από τα Θεοφανεια του 2010 και μονον σε μια φωτογραφία παρουσιάστηκε ΑΤΙΑ ΄΄αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενο αντικειμενο΄΄ .
 

Αντίσταση στο Μύθο ,μεχρι να μας στείλουν μεταναστες

Η Σπηλιά του Νταβέλη ,οι κορνίζες για τους τρις ναυάρχους ,και η εξέδρα για το σκλαβοπάζαρο , και όλα αυτά πέρασαν απο κεντρικο συμβούλιο νεοτερων μνημείων ;;;;.....σοβαρο κράτος ήμασταν .....!!!!
ολημερις το κτιζανε το βραδυ γκρεμιζόταν





Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Παραμονή 10-6 το βραδυ στην Πυλο τελουμε αγρυπνια στην μνημη του Αγιου στον ιερο ναο κοιμησεως της Θεοτοκου οπου φυλασσεται εικονα του Αγιου Λουκα με τεμαχιο απο ιερο οστο ,δωρο της Ρωσικης αποστολης το 2006

Άγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως
Εκοιμήθη στις 11 Ιουνίου του 1961. Οι αρχές απαγόρευσαν την εκφορά του νεκρού με τα πόδια από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πράγμα που προκάλεσε τη λαϊκή αγανάκτηση ακόμα και των αλλόδοξων. Τελικά οι αρχές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, η εκφορά έγινε στην κεντρική λεωφόρο της Συμφερούπολης και διήρκεσε τρεισήμισι ώρες. Τη νεκρική πομπή ακολούθησε πλήθος κόσμου, η κυκλοφορία σταμάτησε, ενώ τα μπαλκόνια, οι ταράτσες και τα δέντρα ακόμα, ήταν γεμά...τα ανθρώπους. Παράλληλα φέρεται να σημειώθηκε ένα παράδοξο γεγονός, με ένα σμήνος περιστεριών που έκανε επί ώρες κύκλους πάνω από το λείψανο μέχρις ότου η πομπή έφτασε στο νεκροταφείο. Τον Νοέμβριο του 1995 ανακηρύχτηκε άγιος με απόφαση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στις 17 Μαρτίου 1996 έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του από τον αρχιεπίσκοπο Λάζαρο και μέλη της επιτροπής, μπροστά σε 40.000 περίπου παρευρισκόμενους. Λέγεται ότι βρέθηκαν η καρδιά του και τμήματα του εγκεφάλου του αδιάφθορα ενώ άρρητος ευωδία εξερχόταν από τα λείψανά του.
Στις 24-25 Μαΐου 1996 ήρθε και η επίσημη ανακήρυξή του από το Πατριαρχείο της Ρωσίας. Η μνήμη του τιμάται στις 29 Μαΐου και στις 11 Ιουνίου.Παραμονή 10-6 το βραδυ στην Πυλο τελουμε αγρυπνια στην μνημη του Αγιου στον ιερο ναο κοιμησεως της Θεοτοκου οπου φυλασσεται εικονα του Αγιου Λουκα με τεμαχιο απο ιερο οστο ,δωρο της Ρωσικης αποστολης το 2006


Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

12 Ιουνίου εγκαινιαζεται το ανακτορο του Νεστορα

Εγκαινιάζονται τα σπουδαία έργα που έγιναν σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους

Εγκαινιάζονται τα σπουδαία έργα που έγιναν σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους
26 Μαϊ 2016
ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Στις 12 Ιουνίου θα εγκαινιαστούν τα σημαντικά έργα που εκτελέστηκαν στο Ανάκτορο του Νέστορος, στη Χώρα, με τα οποία ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος -που είναι ένα από τα σημαντικότερα μυκηναϊκά ανάκτορα της χώρας και το καλύτερα σωζόμενο μνημείο της εποχής εκείνης- γίνεται πλέον και ένας από τους ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, που επιπλέον θα παρέχει στους επισκέπτες θαυμάσιες δυνατότητες ηλεκτρονικής ενημέρωσης και ξενάγησης…
Τα έργα στο Ανάκτορο του Νέστορος έχουν πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί, ουσιαστικά το μόνο που απομένει είναι να γίνουν καθαρισμοί και τακτοποιήσεις. Το μεγάλο έργο που έγινε είναι η αντικατάσταση του στεγάστρου με μια ελαφριά μεταλλική κατασκευή, ανοικτή στα πλάγια και με ειδικό κάλυμμα για τον φυσικό φωτισμό του δαπέδου του ανακτόρου. Επιπλέον, έχουν κατασκευαστεί αναρτημένοι διάδρομοι, ώστε οι επισκέπτες να μην πατούν στο δάπεδο του μνημείου και να το βλέπουν από ένα σχετικά ψηλότερο επίπεδο.
Πέραν αυτών όμως, έχουν γίνει σημαντικά έργα για την πληροφόρηση των επισκεπτών, με πινακίδες που δίνουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής πλοήγησης σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες κ.ά
Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 12 το μεσημέρι της 12ης Ιούνη και αναμένεται ότι θα υπάρξει εκπροσώπηση σε υψηλό επίπεδο και από το υπουργείο Πολιτισμού, δεδομένου ότι πρόκειται για πραγματικά εξαιρετικά σημαντικά έργα που ολοκληρώθηκαν.
Στ.Μ. 

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Ο δήθεν αριστερός μανδύας ,και η μνημονιακή συμμορία...

Η μνημονιακή συμμορία...

Η μοναδική βιώσιμη λύση που απομένει σήμερα στην Ελλάδα είναι η στάση πληρωμών και η καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που συνάφθηκαν ερήμην του λαού, στο ευρωπαϊκό δικαστήριο!



Η κυβέρνηση, έχοντας συμβιβαστεί με όλα όσα της ζητήθηκαν, χρησιμοποιεί με μία απίστευτη μαεστρία τον αριστερό μανδύα, για να «συνετίσει» τους Έλληνες – ενώ είναι ανόητος όποιος τη συγκρίνει με αυτήν της δύστυχης Βενεζουέλας

Είναι καλά να μην ξεχνάει κανείς τα γεγονότα που μεσολάβησαν μετά το 2009, έτσι ώστε να κατανοεί πώς έφτασε στα σημερινά αδιέξοδα, πάντοτε μέσα από σκόπιμα ενδιάμεσα αδιέξοδα και συνεχώς με την πλάτη στον τοίχο, μία χώρα που δεν είχε κανέναν απολύτως λόγο να χρεοκοπήσει σε αυτόν τον απελπιστικό βαθμό – παρά τα λάθη που ασφαλώς είχε κάνει στο παρελθόν. Επιγραμματικά τα εξής:

(α) Γεγονός νούμερο ένα είναι πως το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές το 2009 βρήκε μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό, δεν πήρε καθόλου μέτρα (το αντίθετο μάλιστα, αφού αύξησε τις δαπάνες!), διόγκωσε σκόπιμα τα ελλείμματα, διέσυρε την Ελλάδα διεθνώς με αποτέλεσμα να απομονωθεί από τις αγορές, εκβίασε τη Γερμανία φέρνοντας το ΔΝΤ στη Ευρωζώνη, οδήγησε την Ελλάδα στη νεοσυσταθείσα Τρόικα και ψήφισε μόνο του το πρώτο μνημόνιο, χωρίς καν να επιτρέψει ένα δημοψήφισμα – με αποτέλεσμα να καταδικάσει την Ελλάδα σε θάνατο, καθώς επίσης να μεταφέρει τα χρέη της από τους ιδιώτες επενδυτές στα κράτη εταίρους της.

Η οικονομία της χώρας είχε μεν προβλήματα εκείνη την εποχή, τόσο δομικά, όσο και λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης που εξήγαγαν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη, αλλά όχι τέτοια που να μην μπορούσαν να λυθούν, οπότε να ήταν απαραίτητη η υπαγωγή της στο ΔΝΤ – ενώ ο ιδιωτικός της τομέας (τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά), ήταν πολύ περισσότερο υγιής, συγκριτικά με αυτόν της Ισπανίας, της Κύπρου ή της Ιρλανδίας.

(β) Γεγονός νούμερο δύο είναι το έγκλημα του PSI από τα κόμματα του 2011/2012, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία μία χώρα χρεοκόπησε, επιβαρυνόμενη η ίδια πολύ περισσότερο από τους δανειστές της! Εκτός αυτού, όπως έχει ήδη τονιστεί, όταν το 2012 έγινε η μετατροπή των ομολόγων σε δάνεια, άλλαξε εντελώς η φύση του δημοσίου χρέους – αφού τα χωρίς εγγύηση ομόλογα (πάνω από το 90% των οποίων ήταν σε δραχμές/εθνικό δίκαιο), έγιναν ενυπόθηκα δάνεια.

Τυχόν στάση πληρωμών τώρα, όταν η χώρα έχει τέτοια ενυπόθηκα δάνεια και όχι απλά ομόλογα, σημαίνει εκποίηση της περιουσίας του δημοσίου, όπως στις επιχειρήσεις, με σύνδικο πτώχευσης την Τρόικα.

Αντίθετα, στάση πληρωμών όταν μία χώρα χρωστάει ομόλογα και όχι δάνεια, σημαίνει μια πολύχρονη μεν, αλλά απλά δικαστική μάχη με τους κατόχους ομολόγων, σε κάποιο διεθνές δικαστήριο – όπως στην περίπτωση της Αργεντινής. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι κάτοχοι ομολόγων δεν έχουν δικαιώματα επί της περιουσίας του δημοσίου, όπως οι κάτοχοι των δανείων – ούτε φυσικά κάποια Τρόικα για να επιβάλλουν μία πολιτική μνημονίων.

(γ) Γεγονός νούμερο τρία είναι πως όλα τα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2015,αφενός μεν επικύρωσαν πανηγυρικά τα δύο προηγούμενα, με μία συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφετέρου έθεσαν τις βάσεις για την πλήρη μετατροπή της πατρίδας μας σε γερμανική αποικία – η οποία θα ολοκληρωθεί με το ειδεχθές έγκλημα που φαίνεται πως θα συντελεσθεί την Κυριακή, από μία ακόμη μνημονιακή συμμορία.

Περαιτέρω, η μοναδική βιώσιμη λύση που απομένει σήμερα στην Ελλάδα είναι η στάση πληρωμών και η καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που συνάφθηκαν ερήμην του λαού, στο ευρωπαϊκό δικαστήριο – γεγονός που, για να έχει το σωστό νομικό αποτέλεσμα, φαίνεται πως απαιτεί την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον όλων εκείνων των βουλευτών που ψήφισαν μνημόνια στο παρελθόν, για εσχάτη προδοσία.

Η κατηγορία αυτή είναι βέβαια πάρα πολύ σοβαρή – άδική ίσως, αφού θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς πως οι περισσότεροι έπραξαν τα παραπάνω ειδεχθή εγκλήματα είτε από άγνοια, είτε επειδή παραπλανήθηκαν πονηρά από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του εκάστοτε πρωθυπουργού. Εν τούτοις, είναι δύσκολο να δικαιολογήσει κανείς την άγνοια ή την «αποπλάνηση» ενηλίκων ατόμων – οι οποίοι έχουν επί πλέον το σημαντικότατο πολιτικό αξίωμα του βουλευτή.

Η απόφαση βέβαια για να δρομολογηθούν οι ως άνω διαδικασίες, θα έπρεπε να ληφθεί από τους Πολίτες με ένα δημοψήφισμα – η εναλλακτική ερώτηση του οποίου θα ήταν η συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων βασιλικότερα του βασιλιά. Οι ενέργειες που θα ακολουθούσαν, εάν υποθέσει κανείς πως θα εκλεγόταν μία νέα κυβέρνηση, ότι θα ασκούσε ποινικές διώξεις, θα διεξήγαγε το δημοψήφισμα και οι Πολίτες θα συμφωνούσαν με την πρόταση της, θα ήταν κατά σειρά και σε γενικές γραμμές (θέση ΒΒ) οι εξής:

(α) Καταγγελία των δανειακών συμβάσεων στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, επειδή ήταν προϊόν εκβιασμών και δεν εγκρίθηκαν από 180 βουλευτές – αν και η ψήφιση του τρίτου μνημονίου από όλα σχεδόν τα κόμματα το καλοκαίρι ίσως δημιουργεί δυσκολίες.

(β) Κατάθεση αγωγής αποζημίωσης για τις ζημίες που μας προκάλεσαν τα μνημόνια μετά το 2010(άνω του 1 τρις €), με ευθύνη των δανειστών όπως άλλωστε αποδέχθηκε το ΔΝΤ (άρθρο).

(γ) Στάση πληρωμών έως ότου αποφασίσει το ευρωπαϊκό δικαστήριο, όσον αφορά την εγκυρότητα ή μη των δανειακών συμβάσεων – εντός της Ευρωζώνης φυσικά (ανάλυση).

(δ) Άρνηση οποιουδήποτε νέου δανεισμού, αφού η χώρα δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τυχόν νέα δάνεια που θα έπαιρνε.

(ε) Έκδοση υποσχετικών (IOU) για την πληρωμή των οφειλών του δημοσίου στο εσωτερικό, εάν και εφόσον δεν θα είχε πλέον την απαιτούμενη ρευστότητα. Οι υποσχετικές αυτές όμως θα έπρεπε να εκδίδονταν με αντίκρισμα την πληρωμή των φόρων προς το δημόσιο – από το οποίο θα εισπράττονταν στο 100% της αξίας τους. Μόνο τότε θα θεωρούνταν ως νόμισμα, θα διαπραγματεύονταν, θα γίνονταν αποδεκτές ως μέσο συναλλαγής στο εσωτερικό και δεν θα υποτιμούνταν.

Συνεχίζοντας, θα έπρεπε φυσικά να αναλυθούν λεπτομερώς όλα αυτά τα βήματα, καθώς επίσης να προβλεφθούν οι ενέργειες που θα όφειλε να δρομολογήσει κανείς – εάν η ΕΚΤ σταματούσε τη χρηματοδότηση των τραπεζών (θα ήταν παράνομο μεν, αλλά μάλλον δεν θα δίσταζε, αφού το έχει κάνει πολλές φορές), εάν η Ελλάδα υποχρεωνόταν από τη Γερμανία να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, άρα την ΕΕ (κάτι που όμως θα διαρκούσε τουλάχιστον δύο χρόνια, όπως στο παράδειγμα της Βρετανίας), θέματα γεωπολιτικής ασφάλειας, τροφοδοσίας της χώρας με τα απαραίτητα προϊόντα εισαγωγής κοκ.

Εάν βέβαια δεν είναι οι Έλληνες πρόθυμοι να διακινδυνεύουν αυτήν την περιπέτεια, η οποία είναι αδύνατον να προσδιοριστεί επακριβώς, όσον αφορά τα αποτελέσματα και το κόστος της, τότε είναι καλύτερα να σταματήσουν αμέσως να διαμαρτύρονται – καθώς επίσης να εφαρμόσουν τα μέτρα των δανειστών κατά γράμμα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Με απλά λόγια, θα απαγορεύεται αυστηρά να τα σαμποτάρουν – αφού όσο δεν θα πετυχαίνουν τους εκάστοτε στόχους, κάτι μάλλον βέβαιο, τόσο πιο πολύ θα υποφέρουν.

Περαιτέρω, δεν κατανοώ καθόλου γιατί συγκρίνεται η σημερινή κυβέρνηση με αυτήν της Βενεζουέλας,αφού δεν υπάρχει απολύτως τίποτα συγκρίσιμο μεταξύ τους – εκτός ίσως από κάποια γνωριμία του πρωθυπουργού με τον κ. Maduro. Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται το δημόσιο χρέος της Βενεζουέλας ως προς το ΑΕΠ της – μίας χώρας που διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως (υψηλότερα ακόμη και από τη Σαουδική Αραβία που έχει τοποθετηθεί επίσης στο στόχαστρο των ΗΠΑ).


Ειδικότερα, στη Βενεζουέλα θα ανατραπεί σύντομα ο πρόεδρος της, επειδή επιμένει σε ένα σύστημα διακυβέρνησης που δεν στηρίζεται ούτε από τις Η.Π.Α., ούτε από τις αγορές, ούτε από την εγχώρια ελίτ, ενώ πλέον ούτε από το λαό του – ο οποίος (λαός), βιώνοντας μία μεγάλη κρίση, έχει δώσει την πλειοψηφία στην αντιπολίτευση που συγκέντρωσε ήδη υπογραφές για να διεξάγει δημοψήφισμα, με στόχο την εκδίωξη του (πηγή).

Μετά την ανατροπή λοιπόν της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Αργεντινής και της αντίστοιχης της Βραζιλίας που επίσης αντιδρούσε στις αμερικανικές πιέσεις, σε συνδυασμό με αυτές της εγχώριας ελίτ, έρχεται σύντομα η σειρά της Βενεζουέλας – η οποία δεν είναι τόσο ειρηνική, όσο στις δύο άλλες χώρες, επειδή ακριβώς ο πρόεδρος της δεν θέλει ούτε να παραδεχθεί τα λάθη του, ούτε να συμβιβαστεί με αυτούς που είναι πολύ πιο ισχυροί από τον ίδιο, με αποτέλεσμα να την πληρώνει ο λαός.

Η ελληνική κυβέρνηση όμως όχι μόνο συμβιβάσθηκε αμαχητί, εξ ολοκλήρου και πανηγυρικά τον περασμένο Ιούλιο, προδίδοντας ακόμη και το ΟΧΙ που η ίδια υποστήριξε θερμά αλλά, ακόμη χειρότερα, εφαρμόζει μία πολιτική που είναι η ακριβώς αντίθετη της ιδεολογίας της. Επίσης, τη δρομολογεί με μία απόλυτη συνέπεια και με μια επιτυχία που δεν θα μπορούσε να έχει κανένα άλλο κόμμα – πόσο μάλλον η αξιωματική αντιπολίτευση.

Εάν τώρα ισχυρίζεται πως εκβιάσθηκε να υπογράψει τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015, ότι αναγκάσθηκε να ψηφίσει το μνημόνιο νούμερο ΙΙΙ τον επόμενο μήνα, πως δεν είπε ψέματα στους εκλογείς της αλλά επρόκειτο για ψευδαισθήσεις και αυταπάτες ή πως θα ψηφίσει με βαριά καρδιά, με «θρήνους και με οδυρμούς» το θηριώδες νομοσχέδιο την Κυριακή, δεν σημαίνει ασφαλώς πως παραμένει αριστερή.

Αντίθετα, σημαίνει πως χρησιμοποιεί με μία απίστευτη μαεστρία τον αστραφτερό, κόκκινο μανδύα, για να επιβάλλει δικτατορικά έναν ακραίο νεοφιλελευθερισμό στους Έλληνες – τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων, μαζί με τα τελευταία κατάλοιπα της εθνικής τους κυριαρχίας, τα προσφέρει χωρίς κανέναν ηθικό ενδοιασμό στους νέους ιδιοκτήτες της χώρας τους, για να εξασφαλίσει τη νομή της εξουσίας.

Φαίνεται λοιπόν πως έχει διδαχθεί από όλα όσα συμβαίνουν στη Λατινική Αμερική, ειδικά από τη Βενεζουέλα, οπότε ακολουθεί συνειδητά τον ακριβώς αντίθετο δρόμο – προσποιούμενη ταυτόχρονα πως παραμένει αριστερή, επειδή επιλέγει ένα αριστερό μίγμα μέτρων εξαθλίωσης και σκλαβιάς!

Την ίδια στιγμή ζητάει πίσω το ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους, οι οποίοι προφανώς δεν είναι «ταξικοί εχθροί» της, αυξάνει τρομακτικά τους έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν ακριβώς εκείνη την τάξη που προσποιείται πως εκπροσωπεί, μειώνει την ισχύ της εγχωρίου ελίτ που δεν «στρατεύεται» μαζί της (ΜΜΕ), οπότε διευκολύνει την είσοδο των ξένων πολυεθνικών κοκ. Επομένως, δεν έχει τίποτα κοινό με το δύστυχο Maduro, ο οποίος αδυνατεί να κατανοήσει πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ένας πολιτικός, απέναντι στους κυρίαρχους του σύμπαντος.

Ολοκληρώνοντας, η αφρόκρεμα των στελεχών της κυβέρνησης γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει, ενώ χειραγωγεί όλους τους υπόλοιπους βουλευτές με έναν τρόπο που πραγματικά θαυμάζει κανείς – προσφέροντας τους ταυτόχρονα αφειδώς ευρηματικές δικαιολογίες για τις αιμοβόρες αποφάσεις της, έτσι ώστε να μπορούν να τις χρησιμοποιούν στους ψηφοφόρους τους. «Respect» όπως θα έλεγαν και οι Άγγλοι!

Ιάκωβος Ιωάννου, για το Analyst.gr

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

PYLOS MESSINIAS.mpg


Pylos Peloponnese


Νιόκαστρο


Από πέτρα και χρόνο ΠΥΛΟΣ


Η “Ανταρσία” του Αντιτορπιλικού “ΒΕΛΟΣ"

Image 

Η “Ανταρσία” του Αντιτορπιλικού “ΒΕΛΟΣ"

        
Του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΚΑΡΑ*
Η ΄΄ανταρσία΄΄ του Α/Τ ΒΕΛΟΣ αποτελεί τμήμα και μάλιστα το δυναμικό μέρος του αποκαλούμενου ΄΄ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΑΗΣ 1973΄΄. Αυτή η ΄΄ανταρσία΄΄ του πληρώματος υπό τον Κυβερνήτη αντιπλοίαρχο Ν.Παππά, κατέρριψε από τις ανακοινώσεις του Απριλιανού καθεστώτος την έκφραση ΄΄οπερετικό΄΄. Έτσι είχαν αποκαλέσει το σχεδιαζόμενο κίνημα τις πρώτες ώρες των συλλήψεων των στελεχών, που θα απέπλεαν στις 23 Μαίου με το μεγαλύτερο μέρος του στόλου ενάντια της δικτατορίας. Το εγχείρημα του Παππά και όσοι τον ακολούθησαν (όλοι άγαμοι, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, νεαρής ηλικίας και μόνιμοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί) είχε τα εξής αποτελέσματα:
  • να ακουστούν οι συλλήψεις και οι βασανισμοί των συναδέλφων τους,
  • να καταδειχτεί πως, τη δικτατορία δεν στηρίζουν όλοι στις Ένοπλες Δυνάμεις,
  • να προβληματιστούν όλοι, για την ενότητα του ΝΑΤΟ,
  • να συντηρηθεί το αντιδικτατορικό κλίμα και οι ελπίδες του ελληνικού λαού,

Διαφαίνεται πως ο στόχος να εμφανισθούν ως ενδιαφερόμενοι για την ενότητα του ΝΑΤΟ απασχόλησε την ομάδα, όπως και η απόφασή τους να δρουν ως ομάδα ιδεολογικά συμπαγής. Έτσι εξηγείται και η υπογραφή από όλους ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΤΙΜΗΣ με το οποίο διακηρύσσουν πως μένουν μεν πιστοί στη Βασιλευομένη Δημοκρατία, αλλά θα σεβαστούν «…πάσαν τυχόν μεταβολήν, την οποία θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός, ως κυρίαρχος κριτής των τυχών της χώρας….».

Το χρονικό του Α/Τ ΒΕΛΟΣ τις ημέρες εκείνες είναι το εξής:

Στις 18 Μαΐου 1973 αποπλέει από το ναύσταθμο Σαλαμίνας για την εξαμηνιαία άσκηση του ΝΑΤΟ «DETERRENT FORCE» υπό Τούρκο Διοικητή. Δύο ημέρες νωρίτερα ο ύπαρχος του πλοίου Δημητριάδης, είχε μετατεθεί παραδίδοντας καθήκοντα στον Ε. Ξενάκη (και οι δύο μυημένοι από τον Παππά, ενώ ο Δημητριάδης περιλαμβάνεται στους συλληφθέντες).

Στις 21 καταπλέει με τα υπόλοιπα πλοία της άσκησης στο Ηράκλειο. Εκεί μεσολαβούν τηλεφωνήματα στον Παππά από την Αθήνα, από τους συναδέλφους του της οργάνωσης αλλά και από τον Π. Κούβαρη και Νικολόπουλο, αξιωματικούς του καθεστώτος που διερευνούν, ιδιαίτερα ο δεύτερος τις προθέσεις του. Επισημαίνεται πως κατά τον γράφοντα η οργάνωση για κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό ήταν γνωστή στις υπηρεσίες ασφάλειας της χούντας μερικούς μήνες νωρίτερα. Έχει διαπιστωθεί χωρίς αμφισβήτηση πως τριπλάσιος και πλέον αριθμός των συλληφθέντων γνώριζε για την σχεδίαση κινήματος. Μάλιστα από στελέχη του Ναυτικού που είχαν σχέση με αξιωματικούς του στρατού που υπηρετούσαν στην ΚΥΠ, είχε ειδοποιηθεί συνάδελφός τους της οργάνωσης από πολύ νωρίς.

Την επόμενη τα πλοία ξεκινούν για την άσκηση και το ίδιο βράδυ αργά, εν πλω, ο Παππάς πληροφορείται από τον Χρήστο Λυμπέρη, τον κυβερνήτη του Α/Τ ΠΑΝΘΗΡ, τα της ματαίωσης του εγχειρήματος. Στις 23 και 24 Μαίου στο ΒΕΛΟΣ μαθαίνουν για τις συλλήψεις. Την ίδια ημέρα ο Παππάς, έχοντας καταλήξει σε απόφασή του να στραφεί κατά της χούντας χρησιμοποιώντας το πλοίο του, την ανακοινώνει στο πλήρωμά του. Οι άντρες αυτοί πανηγυρίζουν, ελάχιστοι σιωπούν! Αποχωρούν της άσκησης, καταπλέουν στο Ιταλικό λιμάνι Φιουμιτσίνο, και τριάντα ένας ζητούν πολιτικό άσυλο. Η Ιταλία ξεσηκώνεται, ο κόσμος ολόκληρος το μαθαίνει σε ελάχιστο χρόνο.

Τις λεπτομέρειες της όλης κίνησης περιλαμβάνει ο πλωτάρχης Κ. Λεονάρδος σε μάλλον ήπιο πόρισμα προανάκρισης, που διενεργεί εν πλω μετά το Φιουμιτσίνο. Ο αρχιπλοίαρχος Δ.Αρβανίτης που υπηρετούσε στο ΝΑΤΟ σε αναφορά του περιγράφει τις εκδηλώσεις του πληρώματος και τι διημείφθη με τον Παππά, στην προσπάθειά του να τον μεταπείσει. Ο Αρβανίτης (όπως και ο Λεονάρδος) δεν κρύβουν τη διαπίστωση για το δεσμό που υπάρχει μεταξύ του Παππά και του πληρώματος. «…όταν ο Κυβερνήτης απεβιβάζετο, μεγάλος αριθμός του πληρώματος εδάκρυσεν…». Στο ημερολόγιο του πλοίου συναντάμε την εγγραφή «..17.30 επιβίβασις και παραλαβή καθηκόντων των κάτωθι: Κυβερνήτης αντ/πχος Χαρλαύτης- Ύπαρχος αντ/πχος Τραγέας και Αος Μηχανικός αντ/πχος Γκαμαλέτσος …». Η τελευταία κρίσιμη εγγραφή αναφέρει «…16.25 Αποχώρησις Κυβερνήτου, 6 αξιωματικών, 23 υπαξιωματικών και 1 ναύτου προτάκτου…»

Αυτό σημαίνει πως οι δύο κυβερνήτες δεν συναντήθηκαν ούτε στην κλίμακα. Η αποχώρηση του Παππά με την ομάδα του, η παραλαβή του Χαρλαύτη και ο απόπλους διαφέρουν μεταξύ τους λίγα λεπτά. Καταγράφεται επίσης πως ο πλοίαρχος Π.Βόσσος «…κυβερνήτης την 27-5-73 επέβη μετατεθείς εξ ΑΝ…». Συμπεραίνεται έτσι, πως ο Χαρλαύτης έμεινε ως Κυβερνήτης μόνον μία ημέρα μέχρι να φτάσει ο Βόσσος, που γνώριζε το ΒΕΛΟΣ όπου είχε υπηρετήσει ως Κυβερνήτης και παλιότερα.

Αποπλέει του Φιουμιτσίνο σε λίγο και συμμετέχει στην άσκηση DRIVING FORCE. Η συμμετοχή σε άσκηση, ενώ έχει σηκωθεί παγκόσμιος σάλος, δεν είναι παρά προσπάθεια της χούντας να δείξει πως ελέγχει την κατάσταση και η συνοχή του ΝΑΤΟ διατηρείται.

Τις επόμενες ημέρες τα μέσα ενημέρωσης παγκόσμια έστρεψαν την προσοχή όλων στην Ελλάδα. Οι συνεντεύξεις του Παππά και της ομάδας που τον ακολούθησε, αποκάλυψαν τα συμβαίνοντα στη χώρα μας. Η ιταλική κυβέρνηση παρά τις αρχικές επιφυλάξεις και υπό την πίεση της κοινής γνώμης είχε αποδεχθεί το αίτημά τους για πολιτικό άσυλο. Από εκεί άρχισε ένα οδοιπορικό που κράτησε μέχρι τον Ιούλιο του επόμενου χρόνου, όταν η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο έφερε τους ΄΄στασιαστές΄΄ εθελοντικά πίσω στην Ελλάδα και στην ενεργό υπηρεσία στο Ναυτικό.

Η ομάδα του ΒΕΛΟΣ με τον Παππά επικεφαλής, τους έξι νεαρούς σημαιοφόρους, τους είκοσι τρεις μόνιμους υπαξιωματικούς και τον πρότακτο ναύτη, κράτησαν τη συνοχή τους. Ο Παππάς, βοηθούμενος από τους σημαιοφόρους, συντόνιζε τις προσπάθειες για επιβίωση όλων και για εύρεση εργασίας στη συνέχεια. Η κύρια όμως προσπάθεια όλο αυτό το διάστημα ήταν οι ενέργειες κατά του απριλιανού καθεστώτος. Πλήθος δηλώσεων, συνεντεύξεων, επιστολών και τηλεγραφημάτων εμφανίζονταν στις εφημερίδες και ακούγονταν από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Έγιναν επαφές με Έλληνες και ξένους, που με τον τρόπο τους μάχονταν τη δικτατορία.

Από τις πρώτες δηλώσεις στο εξωτερικό είναι κείμενο για ευαισθητοποίηση των κύκλων του ΝΑΤΟ, που παράλληλα αποκλείει της κομμουνιστικής ιδεολογίας τα μέλη της ομάδας. Ένας από την ομάδα αυτή ο Αντιναύαρχος σήμερα ε.α. Κ.Γκορτζής ερμηνεύει εύστοχα το περιεχόμενο της δήλωσης ως “… δείγμα της πολιτικής οξυδέρκειας τόσο του Παππά όσο και των νεαρών συντρόφων του που –σωστά- εκτίμησαν ότι τόσο το Κίνημα του Ναυτικού, όσο και η κίνηση του ΒΕΛΟΣ θα έπρεπε να δείξουν προς τα έξω κυρίως –προς τους στηρίζοντες τη χούντα- ότι δεν ήταν κόντρα στα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα, ότι οι αντιτιθέμενοι στη χούντα δεν αποτελούσαν κίνδυνο στα συμφέροντά τους. Παράλληλα, έτσι αποδυνάμωσαν κάθε επιχείρημα της χούντας για βασιλοκομμουνιστική ή άλλου είδους συνωμοσία των ολίγων και ανέδειξαν ως αντίθετο σ’ αυτή το σύνολο των Ε.Δ….

Το Α/Τ ΒΕΛΟΣ θα τελειώσει τα γυμνάσια και θα γυρίσει στη Σαλαμίνα, όπου θα γίνουν και οι τελευταίες μεταβολές στο επιτελείο του. Ο Βόσσος θα μείνει κυβερνήτης στο πλοίο για ένα μήνα, ήτοι μέχρι 26 Ιουνίου που θα παραλάβει ο Ρομποτής (ο λογοτέχνης με το ψευδώνυμο Τάσος Κόρφης, μετέπειτα αρχηγός στόλου), ενώ ο Λεονάρδος θα επιστρέψει την ίδια μέρα για το Επιτελείο Στόλου. Ο Ξενάκης επίσης θα παραδώσει καθήκοντα υπάρχου στον Πάτζαρη, και θα τοποθετηθεί σε υποβαθμισμένη θέση.

Το ίδιο καλοκαίρι στο Σαιντ Ραφαέλ καταφέρουν νέα ψυχρολουσία στο καθεστώς των Αθηνών, όταν οργανώνουν επιχείρηση κατάληψης των εκπαιδευτικών πολεμικών που μετέφεραν τους Ναυτικούς Δοκίμους σε ευρωπαϊκά λιμάνια όπως κάθε τέτοια εποχή. Καίτοι η επιχείρηση δεν ολοκληρώθηκε ο σάλος που ξεσηκώθηκε έδωσε νέα πνοή στους καταπιεζόμενους Έλληνες και αποτρέλανε τους χουντικούς.
Πίσω στην Ελλάδα έχει αρχίσει η ποινική δίωξη και παραπέμπονται όλοι οι “στασιαστές” για λιποταξία «.. ισχύοντος του ΜΔ/48 ψηφίσματος….», που δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ αφού μεσολάβησε η μεταπολίτευση.

Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες του καθεστώτος (δηλαδή ο Αραπάκης) κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να δυσκολέψουν τη ζωή των αυτοεξόριστων. Τους στερούν τα δικαιώματα αποδημίας με ότι σημαίνει αυτό. Τους αφαιρούν την ιθαγένεια ενώ απαγορεύουν την είσοδο σε ναυτικές εγκαταστάσεις ως να επρόκειτο να γυρίσουν στην Ελλάδα διαρκούσης της δικτατορίας. Πρόσθετη πράξη, (που από οποιονδήποτε φορέα και αν γινόταν, θα χαρακτηριζόταν ως μικροπρεπής, αλλά δείχνει και εκδικητική διάθεση), υλοποιείται με έγγραφο που αναφέρει πως εφ’ όσον ο Παππάς είναι λιποτάκτης, δεν δικαιούται να παίρνει αντίγραφο φύλλου μητρώου.

Ο Σκεμπέας (ο ανακριτής του Κινήματος) προτείνει στο πόρισμά του, να γίνει τακτική ανάκριση μεταξύ των άλλων και κατά των (αξιωματικών και ενός υπαξιωματικού) Παππά, Ζησιμόπουλου, Γκορτζή, Ματαράγκα, Προκοπάκη, Στράτου, Χατζηπέρρου και Καλλίνου. Ο Ραφαηλάκης στην παραπεμπτική του διαταγή για το Κίνημα, και στο σκεπτικό για τους απόντες του ΒΕΛΟΥΣ, υιοθετεί την πρόταση του Σκεμπέα.

Η ποινική δίωξη δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αλλά η πειθαρχική, που είχε ξεκινήσει παράλληλα, τελείωσε γρήγορα. Οι αξιωματικοί παραπέμπονται σε Πρωτοβάθμιο Ανακριτικό με το ερώτημα της απόταξης. Η πρόταση του Συμβουλίου είναι υπέρ της απόταξης, με το πάγιο αιτιολογικό «… διά βαρέα παραπτώματα περί την υπηρεσίαν και πειθαρχίαν και ενεργείας εθνικώς αναξιοπρεπείς, ως και τοιαύτας θιγούσας την Στρατιωτικήν τιμήν και διά λιποταξίαν εις το εξωτερικόν». Η απόταξη υλοποιείται άμεσα.

Οι υπαξιωματικοί παραπέμπονται επίσης σε πειθαρχικό συμβούλιο, και αποτάσσονται με το αιτιολογικό που ίσχυσε για τους αξιωματικούς.
Τον Παππά και τους υπόλοιπους απασχολεί στο εξωτερικό ο βιοπορισμός για τον οποίο και αναφέρεται ο Παππάς σε ενημερωτική επιστολή, που απευθύνει στον Καραμανλή. Η επιστολή συντάχθηκε στις 5 Ιουνίου 1974 και εκτός των άλλων, εκφράζεται έντονα για το ρόλο του Ν. Βενιζέλου, καίτοι ο τελευταίος ήταν από εκείνους που συνέδραμαν από την πρώτη στιγμή την ομάδα. Παρ’ ότι οι κατηγορίες στρέφονται κατά Βενιζέλου φαίνεται (και το επιβεβαιώνουν οι ίδιοι έκτοτε) πως τα στελέχη της εταιρίας του εκμεταλλεύτηκαν τους άνδρες του Α/Τ ΒΕΛΟΣ εν αγνοία του εφοπλιστή. Όλοι οι υπαξιωματικοί και αξιωματικοί που ΄΄στασίασαν΄΄ και σκόρπησαν στην Ευρώπη δυσκολεύτηκαν στο θέμα της εργασίας ενώ παράλληλα έτρεχαν στις εκδηλώσεις κατά του καθεστώτος των Αθηνών.

Στο ίδιο γράμμα προς τον Καραμανλή ο Παππάς αποκαλύπτει και την επιχείρηση μεταφοράς μιας τορπιλακάτου στη Λιβύη από τη Μάλτα. Έπλευσαν στη Λιβύη στις 18 Οκτωβρίου 1973 με κυβερνήτη τον Ν. Παππά, επιβάτη τον Κ. Μπαντουβά και πλήρωμα τους Ν. Ζησιμόπουλο, Γ. Γούτσο, Γ. Κιμιγκέλη και Δ. Ρουσσόπουλο, όλοι πλην Μπαντουβά μέλη της ομάδας του ΒΕΛΟΥΣ.

Ο Παππάς στέλνει λίγες ημέρες μετά την ΄΄ανταρσία΄΄ επιστολή και προς τον τότε βασιλιά, στη Ρώμη. Το ύφος (ανεξάρτητα από τα περί πειθαρχίας και σεβασμού που αναφέρει) είναι έντονο και επιθετικό. Για την εποχή, εκφράσεις προς το βασιλιά όπως «… έχει υποχρέωση…» και πιο κάτω «… τούτο αποτελεί αξίωση …» ήταν αδιανόητες και μάλιστα όταν προερχόντουσαν από αξιωματικό, έστω αν αποστολέας και παραλήπτης ήταν χωρίς αρμοδιότητες. Αυτό το κείμενο δεν είναι γραμμένο από ΄΄βασιλόφρονα΄΄. Μόνον κάτω από τέτοιες συνθήκες, θα έγραφε ένα στέλεχος των ΕΔ, έστω και ε.α. προς τον βασιλιά (αυτόν εν υπνώσει) με τέτοιον τρόπο. Ο Παππάς δεν ήταν περισσότερο βασιλόφρων από μεγάλο αριθμό αξιωματικών του ναυτικού, που μάλλον αδιαφορούσαν για το θεσμό, αλλά υπάκουαν στην ΄΄βασιλευομένη δημοκρατία΄΄. Στο γράμμα πιέζει να εμφανιστεί ο Κωνσταντίνος και να πάρει θέση. Ο τελευταίος ούτε απάντηση έστειλε, ούτε ενδιαφέρθηκε για τα στελέχη ενός πολεμικού πλοίου, που στράφηκαν κατά της χούντας και μάλιστα εγκαταλείποντας τις καριέρες τους από τέτοια ηλικία.

Ο Παππάς, ήταν από τα στελέχη της οργάνωσης στο Ναυτικό που συμμετείχε σε όλες τις διαδικασίες για το στήσιμο του μηχανισμού και τη σχεδίαση του Κινήματος. Ο άνθρωπος αυτός δεν σταματούσε μπροστά σε τίποτα. Είχε μυήσει ή ενημερώσει πλήθος αξιωματικών καθώς και τον τριτοετή σημαιοφόρο του το Ζησιμόπουλο. Ο άτυχος αυτός νέος είναι εκείνος που λίγο αργότερα, υπηρετώντας ως Δεύτερος Μηχανικός σε άλλο Αντιτορπιλικό, θα εισβάλλει (όπως και άλλοι) σε υπέρθερμο από έκρηξη καζανιού διαμέρισμα να σώσει τους εγκλωβισμένους. Ο ίδιος θα εκπνεύσει σε λίγο συγκλονίζοντας το Ναυτικό.
Το φαινόμενο Παππά δεν απαντάται συχνά στις ΕΔ, ώστε να λεχθεί πως είναι συνήθης τύπος στελέχους. Είναι μοναδικός και ειδικά στην επταετία 1967-1974 έρχονται στην επιφάνεια όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που τον ξεχωρίζουν. Αργότερα ως Α/ΓΕΝ το μόνο που μένει από την ισοπεδωτική υπηρεσία στη θέση αυτή, είναι η αντοχή του σε πιέσεις των αντιστασιακών και ΄΄αντιστασιακών΄΄.

Τα στελέχη του ΒΕΛΟΥΣ σπεύδουν στην Ελλάδα με την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο πρόθυμοι να πολεμήσουν κατά του εισβολέα. Αποκαθίστανται και οι περισσότεροι σταδιοδρομούν στο Πολεμικό Ναυτικό. Σήμερα κανείς από την ομάδα του ΒΕΛΟΣ δεν είναι εν ενεγρεία.
Όλες οι διώξεις κατά των ΄΄στασιαστών΄΄ του ΒΕΛΟΥΣ και των ΄΄Κινηματιών΄΄ εκτελούνται με υπογραφή Αραπάκη. Ο ίδιος ακριβώς ένα μήνα μετά στη μεταπολίτευση, θα τους στέλνει το επισκεπτήριό του ως Αρχηγός του ΓΕΝ, όπου θα σημειώνει «Θερμά συγχαρητήρια διά την δικαίαν επαναφοράν και προαγωγήν σας»!

Το Αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ συντηρείται από το Ναυτικό ως Μνημείο Αντιδικτατορικής Αντίστασης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, και κάθε χρόνο την επέτειο του Κινήματος του Ναυτικού, γιορτάζεται σ’ αυτό εκδήλωση για τις αντιδικτατορικές ενέργειες των στρατιωτικών στην επταετία 1967-1974.

Αν όμως αναζητήσει κανείς στα εκπαιδευτικά κείμενα των σχολείων μια παρουσίαση του Κινήματος και του Αντιτορπιλικού ΒΕΛΟΣ, μάλλον θα απογοητευθεί.

*Ο Αντώνης Κακαράς,είναι απόστρατος αξιωματικός του ΠΝ,συγγραφέας έξι βιβλίων,Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και μέλος της ΚΕΘΑ.

Η Λαϊκή Δικαιοσύνη στην Ελεύθερη Πελοπόννησο

το εξώφυλλο της έκδοσης των Επιτροπών Περιοχής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.
Η τοποθέτηση του Βασίλη Μπίζα, μέλους της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ για την εκδήλωση της ΚΕ για το λαϊκό διδασκαλείο Πελοποννήσου
Την Κυριακή στις 29 Μάη, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, διοργανώνει εκδήλωση προς τιμή των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ, στα Τρόπαια της Αρκαδίας. Εκεί ήταν η έδρα της 3ης μεραρχίας του ΔΣ, που έδρασε στην Πελοπόννησο, η έδρα της ελεύθερης περιοχής και της προσωρινής δημοκρατικής κυβέρνησης στην Πελοπόννησο.  Στα τρόπαια, πέρα από τις διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες και άλλες κρατικές δομές λειτούργησε και το Λαϊκό διδασκαλείο Πελοποννήσου.
Το λαϊκό διδασκαλείο Πελοποννήσου, ήταν η παιδαγωγική ακαδημία του ΔΣΕ, όπου αποφοιτούσαν δάσκαλοι για να επανδρωθούν τα δημοτικά σχολεία των ελεύθερων χωριών. Λειτούργησε το 1948.
Στην εκδήλωση που θα γίνει στις 11 το πρωί, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και η Κυριακή Καμαρινού, εκπαιδευτικός και διδάκτωρ κοινωνιολογίας.
Για την εκδήλωση θα αναχωρήσουν πούλμαν την Κυριακή στις 6.45 το πρωί από την πλατεία υπαπαντής, καθώς και από άλλες πόλεις της Μεσσηνίας.
Εν τω μεταξύ, το Σάββατο και την Κυριακή 28 και 29 Μάη, θα λειτουργεί στο Βυζίκι τροπαίων κατασκήνωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Το Σάββατο το πρωί θα γίνουν αποκαλυπτήρια μνημείου στο χωριό Κερπινή, προς τιμή των Πάνου Γεωργόπουλου, διευθυντή του λαϊκού διδασκαλείου, Ασπασίας Δασκαλοπούλου, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ και Κώστα Μπασακίδη από τη Βρωμόβρυση Μεσσηνίας, που σκοτώθηκαν εκεί το 1949.
Καλούμε όλο το λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, να τιμήσουν με την παρουσία τους τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου, που την περίοδο 1946 -  1949, με αφάνταστο ηρωισμό, ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση, παλεύοντας στα πεδία των μαχών, συγκροτώντας ελεύθερες περιοχές – οργανώνοντας τη ζωή του λαού, διαμόρφωναν τα φύτρα της νέας λαϊκής εξουσίας.
Ο τρίχρονος αγώνας του ΔΣΕ υπήρξε δίκαιος, ηρωικός και μεγαλειώδης.
Εξέφραζε τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού ενάντια στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών. Εξέφραζε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της εξαθλιωμένης αγροτιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Η αστική κρατική εξουσία γνώρισε τότε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξή της.
Ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον εικοστό αιώνα.
Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τη στρατιά ηρώων που διαπαιδαγώγησε. Χιλιάδες έδωσαν και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους, για να πάρει σάρκα και οστά η εποποιία του ΔΣΕ.
Διδάσκουν και διαπαιδαγωγούν ηθικά και πολιτικά η δράση των δεκάδων χιλιάδων νεκρών μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, των τραυματιών, των φυλακισμένων.
Εβδομήντα χρόνια μετά, το αστικό πολιτικό σύστημα επιχειρεί να αναμορφωθεί, για να εμποδίσει τη ριζοσπαστικοποίηση του λαού.
Εβδομήντα χρόνια μετά, η Ιστορία διδάσκει ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή κυβέρνηση, όποια ονομασία και αν έχει, οποιοδήποτε κόμμα και αν συμμετέχει σε αυτήν, εφόσον η πολιτική εξουσία, τα μέσα παραγωγής και όλος ο πλούτος που παράγει η εργατική τάξη βρίσκονται στα χέρια των καπιταλιστών, εφόσον η Ελλάδα συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Το ΚΚΕ, έμπειρο και διδαγμένο, φιλοδοξεί και μπορεί να γίνει ο φάρος της νέας και νικηφόρας ταξικής αναμέτρησης για το σοσιαλισμό, που είναι αναγκαίος, επίκαιρος και ρεαλιστικός.
Κλείνοντας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι οργανώσεις περιοχών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, προχωρήσαμε σε έκδοση αφιερωμένη στο λαϊκό διδασκαλείο Πελοποννήσου, η οποία περιλαμβάνει αδημοσίευτα αρχειακά υλικά καθώς και ιστορικό που αφορά τη λειτουργία του Λαϊκού Διδασκαλείου εκείνη την περίοδο.
 
Άρθρο΄΄ Η Λαϊκή Δικαιοσύνη στην Ελεύθερη Πελοπόννησο ΄΄


Οι Οργανώσεις Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ και της επετείου των 70 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), οργανώνουν εκδήλωση για το «Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου» στις 29 Μαΐου σ τα Τρόπαια Γορτυνίας. 
Με την εκδήλωση αυτή θέλουμε να τιμήσουμε τους χιλιάδες μαχητές του ΔΣΕ που κάτω από αφάνταστα δύσκολες συνθήκες πάλεψαν ενάντια στην τρομοκρατία που ασκούνταν από το κράτος και το παρακράτος στους αγωνιστές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ σε όλη την Πελοπόννησο, θέλουμε να τιμήσουμε τους πάνω από τέσσερεις χιλιάδες μαχητές που σκοτώθηκαν στην Περιοχή μας για να πάρει ο λαός την εξουσία. Παράλληλα, μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, θέλουμε γνωρίσει ο λαός και η νεολαία τον αγώνα του ΔΣΕ, την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας, τον μεγαλύτερο κίνδυνο που γνώρισε το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, που και σήμερα «προσφέρει» μόνο φτώχεια, πολέμους, ανεργία, φασισμό, που κάνει δύσκολη τη ζωή για τον λαό και τα παιδιά του.
Την περίοδο διεξαγωγής του αγώνα του ΔΣΕ, από το 1946 έως και το 1949, δημιουργήθηκαν στην Πελοπόννησο και σε όλη την Ελλάδα ελεύθερες περιοχές, μέσα στις οποίες οι φτωχές λαϊκές μάζες βοηθούσανε με κάθε τρόπο στην πάλη για την λαϊκή νίκη, στην συλλογή πληροφοριών, την προστασία των μαχητών. Οι νέοι λαογέννητοι θεσμοί οργάνωσης της ζωής (Λαϊκά Συμβούλια, Λαϊκή Πολιτοφυλακή, Λαϊκά Δικαστήρια κ.α.) εξέφραζαν την ανάγκη και το επίκαιρο, από τότε, της ανατροπής της καπιταλιστικής εξουσίας. Έπαιρναν μέτρα για κάθε λαϊκό πρόβλημα από την τροφή, την στέγαση, προστασία των αμάχων από τους βομβαρδισμούς μέχρι την μόρφωση των παιδιών με την ίδρυση σχολείων.
Το 1948 στην Πελοπόννησο, ο ΔΣΕ είχε εδραιώσει την κυριαρχία του περίπου στα 2/3 της περιοχής. Το Ιανουάριο του 1948 φτάνει στην Πελοπόννησο ομάδα στελεχών του ΚΚΕ στρατιωτικά στελέχη και αντιπρόσωποι της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης που είχε συσταθεί. Ανασυγκροτούνται το αρχηγείο του ΔΣΕ και το Γραφείο Περιοχής του ΚΚΕ αλλά οργανώνεται και η κυβερνητική δουλειά για την Περιφέρεια και για όλους του Νομούς-επαρχίες. Στις αρμοδιότητες τους υπάγονται: η Τοπική Διοίκηση, οι επιτροπές διαφώτισης, η Λαϊκή Πολιτοφυλακή, η Λαϊκή Δικαιοσύνη, η υπηρεσία πληροφοριών και τηλεφωνικών επικοινωνιών, η επιμελητεία του αντάρτη και η λαϊκή Παιδεία.
Ειδικότερα για τη Λαϊκή Δικαιοσύνη, στην έδρα κάθε Αρχηγείου Περιοχής ή Μεραρχίας λειτουργούσε από ένα Στρατοδικείο με τρία μέλη, το Λαϊκό Επίτροπο και το Γραμματέα.
Τα Λαϊκά Δικαστήρια διακρίνονταν σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια:
α)Σε κάθε πόλη ή χωριό σχηματιζόταν τριμελές πρωτοβάθμιο λαϊκό δικαστήριο, το οποίο για να θεωρείται νόμιμο έπρεπε να συμπληρώνεται από το λαϊκό επίτροπο χωρίς δικαίωμα ψήφου και το γραμματέα, μέσα απ’ τη Λαϊκή Συνέλευση. Τα μέλη του δικαστηρίου, τακτικά και αναπληρωματικά, ο λαϊκός επίτροπος και ο αναπληρωτής του, έπρεπε να εκλέγονται κάθε χρόνο με καθολική και μυστική ψηφοφορία στην οποία μπορούσαν να πάρουν μέρος και να εκλεγούν άντρες και γυναίκες από 18 χρονών και πάνω. Το 1/3 των εκλογέων μπορούσε να ζητήσει την ανάκληση ενός ή πολλών μελών του Λαϊκού Δικαστηρίου η οποία γινόταν με ψηφοφορία όπως και οι εκλογές. Με το άρθρο 6 σημειωνόταν ότι: «Το αξίωμα του μέλους του λαϊκού δικαστηρίου και του λαϊκού επιτρόπου είναι τιμητικό, υποχρεωτικό και άμισθο» ενώ παρακάτω γινόταν αναφορά στις υποθέσεις που είχε στην αρμοδιότητα του το λαϊκό δικαστήριο (ιδιωτικές διαφορές με επείγοντα χαρακτήρα ανάμεσα σε κείνους που κατοικούσαν ή
διέμεναν στην περιφέρειά του καθώς και όλα τα αδικήματα που έγιναν μέσα στην περιφέρειά του και που δεν υπάγονταν στα στρατοδικεία).
β) Το δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, που ήταν και Αναθεωρητικό, δίκαζε υποθέσεις κατ’ έφεσιν του πρωτοβαθμίου Δικαστηρίου στα διάφορα χωριά και είχε το δικαίωμα να αυξάνει, να μειώνει ή και να αφήνει την ίδια ποινή. Ήταν πενταμελές και εκλέγονταν από τη γενική συνέλευση των μελών, τακτικών και αναπληρωματικών, όλων των λαϊκών δικαστηρίων της περιφέρειας. Μπορούσαν να εκλεγούν και πρόσωπα που δεν μετείχαν στη συνέλευση. Οι Λαϊκοί Δικαστές που εκλέγονταν μέλη του Αναθεωρητικού, έπαυαν να είναι μέλη Λαϊκού Δικαστηρίου. Από τη συνέλευση των λαϊκών δικαστών εκλεγόταν και ο λαϊκός επίτροπος του Αναθεωρητικού δικαστηρίου και ο αναπληρωτής.
Επικεφαλής του Δικαστικού της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ ήταν ο Νίκος Γκότσης, αντισυνταγματάρχης του ΔΣΕ, που εκτελέστηκε στην Τρίπολη στις 23-5-1949 στην Τρίπολη.
Στην έκθεση του κυβερνητικού αντιπροσώπου της ΠΔΚ στην Πελοπόννησο, σημειώνεται ότι μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη του 1948 σε 323 χωριά στα οποία έγιναν εκλογές για την ανάδειξη λαϊκών συμβουλίων, εξελέγησαν και οι λαϊκοί δικαστές. Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν γίνει έξι συνελεύσεις λαϊκών δικαστών, στις οποίες συμμετείχαν 600 άτομα και είχαν εκλεγεί έξι αναθεωρητικά δικαστήρια.
Η ΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΗ
Για να περιφρουρηθεί και να εξασφαλιστεί η τάξη στις ελεύθερες περιοχές αλλά και να ενισχυθεί το έργο του Δημοκρατικού Στρατού, το Γενικό του Αρχηγείο του ΔΣΕ προχώρησε στην Ίδρυση του σώματος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής που ορίστηκε ως ένοπλο σώμα με στρατιωτική ιεραρχία και υπαγόταν στο Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ. Σκοπός της ήταν η φρούρηση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών, σύμφωνα με τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και τις καταστατικές διατάξεις του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ. Επίσης αναλάμβανε να βοηθάει τα Λαϊκά Συμβούλια στην αντιμετώπιση των βιοτικών και των άλλων αναγκών του λαού και γενικά να ενεργεί για την τήρηση των νόμων και των αποφάσεων του Γενικού Αρχηγείου αλλά και των αποφάσεων των οργάνων της πολιτικής εξουσίας, δηλαδή των Λαϊκών Συμβουλίων και Δικαστηρίων. Έπρεπε να καταδιώκει κάθε φασιστική ενέργεια και δράση, κάθε προσπάθεια που αποσκοπούσε στη διαίρεση του ελληνικού λαού. 
Εκτελούσε τα εντάλματα συλλήψεως, κατασχέσεως και δημεύσεως περιουσιών που εξέδιδαν τα Αρχηγεία, προέβαινε σε ανακρίσεις για θέματα της αρμοδιότητάς της. Αναλάμβανε πολλές φορές την ευθύνη της επιστράτευσης, της ενημέρωσης για τη λειτουργία της Λαϊκής Παιδείας, της συγκέντρωσης και τη διαβίβασης πληροφοριών, κ.α. Η κατάταξη στην Πολιτοφυλακή ήταν εθελοντική, μονοετής και μπορούσε να ανανεωθεί μόνο αν θεωρούνταν ευδόκιμη.
Η Λαϊκή Πολιτοφυλακή Πελοποννήσου ιδρύθηκε το Μάη του 1948 και ο αριθμός των πολιτοφυλάκων κάθε τμήματος ξεκινούσε από 5-6 άτομα, φτάνοντας τους 20-25 ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής. Σε κάθε νομό υπήρχε Διοίκηση Πολιτοφυλακής και σε κάθε επαρχία Υποδιοίκηση ενώ κάθε Τμήμα είχε υπό την ευθύνη του 3-5 χωριά. Διοικητής της Λαϊκής Πολιτοφυλακής Πελοποννήσου ήταν ο Ηλίας Κιαπές (Μπαρμπαλιάς) αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, από το Ραψομάτι Μεγαλόπολης, αντισυνταγματάρχης του ΔΣΕ, που έπεσε ηρωικά το 1948 στις Κολλίνες Αρκαδίας.
Όλα αυτά γίνονταν στην Ελεύθερη Ελλάδα, την ίδια στιγμή που οι αγωνιστές που πάλεψαν κόντρα στους γερμανούς κατακτητές και στους νέους δυνάστες του λαού μας δικάζονταν στα έκτακτα στρατοδικεία της αστικής κυβέρνησης και εκτελούνταν. Πέρσι, με την εκδήλωση μας στις 12 Ιουλίου και την ανέγερση του μνημείου στην Τρίπολη, τιμήσαμε τους 259 εκτελεσμένους του έκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης. Φέτος τιμάμε όλους αυτούς που μπήκαν μπροστά για να ξαναζωντανέψουν οι χτυπημένες από τον πόλεμο περιοχές, να αναπνεύσουν ελεύθερα τα χωριά, να ανοίξουν τα σχολεία. Όλους αυτούς που έβαλαν το σπόρο της Λαϊκής Εξουσίας στην πατρίδα μας και εκτελέστηκαν ως προδότες ή σκοτώθηκαν επάνω στις μάχες. 
Ο ΔΣΕ είχε στην σημαία του τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού. Ο ΔΣΕ είναι απόδειξη ότι αδυναμίες σε βασικές θέσεις του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, άρα και του ΚΚΕ, την κρίσιμη περίοδο του ΄40 δεν οφειλόντουσαν σε διάθεση συμβιβασμού. Ο ΔΣΕ εξέφραζε την ανώτερη μορφή πάλης για το ζήτημα της εξουσίας, γι’ αυτό και είναι «καρφί» στο μάτι της πλουτοκρατίας της χώρας μας και των υπερασπιστών της. Έχουν κάθε συμφέρον να τον πολεμούν και να πετούν λάσπη, γιατί θέλουν να κρύψουν ότι και τότε και τώρα μια χούφτα εκμεταλλευτές έκαναν κουμάντο σε έναν ολόκληρο λαό. Να κρύψουν ο λαός έχει δύναμη να αποφασίζει για την τύχη του και να μην περιμένει «σωτήρες». Να κρύψουν τελικά, την μόνη ελπιδοφόρα και ρεαλιστική πρόταση, αυτή του ΚΚΕ για την εργατική-λαϊκή εξουσία και τους πρωτοπόρους επαναστατικούς θεσμούς της. Μέσα σε αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, το Κόμμα μας συνεχίζει την μελέτη της ιστορίας του και έχει εκσυγχρονιστεί με επαναστατικό Πρόγραμμα και θέσεις, δίνοντας την μάχη για την προβολή τους παράλλληλα με την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος στην κατεύθυνση κατάκτησης της εξουσίας.

Μοσχοβίτης Θοδωρής, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Από την συνεδρίαση του δημοτικού λιμενικού ταμείου Πυλου

Από την συνεδρίαση του δημοτικού λιμενικού ταμείου Πυλου,για την ΜΠΕ και την  ιδιωτικοποίηση της μαρίνας
 Το μέλος κ. Σοφία Αποστολοπούλου λαμβάνοντας τον λόγο δήλωσε :


«Το ξεπούλημα της Μαρίνας της Πύλου είναι ένα μικρό δείγμα από το σύνολο, των

ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας, που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις

και συνεχίζει σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ . Το έγκλημα είναι καλά

σχεδιασμένο και προμελετημένο . Με τη λογική ότι << αφού δεν μπορούμε να τα φτιάξουμε

τα παραχωρούμε για να αξιοποιηθούν από τον ιδιώτη επιχειρηματία >>.

Με την ίδια λογική ξεπουλάμε λιμάνια , αεροδρόμια , δρόμους , διόδια , και ο κατάλογος

δεν έχει τελειωμό , με αποτέλεσμα (ένα παράδειγμα ) ενώ φτιάξαμε τους δρόμους τα

διόδια στοιχίζουν περισσότερο από τη βενζίνη.

Τα έσοδα από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας , θα διατεθούν όπως λένε στην

αποπληρωμή του χρέους, που δημιούργησαν οι ίδιοι , και στην ανακεφαλαιοποίηση των

τραπεζών, δηλ. πάντα οι ίδιοι θα τα φάνε.

Τώρα, ενώ αφήσαμε τη μαρίνα και όλο τον γύρω χώρο, μέσα στο μαύρο χάλι , με

σκουπίδια κτλ μας λένε πρέπει να παραχωρηθεί στον επιχειρηματία για να αξιοποιηθεί .

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και κάτι ακόμη ποιον θα εξυπηρετήσει αυτή η αξιοποίηση ,

μήπως τον ψαρά της Πύλου ο οποίος έχει φτάσει στο σημείο να μην έχει ούτε πετρέλαιο για

να κινήσει τη βάρκα του και να πάει για ψάρεμα ; Μας λένε θα φέρει τουρίστες . Και θα

δουλέψουν από αυτό τον τουρισμό οι επαγγελματίες της Πύλου ;

Είμαστε αντίθετοι και καταψηφίζουμε αυτή την ανάπτυξη και αξιοποίηση της μαρίνας .

Υποστηρίζουμε την οποιαδήποτε ανάπτυξη και αξιοποίηση που είναι υπέρ των κατοίκων

της περιοχής, που εξυπηρετεί τους εργαζόμενους. Και καλούμε τους εργαζόμενους να

αντιταχθούν στις πολιτικές και στα κόμματα που μας καταδικάζουν να ζούμε στη μιζέρια

και στην εξαθλίωση. Και από την άλλη κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν τα κέρδη

των απανταχού επιχειρηματιών και για την εξυπηρέτηση των κοτεράδων.»

ΕΛΛΗΝΑ ΑΘΑΝΑΤΕ



Γῆ καί Ὓδωρ δίνουνε τοῦ Ἒθνους οἱ ΠΡΟΔΟΤΕΣ,
ἐκεῖνοι, πού μᾶς ξεπουλοῦν, οἱ "δῆθεν" πατριῶτες,
σήκω πάλι κι ἢρθανε νά σέ κατακτήσουν,
τῶν παιδιῶν τά ὂνειρα θέλουνε νά σβήσουν.

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Έκλεψαν τον αλεξικέραυνο στα Ταμπούρια στο Μανιακι

Έκλεψαν τον αλεξικέραυνο στα Ταμπούρια στο Μανιακι ,παλι καλα που δεν πήραν και τις καμπάνες !!!

Παρουσίες στο Μανιακι που εκαναν αίσθηση


Παρουσίες στο Μανιακι που εκαναν αίσθηση ,με συγκίνηση οι κάτοικοι του Μανιακίου και της γυρω Περιοχής τίμησαν που πεσόντες προγόνους τους

Όπως ήταν πέρυσι έτσι και εφέτος

Όπως ήταν πέρυσι έτσι και εφέτος ,αυτά τα χάλια  του δρομου να μην τα ξανασυναντήσουμε του χρονου στο Μανιακι



η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών θέλει την επένδυση !!!!!

ΤΑΙΠΕΔ

Πράσινο φως από το ΚΣΝΜ για την μαρίνα της Πύλου





Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση της μαρίνας Πύλου μετά την απόφαση του Κεντρικού Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, να δεχθεί τα περισσότερα από τα αιτήματα του ΤΑΙΠΕΔ, βάζοντας όμως ως όρο τη συνεργασία του ΤΑΙΠΕΔ με το υπουργείο Πολιτισμού, για την σύνταξη και εκπόνηση της πολεοδομικής μελέτης.
Έτσι μετά από αρκετούς μήνες διαφωνιών και καθυστερήσεων το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορέσει να συνεχίσει το project με κάποιες αλλαγές στη χερσαία ζώνη του λιμανιού. Η παρέμβαση προβλέπει πλωτές εξέδρες, ξύλινο επιθαλάσσιο διάδρομο για την διέλευση του κόσμου και κτίσματα ύψους 7,5 μέτρων με στέγη έως 4,5 μέτρα, με δυνατότητα κάλυψης 30% και συντελεστή δόμησης 0,2.
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας διαβεβαίωσε τα μέλη του συμβουλίου ότι από εδώ και πέρα θα υπάρχει στενή συνεργασία ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις όπως συνέβη σε ορισμένα έργα που ήταν σε εξέλιξη.
Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης που παρέστη στην συνεδρίαση του συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, υποστήριξε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών θέλει την επένδυση, γεγονός το οποίο βεβαίωσε και ο ξενοδόχος και κάτοικος της περιοχής Δημήτρης Καραλής, ο οποίος τόνισε ότι η παρέμβαση θα πρέπει να είναι ήπια.
Το σχέδιο δεν αποσαφίνησε πως θα αντιμετωπιστεί η κίνηση των οχημάτων στο λιμάνι και κυρίως, πώς θα λυθεί το πρόβλημα της απότομης στροφής. Υπήρξαν προτάσεις για δημιουργία αναβατήρα, αλλά δεν είναι σαφές πόσο θα βοηθήσει. Το θέμα της μαρίνας της Πύλου θα απασχολήσει το ΚΑΣ.










Συμφωνία για τη μαρίνα της Πύλου

Μετά από ωριμότερη σκέψη, και με πολλές συνεννοήσεις στο ενδιάμεσο, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων δέχτηκε τα περισσότερα από τα αιτήματα του ΤΑΙΠΕΔ για...
τη μαρίνα Πύλου. Έτσι, ύστερα από μήνες διαφωνιών και καθυστερήσεων, το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε από το συμβούλιο την άδεια να συνεχίσει την επένδυση, η οποία σημαίνει και κάποιες αλλαγές στη χερσαία ζώνη του λιμανιού.

Το πλάνο προβλέπει κάποιες πλωτές εξέδρες, ξύλινο επιθαλάσσιο διάδρομο για τη διέλευση του κόσμου, δυνατότητα κάλυψης 30% και δόμησης με συντελεστή 0,2 κτήρια ύψους 7.50 μέτρων (με στέγη έως 4,5μ) έως διώροφα και πύργο ελέγχου ύψους 12 μέτρων. Σχεδόν όλα δηλαδή που έκρινε απαραίτητα το ΤΑΙΠΕΔ.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση το ΚΣΝΜ είχε γνωμοδοτήσει διαφορετικά. Οι όροι που είχε θέσει έβαζαν σε κίνδυνο ματαίωσης την επέμβαση, καθώς για να γίνει αξιοποιήσιμη και εκμεταλλεύσιμη μαρίνα, απαιτούνται εγκαταστάσεις, τις οποίες στην ουσία το ΚΣΝΜ απέρριπτε ή περιόριζε. Μετά από επαφές και συζητήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, βρέθηκε μια χρυσή τομή και το μόνο που έμεινε είναι η καθυστέρηση.

Το συμβούλιο είχε πει «όχι» σε πλωτές εξέδρες. Όμως, χθες δέχθηκε τη δημιουργία δύο, στον εσωτερικό λιμένα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν θα ήταν δυνατόν να ξεκινήσει το έργο. Τα αλιευτικά σκάφη της περιοχής, πρέπει να «δέσουν» κάπου, ώστε να απελευθερωθεί ο περιβάλλων χώρος για διαμορφώσεις και έργα.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε οριστεί ως συντελεστής δόμησης το 0,15 ενώ το ΤΑΙΠΕΔ ζητούσε 0,2 και ως συντελεστής κάλυψης το 20% με το ταμείο να ζητά 40%. Το 0,2 έγινε δεκτό αυτή τη φορά, ενώ ως ποσοστό επιτρεπτής κάλυψης ορίστηκε το 30%. Αυτό σημαίνει πως θα είναι δυνατόν να γίνουν περισσότερα κτήρια, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να γίνει διασπορά τους. Όπως και να έχει, πάντως, το παραλιακό μέτωπο, θα αποκτήσει κτίσματα.

Αυτό φαίνεται να ανησυχεί εν μέρει την τοπική κοινωνία. Αν και ο Δήμαρχος, που παρέστη μαζί με τον Στ. Πιτσιόρλα του ΤΑΙΠΕΔ, μίλησε για συμφωνία του κόσμου κατά 99%, ξενοδόχος της περιοχής είπε ότι βεβαίως και θέλουν τη μαρίνα, αλλά ελπίζουν να μένει και κάτι στις τοπικές επιχειρήσεις. Καθιστώντας σαφές πως δεν επιθυμούν να έχουν τα κτήρια χρήσεις που θα αντιστρατεύονται τα υπάρχοντα. Δηλαδή, να μη γίνουν όλα καφετέριες, εστιατόρια κλπ.

Το ΚΣΝΜ γνωμοδότησε υπέρ της συνεργασίας πριν από κάθε μελέτη υπηρεσιών του υπουργείου με το ΤΑΙΠΕΔ. Σε επόμενη φάση θα εξεταστεί και μελέτη για τον κυματισμό της θάλασσας και κατά πόσο θα υπάρξει πρόβλημα στις υφιστάμενες λιμενικές διαμορφώσεις με την προσθήκη και των νέων. Επίσης, θα εξεταστεί και η ανανέωση του νερού στο εσωτερικό λιμάνι. Στόχος, να  μη μετατραπεί η μαρίνα σε μια περίκλειστη λεκάνη στην οποία η θάλασσα θα μετατραπεί σε λίμνη και ο πυθμένας θα αλλοιωθεί.

Δεν έγινε σαφές πώς πρόκειται να αντιμετωπιστεί η κίνηση των οχημάτων στο λιμάνι και κυρίως πώς θα λυθεί το πρόβλημα της απότομης στροφής. Υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία αναβατήρα- αλλά δεν είναι σαφές πόσο θα βοηθήσει. Επίσης, η κίνηση κοινού και επιβατών θα γίνεται με επιθαλάσσιο ξύλινο διάδρομο.

Ο κ. Πιτσιόρλας καθησύχασε τα μέλη του συμβουλίου πως από εδώ και πέρα θα υπάρχει συνεργασία. Μάλιστα, είπε πως βρήκε ορισμένα έργα και δεν ήταν δυνατή εξαρχής η συμφωνία, αλλά στα νέα αυτό θα γίνεται (πρώτον: φταίνε οι κακοί πρώην. Δεύτερο, θα γίνουν και άλλες επενδύσεις σε ζώνες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος).

Ας δούμε τι θα πει και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο οποίο επίσης πρέπει να εισαχθεί για την κατά νόμον γνωμοδότηση...

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Με δυο συγκεντρώσεις εορτάστηκε παλι εφέτος η μαχη στο Μανιάκι !!!!







 Με δυο συγκεντρώσεις εορτάστηκε παλι εφέτος η μαχη στο Μανιάκι !!!!
 και
Με την παντελή απουσία της κυβέρνησης εορταστικε χθες η 191η επέτειος της ένδοξης μάχης του Μανιακίου οπου ο αρχιμανδρίτης Παπαφλέσσας με τους περίπου τριακόσιους συμπολεμιστές του έπεφταν ηρωικος υπερ πίστεως και πατριδος στο Μανιακι Μεσσηνίας ανακόπτοντας την ορμη του Ιμπραήμ στο Μορια .
Νωρίτερα  το πρωί, εορτάσθηκε με τη δέουσα λαμπρότητα η επέτειος της Μάχης του Μανιακίου στις Τοπικές Κοινότητες Μανιακίου και Φλεσσιάδος, του Δήμου Πύλου-Νέστορος.
Η εκδήλωση ξεκίνησε το πρωί, όπου τελέσθηκε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο  στα Ταμπούρια, στην Τοπική Κοινότητα Φλεσσιάδος, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου. Η τελετή συνεχίστηκε στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. της Αναστάσεως του Χριστού, στην Τοπική Κοινότητα Μανιακίου, όπου ψάλθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του Παπαφλέσσα και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων , τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.  
Στους πανηγυρικούς της ημέρας ο Καθηγητής Γυμνασίου Γεώργιος Μπαχούμας τόνισε την ανάγκη τόσο για εθνική ενότητα και ομοψυχία όσο και για παραδειγματισμό από τον απελευθερωτικό αγώνα του ’21, ενώ ο Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθανάσιος Χρήστου, διατηρώντας απτόητο το ενδιαφέρον του κοινού, μετέδωσε τη σημαντικότητα και την απήχηση της ιστορικής Μάχης στο σημερινό κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι. Τη σκυτάλη πήραν μαθητές των Δημοτικών σχολείων της Χώρας και Βλαχόπουλου, του Δήμου Πύλου-Νέστορος οι οποίοι απήγγειλαν ποιήματα, συγκινώντας το κοινό, που τους καταχειροκρότησε. Τέλος,  το παιδικό χορευτικό τμήμα του Δημοτικού Σχολείου Βλαχόπουλου και το χορευτικό του συλλόγου Αγ. Τριάδας «ΑΡΓΩ» τραγούδησαν επαναστατικά τραγούδια και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, κλείνοντας την εκδήλωση.
Η ηρωική Μάχη πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου του 1825 και έμεινε στην ιστορία, καθιστώντας τον Παπαφλέσσα και τους συμπολεμιστές του ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, που με ανδρεία και αυτοθυσία, πολέμησαν για την ελευθερία του υπόδουλου ελληνισμού, παροτρύνοντας όλους τους Έλληνες να συνεχίσουν μέχρι τέλους για την ελληνική απελευθέρωση.
Το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτριος Καφαντάρης, ο Βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας, η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη , τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Μεσσηνίας, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και των Τοπικών Συμβουλίων Πύλου-Νέστορος, ο τέως Υπουργός Ιωάννης Λαμπρόπουλος,  ο Ανώτατος Διοικητής Φρουράς Καλαμάτας Επισμηναγός Ιπτάμενος Νικόλαος Σαπουνάς,  εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου από όλη τη Μεσσηνία.

κατάθεση στεφάνου από τον απόγονο  του Παπαφλέσσα  εφημέριο της Πολιανής Πατέρα Ευστάθιο Δικαίο
Στο πανηγυρικο της ημερας ο  Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθανάσιος Χρήστου.
περισσότερες φωτογραφίες στο https://www.facebook.com/di.panoskaltsis