Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Σε απόγνωση οι αγρότες της Πυλίας από τα αγριογούρουνα

Τελευταία Ενημέρωση: 08/08/2013   
Της Βίκυς Βετουλάκη
Στα όριά τους έχουν φτάσει οι αγρότες της Πυλίας, εξαιτίας των επιθέσεων που δέχονται οι καλλιέργειές τους από αγριογούρουνα της περιοχής, ο πληθυσμός των οποίων έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως τονίζουν και οι ίδιοι.
Διαμαρτυρόμενοι χθες το μεσημέρι, έφθασαν στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, ζητώντας και τη δική του παρέμβαση στο Υπουργείο για να ληφθούν μέτρα προστασίας τους, αλλά και στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να αποζημιωθούν παραγωγοί, οι καλλιέργειες των οποίων έχουν καταστραφεί από τα αγριογούρουνα.
Μεταξύ των προτάσεων που θα καταθέσουν, είναι να επιτρέπεται περισσότερο καιρό το κυνήγι του αγριογούρουνου στη Μεσσηνία και να αυξηθεί ο αριθμός των θηραμάτων ανά ομάδα κυνηγών.

Διαμαρτυρόμενοι
Ομάδα αγροτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανδρινού Παναγιώτη Λάππα και μέλη του Συλλόγου, επισκέφθηκαν την περιφερειακή ενότητα και συναντήθηκαν με τον κ. Αλευρά.
Όπως τόνισε ο κ. Λάππας, οι καταστροφές στην περιοχή της Πυλίας, είναι μεγάλες:
«Τα αγριογούρουνα καταστρέφουν αμπέλια, καλλιέργειες, περιβόλια, δεν αφήνουν τίποτα. Κάθε χρόνο δε, γίνονται και περισσότερα. Κανείς δεν ασχολείται με το θέμα αυτό και είμαστε έρμαια της μανίας τους. Δεν ξέρω πως ήρθαν αυτά εδώ, ποιοι τα άφησαν. Τα ζώα αυτά όμως από εδώ έχουν εξαφανισθεί πριν από 3.200 χρόνια. Τώρα ποιος αποφάσισε ότι είναι πιο σοφός από τη φύση  και τα ξαναέφερε, δεν ξέρουμε. Η φύση δηλαδή δεν ήξερε και ήρθαν αυτοί να διορθώσουν το λάθος. Η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Να βρουν ποιοι ευθύνονται για τα ζώα αυτά, να λάβουν μέτρα για τον περιορισμός τους και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που έχουν πάθει ζημιές. Δεν μπορεί από τη μια πλευρά να χαρακτηρίζεται φυσική η παρουσία των αγριογούρουνων και να μην αποζημιώνεται αυτό που προκαλούν ως φυσική καταστροφή. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει, η καταστροφή σε κτήματα είναι 100%. Και δεν είναι μόνο η καταστροφή στην παραγωγή. Καταστρέφουν και τα φυτά. Δεν είναι δυνατόν να καλλιεργούμε όλο το χρόνο και να έρχονται τα γουρούνια να τρώνε την παραγωγή και να μην μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας».
Όπως διευκρίνισε ο κ. Λάππας, μεγάλες καταστροφές από αγριογούρουνα, έχουν καταγραφεί στις περιοχές Κυνηγού, Καλλιθέας, Μεσοποτάμου, Σουλιναρίου, Χανδρινού και Αμπελοκήπων.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου είπε πως οι υπηρεσίες τους συστήνουν να περιφράξουν τα κτήματά τους, όμως, αν και αυτό είναι αδύνατο λόγω μεγάλης έκτασης, σχεδόν καμία περίφραξη δεν μπορεί να κρατήσει μακριά τα αγριογούρουνα.

Παρέμβαση
Από την πλευρά του ο κ. Αλέκος Λυμπερόπουλος, αγρότης της περιοχής, τόνισε ότι 4 χρόνια τώρα δεν έχει καταφέρει να πάρει από τα κτήματά του ούτε ένα κοφίνι σταφύλια.
Ο κ. Αλευράς, συμμερίσθηκε το πρόβλημα των αγροτών, τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι σημερινό, αλλά τα τελευταία χρόνια τα αγριογούρουνα δημιουργούν μεγάλες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή.
«Επειδή τα αγριογούρουνα δεν έχουν φυσικό εχθρό, η αύξηση του πληθυσμού είναι αλματώδης, με αποτέλεσμα τη φετινή χρονιά το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα αυξημένο.
Χρειάζεται να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα από την επίσημη πολιτεία, τόσο όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος από την παρουσία των ζώων, όσο και στην αποζημίωση των παραγωγών για την ηρτημένη παραγωγή από τον ΕΛΓΑ», τόνισε ο κ. Αλευράς.
Κλείνοντας, ζήτησε από τους αγρότες να του καταθέσουν υπόμνημα, παρουσιάζοντας το πρόβλημα και καταθέτοντας τις προτάσεις τους, προκειμένου να παρέμβει στα αρμόδια Υπουργεία.
- See more at: http://www.tharrosnews.gr/news/content/%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B1#sthash.DrPmcKig.dpuf                                                           Επέλαση αγριογούρουνων σε χωριά της Πυλίας Γράφτηκε από τον 
  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σταφίδες, αμπέλια και άλλα είδη της αγροτικής παραγωγής καταστρέφουν τα αγριογούρουνα που έχουν πολλαπλασιαστεί, σε χωριά της Πυλίας.
Στο Χανδρινού, το Σουληνάρι, την Πλατανόβρυση, την Καλλιθέα, το Κυνηγού, τους Αμπελόκηπους τα αγριογούρουνα προκαλούν μεγάλες καταστροφές κυρίως στις σταφίδες και τα αμπέλια, που βρίσκονται στο φόρτε της παραγωγής τους. Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να προστατεύσουν την παραγωγή και τον κόπο τους.
Τη σοβαρότητα της κατάστασης παρουσίασαν χθες το μεσημέρι στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Παναγιώτης Λάππας, ο αντιπρόεδρος Κώστας Αποστολόπουλος, ο γ.γ. Ηλίας Δαρσακλής και ο παραγωγός από το Σουληνάρι  Αλέκος Λυμπερόπουλος.
"Δεν έχουν αφήσει τίποτα. Οι ζημιές είναι μεγάλες, στη σταφίδα έχουμε ολική καταστροφή", τόνισαν οι αγρότες και παρατήρησαν ότι τα αγριογούρουνα καταστρέφουν ακόμα και τις ελιές και τα πεύκα. Ζήτησαν από τον αντιπεριφερειάρχη να στηρίξει το αίτημά τους για αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ και να απευθύνει αίτημα στις υπερκείμενες αρχές, στα υπουργεία, προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος για την αντιμετώπιση και την εξολόθρευσή τους.
Ο κ. Αλευράς δήλωσε ότι κατανοεί και συμμερίζεται τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τα αγριογούρουνα στις καλλιέργειες της περιοχής. Ανέφερε ότι "το πρόβλημα δεν είναι σημερινό, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει επισημανθεί, καθώς δημιουργεί μεγάλες καταστροφές στην αγροτική μας παραγωγή. Και επειδή τα αγριογούρουνα δεν έχουν φυσικό εχθρό, η αύξηση του πληθυσμού είναι αλματώδης, με αποτέλεσμα τη φετινή χρονιά το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα αυξημένο". Ο αντιπεριφερειάρχης συμφώνησε πως "χρειάζεται να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα από την επίσημη Πολιτεία για την αντιμετώπιση του ζητήματος και την αποζημίωση των παραγωγών από την ηρτημένη παραγωγή από τον ΕΛΓΑ". Και δεσμεύτηκε ότι "σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα γίνει η παρέμβαση προς τα αρμόδια υπουργεία, μετά το υπόμνημα που θα καταθέσουν οι κάτοικοι της περιοχής".

Γ.Σ.                                                                                                                                     

Πολλά τα προβλήματα στου Χανδρινού με τα αγριογούρουνα

Τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανδρινού Παναγιώτης Λάππας και μέλη του Συλλόγου προκειμένου να τον ενημερώσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τους αγριόχοιρους που υπάρχουν στην περιοχή.
Ο Αντιπεριφερειάρχης μετά τη συνάντηση ανέφερε για το θέμα:
«Κατανοώ και συμμερίζομαι τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τα αγριογούρουνα στις καλλιέργειες της περιοχής, το οποίο δεν είναι σημερινό, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει επισημανθεί ότι δημιουργεί μεγάλες καταστροφές στην αγροτική μας παραγωγή και επειδή τα αγριογούρουνα δεν έχουν φυσικό εχθρό, η αύξηση το πληθυσμού είναι αλματώδης, με αποτέλεσμα τη φετινή χρονιά το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα αυξημένο.
Χρειάζεται να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα από την επίσημη πολιτεία τόσο όσον αφορά την αντιμετώπιση του ζητήματος όσο και την αποζημίωση των παραγωγών από την ηρτημένη παραγωγή από τον ΕΛΓΑ.
Σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα γίνει η παρέμβαση προς τα αρμόδια υπουργεία μετά το υπόμνημα που θα καταθέσουν οι κάτοικοι της περιοχής».
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/27940-epelasi-agriogoyrounwn-pylia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου