Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων της Μεσσηνίας αποτελεί τη μεγάλη μας προτεραιότητα, με το Μεσσήνη - Ριζόµυλος - Πύλος – Μεθώνη, το Γαργαλιάνοι – Ρωµανού, το Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, Τζάνε –Καλαμάκι, Καλαµάκι - Κορώνη, Πύλος-Ρωµανού και Καλαµάτα - Καρδαµύλη – Αρεόπολη αποτελούν μόνο μερικά από τα έργα που θα ολοκληρωθούν, καθώς και τα σημαντικά έργα οδοποιίας ύψους 60 εκατ. Ευρώ, τα οποία θα αλλάξουν τη Μεσσηνία την επόμενη περίοδο.!!!!!

Ελ. Αλειφέρη: «Σε 5 χρόνια θα παραδώσουμε μια διαφορετική Μεσσηνία»

Τελευταία Ενημέρωση: 01/09/2014    
Με στόχο, με την ολοκλήρωση της 5ετίας, να παραδοθεί στους πολίτες μια διαφορετική Μεσσηνία, αναλαμβάνει από σήμερα το πρωί τα νέας της καθήκοντα, η τοπική αντιπεριφερειάρχης του νομού, Ελένη Αλειφέρη.
Σε αποκλειστική της συνέντευξη στο «Θάρρος», αποκαλύπτει τις πρώτες της σκέψεις, αλλά και τους στόχους και τις προτεραιότητές της για τη Μεσσηνία.
Τονίζει ότι «η Μεσσηνία μπορεί και αξίζει να είναι ακόμα ψηλότερα» και πως οι στόχοι της Περιφερειακής Αρχής του Π. Τατούλη, είναι ρεαλιστικοί, αποτελεί μια δυνατή ομάδα και οι Μεσσήνιοι την εμπιστεύτηκαν με την εντολή να τα καταφέρει.
Αναγνωρίζει προτερήματα, αλλά και ελλείψεις του θεσμού της αιρετής περιφέρειας και υπογραμμίζει ότι «σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας για τη χώρα μας, οι αιρετές Περιφέρειες αποτέλεσαν το μοναδικό παράγοντα σταθερότητας και προσανατολισμού».
Τέλος, πιστεύει ότι πρέπει να εκχωρηθούν κι άλλες αρμοδιότητες στις αιρετές Περιφέρειες, όπως η υγεία και η παιδεία.

Σε λίγες ώρες αναλαμβάνετε τα νέα σας καθήκοντα ως τοπική αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας. Ποιες είναι οι πρώτες σας σκέψεις;
Αρκετό διάστημα τώρα συνεργάζομαι με τον απερχόμενο Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας για τα θέματα της Περιφερειακής Ενότητας, με στόχο την απρόσκοπτη συνέχιση του σημαντικού έργου που διενεργείται στη Μεσσηνία, τα τελευταία 3,5 χρόνια.  Δεν σας κρύβω ότι τα θέματα είναι πολλά και πολύπλοκα. Με αίσθημα ευθύνης θα αφοσιωθώ στη συνέχιση του δύσκολου αυτού έργου. Οι πρώτες μου σκέψεις είναι ότι η Μεσσηνία μπορεί και αξίζει να είναι ακόμα ψηλότερα. Επίσης, σκέφτομαι ότι ο Μεσσήνιος μπορεί να αξιοποιήσει ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες που προσφέρει ο θεσμός της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, μέσω της διαχείρισης προγραμμάτων που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία και το εισόδημα του κάθε πολίτη. Ως εκ τούτου κυρίως, κύριο μέλημά μου είναι βασιζόμενη και αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφερειακής Ενότητας, να προσφέρω στο σημαντικό έργο του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη και να επιτύχουμε τους στόχους μας. Επίσης μια από τις πρώτες σκέψεις είναι ότι οι στόχοι μας είναι ρεαλιστικοί, αποτελούμε μια δυνατή ομάδα και οι Μεσσήνιοι μάς εμπιστεύτηκαν με την εντολή να τα καταφέρουμε.

Πως κρίνετε την εφαρμογή του «Καλλικράτη» σε ότι αφορά στο Β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης, αυτά τα 3,5 πρώτα χρόνια εφαρμογής του; Ποιο είναι το ισχυρό του πλεονέκτημα και ποια τα μειονεκτήματα που πρέπει να διορθωθούν;
Κατά την άποψή μου ο «Καλλικράτης» αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας, από τη μεταπολίτευση και ύστερα. Αποτέλεσε το ορόσημο, όπου οι τοπικές κοινωνίες ανέλαβαν οι ίδιες την ευθύνη του αναπτυξιακού τους προσανατολισμού. Ένας θεσμός που είχε την ατυχία, αλλά συνάμα και την πρόκληση, να εφαρμοστεί στην πιο δύσκολη στιγμή για την χώρα μας. Γιατί οι αιρετές περιφέρειες κλήθηκαν να σηκώσουν το βαρύ φορτίο της εξόδου από την κρίση. Μπορώ να πω ότι οι αιρετές Περιφέρειες πίστεψαν με πάθος σε αυτό τους το ρόλο και εργάστηκαν χωρίς διακοπή, και νομίζω,  κατάφεραν πολλά.
Αναζήτησαν λύσεις, προκειμένου ο τόπος μας να μην υποστεί την  ολέθρια καταστροφή που απειλούσε η κρίση. Σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας για την χώρα μας, οι αιρετές Περιφέρειες αποτέλεσαν τον μοναδικό παράγοντα σταθερότητας και προσανατολισμού.
Ειδικότερα, στους τομείς που οι αιρετές Περιφέρειες είχαν την ευθύνη, όπως η διαχείριση του ΕΣΠΑ, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Δείτε το παράδειγμα της Πελοποννήσου, όπου μια Περιφέρεια ουραγός στη διαχείριση του ΕΣΠΑ κατάφερε μέσα σε αυτά τα δύσκολα τρία χρόνια να βρεθεί στις πρώτες θέσεις, όσον αφορά την απορροφητικότητα, κατατάσσοντάς την, στην Περιφέρεια με το πιο δυναμικό πρόγραμμα.
Υπάρχουν φυσικά και σημαντικά μειονεκτήματα που πρέπει να διορθωθούν. Γνωρίζετε άλλωστε ότι σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντίστοιχοι θεσμοί εφαρμόστηκαν σε βάθος δεκαετίας, ενώ στη χώρα μας έγιναν όλα σε μια νύχτα με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί αρκετές αστοχίες και προβλήματα. Θεωρώ πως υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις, όσον αφορά συγκεκριμένες αρμοδιότητες οι οποίες δεν εκχωρήθηκαν στις αιρετές Περιφέρειες, όπως η υγεία και η παιδεία, κάτι το οποίο πρέπει να διορθωθεί, αν πραγματικά αποζητούμε μια καθολική προσέγγιση σε βασικούς αναπτυξιακούς τομείς.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Ελένης Αλειφέρη για τη Μεσσηνία από τη θέση της αντιπεριφέρειας; Ποιες προτεραιότητες θα θέσετε;
Η Μεσσηνία αποτελεί όχι μόνο για μένα, αλλά κατά κοινή ομολογία έναν προικισμένο τόπο από τη φύση και το Θεό και οι άνθρωποί της ικανοί,  δημιουργικοί με αντοχή στα δύσκολα φυσικά εμπόδια που διαμορφώνουν τη μαγεία και την ομορφιά της.  Η αγροτική οικονομία και το τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας και η κομβική της θέση, αποτελούν αναμφίβολα συγκριτικά πλεονεκτήματα και της Πελοποννήσου συνολικά και για το σκοπό αυτό καταλαμβάνουν διακριτή θέση στο συνολικό στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό μας.
Σε αυτά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα βασίζομαι και στοχεύω να τους  προσδώσουμε υπεραξία, προκειμένου να ωφεληθεί ο κάθε πολίτης. Στόχος της Περιφερειακής Αρχής, αλλά και προσωπικός μου, είναι η Μεσσηνία με την κατασκευή και την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων να αποτελεί τον πλέον σύγχρονο κόμβο στο δίκτυο μεταφορών της Πελοποννήσου, ενώ το εσωτερικό της δίκτυο αναβαθμισμένο να εξυπηρετεί την καθημερινότητα του πολίτη.
Η Μεσσηνία, αποτελεί συνάμα τον τόπο των μεγάλων επενδύσεων, με το Αεροδρόμιο, το Λιμάνι και τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο είναι η Νότια Πύλη της χώρας, αλλά και κομβικό σημείο στις μεταφορές από την Ασία στην Ευρώπη. Πιστεύουμε βαθιά, ότι η μόνη ρεαλιστική ελπίδα είναι η εδραίωση και προβολή της δικής μας τοπικής οικονομίας. Της εξωστρεφούς πελοποννησιακής οικονομίας, που συνδυάζει τον τουρισμό, με τα υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, με το πλούσιο πολιτισμικό της απόθεμα και με τις υψηλού επιπέδου υποδομές. Εξωστρέφεια και υπεραξία είναι η κοινή συνισταμένη της στρατηγικής μας για την αύξηση του εισοδήματος του αγρότη. Στόχος μας η τυποποίηση να αγγίξει το 20% της συνολικής παραγωγής και να στραφούμε έτσι στην ποιοτική καλλιέργεια.


Τα 3,5 αυτά πρώτα χρόνια, η θέση του τοπικού αντιπεριφερειάρχη στη Μεσσηνία, ήταν χωρίς ιδιαίτερες αρμοδιότητες και ευθύνες. Θα διεκδικήσετε μεγαλύτερο ρόλο, ώστε να είναι καθοριστική η παρέμβασή σας στα δρώμενα του νομού μας;
Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με την άποψή σας. Δεν είναι ακριβές ότι υπήρξε διακριτική -δυσμενής- μεταχείριση στη θέση του τοπικού αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας. Οι αντιπεριερφερειάρχες όλων των περιφερειακών ενοτήτων της  Περιφέρειας Πελοποννήσου είχαν τις ίδιες αρμοδιότητες και ευθύνες.
Η θέση του τοπικού Αντιπεριφερειάρχη αποτελεί  εκ του νόμου, μια σημαντική θέση ευθύνης σε κάθε περίπτωση και υπό οιοσδήποτε  συνθήκες. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας, ήταν εκ των πραγμάτων ένα πρωτόγνωρο, πολύπλοκο και δύσκολο, ακόμη και διοικητικά, εγχείρημα.
Η νέα δομή της Περιφέρειας, έπρεπε εκτός των άλλων ρόλων της, υποχρεωτικά να επιδιώξει την  ενδοπεριφερειακή συνοχή, μέσα από την κοινή, αλλά μια και ενιαία έκφραση στρατηγικού σχεδίου και στόχων, μέσα από την ισότιμη, αντικειμενική και δίκαιη αντιμετώπιση όλων των περιφερειακών ενοτήτων, ιδιαίτερα δε μέσα από την ισόρροπη ανάπτυξή τους και μη ανταγωνιστική ενδοπεριφερειακά δράση τους.
Έτσι μέχρι να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, να κατακτηθεί η ενιαία περιφερειακή συνείδηση και έκφραση πολιτικής,  αποβαίνει  «μοιραίο» το να υπάρχει  «συγκρατημένη»  διάχυση των αρμοδιοτήτων  στη λειτουργία της όλης δομής. Εκτιμώ ότι αυτό το πρώτο στάδιο - αναγνωριστικό και «παιδευτικό» για όλους - το ονομάζω εγώ - έδωσε   σημαντικές  εμπειρίες που πρέπει να αξιολογηθούν.
Το δικό μου ρόλο  δεν τον προσδιορίζω  ως μια προσωπική διεκδίκηση. Είμαι υπέρ της συλλογικής δουλειάς. Το ίδιο πνεύμα διακατέχει όλους τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους της  πλειοψηφίας και κυρίως τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη. Κοινός μας στόχος είναι να λειτουργήσουμε ευέλικτα μεν και   αποτελεσματικά, αλλά  πρωτίστως και κυρίως όμως αξιόπιστα.  Και αυτό απαιτεί πολλή δουλειά, επιμονή και υπομονή. Όλοι μας θέλουμε να πετύχουμε και αυτό προϋποθέτει σύνθεση δυνάμεων.

Ποιο έργο ή δράση θεωρείτε ότι πρέπει να είναι αυτό που θα «σημαδέψει» αναπτυξιακά τη Μεσσηνία, στη νέα 5ετία που ξεκινάει;
Ξέρετε, καλώς ή κακώς, δεν είναι ένα το έργο που αλλάζει μια περιοχή αλλά το συνολικό στρατηγικό σχέδιο, το σύνολο των δράσεων, των  επενδύσεων που έχουν σχεδιαστεί από την Περιφερειακή Αρχή και υλοποιούμε, ένα σχεδιασμό για τον οποίο οι πολίτες μας επέλεξαν να υλοποιήσουμε.
Η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων της Μεσσηνίας αποτελεί τη μεγάλη μας προτεραιότητα, με  το Μεσσήνη - Ριζόµυλος - Πύλος – Μεθώνη, το  Γαργαλιάνοι – Ρωµανού, το  Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, Τζάνε –Καλαμάκι, Καλαµάκι - Κορώνη, Πύλος-Ρωµανού και Καλαµάτα - Καρδαµύλη – Αρεόπολη αποτελούν μόνο μερικά από τα έργα που θα ολοκληρωθούν, καθώς και τα σημαντικά έργα οδοποιίας  ύψους 60 εκατ. Ευρώ, τα οποία θα αλλάξουν τη Μεσσηνία την επόμενη περίοδο.
Αλλά και η ολοκλήρωση σημαντικών αναπτυξιακών έργων, όπως η  ολοκλήρωση του μεγάλου φράγματος στη λεκάνη του Φιλιατρινού ρέματος, η αποκατάσταση στο  λιμάνι της Κυπαρισσίας και η ολοκλήρωση των έργων στο λιμάνι της Κορώνης, η ολοκλήρωση έργων  αποχέτευσης και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων 67 εκατ. ευρώ και ύδρευσης 20 εκατ. ευρώ. Σημαντικά είναι και τα έργα πολιτισμού που θα αγγίξουν τα 17 εκατ. ευρώ την επόμενη περίοδο, ενώ οι υποδομές σε παιδεία και υγεία θα ξεπεράσουν τα 30 εκατ. ευρώ.
Εξίσου σημαντικές θα είναι όμως και στοχευμένες δράσεις για τον τουρισμό και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, καθώς και έργα και δράσεις για τον πρωτογενή τομέα.
Στόχος, λοιπόν, είναι με τη λήξη της θητείας μας την επόμενη περίοδο, να παραδώσουμε στους πολίτες μια διαφορετική Μεσσηνία.

Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου