Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012



Πάνος Παγάνης τ. μέλος Δ.Σ. ΕΑΣ Μεσσηνίας: Οι συνεταιριστές κρατούσαν μόνο τις καρέκλες

Πάνος Παγάνης τ. μέλος Δ.Σ. ΕΑΣ Μεσσηνίας: Οι συνεταιριστές κρατούσαν μόνο τις καρέκλες
«Τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. της ΕΑΣ Μεσσηνίας δεν είχαν σχέση με την πραγματική παραγωγή, αλλά κρατούσαν τις καρέκλες για αρκετά χρόνια και για ίδιον όφελος, κάνοντας διορισμούς - ρουσφέτια για οικογενειακούς και ψηφοθηρικούς λόγους, μιας και ήταν διαβατήριο για να βοηθηθούν σε εκλογικές αναμετρήσεις (δήμους - Νομαρχία - βουλευτές)». Αυτό τονίζει στην "Ε" ο Πάνος Παγάνης, μέλος του τελευταίου Δ.Σ. της ΕΑΣ Μεσσηνίας και της προσωρινής διοίκησης του νέου συνεταιρισμού. Σημειώνει πως οι ευθύνες των διοικήσεων πρέπει να αποδοθούν κι εκτιμά ότι η Ενωση δεν έχει μέλλον με τα 500 μέλη που απαριθμεί μέχρι στιγμής και για την εμβέλεια που έχει σε όλη τη Μεσσηνία. Παρατηρεί ότι «αν δεν υπήρχε η παρέμβαση της ΣΚΟΣ, σήμερα στη Μεσσηνία σταφίδα δεν θα υπήρχε».

1 Η μετατροπή της ΕΑΣ Μεσσηνίας σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό ήταν η ενδεδειγμένη λύση;
«Οι επιλογές ήταν δύο: 'Η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη (ΑΕΣ) ή Αγροτικός Συνεταιρισμός. Με έναν τόσο πρόχειρο νόμο που ακόμα και σήμερα έχει αρκετά κενά και ασάφειες, η λύση του συνεταιρισμού ήταν η πιο καλή».

2 Γιατί ο αγροτικός κόσμος του νομού αδιαφόρησε και δεν γράφτηκε στη νέα οργάνωση;
«Το κόστος εγγραφής, 300 ευρώ, εφάπαξ και όχι σε τρεις ισόποσες δόσεις, όπως είχε κατατεθεί η πρόταση στη συνέλευση μετατροπής, ήταν ανασταλτικός παράγοντας για εγγραφές φυσικών προσώπων. Στην ουσία έμμεσα υπήρξε αποκλεισμός φυσικών προσώπων, ώστε τον έλεγχο της γενικής συνέλευσης να τον έχουν μέλη συγχωνευθέντων ανενεργών συνεταιρισμών με κάποια περιουσιακά στοιχεία που τα εκχώρησαν στο νέο σχήμα».

3 Τι έφταιξε για την απαξίωση και την τραγική οικονομική κατάσταση της Ενωσης;
«Το γεγονός ότι τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. της ΕΑΣ Μεσσηνίας δεν είχαν σχέση με την πραγματική παραγωγή, αλλά κρατούσαν τις καρέκλες για αρκετά χρόνια και για ίδιον όφελος, κάνοντας διορισμούς - ρουσφέτια για οικογενειακούς και για ψηφοθηρικούς λόγους, μιας και ήταν διαβατήριο για να βοηθηθούν σε εκλογικές αναμετρήσεις (δήμους - Νομαρχία - βουλευτές)».

4 Οι ευθύνες των διοικήσεων παραγράφηκαν; Δεν πρέπει να αποδοθούν;
«Παραγράφονται, όταν δοθεί απαλλαγή ευθύνης από τη γενική συνέλευση. Βεβαίως και πρέπει να αποδοθούν, αλλά μην το ξεχνάμε, στην Ελλάδα ζούμε».

5 Εχει μέλλον και κάτω από ποιες προϋποθέσεις ο νέος συνεταιρισμός;
«Με τα 500 μέλη που απαριθμεί μέχρι στιγμής και για την εμβέλεια που έχει σε όλη τη Μεσσηνία, όχι. Θα πρέπει να αποδεχθεί με ευνοϊκούς όρους τα μέλη της ομάδας παραγωγών σταφίδας (περίπου 1.500) και όποιον άλλο παραγωγό λαδιού - καλαμποκιού - ελιάς παραδίδει το προϊόν του στο συνεταιρισμό».

6 Μπορεί ο νέος νόμος να καταπολεμήσει την εξάρτηση των συνεταιρισμών από τα κόμματα;
«Κανένας νόμος δεν μπορεί να καταπολεμήσει αυτήν την εξάρτηση, παρά μόνο η ίδια η κοινωνία».

7 Θα δώσει τέλος στην παρουσία των συνεταιρισμών - "σφραγίδων";
Αν εφαρμοστεί σωστά ναι. Και ο προηγούμενος προέβλεπε κάτι τέτοιο, αλλά δεν εφαρμόστηκε».

8 Το ελαιόλαδο είναι χρυσάφι στα λόγια. Τι φταίει που δεν μπορεί να γίνει και στην πράξη;
«Ελλειψη σοβαρής προωθητικής προβολής σε επίπεδο χώρας με αποτέλεσμα να παράγουμε τις περισσότερες παγκοσμίως ποσότητες έξτρα παρθένου ελαιολάδου, αλλά τις διαθέτουμε χύμα κυρίως στην Ιταλία, η οποία με τη σειρά της τις εξάγει τυποποιημένες.Περισσότερη πόροι στην προώθηση».

9 Η επέκταση του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλο το νομό μπορεί να δώσει λύση; Μπορεί να αλλάξει θεαματικά την κατάσταση;
«Θεαματικά όχι. Ομως, η κατανάλωση στρέφεται πλέον σε προϊόντα επώνυμα ΠΟΠ - ΠΓΕ. Με σωστή στρατηγική προώθησης σίγουρα είναι πιο εύκολο. Ομως, μην περιμένουμε να αποδώσει άμεσα».

10 Γιατί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων αποτελεί φωτεινή εξαίρεση στο συνεταιριστικό κίνημα;
«Είναι ο μεγαλύτερος ελαιουργικός αγροτικός συνεταιρισμός. Αφενός βρίσκεται στον πιο παραγωγικό κάμπο της χώρας μας, αφετέρου η περιοχή μας έχει συνεταιριστική συνείδηση. Εξάλλου οι πρώτες ομάδες παραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης ελαιολάδου δημιουργήθηκαν στην περιοχή».

11 Τι γίνεται φέτος με τη σταφίδα;
«Οι ποσότητες στην περιοχή της Τριφυλίας είναι μειωμένες κατά 30%-40% σε σχέση με πέρυσι. Οι συνεχιζόμενες ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν αυτό το καλοκαίρι, δημιούργησαν αφυδάτωση στα σταφιδάμπελα».

12 Η ΣΚΟΣ μπορεί να στηρίξει το προϊόν και τους παραγωγούς;
«Το έχει αποδείξει τα τελευταία 5 χρόνια. Το κόστος παραγωγής είναι 70 - 80 λεπτά το κιλό. Αν δεν υπήρχε συγκεκριμένη παρέμβαση, σήμερα στη Μεσσηνία σταφίδα δεν θα υπήρχε».

13 Τι μήνυμα θα στέλνατε στους σταφιδοπαραγωγούς της περιοχής και του νομού;
«Στηρίξτε τη συγκέντρωση που γίνεται μέσω της πρώην ΕΑΣ Μεσσηνίας για λογαριασμό της ΣΚΟΣ. Είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει σταφίδα».

14 Η αναθεώρηση της ΚΑΠ είναι στη σωστή κατεύθυνση;
«Κάθε αναθεώρηση έχει αποδειχθεί ότι είναι εις βάρος του Ελληνα αγρότη - παραγωγού».

15 Γιατί οι κυβερνήσεις αδιαφορούν για τον αγροτικό κόσμο της χώρας;
«Γιατί είμαστε ανοργάνωτοι και αυτό το γνωρίζουν καλά».

16 Τι θα ζητούσατε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης;
«Τα μισά από όσα εξαγγέλλουν οι εκάστοτε υπουργοί να γίνονται πράξεις και να εφαρμόζονται οι νόμοι».

17 Ο Δήμος Τριφυλίας μπορεί να στηρίξει -και πώς- τους αγρότες της περιοχής;
«Διασφαλίζοντας τη συνέχιση της λειτουργίας του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κυπαρισσία».

18 Με τη διαχείριση των νερών και τις γεωτρήσεις τι πρέπει να γίνει;
«Επιτέλους να μπει μια τάξη. Αν συνεχιστεί η αλόγιστη σπατάλη των υδάτινων πόρων, φοβάμαι ότι πολύ σύντομα θα έχουμε πόλεμο για το νερό».

19 Εχετε μετανιώσει που επιλέξατε να ζήσετε στους Γαργαλιάνους και να ασχοληθείτε με τη γεωργία;
«Ευχαριστώ το Θεό που μου έδωσε την φώτιση και επέστρεψα στη γη που μεγάλωσα. Ηταν συνειδητή επιλογή και όχι ανάγκη».

20 Τι θα λέγατε στους νέους που θέλουν να επιστρέψουν στα χωριά των γονιών τους και να ασχοληθούν με τη γη;
«Αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις κάντε το τώρα. Αύριο ίσως να είναι αργά».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Πάνος Παγάνης γεννήθηκε στη Μεσσηνία το 1971. Είναι έγγαμος. Εχει σπουδάσει προγραμματισμό και ανάλυση. Είναι αγρότης από το 1994 και καλλιεργεί πολλά στρέμματα με σταφίδες και ελιές. Είναι μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής της σταφίδας στην ΕΑΣ για 2 θητείες, μέλος -αντιπρόεδρος των Νέων Συνεταιρισμένων Αγροτών Ελλάδος και μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣ Μεσσηνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου