Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Όχι στο ηλεκτρεργοστάσιο, "παίζεται" το λιγνιτωρυχείο

 

Όχι στο ηλεκτρεργοστάσιο, "παίζεται" το λιγνιτωρυχείο

Οποιαδήποτε πρόταση για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας απέκλεισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, λέγοντας ότι αυτό προβλέπεται και από το γενικότερο περιφερειακό σχεδιασμό.
Ωστόσο, για το θέμα των λιγνιτωρυχείων παρατήρησε ότι η Περιφέρεια εφαρμόζει αυστηρά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και όταν κατατεθούν όλα τα στοιχεία της επένδυσης, με νηφαλιότητα θα αποφασίσει ποια θα είναι η θέση της, μη αποκλείοντας ούτε το ναι ούτε το όχι.

Δήμαρχοι
Αρχικά ο κ. Τατούλης δήλωσε ικανοποιημένος για τη σύσκεψη που έγινε νωρίτερα με τους δημάρχους, κάνοντας αναφορά στο υψηλό επίπεδο, όπως είπε, της συνεργασίας και συνεννόησης που έχει μαζί τους. Μάλιστα, είπε ότι η Περιφέρεια σχεδιάζει και προχωρά μαζί με τους δημάρχους και χαίρεται που πολλές φορές «φαίνεται έκδηλη η έκπληξή τους, όταν στην πληθώρα των έργων που ανακοινώνουμε για την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, μπαίνει πάντα ένα ερώτημα. Μα, τα χρήματα είναι λίγα». Παρατήρησε ότι ο σχεδιασμός για όλη την Περιφέρεια είναι τέτοιος που υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιηθούν μεγάλα έργα.
«Υπό τη δική μας διοίκηση η Περιφέρεια αλλάζει πρόσωπο, όσο και αν δε θέλουν να το παραδεχτούν όλοι, η Περιφέρεια έχει αποκτήσει ένα υψηλό επίπεδο πολιτικού εκτοπίσματος», συμπλήρωσε.
Ειδική αναφορά έκανε στη δρομολόγηση του μεγάλου ζητήματος για την ολική διαχείριση των στερεών αποβλήτων, χαρακτηρίζοντάς το «εξαιρετικού επιπέδου πολιτικό κατόρθωμα και πρωτοπορία για τη χώρα». «Θέλουμε να υπάρξουν σύγχρονες μονάδες διαχείρισης όλων των αποβλήτων. Εμείς τα παράγουμε, εμείς θα τα διαχειριστούμε», σχολίασε.

Λιγνιτωρυχείο
Η πρόταση για τη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στη Μεσσηνία μονοπώλησε τη συνέντευξη και ο κ. Τατούλης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι βασική αρχή της Περιφέρειας είναι η συνεχής διαβούλευση με τις κοινωνίες, διευκρινίζοντας πως δεν ισχύει το ίδιο «για τις κραυγές όλων αυτών που για πολλά χρόνια ήταν αρρωστημένοι σε μια λογική κομματικής εκμετάλλευσης και πελατειακής διαχείρισης του πολίτη».
«Ποιος πολίτης μπορεί να αποφασίσει για ένα θέμα, εάν δεν το γνωρίζει, εάν δεν ξέρει όλες τις πλευρές; Ιδιαίτερα στο χώρο των επενδύσεων, που αποτελεί ένα σημαντικό θέμα. Η Περιφέρεια πρέπει να δείξει σοβαρότητα και να ενισχύσει το κλίμα που ήδη υπάρχει, να είναι ελκυστική σε επενδύσεις. Οποιαδήποτε πρόταση υποβάλλεται στην Περιφέρεια, έχει πάντοτε συν και πλην. Εμείς οφείλουμε να τα δούμε με σοβαρότητα. Να έχουμε στα χέρια μας τη γνωμοδότηση της υπηρεσίας μας, τη γνωμοδότηση των υπολοίπων φορέων που είναι πιο επιστημονικοί, ώστε να έχουμε μια καθαρή άποψη και με ήρεμο τρόπο και νηφαλιότητα να αποφασίσουμε», διευκρίνισε ο περιφερειάρχης.
Ακολούθως σημείωσε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο έλαβε μια απόφαση για το θέμα αυτό και τηρείται με αυστηρότητα.
Για άλλη μια φορά, επισήμανε ότι η Περιφέρεια δε δέχεται πολιτική κηδεμονία από κανέναν και επιρρίπτοντας ευθύνες για τις τακτικές που είχαν ακολουθηθεί, είπε: «Η Μεσσηνία γιατί είχε τόσα προβλήματα; Γιατί παρενέβαιναν εξωθεσμικοί παράγοντες και έλεγχαν την πολιτική εξουσία. Γι’ αυτό και κανένα έργο στη Μεσσηνία δεν είναι ολοκληρωμένο. Τεράστια ποσά δαπανήθηκαν από εδώ και από εκεί και ένα έργο δεν ήταν ολοκληρωμένο».
Σε ερώτηση, γιατί η πλειοψηφία και οι αντιπεριφερειάρχες δεν παρευρέθησαν στη συγκέντρωση των κατοίκων την Κυριακή, σημείωσε ότι η Περιφέρεια προσπαθεί να ανεβάσει το προφίλ της και πρόσθεσε: «Η Περιφέρεια δεν μπορεί να συμμετέχει σε εκδηλώσεις χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός και κάποια διαβούλευση για το θέμα που αφορά. Δεν μπορεί να υπάρχει το οποιοδήποτε κάλεσμα, και να καλείται και μεταξύ των άλλων και τελευταία η Περιφέρεια. Ο κ. Αλευράς δεν πήγε, γιατί ουσιαστικά όλοι μας πιστεύουμε ότι “μπούσουλάς” μας ήταν η απόφαση του ΠεΣυ. Κινηθήκαμε και κινούμαστε αυστηρά σε αυτή τη λογική».
Παρατήρησε, επίσης, ότι καθένας πρέπει να έχει δικαίωμα λόγου, όσο ακραίες και διαφορετικές κι αν είναι οι προσεγγίσεις του, ενώ χαρακτήρισε ηρωική την παρουσία του συμβούλου Ι. Αργυράκη, επισημαίνοντας ότι εξέφρασε προσωπική του θέση.

Εργοστάσιο
Αναφερόμενος στα σενάρια περί δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής ενέργειας, απέκλεισε οποιαδήποτε τέτοια λογική, για πολλούς, όπως είπε, λόγους.
Σε διευκρινιστική ερώτηση γιατί δε λέει το ίδιο και για το λιγνιτωρυχείο, απάντησε: «Έχει να κάνει με το γενικότερο περιφερειακό σχεδιασμό. Εκεί εξ αρχής λες τι αποκλείεις. Και αυτό το αποκλείεις, δεν το συζητάς. Για το λιγνιτωρυχείο, το είπαμε από την πρώτη στιγμή, συζητάμε την πρόταση, χωρίς να έχουμε πάρει θέση, ούτε ναι ούτε όχι. Θα δούμε το σύνολο των στοιχείων που θα κατατεθούν και θα αποφασίσουμε».
Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης είπε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ένα συγκρουσιακό πολιτικό όργανο. Είναι ένα κύτταρο, όπου η σύγκρουση είναι και η ζωογόνος πνοή του και μέσα από αυτή θα ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα.
Τέλος, σε ερώτηση, τι θα κάνει η Περιφέρεια αν, τελικά, τα στοιχεία για το λιγνιτωρυχείο είναι θετικά, αλλά η τοπική κοινωνία εξακολουθεί να είναι αντίθετη, ο κ. Τατούλης είπε: «Η διαβούλευση με την κοινωνία είναι σημαντικό μας εργαλείο. Και επειδή είμαι πολύ έμπειρος, να εμπιστευτείτε λίγο τη διαισθητικότητά μου. Ότι πολλά στη ζωή αλλάζουν πολύ γρήγορα. Κι αυτό είναι μια εξαιρετική εμπειρία που έχω αποκτήσει. Και γι’ αυτό είμαι πολύ σταθερός στις απόψεις μου, δεν παρασύρομαι στο λαϊκισμό και τον τυχοδιωκτισμό. Πατάμε και εγώ και οι συνεργάτες μου σε σταθερούς κανόνες και είμαστε έτοιμοι να παραδεχθούμε ακόμα και τα πιθανά λάθη μας. Και αυτό είναι οδοδείκτης των διαδρομών μας».


Της Βίκυς Βετουλάκη
Posted by Picasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου