Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ερώτηση ΚΚΕ στην Ευρωβουλή για την παρακράτηση χρημάτων από την προκαταβολή του πρίμου που δικαιούνται οι αγρότες

Ερώτηση ΚΚΕ στην Ευρωβουλή για την παρακράτηση χρημάτων από την προκαταβολή του πρίμου που δικαιούνται οι αγρότες 29/11/2013
eurogroup1Την κυ­βέρ­νη­ση ΝΔ – ΠΑ­ΣΟΚ, που πα­ρά­νο­μα και με προ­κλη­τι­κό τρό­πο πα­ρα­κρα­τεί χρη­μα­τι­κά πο­σά α­πό την προ­κα­τα­βο­λή της ε­νια­ίας ε­νί­σχυ­σης του 2013 που δι­και­ούν­ται οι α­γρό­τες (α­νά­με­σα τους και Μεσ­σή­νιους), κα­ταγ­γέλ­λει με Ε­ρώ­τη­σή του στην Ευ­ρω­πα­ϊ­κή Ε­πι­τρο­πή ο ευ­ρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ Μπάμ­πης Αγ­γου­ρά­κης.
Στην Ε­ρώ­τη­ση το­νί­ζον­ται τα ε­ξής:
«Η ορ­γή και α­γα­νά­κτη­ση ξε­χει­λί­ζουν στη με­γά­λη πλει­ο­ψη­φί­α των α­γρο­τών, α­πό την πα­ρά­νο­μη και προ­κλη­τι­κή πα­ρα­κρά­τη­ση ση­μαν­τι­κών πο­σών α­πό την προ­κα­τα­βο­λή της ε­νια­ίας ε­νί­σχυ­σης του 2013, που δι­και­ούν­ται στο α­κέ­ραι­ο οι α­γρό­τες, και τα ο­ποί­α πε­ρί­με­ναν για να α­γο­ρά­σουν α­γρο­τι­κά ε­φό­δια προ­κει­μέ­νου να συ­νε­χί­σουν την α­γρο­τι­κή δρα­στη­ρι­ό­τη­τα, να πλη­ρώ­σουν τα πιο πι­ε­στι­κά χρέ­η και να ζή­σουν την οι­κο­γέ­νειά τους, α­φού το α­γρο­τι­κό ει­σό­δη­μα έ­χει α­πο­δε­κα­τι­στεί, α­πό τη λη­στρι­κή, ά­γρια πο­λι­τι­κή της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης. Οι πα­ρα­κρα­τή­σεις α­φο­ρού­σαν α­σφα­λι­στι­κές ει­σφο­ρές στον Ορ­γα­νι­σμό Γε­ωρ­γι­κών Α­σφα­λί­σε­ων (Ο­ΓΑ), τις ει­σφο­ρές στον ΕΛ­ΓΑ (Ελ­λη­νι­κές Γε­ωρ­γι­κές Α­σφα­λί­σεις), στις Ε­νώ­σεις Α­γρο­τι­κών Συ­νε­ται­ρι­σμών (Ε­ΑΣ) για την αί­τη­ση στον ΟΣ­ΔΕ (Ο­λο­κλη­ρω­μέ­νο Σύ­στη­μα Δι­α­χεί­ρι­σης και Ε­λέγ­χων) αν και πλη­ρώ­νον­ται για την υ­πη­ρε­σί­α αυ­τή α­πό το Υ­πουρ­γεί­ο Α­γρο­τι­κής Α­νά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων.
Τα κον­δύ­λια αυ­τών των ε­νι­σχύ­σε­ων προ­έρ­χον­ται α­πό το Ευ­ρω­πα­ϊ­κό Γε­ωρ­γι­κό Τα­μεί­ο Εγ­γυ­ή­σε­ων και το Ευ­ρω­πα­ϊ­κό Γε­ωρ­γι­κό Τα­μεί­ο Α­γρο­τι­κής Α­νά­πτυ­ξης, εί­ναι λε­φτά των λα­ών, δί­νον­ται σε ό­λους τους α­γρό­τες της Ε­Ε και α­πο­τε­λούν ει­σο­δη­μα­τι­κή ε­νί­σχυ­ση, χω­ρίς βέ­βαι­α να α­να­πλη­ρώ­νουν τις με­γά­λες ει­σο­δη­μα­τι­κές α­πώ­λει­ες των α­γρο­τών.
Ω­στό­σο, σύμ­φω­να με το άρ­θρο 28 του Κα­νον. 1782/2003 του Συμ­βου­λί­ου α­να­φέ­ρε­ται σα­φώς ό­τι οι ε­νι­σχύ­σεις στο πλαί­σιο των κα­θε­στώ­των στή­ρι­ξης κα­τα­βάλ­λον­ται στο α­κέ­ραι­ο στους δι­και­ού­χους. Συ­νε­πώς σε κα­μιά πε­ρί­πτω­ση δεν ε­πι­τρέ­πε­ται η πα­ρα­μι­κρή πα­ρα­κρά­τη­ση, δι­α­φο­ρε­τι­κά εί­ναι πα­ρά­νο­μο. Ο­φεί­λει λοι­πόν η κυ­βέρ­νη­ση να ε­ξα­σφα­λί­ζει και να δί­νει κα­θ’ ο­λο­κλη­ρί­α και στο α­κέ­ραι­ο το πο­σό της ε­νί­σχυ­σης στο δι­και­ού­χο, ό­πως άλ­λω­στε ε­πι­βε­βαί­ω­σε α­κό­μα μια φο­ρά και ο Ε­πί­τρο­πος Γε­ωρ­γί­ας σε ε­ρω­τή­σεις που του έ­γι­ναν στην πρό­σφα­τη ε­πί­σκε­ψή του στην Ελ­λά­δα.
Ε­ρω­τά­ται η Ε­πι­τρο­πή τι ε­νέρ­γει­ες θα κά­νει προ­κει­μέ­νου να στα­μα­τή­σει η πα­ρά­νο­μη πα­ρα­κρά­τη­ση και να ε­πι­στρα­φούν στους δι­και­ού­χους α­γρό­τες ό­σα χρή­μα­τα κα­τα­χρη­στι­κά έ­χουν πα­ρα­κρα­τη­θεί α­πό τις πλη­ρω­μές των ά­με­σων ε­νι­σχύ­σε­ων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου