Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Γερμανοί με τα τουριστικά τους σκάφη μετέφεραν λιμενικό και μετανάστες από το Βενέτικο στην Κορώνη!

Γερμανοί με τα τουριστικά τους σκάφη μετέφεραν λιμενικό και μετανάστες από το Βενέτικο στην Κορώνη!

Γερμανοί με τα τουριστικά τους σκάφη μετέφεραν λιμενικό και μετανάστες από το Βενέτικο στην Κορώνη!
23 Ιουλ 2016
ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
Τις τραγικές και απαράδεκτες ελλείψεις του Λιμενικού Σώματος ανέδειξε χθες η υπόθεση με τους ναυαγούς μετανάστες που βρέθηκαν στη νήσο Βενέτικο, απέναντι από την Κορώνη. Το Λιμενικό της Πύλου δεν είχε σκάφος για να πλεύσει στο νησί και τελικά οι λιμενικοί, χάρη στις γνωριμίες ναυαγοσώστη του Δήμου Πύλου Νέστορος, πήγαν στο Βενέτικο με σκάφη Γερμανών παραθεριστών! Όσον αφορά τους μετανάστες, αγνοούνταν 4-5 Ιρανοί, που σύμφωνα με τους υπόλοιπους 28, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Κορώνη, κρύβονταν στο Βενέτικο, φοβούμενοι ότι οι ελληνικές αρχές θα τους στείλουν στην Τουρκία… Οι αγνοούμενοι τελικά σταμάτησαν να κρύβονταν και μεταφέρθηκαν και εκείνοι στην Κορώνη αργότερα...
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι μετανάστες έπλεαν με ιστιοπλοϊκό δύο αλλοδαπών παράνομων διακινητών, μέχρι που υπέστη βλάβη και έμεινε ακυβέρνητο κοντά στο νησί. Το ιστιοπλοϊκό ρυμουλκήθηκε από το μικρό του εξωλέμβιο μέχρι το Βενέτικο, εκεί αποβιβάστηκαν οι μετανάστες, ενώ οι παράνομοι διακινητές βγήκαν στη στεριά, όπου όμως τους έπιασε το λιμενικό.
Οι 28 μετανάστες είναι στην πλειοψηφία τους, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, Πακιστανοί, ενώ υπάρχουν και Αφγανοί και Ιρανοί. Μεταξύ τους υπάρχουν και παιδιά, τέσσερα ηλικίας περίπου 15 χρόνων και δύο ηλικίας μεταξύ έξι και οχτώ χρόνων.
Το Λιμενικό της Πύλου δεν είχε σκάφος να μεταβεί στο Βενέτικο για να πάρει τους μετανάστες, όπως μεγάλο σκάφος δεν έχει και το Λιμενικό της Καλαμάτας. Έτσι απευθύνθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, σε ναυαγοσώστη του Δήμου Πύλου-Νέστορος, μη τυχόν και γνωρίζει με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να πάνε στο νησί.
Ο ναυαγοσώστης, στον οποίο ο Δήμος δεν έχει διαθέσει τον απαραίτητο και προβλεπόμενο από τη νομοθεσία εξοπλισμό, πριν κάποιο διάστημα χρειάστηκε να δράσει προκειμένου να σώσει δύο κολυμβητές που τους είχε παρασύρει ο μαΐστρος. Επειδή ο Δήμος δεν του είχε διαθέσει την προβλεπόμενη λέμβο, ο ναυαγοσώστης πήγε στα βαθιά να σώσει τους δύο κολυμβητές με μια θαλάσσια σανίδα που του παραχώρησε ένα κατάστημα της περιοχής. Τελικά τον παρέσυρε και εκείνον ο μαΐστρος, που τον έβγαλε, μαζί με τους δύο κολυμβητές, σε μια ερημική παραλία, πρόσβαση στην οποία υπάρχει μόνο από τη θάλασσα, με σκάφος. Στην παραλία αυτή βρισκόταν ένας Γερμανός με το σκάφος του, με τον οποίο γνωρίστηκε και ο οποίος τους βοήθησε να επιτρέψουν στην παραλία τους.
Όταν λοιπόν το Λιμενικό ζήτησε τη βοήθεια του ναυαγοσώστη, εκείνος απευθύνθηκε στο Γερμανό, που επιστράτευσε και άλλους συμπατριώτες του με σκάφη και πήγαν στο Βενέτικο, από το οποίο πήραν τους μετανάστες και τους έφεραν στην Κορώνη! Στο Βενέτικο σημειώνεται ότι πήγε και μικρό σκάφος του Λιμενικού της Καλαμάτας.
Όλη αυτή η ιστορία αναδεικνύει με τρόπο πικρό το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Λιμενικό Σώμα όσον αφορά την έλλειψη μέσων αλλά και το πώς αντιλαμβάνεται ο Δήμος Πύλου-Νέστορος το ρόλο των ναυαγοσωστών, στους οποίους δεν έχει διαθέσει κανένα εξοπλισμό και φαίνεται ότι τους προσλαμβάνει μόνο για τα μάτια του κόσμου!...
Στ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου