Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

παει και το παλιαμπελο,ο Νικας τα (εβαλε) με τους γυφτους

«Να πάτε στην Μπιρμπίτα», λέει στους τσιγγάνους o Παναγιώτης Νίκας

Τελευταία Ενημέρωση: 01/08/2013 
Τα... απόνερα της προχθεσινής παρέμβασης του Δήμου, υπό τη συνοδεία και προστασία των ΜΑΤ, με την κατεδάφιση στα «Παλιάμπελα» των παραπηγμάτων όπου διέμεναν κάποιες οικογένειες αθιγγάνων, έτρεχαν χθες στους διαδρόμους του Δημαρχείου.
Κατ’ αρχάς, ο δήμαρχος Παν. Νίκας σημείωσε ότι η διοικητική αποβολή των αθιγγάνων που παρανόμως είχαν εγκατασταθεί σε δημοτικό χώρο στα Παλιάμπελα– κατόπιν εκδόσεως 14 δικαστικών αποφάσεων - έγινε μετά από εκτενή διάλογο 8 και πλέον μηνών.
Ο Π. Νίκας προέτρεψε τους αθιγγάνους να εγκατασταθούν στην Μπιρμπίτα, η οποία αποτελεί χώρο αποκλειστικά για την εξυπηρέτησή τους. Τόνισε δε, πως το κράτος οφείλει να πάρει πίσω την έκταση αυτή, εφόσον δεν υπηρετείται ο σκοπός για τον οποίο αγοράσθηκε, ο δε Δήμος Καλαμάτας είναι πρόθυμος να την αναλάβει, παρέχοντας κάθε εξυπηρέτηση στους αθιγγάνους που θα εγκατασταθούν εκεί, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του.
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις του Δήμου υπέρ των αθιγγάνων, όπως η παροχή δεκατιανού σε μαθητές, πολλοί από τους οποίους είναι αθίγγανοι, η λειτουργία για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος για τα παιδιά αυτής της κοινωνικής ομάδας, με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Αθηνών από τον προσεχή Σεπτέμβριο με 30 δασκάλους, η πρόσληψη αθιγγάνων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δημοτικές υπηρεσίες, η διασφάλιση της μη φυλάκισής τους σε περίπτωση καταδίκης με τη δυνατότητα να προσφέρουν κοινωφελή εργασία, οι ενέργειες για να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας και Πρόνοιας για την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών που έχει αυτή η κοινωνική ομάδα.
«Δε θέλω να βρίσκονται στο δρόμο. Εάν υπάρχει οτιδήποτε άλλο, να το κάνω ευχαρίστως», τόνισε, προσθέτοντας: «Δεν μπορώ, όμως, να μην προστατεύσω τη δημοτική περιουσία και τους εκατοντάδες κατοίκους της δυτικής Καλαμάτας», καθώς τίθεται και θέμα δημόσιας υγείας όσον αφορά στους παράνομους καταυλισμούς.
Ο Π. Νίκας επανέλαβε την πρόθεση του Δήμου να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να κατεδαφισθούν όλα τα αυθαίρετα παραπήγματα στην περιοχή της Αγίας Τριάδος. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις σε επίπεδο κυβέρνησης όσον αφορά στο ζήτημα υποστήριξης των αθιγγάνων.
Από την άλλη πλευρά, η όλη διαδικασία προκάλεσε την αντίδραση των δημοτικών παρατάξεων της «Αλλαγής» και του «Δικτύου». Σε δηλώσεις τους τόσο ο Θ. Μπρεδήμας όσο και ο Στ. Μπεχράκης σημείωσαν ότι οι νόμοι πρέπει να τηρούνται, αλλά, παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για το αύριο των οικογενειών που βγήκαν στους δρόμους από τη μια ημέρα στην άλλη.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι ο Συνήγορος του Πολίτη σε ανάλογη περίπτωση είχε επισημάνει ότι η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει τη νόμιμη και έγκαιρη μετεγκατάσταση των Ρομά, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε πράξη κατεδάφισης.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη
- See more at: http://www.tharrosnews.gr/news/content/%C2%AB%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BC%CF%80%CE%B9%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B1%C2%BB-%CE%BB%CE%AD%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%B3%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82-o-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CF%82#sthash.IMHZADKS.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου