Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Στην ακύρωση απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου – Νέστορος προχώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στη δημοτική αρχή σε σχέση με ζητήματα που άπτονται της νομιμότητας.

 

Ακύρωση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Πύλου – Νέστορος και της «Αναπτυξιακής Πάρνωνας»

14 Μαρτίου 2018
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου ακύρωσε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου Πύλου – Νέστορος και της «Αναπτυξιακής Πάρνωνας» για μελέτες. Ερωτήματα για τις δωρεές της ΤΕΜΕΣ προς το δήμο Πύλου – Νέστορος.
Στην ακύρωση απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου – Νέστορος προχώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στη δημοτική αρχή σε σχέση με ζητήματα που άπτονται της νομιμότητας.
Συγκεκριμένα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου σε απόφασή της σημειώνει: “Ακυρώνουµε την 315/2017 Α.∆.Σ. του Δήµου Πύλου – Νέστορος σχετικά µε την «έγκριση σύναψης ̟προγραµµατικής σύµβασης µεταξύ του Δήµου Πύλου –Νέστορος µε την Ανα̟πτυξιακή Πάρνωνα – Ανα̟πτυξιακή Ανώνυµη Εταιρεία Ο.Τ.Α. για το έργο «ωρίµανση Έργων Δήµου Πύλου – Νέστορος για την υ̟ποβολή και ένταξη σε συγχρηµατοδοτούµενα ̟προγράµµατα της Προγραµµατικής Περιόδου 2014- 20120 ̟προϋ̟πολογισµού 55.800 ευρώ µε ΦΠΑ», για τους λόγους ̟που αναφέρονται στο σκε̟πτικό της ̟παρούσης”
Στο σκεπτικό της απόφασης σημειώνεται: “Επειδή, α̟πό το ̟περιεχόµενο της ελεγχόµενης σύµβασης συνάγεται κατά ορθό νοµικό χαρακτηρισµό αυτής, ότι, αν και φέρεται ως ̟προγραµµατική σύµβαση του άρθρου 100 του ν. 3852/2010, αυτή συνιστά κατ’ ουσία, αφενός µεν, α̟πευθείας ανάθεση α̟πό το ∆ήµο στην Ανα̟τυξιακή Πάρνωνα Ανα̟τυξιακή Ανώνυµη Εταιρεία Ο.Τ.Α.. Συγκεκριµένα, α̟πό το αντικείµενο της ελεγχόµενης σύµβασης ̟προεχόντως δε, α̟πό τον ̟προσδιορισµό των δικαιωµάτων και υ̟ποχρεώσεων των συµβαλλόµενων µερών ̟προκύ̟τει ότι δεν αφορά σε αλληλοσυµ̟λήρωση αρµοδιοτήτων ή οικονοµικοτεχνικών µέσων φορέων της το̟πικής αυτοδιοίκησης στο ̟πλαίσιο κοινά εξυ̟πηρετούµενου δηµόσιου σκο̟πού, ̟που ό̟πως ̟προεκτέθηκε α̟παιτείται να αφορά η ̟προγραµµατική σύµβαση του άρθρου 100 του ν.3852/2010. Αντίθετα, ό̟πως ̟προκύ̟πτει, η Ανα̟τυξιακή Πάρνωνα Α.Ε. υ̟ποχρεούται, έναντι καταβολής σε αυτήν α̟πό το ∆ήµο του ̟ποσού της χρηµατοδότησης (45.000,00€ ̟πλέον Φ.Π.Α.,), στην εκ̟πόνηση, ̟προς αυτόν, µελετών ̟που είναι ανοικτές στον ανταγωνισµό και π̟αρέχονται ελεύθερα στον ιδιωτικό τοµέα α̟πό ο̟ποιονδή̟οτε δραστηριο̟ποιούµενο στο σχετικό τοµέα µελετητή. Ε̟πειδή, στην ̟περί̟πτωση ̟που µία µελέτη δεν µ̟πορεί να εκ̟πονηθεί α̟πό το υ̟πηρετούν στο δήµο ̟προσω̟πικό, η α̟πευθείας ανάθεση της εκ̟πόνησής της σε τρίτους είναι νόµιµη, µόνο εφόσον συντρέχουν οι ̟προϋ̟ποθέσεις για την εφαρµογή κά̟ποιας α̟πό τις ̟περι̟πτώσεις ̟που ̟προβλέ̟πονται στο ν. 4412/16”.
Οι μελέτες της ΤΕΜΕΣ
Η συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία αφορά μελέτες του δήμου Πύλου – Νέστορος, αποκτά εξαιρετική σημασία, καθώς ο εν λόγω δήμος δεν φαίνεται ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του σε σχέση με την εκπόνηση μελετών. Τα ερωτήματα αφορούν και τις μελέτες που γίνονται ή πρέπει να γίνουν από την ΤΕΜΕΣ, καθώς δεν έχει γίνει γνωστό αν αυτές προχωρούν και με ποιο τρόπο. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2017 η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Πύλου – Νέστορος έλαβε απόφαση με την οποία «αποδέχεται τη δωρεά – προσφορά της εταιρείας Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Ανώνυμη Εταιρεία (ΤΕΜΕΣ ΑΕ), να αναλάβει τη δαπάνη που προεκτιμήθηκε σε € 27.600,00 πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ, για την εκπόνηση μελετών ανάπλασης τόσο της πόλης της Πύλου, όσο και επιλεγμένων κοντινών αστικών και περιαστικών περιοχών». Το αν οι συγκεκριμένες μελέτες εκπονούνται και ποια ακριβώς έργα αφορούν δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό γεγονός που θα πρέπει να απαντηθεί από τη δημοτική αρχή του δήμου Πύλου – Νέστορος.
πηγη http://messiniapress.gr/2018/03/14/chastouki-stis-apokentromenis-sto-dimo-pylou-nestoros/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου