Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Και ενας Πυλιος στους εκτελεσμένους του έκτακτου στρατοδικείου της περιόδου 1947- 1949

Εκδήλωση του ΚΚΕ για τους εκτελεσμένους του έκτακτου στρατοδικείου της περιόδου 1947- 1949 05/06/2015
kke mnimioΕκδήλωση διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ στην Τρίπολη, στις 5 Ιουλίου όπου θα αποκαλυφθεί μνημείο για τους εκτελεσμένους του έκτακτου στρατοδικείου της περιόδου 1947- 1949. Σε συνέντευξη τύπου ο Γραμματέας Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ Νίκος Κουτουμάνος υπογράμμισε:
«Η ΚΕ του Κόμματος οργανώνει το επόμενο διάστημα μεγάλη εκδήλωση προς τιμή των αλύγιστων της ταξικής πάλης, και πιο συγκεκριμένα προς τιμή των εκτελεσμένων με απόφαση του Έκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης την περίοδο 1947 – 1949.
kke mnimio1Η εκδήλωση θα γίνει στις 5 Ιούλη, στην Τρίπολη στην περιοχή Αι Θανάση έξω από τις φυλακές, όπου έγιναν και οι εκτελέσεις. Η εκδήλωση θα έχει πανελλαδικό χαρακτήρα, θα αποτελέσει ουσιαστικά και την κορύφωση των εκδηλώσεων του διημέρου της ΚΝΕ που φέτος θα γίνει στο Ναύπλιο, ενώ όπως προείπα θα οργανωθεί από την Κ.Ε. και ομιλητής θα είναι ο Γραμματέας του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.
Το στρατοδικείο Τρίπολης, λειτούργησε την περίοδο 1947 – 1949, ενώ έμεινε γνωστό ως «θανατοδικείο» λόγω του μεγάλου αριθμού καταδικαστικών αποφάσεων. Εξέδωσε 370 θανατικές καταδίκες, ενώ συνολικά αθροισμένα τα χρόνια φυλακής που δίκασε ήταν έξι χιλιάδες. Από τα ειδώλια του πέρασαν και καταδίκασε εκατοντάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, εκατοντάδες αντάρτισσες και αντάρτες του ηρωικού ΔΣΕ που αιχμαλωτίστηκαν. Ακόμα καταδίκασε και όσους εξέφρασαν συμπάθεια ή βοήθησαν του αντάρτες του ΔΣΕ έστω και με «μία φέτα ψωμί» ή επειδή έδωσαν ένα κουρέλι σε τραυματία να δέσει την πληγή του!
Η λειτουργία των στρατοδικείου εξέφραζε την αστική τάξη της Ελλάδας, όπου με τη στήριξη των «σύμμαχων» της καπιταλιστικών κρατών, μπροστά στην απειλή απώλειας της εξουσίας της από τον ένοπλο λαό με ηγέτη το ΚΚΕ, πήρε έκτακτα κατασταλτικά μέτρα θωράκισης της εξουσίας της.
Θέλουμε να αναδείξουμε το μαζικό παράδειγμα χιλιάδων κομμουνιστών που δεν λύγισαν στα έκτακτα στρατοδικεία, που αρνούμενοι να υπογράψουν «δήλωση μετανοίας» βρέθηκαν και στάθηκαν παλικαρίσια απέναντι στα εκτελεστικά αποσπάσματα, διαμορφώνοντας και αυτοί με το παράδειγμα τους την κομμουνιστική στάση ζωής:
Της αφοσίωσης μέχρι θανάτου στα συμφέροντα και στην προοπτική της εργατικής τάξης,
την αντοχή στις δυσκολίες της ταξικής πάλης,
την αδιαλλαξία απέναντι στους εκπροσώπους και τους μηχανισμούς του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος,
του άφθαστου ηρωισμού και της θυσίας για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων, για την εξουσία της εργατικής τάξης.
Η κάθε περίπτωση καταδικασμένου και εκτελεσμένου αγωνιστή αποτελεί από μόνη της ένα έπος ηρωισμού. Από την Αθηνά Μπενέκου, το Νίκο Γκότση, το Μουλόπουλο στελέχη του κόμματος μέχρι μαθητές και μικρές κοπέλες που οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα είχαν το κεφάλι ψιλά, το τραγούδι στα χείλη, βροντοφώναζαν υπέρ του ΔΣΕ και του ΚΚΕ.
Αυτή η στάση δεν ήταν η εξαίρεση στον κανόνα, αλλά είναι ο κομμουνιστικός κανόνας.
Δημοσιεύουμε σήμερα τα στοιχεία από τους 258 εκτελεσμένους που έχουμε καταρχήν συγκεντρώσει από διάφορες αξιόπιστες πηγές.
Ζητάμε προκαταβολικά συγγνώμη από τυχών λάθη και παραλείψεις.
Η πλειοψηφία των εκτελεσμένων είναι από τους νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.
Απευθύνουμε παράκληση στους απόγονους και όσους γνωρίζουν οτιδήποτε σχετικό, να απευθυνθούν στις κατά τόπους οργανώσεις του ΚΚΕ. Να συμβάλλουν με αρχεία, κειμήλια, πληροφορίες, αλλά και οικονομικά, έτσι ώστε το μνημείο που ήδη φτιάχνεται να είναι αντάξιο των τιμημένων νεκρών, να αποτελεί φάρο μνήμης και αγωνιστικό παράδειγμα για τις μελλοντικές γενιές.»
Κάλεσμα του ΚΚΕ στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 11 Ιουνίου
Από την πλευρά του ο Γραμματέας της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ Θοδωρής Μπολέτης κάλεσε τους πολίτες στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 11 Ιουνίου ενάντια στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία – νέο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ .
Ο κ. Μπολέτης στην δήλωση του σημείωσε:
«Η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ καλεί το λαό της Μεσσηνίας, τους εργαζόμενους, την νεολαία να πάρουν μαζικά μέρος στο Συλλαλητήριο που οργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και τα σωματεία την Πέμπτη στην πλατεία 23ης Μαρτίου στις 7:30 το απόγευμα.
Ήδη σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε πόλη, με αποφάσεις από 500 σωματεία, ΕΚ, μαζικές οργανώσεις διαδηλώνουν, δίνουν μαζική μαχητική απάντηση στο νέο μνημόνιο, στην νέα επέλαση που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Καλούμε το λαό να πάρει μέρος μαζικά και να διαδηλώσει για να ματαιώσουμε την νέα συμφωνία, να αντιπαλέψουμε το νέο μνημόνιο.
Τόσο το σχέδιο τη κυβέρνησης που έχει καταθέσει προς την τρόικα, όσο και αυτό το των δανειστών που υποτίθεται συγκρούονται είναι και τα 2 αντιλαϊκά. Και τα 2 έχουν ως κοινή βάση «να μην πειραχτεί ούτε τρίχα» από όλους τους προηγούμενους αντιλαϊκούς νόμος που έφεραν οι ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να μην πειραχτεί τίποτα από τα προηγούμενα μνημόνια. Απεναντίας πατάνε πάνω σε αυτά και συνεχίζουν στην ίδια ρότα με αυτά.
Και το σχέδιο της κυβέρνησης και το σχέδιο των δανειστών οδηγούν σε νέα σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα
Ο λαός να γυρίσει την πλάτη στο μεθοδευμένο παιχνίδι δηλώσεων, διαρροών, διαφοροποιήσεων ανάμεσα στα στελέχη της κυβέρνησης και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η άλλη όψη της τρομοκρατίας και του φόβου που εξαπολύεται. Στόχος τους είναι να σερβίρουν την συμφωνία στο λαό ώστε να την δεχτή, να τον κάνουν συνένοχο, ακόμα και να την πανηγυρίσει.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προβάλουν ότι μόνο το σχέδιο των δανειστών είναι σκληρό, και ότι διαφωνούν με αυτό. Θέλουν να κρύψουν ότι και το σχέδιο το δικό τους, του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν στην τρόικα είναι εξίσου αντιλαϊκό. Θέλουν τα κρύψουν ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (όπως και των δανειστών) προβλέπουν :
Αυξήσεις σε ΦΠΑ, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και της εισφορά αλληλεγγύης
Συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων
Ενώ προχωράνε σε διάλυση σε ότι έχει μείνει όρθιο από εργασιακά και ασφαλιστικά
Ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι διαφωνούν στο θέμα του ΕΚΑΣ και του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Δεν μας λένε κουβέντα όμως για ατ άλλα δεκάδες μέτρα που έρχονται και συζητάνε με τους δανειστές. Επιλέγουν 2 για το οποίο εμφανίζονται ως σκληροί υπέρ του λαού και κρύβουν ότι συμφωνούν με ένα πλήθος αντιλαϊκών μέτρων που έρχονται και θα επιδεινώσουν την ήδη διαλυμένη ζωή του λαού.
Καλούμε το λαό και την νεολαία να δώσει την απάντηση που αρμόζει. Δυναμική και μαχητική, στις 11 Ιούνη να σημάνει ξεσηκωμός. Να βροντοφωνάξει
Τέρμα ως εδώ! Θέλουμε και μπορούμε να ζήσουμε χωρίς φτώχια, ανεργία και μνημόνια
Θέλουμε πίσω όσα μας έκλεψαν τα περασμένα 6 χρόνια! Θέλουμε να ικανοποιηθούν τώρα όλες οι σύγχρονες ανάγκες μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου