Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Απο τα τεκταινὀμενα του δημοτικού συμβουλίου της 11ης Μαΐου 2016

 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
   Τον δρόμο της φυγής και της σιωπής επέλεξε, για μια ακόμα φορά, ο δήμαρχος του δήμου Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης,  ο οποίος απουσίασε από το δημοτικό συμβούλιο της 11ης Μαΐου 2016, στο οποίο και ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί το θέμα του προβλήματος των απορριμμάτων. Η απουσία του κ. Καφαντάρη από την συζήτηση του ζητήματος, πέρα από τα ερωτήματα που γεννά, για τις ευθύνες του έναντι του θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, καταδεικνύει και την στάση του ανδρός έναντι του θεσμού του δημοτικού συμβουλίου του δήμου μας. Η απουσία του από μια τόσο κρίσιμη – ιδίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις- συνεδρίαση του σημαντικότερου θεσμικού οργάνου της πόλης μας σηματοδοτεί με σαφήνεια την προσπάθεια του κ. Καφαντάρη να απαξιώσει τις δημοκρατικές διαδικασίες αλλά και να στερήσει από τους δημότες  το ύψιστο δικαίωμα της ενημέρωσης. Η παράταξή μας καταγγέλλει αυτές τις πρακτικές και δηλώνει ότι οι εμπνευστές αυτών των τακτικών θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο τη δημοτική μας ομάδα αλλά σύσσωμη την αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου καθώς και τον λαό του δήμου μας. Η παράταξή μας δηλώνει επίσης ότι τέτοιου είδους λογικές δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές στο μέλλον καθώς δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε στην απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου ούτε να υπογράψουμε λευκή επιταγή στην διαχείριση των ζητημάτων του δήμου μας. Ας καταλάβει καλά ο κ. Καφαντάρης ότι ο δήμος Πύλου – Νέστορος ούτε είναι τσιφλίκι του, ούτε «μαγαζάκι» του. Ας αντιληφθεί επιτέλους, αν έχει έστω την παραμικρή δημοκρατική ευαισθησία, ότι ο δήμαρχος πρωτίστως πρέπει να δίνει λόγο στο δημοτικό συμβούλιο και τον λαό του δήμου μας. Ας συνειδητοποιήσει, ο κ. Καφαντάρης, ότι δήμαρχος δεν σημαίνει μόνο ταξίδια στο εξωτερικό, δεν σημαίνει μόνο συμμετοχές σε δεξιώσεις , φιέστες και πασαρέλες. 
   Όσον αφορά στην ουσία του θέματος που τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και αφορούσε την διαχείριση των απορριμμάτων οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκαν οι τεράστιες ευθύνες της δημοτικής αρχής, η παντελής έλλειψη προτεινόμενων λύσεων από την πλευρά της, αλλά και οι ύποπτες μεθοδεύσεις της σε σχέση με το ζήτημα των πρόσφατων παράνομων εναποθέσεων απορριμμάτων από άλλους δήμους της Μεσσηνίας στη χωματερή του Αγίου Νικολάου της Πύλου. 
  Κανένας παράγοντας της δημοτικής αρχής, από αυτούς που ανέλαβαν να αναπληρώσουν τον «άφαντο» δήμαρχο, δεν απάντησε με σαφήνεια στα επιτακτικά ερωτήματα που τέθηκαν από το σύνολο των αντιπολιτεύσεων. Δεν απάντησαν ποτέ στο ερώτημα για το ποιος έχει την ευθύνη που σκουπίδια άλλων δήμων εναποτίθενται σε περιοχή του δήμου μας εν μέσω της νυκτός. Δεν απάντησαν ποτέ στο ερώτημα γιατί η δημοτική αρχή δεν προστατεύει, ως οφείλει, τον συγκεκριμένο χώρο. Δεν απάντησαν ποτέ γιατί ο δήμος Πύλου – Νέστορος δεν έχει στραφεί νομικά εναντίον των δήμων εκείνων που παρανόμως εναποθέτουν απορρίμματα σε περιοχή του δήμου μας. Δεν απάντησαν ποτέ γιατί ο δήμος
δεν έχει καταγγείλει, έστω, τις πρακτικές αυτών των δήμων που βλάπτουν κατάφορα τους συμπολίτες μας. 
  Παράλληλα από την συζήτηση που έγινε αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ότι γενικότερα η δημοτική αρχή δεν έχει καμία πολιτική πρόταση σε σχέση με την διαχείριση των απορριμμάτων του δήμου μας. Η μόνη τους πολιτική είναι αυτή της αναμονής των λύσεων τόσο από την κεντρική Πολιτεία όσο και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Δεν έχουν παρουσιάσει καμία αξιόπιστη πρόταση για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων δείχνοντας – για ακόμα μια φορά- την ένδυά τους στο επίπεδο του πολιτικού σχεδιασμού. Η νυν δημοτική αρχή δεν είναι σε θέση να δώσει πειστικές απαντήσεις σε ζητήματα που άπτονται του κόστους για τους συμπολίτες μας κατά την προωθούμενη διαχείριση από την περιφέρεια Πελοποννήσου, δεν είναι σε θέση να απαντήσει τι συμβαίνει με την ανακύκλωση στο δήμο μας, ούτε και να δώσει λύση στο ζήτημα της υποστελέχωσης της αρμόδιας υπηρεσίας. 
   Συμπερασματικά η δημοτική αρχή του δήμου μας βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία και να προστατεύσει συμφέροντα των συμπολιτών μας αλλά και να συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση των νέων δεδομένων. Είναι εμφανές ότι τώρα που δεν διαθέτουν την «υψηλή» επικουρία του φίλου του κ. Καφαντάρη, του Αντώνη Σαμαρά και έχουν απολέσει την προνομιακή μεταχείριση τους από τον πρώην πρωθυπουργό δεν μπορούν να πράξουν ούτε τα αυτονόητα. Κατανοούμε τον πανικό τους, τώρα που δεν έχουν την προστασία του πολιτικού τους μπαμπά. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη δυσχερή τους πολιτική θέση που γεννά την ανάγκη, εξαιτίας ελλείψεων ουσιαστικών απαντήσεων, να πολιτεύονται με όρους και πρακτικές παρελθόντων ετών. 
   Οι τραμπουκισμοί και οι απειλές που δεχθήκαμε από το μέλος της δημοτικής αρχής κ. Κοντογόνη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου άλλωστε αποδεικνύουν τον ολισθηρό δρόμο που έχει πάρει ο συνδυασμός του κου Καφαντάρη. Τα κάστανα απο τη φωτιά κλήθηκαν να βγάλουν οι Αντιδήμαρχοι Σαρδέλης και Κοντογόνης. Απο την τοποθέτηση του πρώτου δεν προέκυψε απολύτως κανένα χρήσιμο συμπέρασμα ούτε για την διαχείριση των αποβλήτων αλλά ούτε και για το συμβάν της 14ης Απριλίου με την εκφόρτωση αποβλήτων απο αποριμματοφόρα του δήμου Οιχαλίας.
Ο μεν δεύτερος αντί να επιδιώξει την ενημέρωση και τον διάλογο όπως επιβάλει ο θεσμικός του ρόλος επιδόθηκε σε προσβολές και αντεγκλίσεις σε απαράδεκτο ύφος προς τον επικεφαλής του συνδυασμού κοινωνία σε κίνηση Ηλία Κανάκη πετώντας κυριολεκτικά την μπάλα στην κερκίδα και αναγκάζοντας τον πρόεδρο του ΔΣ να διακόψει τη συνεδρίαση.
   Η πυροσβεστική παρέμβαση του αντιδημάρχου κυρίου Πετρόπουλου για την πολιτική του Δήμου στο θέμα των αποβλήτων κινήθηκε στα ίδια επίπεδα χωρίς να διευκρινίζει αν η διαχείριση του δήμου θα είναι μερική ή ολοκληρωμένη στο θέμα των αποβλήτων και χωρίς να προσφέρει καμία ουσιαστική ενημέρωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι απο την πλευρά της δημοτικής αρχής δεν δόθηκε καμία πειστική απάντηση για το συμβάν της 14ης Απριλίου πέρα απο αοριστίες.


   Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι κατανοούμε τους λόγους όλων αυτών, ως ‘’ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ’’ καταδικάζουμε τις παραπάνω ενέργειες και καλούμε τη δημοτική αρχή να σταθεί στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις διαμορφώνοντας μια σύγχρονη και ρεαλιστική πολιτική προς όφελος των δημοτών και του περιβάλλοντος στο θέμα των απορριμμάτων .
   Δηλώνουμε ότι ο δημοτικός μας συνδυασμός τώρα, ακόμα πιο δυνατά, ακόμα πιο συστηματικά, ακόμα πιο δυναμικά θα διεκδικήσει λύσεις στα προβλήματα του δήμου μας και δεν θα επιτρέψει στα «ορφανά» να μετατρέψουν το δήμο μας σε ιδιωτική υπόθεση δικιά τους και των φίλων τους. 

                              Για την παράταξη «Κοινωνία σε κίνηση» 
                                                                        Ηλίας Κανάκης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου