Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Πέθανε σήμερα το πρωί, σε ηλικία 95 ετών, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

“Έφυγε” το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Χαραλαμπόπουλος 16/10/2014
XaralabopoulosΠέθανε σήμερα το πρωί, σε ηλικία 95 ετών, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Αν η έννοια «ιστορικό στέλεχος» ενός κόμματος έχει κυριολεξία, τότε για το ΠαΣοΚ ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος την αντιπροσωπεύει με κλασικό τρόπο. Ήταν το μόνο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΠαΣοΚ που εξελέγη βουλευτής το 1964 με την Ένωση Κέντρου για να βρεθεί αμέσως κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου. Στη διάρκεια της δικτατορίας συλλαμβάνεται και φυλακίζεται τρεις φορές παραμένοντας συνολικά τρία χρόνια σε φυλακές και εξορίες. Το 1972 αναλαμβάνει την ηγεσία του ΠΑΚ στην Ελλάδα. Συλλαμβάνεται μετά το Πολυτεχνείο και βασανίζεται απάνθρωπα στην ΕΣΑ, προτού μεταφερθεί στη Γυάρο, όπου και τον βρήκε η πτώση της δικτατορίας.
Ιδρυτικό μέλος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, βουλευτής στη Β’ Αθηνών από το 1974, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου το 1977, υπουργός Εξωτερικών την περίοδο ’81-’85, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το ’85 και υπουργός Εθνικής Άμυνας από τον Απρίλιο του 1986 είναι οι κομματικοί και κυβερνητικοί θώκοι που κατέλαβε διαδοχικά ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος για να βρεθεί εκτός των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου την περίοδο ’94-’96. Ελέγετο τότε στο ΠαΣοΚ ότι ο Χαραλαμπόπουλος δεν απελάμβανε την εύνοια του νέου κύκλου επιρροής που περιστοίχιζε τον Α. Παπανδρέου κατά την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησής του.

Εφυγε μία ιστορική μορφή της Δημοκρατίας


xara

Μια ιστορική μορφή των κυβερνήσεων των κυβερνήσεων του

Ανδρέα Παπανδρέου, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 95 ετών.
Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος είχε αναπτύξει έντονη αντιδικτατορική δράση, είχε φυλακιστεί στη Γυάρο, ενώ υπήρξε αρχηγός του ΠΑΚ στην Ελλάδα. Διετέλεσε αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Άμυνας.
Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1919 στο Ψάρι Μεσσηνίας προερχόμενος από στρατιωτική οικογένεια. Πολέμησε στην πρώτη γραμμή ως διοικητής λόχου Πεζικού στο Αλβανικό Μέτωπο συμμετέχοντας στην απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου. Κατά την Κατοχή διέφυγε στη Μέση Ανατολή όπου υπηρέτησε σε μάχιμες μονάδες. Μετά το 1945  συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Στρατού στo Ινστιτούτο Γούλιτς (Woolwich).
Yπήρξε διοικητής διάφορων Μονάδων του Στρατού, καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων, και παράλληλα ειδικός σύμβουλος στο τότε Υπουργείο Συντονισμού. Τελικά παραιτήθηκε από το στρατό με το βαθμό του Συνταγματάρχη (ΜΧ) και πολιτεύτηκε με την Ενωση Κέντρου στη Μεσσηνία όπου εξελέγη βουλευτής το 1963 και 1964. Καθ” όλη τη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση συμμετέχοντας στην συλλογική ηγεσία της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΔΑ.
Το καλοκαίρι του 1967 φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Σύρο. Μετά από σύντομη αποφυλάκιση κρατήθηκε εκ νέου στις φυλακές και εξορίστηκε από το 1968 μέχρι το 1971, οπότε ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) στην Ελλάδα. Μετά τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο στα οποία είχε ενεργό συμμετοχή, συνελήφθη και βασανίστηκε στην  Ε.Σ.Α απ” όπου μεταφέρθηκε στη Γυάρο μέχρι την πτώση της δικτατορίας.
Το 1974 μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου και άλλα στελέχη του κινήματος ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, του οποίου διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (1977-1981) και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου (1977-1985). Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος κατείχε το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών από το 1981 μέχρι το 1985, ήταν Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης από το 1985 μέχρι τον Ιούλιο 1989, ενώ από τον Απρίλιο του 1986 ως τον Ιούλιο του 1989 ήταν ταυτόχρονα και Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Τον Ιανουάριο του 1996 και μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμά του πρωθυπουργού, έθεσε υποψηφιότητα για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού, που θα εξέλεγε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Δεν κατάφερε να εκλεγεί.
Ηταν παντρεμένος με την Άγα Χαραλαμπoπουλου, πρώην πρόεδρο της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας. Ηταν πατέρας δύο παιδιών του Γιώργου – Ερνέστου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β” Αθηνών και δικηγόρου, και του Χάρη Χαραλαμπόπουλου.

Η Καλαμάτα ευγνωμονεί τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο


andreas

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΠΑΛΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ
Η Καλαμάτα θα θυμάται με ευγνωμοσύνη τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, αντιπρόεδρο κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, διότι αγαπούσε και βοήθησε την πόλη, τόνισε ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του 95χρονου πολιτικού με τη μακρά δράση…
«Πρόσφερε πάρα πολλά στην πατρίδα αλλά και στον τόπο μας», είπε ο Παναγιώτης Νίκας για τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, ο οποίος γεννήθηκε το Ψάρι Τριφυλίας και πολλά χρόνια τώρα πολλούς μήνες κάθε έτους έμενε στους Χράνους της Αίπειας.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας αναφέρθηκε στην παραχώρηση στο Δήμο των χώρων του παλιού στρατοπέδου, τονίζοντας ότι ήταν μια πολύ μεγάλη προσφορά που οφείλεται στον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τότε και υπουργό Εθνικής Άμυνας.
«Πράγματι τίμησε όλα τα μεγάλα αξιώματα που ανέλαβε», πρόσθεσε ο δήμαρχος Καλαμάτας και επιπλέον τον χαρακτήρισε παράγοντα ομόνοιας και συνεργασίας, προσθέτοντας ότι ιδίως στη σημερινή εποχή είναι απαραίτητοι τέτοιοι άνθρωποι που συμβάλλουν στην ενότητα των πολιτών.
Στ.Μ.

Πέθανε ο Μεσσήνιος πολιτικός Γιάννης Χαραλαμπόπουλος

            
Πέθανε το πρωί της Πέμπτης, σε ηλικία 95 ετών, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου.
Είχε διατελέσει αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Άμυνας.
Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος είχε αναπτύξει έντονη αντιδικτατορική δράση και είχε φυλακιστεί στη Γυάρο, ενώ υπήρξε και αρχηγός του ΠΑΚ στην Ελλάδα.
Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1919 στο Ψάρι της Μεσσηνίας και προέρχεται από οικογένεια με στρατιωτική παράδοση.
Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1939 ως ανθυπολοχαγός του Μηχανικού, αλλά πολέμησε στην πρώτη γραμμή ως διοικητής λόχου Πεζικού στο Αλβανικό Μέτωπο το 1940-1941, συμμετέχοντας στην απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου. Κατά την Κατοχή διέφυγε στη Μέση Ανατολή όπου υπηρέτησε στις μάχιμες μονάδες του Ελληνικού Στρατού. Μετά το 1945 συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Στρατού στo Ινστιτούτο Γούλιτς (Woolwich) της Μεγάλης Βρετανίας.Το καλοκαίρι του 1967 φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Σύρο. Μετά από σύντομη αποφυλάκιση κρατήθηκε εκ νέου στις φυλακές και εξορίστηκε από το 1968 μέχρι το 1971, οπότε ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΚ στην Ελλάδα. Μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στα οποία είχε ενεργό συμμετοχή, συνελήφθη και βασανίστηκε στην Ε.Σ.Α. απ” όπου μεταφέρθηκε στη Γυάρο μέχρι την πτώση της δικτατορίας.
Το 1974 μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου και άλλα στελέχη του κινήματος ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, του οποίου διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (1977-1981) και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου (1977-1985). Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος κατείχε το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών από το 1981 μέχρι το 1985, ήταν Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης από το 1985 μέχρι τον Ιούλιο 1989, ενώ από τον Απρίλιο του 1986 ως τον Ιούλιο του 1989 ήταν ταυτόχρονα και υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Τον Ιανουάριο του 1996 και μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμά του πρωθυπουργού, έθεσε υποψηφιότητα για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού, που θα εξέλεγε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Δεν κατάφερε να εκλεγεί με αντιπάλους τους Κώστα Σημίτη, Άκη Τσοχατζόπουλο και Γεράσιμο Αρσένη (εξελέγη ο πρώτος).
Ήταν παντρεμένος με την Άγα Χαραλαμπoπούλου. Ήταν πατέρας δύο παιδιών του Γιώργου – Ερνέστου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β” Αθηνών και δικηγόρου, και του Χάρη Χαραλαμπόπουλου.
Το 2001, ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος εξέδωσε τα απομνημονεύματά του, Κρίσιμα Χρόνια: Αγώνες για τη Δημοκρατία, 1936-1996, που θεωρούνται σημαντική πηγή για την μελέτη της μεταπολεμικής ελληνικής πολιτικής ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου