Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Αρχαία Μεσσήνη

 
Αρχαία Μεσσήνη
Ο πρώτος ανασκαφεύς του θεάτρου

Με την ευκαιρία της πρώτης συναυλίας, που δόθηκε προχθές, με το παγκόσμιο άνοιγμα του αρχαίου θεάτρου της Μεσσήνης, εξαίρετη πρωτοβουλία του Συλλόγου «Διάζωμα», θα ήθελα να αναφέρω ότι ο πρώτος ανασκαφεύς του θεάτρου αυτού, ήταν το 1916 ο αείμνηστος Θεμιστοκλής Σοφούλης (1860 – 1949), αργότερα αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων και πρωθυπουργός στη συμμαχική κυβέρνηση με τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, Κωνσταντίνο Τσαλδάρη.


Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, νέος τότε αρχαιολόγος, διενεργούσε την ανασκαφή στην Αρχαία Μεσσήνη και χτύπησε την αρχαιολογική του σκαπάνη, στο θαυμάσιο αρχαίο θέατρο της αρχαίας αυτής πόλης.
Όμως, για κακή του τύχη, ο αρχαιολόγος έπαθε βαριά πνευμονία και αναγκάστηκε να διακόψει την ανασκαφή.
Οι λεπτομέρειες του ανασκαφικού έργου του Σοφούλη αναφέρονται στα πρακτικά της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών, για λογαριασμό της οποίας ενεργούνται οι ανασκαφές.
Αργότερα, ο αρχαιολόγος αυτός διενήργησε τις ανασκαφές στο Ηραίο της Σάμου, γενέτειράς του.
Αυτό το γεγονός, μου διηγήθηκε ο εγγονός του παλαιού πολιτικού και αρχαιολόγου, κ. Θεμιστοκλής Σοφούλης, με τον οποίο συναντηθήκαμε στο Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών, στο μνημόσυνο του κοινού μας φίλου, Αριστομένους Ν. Περρωτή, π. βουλευτού Μεσσηνίας.
Τα παραπάνω δε μειώνουν καθόλου τη μεγάλη, συστηματική ανασκαφική εργασία που διενεργεί τα τελευταία έτη ο καθηγητής κ. Θέμελης, που έφερε στο φως το σημαντικότατο αρχαιολογικό αυτό τόπο της Μεσσηνίας και της Ελλάδος και που απολαύσαμε εμείς, οι ερασιτέχνες της Ιστορίας, χάρη στο Σύλλογο «Διάζωμα», με τη μαγευτική συναυλία στη Μεσσήνη.
Θεόδωρος Ν. Κοζύρης
Δικηγόρος ε.τ.
Posted by Picasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου