Στις 21 Αυγούστου 2020 η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εγκαινίασε την αναμορφωμένη είσοδο του Κάστρου Καλαμάτας, που έχει κατασκευαστεί, μεταξύ άλλων, για να διευκολύνει τα άτομα με κινητικά προβλήματα.
Το ζήτημα είναι, όμως, ότι η διαδρομή που δημιουργήθηκε φτάνει μέχρι την κεντρική είσοδο του Κάστρου και τελειώνει εκεί.
Πέρυσι, λοιπόν, είχε ανακοινωθεί ότι θα τοποθετηθεί ειδική ράμπα, προκειμένου τα άτομα που βρίσκονται σε καροτσάκι να έχουν πρόσβαση τουλάχιστον μέχρι το αμφιθέατρο του Κάστρου.
Έχει περάσει ένας χρόνος και ακόμα, όμως, εργασίες δεν έχουν γίνει, ενώ να σημειώσουμε ότι στην ίδια εκδήλωση η κα Μενδώνη είχε αναφέρει ότι εντός του 2021 θα ολοκληρωθεί η φωταγώγηση του Κάστρου (ούτε αυτό έχει γίνει, εκτός αν υλοποιηθεί στους μήνες που απομένουν).
Παρέμβαση Γιώργου Λαζαρίδη
Το παραπάνω γράφηκε με αφορμή ανάρτηση του Γιώργου Λαζαρίδη στο Facebook το βράδυ της Δευτέρας. Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε συγκεκριμένα: «Με το “άνοιγμα” των αρχαιολογικών χώρων και την έναρξη των εκδηλώσεων, λαμβάνω email με προσκλήσεις ώστε να παρακολουθήσω διάφορες εκδηλώσεις- παραστάσεις. Όπως και στο κάστρο της Καλαμάτας.
Ευχαριστώ αρχικά που με σκέφτονται και με προσκαλούν. Τιμή μου. Αναρωτιέμαι όμως αν μπορώ να πάω ως εκεί, να παραβρεθώ και να τις παρακολουθήσω.
Το κάστρο της Καλαμάτας είναι προσβάσιμο;
Έχω χάσει κάτι;
Από όσο γνωρίζω και παρόλο που έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, ενέργειες, δράσεις, πρωτοβουλίες, οι όποιες υποσχέσεις έχουν μείνει στα “χαρτιά”.
Να ένας στόχος, ένα όνειρο, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα της πόλης μας, το νομό μας, κάνοντας τα αυτονόητα, να μας κάνει καλύτερους, να πάμε ένα βήμα παραπάνω. Προσβασιμότητα ΚΑΙ σε κάθε χώρο πολιτισμού».
Απάντηση Ευαγγελίας Μηλίτση – Κεχαγιά
Στην παραπάνω ανάρτηση η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγιά, σχολίασε το εξής: «Αγαπητέ Γιώργο, έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι και ιδιαίτερα τα κάστρα, μνημεία αμυντικού χαρακτήρα και επομένως απόκρημνα, δεν είναι εύκολο να γίνουν προσβάσιμα. Ωστόσο, στο Κάστρο Καλαμάτας ήδη ολοκληρώθηκε πέρυσι η πρόσβαση μέχρι την κεντρική είσοδο, ενώ πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και διαβιβάστηκε στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ για έγκριση η μελέτη βελτίωσης της προσβασιμότητας μέχρι το θέατρο. Έχει ήδη εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την υλοποίησή της. Σήμερα, μάλιστα, παραλάβαμε και ένα ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο πρόσβασης με ειδική ράμπα για την περιήγηση των επισκεπτών με κινητικά προβλήματα στην Αρχαία Μεσσήνη. Πριν από τρία χρόνια τοποθετήσαμε ράμπα πρόσβασης στο Νιόκαστρο Πύλου, ενώ άμεσα θα ξεκινήσει η μελέτη για διαδρομή περιήγησης ΑμεΑ στο Κάστρο Μεθώνης».
Σίγουρα τα νέα για την Αρχαία Μεσσήνη είναι θετικά, σύμφωνα με το σχόλιο της κας Μηλίτση, το ζήτημα είναι, όμως, πέρα των χρηματοδοτήσεων και των ανακοινώσεων να προχωρούμε σε έργα.
Γνωρίζουμε ότι η γραφειοκρατία στη χώρα μας «μπλοκάρει» πολλές φορές τις εργασίες, όμως αυτές θέλει ο κόσμος και όχι τα θα…
Π.Μπ.
Εγκαίνια χθες παρουσία της υπουργού Πολιτισμού
Έπειτα από χρόνια μελετών και στασιμότητας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάδειξης της νότιας πλευράς και εισόδου του Κάστρου της Καλαμάτας.
Πλέον το σημείο φωτίζεται, αναδεικνύοντας έτσι τα τείχη του Κάστρου, ενώ παράλληλα έγιναν κι άλλες παρεμβάσεις, που ουσιαστικά μεταμόρφωσαν την πλευρά αυτή. Μάλιστα, εντός του 2021 αναμένεται να φωταγωγηθεί περιμετρικά το Κάστρο της Καλαμάτας.
Χθες, λοιπόν, λίγο πριν από την έναρξη του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, που ύστερα από χρόνια επέστρεψε στο σημείο που ξεκίνησε, έγιναν τα εγκαίνια – απόδοση του έργου ανάδειξης της περιοχής από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Στο χαιρετισμό της η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, μίλησε για την αξία του Κάστρου για την πόλη και τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν, ενώ ευχαρίστησε σε όλους συνέβαλαν σε αυτές.
Με τη σειρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, έδωσε συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα, δήλωσε πως ο Δήμος θα είναι δίπλα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ενώ καλωσόρισε τον κόσμο στην έναρξη του 26ου Φεστιβάλ.
Παίρνοντας το λόγο η υπουργός Πολιτισμού σχολίασε ότι το τελικό αποτέλεσμα αναδεικνύει το πριν και το μετά, ενώ μίλησε για ένα ουσιαστικό έργο ανάδειξης του Κάστρου. Από την πλευρά της έδωσε συγχαρητήρια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και το προσωπικό της, όπως και για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Χορού.
Οι εργασίες
Μετά την απαλλοτρίωση και κατεδάφιση του ελαιοτριβείου πρώην ιδιοκτησίας Σπυρίδη και την ολοκλήρωση του έργου ανάδειξης και φωτισμού της περιοχής, επιτεύχθηκε η ανάπλαση του ενιαίου πλέον περιβάλλοντος χώρου της πύλης του κάστρου και των τειχών της νοτιοανατολικής πλευράς του εξωτερικού περιβόλου και η εκ νέου διαμόρφωση της πρόσβασης σ’ αυτό. Οι επεμβάσεις έγιναν με στόχο τη διευκόλυνση των επισκεπτών και κυρίως των εμποδιζόμενων ατόμων, τον επαναπροσδιορισμό της διαδρομής προς την πύλη του μνημείου, ώστε αυτή να συμβάλει στην κατανόηση της αρχιτεκτονικής της διάρθρωσης, την αναβάθμιση του χαρακτήρα της περιοχής και την αναψυχή των επισκεπτών. Μεταξύ άλλων, κατασκευάστηκε ένας περιορισμένης κλίμακας χώρος με έδρανα, στον οποίο θα λαμβάνουν χώρα διαλέξεις και παρουσιάσεις στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και μικρής κλίμακας καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Η εξυγίανση/στερέωση του τείχους της Ν.Α. πλευράς και η ανάδειξη και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της πύλης αποκαθιστούν το φρουριακό χαρακτήρα του Κάστρου και αναβαθμίζουν αισθητικά το μνημείο και την ευρύτερη περιοχή του. Ο δε φωτισμός συμβάλλει στην ανάδειξη των αρχιτεκτονικών ιδιαιτεροτήτων της οχύρωσης, στη δημιουργία εμβληματικών εικόνων ορατών στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, αλλά και στη νέα είσοδο προς αυτήν, που διαμορφώθηκε μετά την ολοκλήρωση της νέας περιφερειακής οδού.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου