Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

«Κοσμοδρόμιο» στην Καλαμάτα

image

       Τι ρώτα ο Καπερνάρος και οι απαντήσεις που πήρε Athens Voice


Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Καπερνάρος κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τρία υπουργεία, σχετικά με το Κέντρο εκτόξευσης διαστημικών πυραύλων για τουριστικούς σκοπούς στην Καλαμάτα.
Ο Καπερνάρος έκανε την ερώτηση γνωρίζοντας για την μελέτη του Δρ. Περικλή Παπαδόπουλου -διευθυντής και καθηγητής του Κέντρου Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο San Jose στην Καλιφόρνια, ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο της NASA Ames ενώ ήταν και ο υπεύθυνος του θερμικού προστατευτικού συστήματος στο πρόγραμμα προσεδάφισης του Curiosity στον Άρη.
Ο Παπαδόπουλος είχε δώσει μια ομιλία για την πρόθεση δημιουργίας «Κέντρου Διαστημικής Έρευνας και Υψηλής Τεχνολογίας» στην Καλαμάτα ενώ είχε κάνει εκτενή αναφορά στην θέση της Καλαμάτας στο χάρτη που είναι ιδανική για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Διαστημικής Πύλης. Σε αυτό το πλαίσιο ο Παπαδόπουλος προσπαθούσε να θέσει τις βάσεις για να κινηθεί η πολιτεία και να προωθηθούν κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και κατάρτιση προγράμματος για προσέλκυση επενδύσεων.
Από τα τρία υπουργεία ο Καπερνάρος πήρε τις εξής απαντήσεις:
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: αναφέρει ότι εξετάζεται με προσοχή η σκοπιμότητα υλοποίησης τέτοιου τύπου επενδύσεων, εφόσον αυτές είναι υπαρκτές, εντός του πλαισίου της νομοθεσίας.
Αναγνωρίζει μάλιστα, τη σπουδαιότητα απόκτησης εθνικής τεχνογνωσίας αιχμής όπως η αεροδιαστημική και για αυτό το λόγο υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη «Μεσσηνιακή Αμφικτυονία», στις δραστηριότητες της οποίας είναι και η συνεργασία με τον καθηγητή αεροδιαστημικής κ. Παπαδόπουλο.
Με το μνημόνιο αυτό συμφωνήθηκε αμοιβαία στήριξη Ελλήνων για σπουδές σε υψηλού κύρους εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού στους τομείς της αεροναυτικής, αεροδιαστημικής, την περιβαλλοντική επιστήμη κ.α., ώστε εν συνεχεία η εμπειρία και η γνώση αυτή να επαναπατριστεί, παρέχοντας τη βάση για έναν νέο τομέα ανάπτυξης.
Υπουργείο Ανάπτυξης: «μέχρι σήμερα δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας οποιαδήποτε επενδυτική πρόταση, που να αφορά στον τομέα της Αεροδιαστημικής στην Ελλάδα».
Υπουργείο Μεταφορών: «Το ενδεχόμενο της αλλαγής της χρήσης του αεροδρομίου για τη δημιουργία "βάσης εκτόξευσης επανδρωμένων πυραύλων στο Διάστημα για τουριστικούς λόγους", προϋποθέτει οικονομοτεχνική μελέτη κόστους - οφέλους και σκοπιμότητας, δεδομένου ότι μια τέτοια αλλαγή χρήσης θα απαιτήσει υποδομές, επεκτάσεις και έργα κόστους αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ, παράλληλα και αυτή τούτη η λειτουργία και η συντήρηση τους θα πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά σε σχέση με την ανάπτυξη τέτοιων υποδομών επί τη βάσει των ευρωπαϊκών και διεθνών Κανονισμών»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου