Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Σήμερα αποφάσισα να γράψω…


Σήμερα αποφάσισα να γράψω…
…εγώ που έχω να γράψω από όταν ήμουν παιδί. Πρέπει να βρω μια λύση στο σταυρόλεξο της ζωής, που μας την έκαναν κόλαση οι πρόστυχοι – πολιτικοί – τραπεζίτες - παραοικονομικά κυκλώματα. Άνθρωποι; Τερατόμορφα ζώα, οπαδοί του Εωσφόρου, λαμόγια και ανδρείκελα του βρώμικου κεφαλαίου.
Υπάρχει το κεφάλαιο που δημιουργήθηκε με εργασία, με οικονομία, με λίγη ή πολλή εκμετάλλευση των εργατών και των αγράμματων χωρικών. Αυτό το κεφάλαιο το αντέχαμε, λέγαμε «δεν πειράζει, μπορεί και εμείς να δουλέψουμε, να ζήσουμε και ίσως μια μέρα να πλουτίσουμε . ‘’Αυταπάτη του Αμερικανικού ονείρου’’. Τέλος πάντων αντέχαμε, δουλεύαμε , κάναμε παιδιά και ελπίζαμε.
Τώρα βλέπουμε άλλα πράγματα. Ένα κεφάλαιο του αντίχριστου. Ένα παγκοσμιοποιημένο συνονθύλευμα τραπεζιτών που πλουτίζουν χωρίς δουλειά με ένα πάτημα στο κουμπί του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Οι ενημερωμένοι από τους τρεις αφέντες τους – γονείς της απάτης και της παγκοσμιοποίησης.
Οι μεγάλοι πολιτικοί άντρες, οι εθνοσωτήρες: προσκυνημένοι, πρόστυχοι, δειλοί, ψεύτες, εαυτούληδες, κλέφτες, πατριδοκάπηλοι, λαμόγια, γιουσουφάκια του βρώμικου κεφαλαίου. Λιποτάκτες, προδότες του λαού και του έθνους . Καταπατούν το σύνταγμα και μιλάνε για σωτηρία, για τα ευρώ και την Ευρώπη. Για την Ευρώπη – την κόρη της Ελλάδας – που έγινε πουτάνα και την αποκλήρωσε. Και φέρανε με ψευτιές, κλεψιές, απάτες και προσκυνήματα στους αφέντες τους την πατρίδα, σκλάβα στους Γερμανούς, Αμερικάνους και λοιπούς απατεώνες.
Η Ελλάδα σκλάβα .
Η Μάνα που γέννησε την δημοκρατία, την φιλοσοφία, τον πολιτισμό, το πνεύμα, το θέατρο, την έννοια: ‘’Ο άνθρωπος είναι ένα λογικό ον’’. Την Ελλάδα, την πιο πλούσια χώρα της γης. Πλούσια ψυχικά, πονεμένη μάνα που την γδύσανε στα γεράματα, την κλέψανε, την χρέωσαν ψεύτικα, άδικα με απάτες και δάνεια που ποτέ η Ελλάδα δεν πήρε. Η Ελλάδα δεν πήρε ποτέ δάνειο γιατί οι πλούσιοι δεν δανείζονται. Η Ελλάδα πάντα τίμια δάνεισε όλο τον κόσμο, όλα τα ξένα τέρατα, αλλά τα τέρατα γίνανε Λερναίες Ύδρες και βγάζουνε κεφάλια που αρπάζουν από παντού.

Captain JIM

Enikos.gr ΚΑΜΜΕΝΟΣ


Βουλή: 167 όχι για τη σύσταση εξεταστικής για το Μνημόνιο. Δραγασάκης: “Είστε εταιρεία που θέλει να κουκουλώσει την υπόθεση” . Βενιζέλος: Ο Αλ.Τσίπρας «επενδύει στο αδιέξοδο, την καταστροφή και τον θάνατο της χώρας»

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στη σύναψη των μνημονίων.
Με 167 ΟΧΙ έναντι 119 ΝΑΙ καταψηφίστηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο. Ειδικότερα:\
Ψήφισαν 286 βουλευτές
ΟΧΙ 167
ΝΑΙ 119
Όχι ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και ορισμένοι εκ των ανεξάρτητων. Ναι δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.
Μεταξύ των βουλευτών που απουσίαζαν ήταν η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Πάντως, όπως όλα δείχνουν το θέμα εξεταστική Μνημονίου φαίνεται να κλείνει προσωρινά καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να επανέλθει με νέα πρόταση η οποία θα ζητά εξεταστική ή προανακριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου που οδήγησαν την Ελλάδα στην υπογραφή του 1ου Μνημονίου. Η πρόταση, όπως ανέφερε ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης θα στηρίζεται στην δικογραφία με τις καταγγελίες Ρουμελιώτη.
«Όσοι δεν ψηφίσετε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο, βρείτε ένα καλό επιχείρημα γιατί το ερώτημα θα είναι αμείλικτο: με τι ανταλλάγματα κουκουλώνετε αυτά που έγιναν;», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ι. Δραγασάκης στην Ολομέλεια του Σώματος εκθέτοντας το σκεπτικό της πρότασης του κόμματός του.
Όπως διευκρίνισε «η πρόταση δείχνει και τους στόχους και την πρόθεσή μας που δεν είναι να κυνηγήσουμε μάγισσες αλλά να απαντήσουμε σε τεράστια ερωτήματα που απασχολούν όλη την κοινωνία ανεξάρτητα από κόμματα». Και συγκεκριμένα: «Να δούμε τις αιτίες του πώς φτάσαμε και πώς θα υπερβούμε αυτή την κατάσταση».

Δραγασάκης: «Η ”εταιρεία” θέλει το κουκούλωμα»
Ωστόσο, επιτέθηκε στην τρικομματική κυβέρνηση, τα κόμματα της οποίας έχουν αποφασίσει να μη στηρίξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στην ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να διενεργηθεί νωρίς το απόγευμα, λέγοντας ότι «η εταιρεία που έχετε συμπτύξει θέλει να το κουκουλώσει».
«Ούτε εσείς της ΔΗΜΑΡ θα την ψηφίσετε για να μη χαλάσει η εταιρική σχέση;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει restart, για να χρησιμοποιήσω την αργκό του κ. Σαμαρά, χωρίς κάθαρση». «Ποιος θα ζημιωθεί αν γίνει η εξεταστική; Μόνο όσοι έχουν ευθύνη», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι μεταξύ όλων των άλλων, από την έρευνα που θα διενεργήσει μια εξεταστική επιτροπή θα αντληθούν τα «στοιχεία που θα μας χρειαστούν στη σκληρή διαπραγμάτευση που θα κάνουμε».
«Πώς φτάσαμε ως εδώ; Πώς μια χώρα με οικονομική ανάπτυξη, με αύξηση του εισοδήματος, με μεγάλη εισροή κονδυλίων κατάντησε εδώ που κατάντησε; Πώς από την οικονομική άνοδο οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία; Ποιοι έφταιξαν, ποιοι κέρδισαν;», διερωτήθηκε ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπολογίζονται σε 10.000 οι off-shore μέσω των οποίων διακινούνται 500 δισ. ευρώ.

ΝΔ: «Αυτό που αποκαλείτε ”εταιρεία” σηκώνει όλο το βάρος»
Απαντώντας εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Κ. Τασούλας αντεπιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «αυτό που αποκαλείτε ”εταιρεία” είναι ασήκωτο για σας βάρος ευθύνης για την πορεία της χώρας» και χαρακτήρισε την πρόταση για εξεταστική επιτροπή «δημαγωγική, εμπαθή και ανιστόρητη». «Τη στιγμή που η χώρα παίρνει ανάσα χρόνου και ανάσα λύσης, έρχεται ο Συνασπισμός και με μια πρόταση υποταγμένη πλήρως σε σκοπιμότητες επιχειρεί να ποινικοποιηθεί η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης». Μάλιστα χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «πέρα βρέχει, σε σχέση με τα σημαντικά προβλήματα της χώρας».
Παράλληλα, ωστόσο, τόνισε ότι «η ΝΔ δεν αποποιείται την πρότασή της να αναζητηθούν ευθύνες, αλλά δεν θα τη στρέψουμε ενάντια στην πορεία της χώρας». «Θα συνεχίσουμε όχι αυτή την ”εταιρεία” που είπατε υποτιμητικά, αλλά θα συνεχίσουμε την άσκηση ευθύνης μη υπολογίζοντας το να γινόμαστε αρεστοί», συμπλήρωσε.
Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Π. Ρήγας χαρακτήρισε την πρόταση «συρραφή αρκετών απόψεων συνιστωσών, νομικιστών και αντικαπιταλιστών, αλλά είναι απούσες οι συνιστώσες της λογικής και της πολιτικής». Ενώ εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι στηρίζουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ν. Μαριάς τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει κουκούλωμα για το πώς οδηγηθήκαμε στο ΔΝΤ». «Η κάθαρση θα έρθει, ψηφίζουμε την πρότασή σας παρότι η δική μας πρόταση είναι πληρέστερη», διευκρίνισε.
Από τη Χρυσή Αυγή ο κ. Μ. Αρβανίτης τόνισε ότι «ο λαός έχει την απαίτηση να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα που διέπραξαν» και δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση.

ΔΗΜΑΡ: «Δεν συμμετέχουμε σε “εταιρεία” που θέλει να μοιράσει λεία»
«Μας εκπλήσσει η επιμονή για αυτή την πρόταση», σημείωσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Ν. Τσούκαλης, επισημαίνοντας «ότι υπάρχουν γεγονότα και στοιχεία που χρήζουν έρευνας αλλά το ερώτημα είναι με ποιους όρους και αρχές θα διερευνηθεί η συγκεκριμένη υπόθεση». Δεν έκρυψε δε την δυσφορία του για τα περί «εταιρείας»: «Μας εξέπληξε ότι συμμετέχουμε σε μια ”εταιρεία” που έχει ένα αποκλειστικό στόχο: να μοιράσει τη λεία. Είμαστε τα… συνεταιράκια που έχουμε αναλάβει εργολαβικά να καταστρέψουμε τη χώρα. Και αυτά λέγονται λίγες μέρες μετά την απόφαση του Eurogroup», σημείωσε. Και διερωτήθηκε: «Μπορεί έτσι η Βουλή να δει ψύχραιμα τι έγινε; Είναι τέτοιο το περιεχόμενο της πρότασης;».
«ΝΑΙ» από το ΚΚΕ
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε από την πλευρά του ότι «καμία διαχείριση δεν μπορεί να αποτρέψει την καπιταλιστική κρίση», σημειώνοντας ότι λύση εντός της ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει. Ωστόσο, είπε ότι πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση του Μνημονίου και δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι «δεν υπάρχουν τα εργαλεία διερεύνησης» και ως εκ τούτου «τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι πενιχρά».
Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την τρικομματική κυβέρνηση για «συνομωσία της σιωπής και της συγκάλυψης»
Κλιμακώθηκε η πολιτική αντιπαράθεση στην Βουλή κατά την συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τις συνθήκες που η χώρα οδηγήθηκε στο Μνημόνιο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την τρικομματική κυβέρνηση για «συνομωσία της σιωπής και της συγκάλυψης», ενώ σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα έκανε λόγο για «γκρίζα απόφαση συμβιβασμού μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ που βρίσκεται στον αέρα και από τον οποίο απουσιάζατε επιδεικτικά». «Σας βγάλανε έξω από το τραπέζι της συζήτησης και ήρθατε στην Ελλάδα θριαμβολογώντας», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, εξαπολύοντας επίθεση κατά του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά: «Ανοήτως θριαμβολογείτε διότι προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια ψεύτικη επικοινωνιακή εικόνα. Γιατί πανηγυρίζει ο κ. Σαμαράς στο διαδίκτυο και δεν έρχεται εδώ να πανηγυρίσει μαζί μας;». Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φτιάχνει τεχνητό κλίμα ευφορίας» και ότι «με την στάση της υπονομεύει ακόμα και το συμφέρον το δικό της, αλλά κυρίως το συμφέρον της χώρας». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το ελληνικό χρέος δεν βγαίνει, η διαγραφή του είναι αναπόφευκτη αλλά δίνετε χρόνο στην Μέρκελ, γίνεστε οι τελευταίοι χειροκροτητές της για να μην αποδειχθεί, πριν της γερμανικές εκλογές, ότι απέτυχε το πρόγραμμά της».
Επίθεση κατά ΔΗΜΑΡ
Ο κ. Τσίπρας επεφύλαξε δριμεία επίθεση κατά της ΔΗΜΑΡ σχετικά με την στάση της ως προς την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, λέγοντας ότι είναι ο «τρίτος εταίρος στο κάδρο της συγκάλυψης των σκανδάλων και αναλαμβάνει ακέραιη την ευθύνη». Όπως δήλωσε, απαντώντας στους επικριτές του, «θεωρήθηκε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή ποινικοποιεί την πολιτική ζωή του τόπου, ότι είναι εκδικητική και ρεβανσιστική». «Δεν είναι ούτε εκδικητική ούτε ρεβανσιστική. Δεν έχει να κάνει με το παρελθόν αλλά με το παρόν και το μέλλον, το σήμερα και το αύριο γι’ αυτό και την αρνείστε. Διότι πρόκειται για ένα διαρκές και συνεχιζόμενο έγκλημα και γι’ αυτό την αρνείστε. Η διακρίβωση των συνθηκών αποκαλύπτει και τεκμηριώνει την εκτίμηση ότι το Μνημόνιο δεν υπήρξε μονόδρομος αλλά πολιτική επιλογή», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Μάλιστα ζήτησε από τα κόμματα που συγκροτούν την κυβερνητική πλειοψηφία «να ξανασκεφτούν την στάση τους».
«Ο κόσμος ζητάει αλήθεια και δικαιοσύνη»
«Ο κόσμος ζητάει αλήθεια και δικαιοσύνη. Δεν θέλετε όμως να προσφέρετε ούτε αλήθεια, ούτε δικαιοσύνη», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η πρόταση του κόμματός του έχει ως στόχο «να αποκαλύψουμε ποιες ήταν οι λαθεμένες επιλογές που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε πειραματόζωο της κρίσης στον δοκιμαστικό σωλήνα του σοκ». Ενώ προειδοποίησε τους βουλευτές των τριών κομμάτων: «Ακόμα και αν καταφέρετε να ακυρώσετε την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα καταφέρετε να διατηρήσετε την υπόληψή σας, γιατί μπορεί να μην καθίσουν οι υπεύθυνοι στο σκαμνί, αλλά θα καθίσουν στο περιθώριο της Ιστορίας και εσείς αναλαμβάνετε θέση δίπλα τους».
Πυρά Βενιζέλου
Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως τον κ. Τσίπρα ότι «επενδύει στο αδιέξοδο, την καταστροφή και τον θάνατο της χώρας». Μάλιστα του καταλόγισε ότι με την επιλογή του να «υπονομεύει εξ αρχής την εθνική προσπάθεια» που καταβάλλει η χώρα, «έχει αποθαρρύνει και απειλήσει επενδυτές, έχει ακυρώσει εκ προοιμίου επενδύσεις και σήμερα έρχεται να υπονομεύσει το εγχείρημα της επαναγοράς των ομολόγων για την βιωσιμότητα του χρέους». Και διερωτήθηκε: «Στο όνομα τίνος μίλησε; Ποιούς ενοχλεί η επαναγορά των ομολόγων; Εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Henge Funds, τους δίνει επιχειρήματα, τους προτρέπει να μην πουλήσουν σε συμφέρουσα τιμή, εκπροσωπεί τους τραπεζίτες». Είπε μάλιστα ότι «υπάρχει εξ αντικειμένου μια ομερτά γιατί στην προοπτική κάποιοι βλέπουν αυτό που χάσανε: τη δραχμή».

«Έσχατο σημείο δημαγωγίας και παραπλάνησης»
Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει φτάσει στο «έσχατο σημείο δημαγωγίας και παραπλάνησης», ενώ αναφερθείς στις αποφάσεις του Eurogroup είπε: «Ευτυχώς για όλους μας η Ιστορία δεν έχει τελειώσει, γράφεται τώρα από αυτούς που έχουν να πουν κάτι για το μέλλον ώστε να ξαναγίνουμε αυτοδύναμοι, ισότιμοι στην Ευρώπη». Εξέφρασε δε την έκπληξή του για την «θλίψη και τον εκνευρισμό του κ. Τσίπρα για το ότι υπήρξε μια απόφαση που δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να σταθεροποιήσει την θέση της και να προχωρήσει».
Όσον αφορά την πρόταση για εξεταστική επιτροπή είπε: «Ζητάτε εξεταστική επιτροπή επειδή εκτελούμε το νόμο του κράτους που αποφασίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία;». Και πρόσθεσε: «Ζητάτε πολιτικές και ποινικές ευθύνες από όλο το πολιτικό φάσμα. Από την πολιτική διαφωνία μετατοπίζεστε στην αναζήτηση πολιτικών και ποινικών ευθυνών. Όσοι ήσασταν νεώτεροι το ’89 αναζητείστε τα στοιχεία για το αδιέξοδο που οδηγήθηκε τότε η Αριστερά πάντα με στόχο το ΠαΣοΚ».
Π. Καμμένος: «Σας θέλουμε στο σκαμνί»
Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων τόνισε απευθυνόμενος στην ΝΔ και το ΠαΣοΚ: «Εμείς δεν σας θέλουμε απλώς στο περιθώριο της Ιστορίας, εδώ διαφωνώ με τον κ. Τσίπρα, αλλά σας θέλουμε στο σκαμνί και τα λεφτά πίσω».
Αλ. Παπαρήγα: «Θα ψηφίσουμε την πρόταση για εξεταστική»
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής διότι «υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις που ταιριάζουν με τον ρόλο της εξεταστικής επιτροπής».

Προκαλεί ξανά ο αλβανός πρωθυπουργός – Θέλει Μεγάλη Αλβανία μέσω της Ε.Ε. – Και ειρωνεύεται τη ματαίωση επίσκεψης του Αβραμόπουλου

- Είχε δηλώσει πως η Αλβανία εκτείνεται έως την Πρέβεζα
- Μετά τη δήλωση αυτή ο κ. Αβραμόπουλος ματαίωσε την επίσκεψή του στη γείτονα χώρα
- Για τον Αβραμόπουλο δήλωσε με νόημα: “Οι φίλοι λάμπουν δια της απουσίας τους”
- Κάλεσε όλους τους αλβανούς να εργαστούν προς το σκοπό της Μεγάλης Αλβανίας
Παρά το γεγονός ότι η αλβανική κυβέρνηση δια της εκπροσώπου του έκανε στροφή 180 μοιρών σχετικά με τις δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού για τη Μεγάλη Αλβανία που εκετείνεται από την Πρέβεζα έως το Πρέσεβο, ο κ. Μπερίσα επανέρχεται σήμερα και ρίχνει εκ νέου λάδι στη φωτιά και με σαφή ειρωνική διάθεση.
Αναφερόμενος στη ματαίωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, μετά τις προκλητικές αυτές δηλώσεις, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα αναφέρθηκε σε μία γαλλική έκφραση που λέει: “οι φίλοι λάμπουν δια της απουσίας τους”, δείχνοντας έτσι πως αντιμετωπίζει με περίσσια ειρωνεία την οργή της Αθήνας.
Οι νέες αυτές δηλώσεις έγιναν από τον αλβανό πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των σημερινών συνομιλιών του με τον Σλοβένο ομόλογό του Γιάνεζ Γιάνσα.
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της «Μεγάλης Αλβανίας», ο κ. Μπερίσα επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η ενοποίηση των Αλβανών θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Με αυτό τον τρόπο ο κ. Μπερίσα όχι μόνο δεν ανακαλεί τις προκλητικές δηλώσεις του, αλλά προχωράει ένα βήμα παραπάνω και θέτει το συγκεκριμένο θέμα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Νομίζω ότι αυτός ο σκοπός είναι δίκαιος και γι’ αυτόν θα πρέπει να εργαστούν όλοι οι Αλβανοί. Πρέπει να εργαστούμε, όπου κι αν βρισκόμαστε για το ευρωπαϊκό αυτό μέλλον… Αυτή είναι η απάντησή μου για τη Μεγάλη Αλβανία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ματαίωσε τη χθεσινή επίσκεψή του στην αλβανική πρωτεύουσα, όπου επρόκειτο να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας, εξαιτίας των προχθεσινών δηλώσεων του κ. Μπερίσα στην Αυλώνα. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, με αφορμή την ιστορική επέτειο, έκανε λόγο για «…εθνική ανεξαρτησία όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα».

ανω κατω η Βουλή από τον Καμμένο-video. Ο Βενιζέλος βρίσκεται στον προθάλαμο του Κορυδαλλού!

“Xιροσίμα” έκανε σήμερα την Βουλή ο Πάνος Καμμένος. Είπε ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται στο προθάλαμο του Κορυδαλλού για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ φωτογράφισε την γυναίκα του Μανώλη Κεφαλογιάννη για τη λίστα Λαγκάρντ. Για τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταμάτη είπε ότι ανέλαβε να συγκαλύψει τον Γιώργο Παπανδρέου ενώ ήταν αυτός που του έδωσε το όνομα της εταιρείας, IJ Partners, ως σχετιζόμενη με το θέμα των CDS, ώστε να “ψάξει” τι τρέχει με αυτή την εταιρεία. Ακούστε την ομιλία φωτιά>
Παράλληλα, ο Π. Καμμένος υποστήριξε ότι ενώ συνέχιζε να κάνει έρευνα για το θέμα των CDS, κάποιοι του ζήτησαν να σιωπήσει, με αντάλλαγμα να αποσύρουν την αγωγή που του έκαναν ύψους 15 εκατ. ευρώ.
«Στο όνομα του καλού πολιτικού κλίματος ζητάτε να τα κουκουλώσουμε; Γιατί; Μαζί τα φάγαμε; Όσοι τα φάγατε προσπαθείτε να τα κουκουλώσατε. Όσοι δεν τα φάγαμε, οφείλουμε να τα ξεσκεπάσουμε», ανέφερε ο κ. Καμμένος και συμπλήρωσε: «Διαφωνώ με τον κ. Τσίπρα που είπε ότι θα μπείτε στο περιθώριο της ιστορίας.
Εμείς δεν σας στέλνουμε στο περιθώριο της ιστορίας. Εμείς σας στέλνουμε στο σκαμνί και το εδώλιο του κατηγορούμενου και θέλουμε πίσω τα λεφτά που έκλεψαν οι κερδοσκόποι με τη δική σας κάλυψη».
Την έντονη, πάντως, αντίδραση του γραμματέα της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη προκάλεσε η αναφορά του κ. Καμμένου ότι στη λίστα Λαγκάρντ είναι και η σύζυγός του. Ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για υβριστική επίθεση και πρόσθεσε ότι τον δικαίωσε η ομόφωνη απόφαση τριών δικαστών, που έκριναν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα για μια δυνητική κληρονομιά της συζύγου του.
«Να με ψάξετε μέχρι τρίτη γενιά. Θα είχατε, όμως, υπόψη σας την ποιότητα του χαρακτήρα μου, όταν μου κάνατε πρόταση και παρακαλούσατε να ηγηθώ της παράταξής σας» σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης, για να του απαντήσει ο κ. Καμμένος: «Η αλήθεια είναι πως όταν καταψηφίσατε το μνημόνιο, πίστεψα ότι Μανώλης Κεφαλογιάννης κρατά τη κρητική λεβεντά και όχι να ζητά συγνώμη από τον κ. Σαμαρά για να τον επαναφέρει στο κόμμα».
«Μου ζητήσατε να ηγηθώ της παράταξής σας και αρνήθηκα. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε στις εκλογές σε ό,τι αφορά την Εξεταστική. Θα περίμενα να μου ζητήσετε συγγνώμη», αντέτεινε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Σε σύντομη παρέμβασή του και σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Καμμένου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε τους Ανεξάρτητους Έλληνες ως εν δυνάμει και μοναδικό σύμμαχο του Αλέξη Τσίπρα, που δείχνουν με ποιον τρόπο θα οργανώσουν μαζί το μέλλον της χώρας.
Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τον κ. Καμμένο να είναι πιο προσεκτικός όταν αναφέρεται στη λίστα Λαγκάρντ, καθώς μπορεί κάποιος να γίνει θύμα συκοφαντικής εκστρατείας και τον κατηγόρησε ότι δηλητηριάζει τη συνείδηση του ελληνικού λαού με κραυγαλέα ψέματα, σε ό,τι αφορά το θέμα των CDS.


Στη αυγή μιας νέας εποχής , σήμερα κλείνουν τρία χρόνια Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ!

Κλείνουν σήμερα τρία χρόνια από τις 29 Νοεμβρίου 2009, τότε που σε πείσμα σύσσωμης της πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής, συμφερόντων, πρεσβειών και παραγόντων, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε την έκπληξη και εκλεγόταν απευθείας από τον λαό πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Από τότε σημειώθηκαν κοσμογονικές αλλαγές. Ένας ολόκληρος παλιός κόσμος κατέρρευσε και ένας νέος γεννιέται. Το κοιλοπόνεμα της ιστορίας είναι όπως πάντα επίπονο . Η κρίση αλλάζει ή διαλύει τα πάντα στην κοινωνία, την πολιτική και την οικονομία. Οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται.
Η Μεταπολίτευση του 1974 που εγκαινίασε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και εφάρμοσε ο Ανδρέας Παπανδρέου κατέρρευσε με τα Μνημόνια και την απροκάλυπτη παρέμβαση των ξένων δανειστών στα εσωτερικά της Ελλάδας. Το ΔΝΤ ήρθε για να καταστρέψει το εγχώριο πολιτικό σύστημα.
Σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη Μεταπολίτευση, κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ με την σύμπραξη της Αριστεράς κατάφεραν να τιθασεύσουν και να ελέγξουν το λαϊκό κίνημα που είχε διαμορφωθεί στην αντίσταση κατά της χούντας, σήμερα ο καθοριστικότερος παράγων των εξελίξεων είναι ο λαός.
Η κύρια αντίθεση στην σημερινή ελληνική κοινωνία δεν είναι πλέον ανάμεσα στην δεξιά και την αριστερά. Η κύρια αντίθεση είναι ανάμεσα στην συντριπτική πλειοψηφία του λαού και την μικρή ελίτ του πλούτου και της διαπλοκής που κυβερνούσε τον τόπο και προσπαθεί τώρα να μείνει γαντζωμένη στην εξουσία.
Απέναντι σ΄ αυτή την ελίτ ορθώνει το ανάστημά της η «άλλη Ελλάδα». Η Ελλάδα του μόχθου, η Ελλάδα των απλών καθημερινών ανθρώπων που είδαν τα όνειρά τους να συντρίβονται, η Ελλάδα που αντιστέκεται. Αυτή η Ελλάδα θα απαγγείλει την ετυμηγορία της Ιστορίας.
Τα μάτια όλων είναι πλέον στραμμένα στον Σαμαρά.
Γράψαμε κι άλλη φορά ότι ο ρόλος που επέλεξε για τον εαυτό του δεν ήταν αυτός του «επίδοξου ηγέτη των συγκυριών» αλλά ενός «σύγχρονου ηγέτη της μορφοποίησης» μιας κοινωνίας σε παρακμή. Μέσα από επώδυνες πολιτικές επιλογές, με βαθιά επίγνωση του κοινού καλού, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η επανεκκίνηση εκείνων των μηχανισμών που θα αναγεννήσουν την ελληνική κοινωνία.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Eurogroup και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Κεντροδεξιά αποκτά και πάλι το προνόμιο να οδηγήσει την χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.Το ΠΑΣΟΚ διαλύεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών μόνο ως όχημα πίεσης και εκβιασμού του Σαμαρά μπορεί να λειτουργήσει. Οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή μόνο ως παρά φύσιν εξαμβλώματα του νέου πολιτικού τοκετού μπορεί να εκληφθούν.
Το χρέος της παράταξης στην οποία ηγείται ο Α. Σαμαράς είναι να εκφράσει την λαϊκή οργή, να την μετατρέψει σε δύναμη αναδημιουργίας της Πατρίδας. Πρώτιστο μέλημα της πρέπει να είναι η προστασία των πολλών και αδύναμων. Αυτή η παράταξη θα υπερασπιστεί τον Λαό και την Πατρίδα, δεν θα παίξει με τους Θεσμούς και θα επιβάλλει τελικά μια συντεταγμένη διέξοδο από την κρίση. Είναι η παράταξη που αποκατέστησε τη Δημοκρατία το 1974, που έβαλε την Ελλάδα στην ΕΟΚ το 1979, που εκσυγχρόνισε κι εκβιομηχάνισε την Ελλάδα, η μόνη παράταξη που στέκεται σήμερα όρθια μπροστά την λαίλαπα των δραχμολάγνων.
Η ΝΔ τελείωσε μαζί με την Μεταπολίτευση του 74. Μόνο ως όχημα για την ίδρυση ενός νέου λαϊκού κεντροδεξιού κόμματος μπορεί να χρησιμεύσει πλέον, το οποίο θα εγκαθιδρύσει και θα ηγηθεί της Νέας Μεταπολίτευσης.Ένα κόμμα αρχών νέου τύπου. Ένα βαθιά ιδεολογικό, ριζοσπαστικό, ανανεωτικό κοινωνικό και πατριωτικό κόμμα που θα ηγείται ευρύτερων πολιτικών συσπειρώσεων και κινητοποιήσεων.
Η επόμενη ήμερα είναι ήδη εδώ” διακήρυξε ήδη ο Α. Σαμαράς. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η φυγή προς τα εμπρός. Το άλμα πέρα από την φθορά.
Η «Νέα Μεταπολίτευση» θα είναι η πραγματοποίηση πολύ συγκεκριμένων προϋποθέσεων για ένα νέο ελληνικό κράτος, όπως: αξιοκρατία, ισονομία, δικαιοσύνη, λειτουργικότητα, δημιουργικότητα,παραγωγή, ανάπτυξη, πλεονασματική οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε αναγκαία:
1. Την μεταρρύθμιση της κρατικής μηχανής με χρησιμοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας.
2. Την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας με πάταξη της γραφειοκρατίας, του φαβοριτισμού και των κλειστών κυκλωμάτων.
3. Την αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος
4. Την ενίσχυση των οικονομικών πυλώνων στους οποίους έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, χωρίς επιδοτήσεις αλλά με φορολογικά, επενδυτικά και αναπτυξιακά κίνητρα όπως παντού στον αναπτυγμένο κόσμο.
5. Την απλοποίηση της φορολογίας και την κατάργηση του ΚΒΣ
6. Οι αποκρατικοποιήσεις είναι απαραίτητες και η εκμετάλλευση κρατικής περιουσίας εκ των ουκ άνευ αλλά πρέπει να γίνουν στοχευμένα, έξυπνα και με κριτήριο το τελικό όφελος του κράτους και όχι των επενδυτών και των «επενδυτών».
7. Παιδεία και Υγεία πρέπει να αλλάξουν εκ βάθρων.
8. Εξασφάλιση και εμπέδωση κλίματος ασφαλείας στις πόλεις και την ύπαιθρο με αναθεώρηση εκ βάθρων της πολιτικής απέναντι στο οξύ πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
Όμως, όπως γράφουμε και αλλού το βασικό διακύβευμα αλλά και το στοίχημα του Σαμαρά είναι οι άνθρωποι. Όλοι αυτοί που έχει τοποθετήσει ο Πρωθυπουργός σε θέσεις μάχης για να πολεμήσουν και όλοι εκείνοι που σκέφτεται να χρησιμοποιήσει.
Αυτά τα στελέχη καλούνται να διαχειριστούν κρίσεις και να αποδείξουν ότι η οικονομία μπορεί να κινηθεί σε πλαίσια που θα προσγειώσουν επενδύσεις και θα απογειώσουν έργα. Να εγγυηθούν δηλαδή, στην πράξη, την αναστροφή του κύκλου της ύφεσης σε κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης.
Αν εξαιρέσει κανείς τον ίδιο τον Σαμαρά, τον Γιάννη Στουρνάρα και ορισμένες ακόμα φωτισμένες εξαιρέσεις στον τομέα “ανθρώπινο δυναμικό” η κυβέρνηση ούτε την βάση δεν περνάει; Με αυτούς θα έρθει η ανάκαμψη και η αναγέννηση; Με αυτά τα περιδεή ανθρωπάκια που τρέμουν ακόμα το πολιτικό κόστος;
Γι αυτό πρέπει να αλλάξουν εκ βάθρων, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Μόνο ένας πανεθνικός συναγερμός στελεχών μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Μόνο η αποστράτευση του παλαιού πολιτικού προσωπικού και η αντικατάστασή του με νέο, μπορεί να εγγυηθεί τον θάνατο του παλιού και την γένεση του νέου.
Antinews
Υ. Γ. Ασχέτως των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και στο επίπεδο του σκληρά δοκιμαζόμενου λαού μοιάζει με χύτρα ταχύτητας. Μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού δεν βρίσκονται απλώς στα όριά τους, μα τα έχουν σαφέστατα ξεπεράσει.
Δυο είναι οι τρόποι ανάσχεσης μιας κοινωνικής έκρηξης:
1. Πραγματική αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης
2. Καταπολέμηση της ανεργίας και της αναδουλειάς, να βρεθούν δουλειές για τον κοσμάκη που υποφέρει.


Μεγάλες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση από το Μνημόνιο 3

Μεγάλες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση από το Μνημόνιο 3
Μεγάλες αλλαγές επέρχονται πλέον, με την εφαρμογή του μνημονίου 3 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η νομική υπηρεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) κωδικοποίησε αυτές τις αλλαγές, οι οποίες παρουσιάζονται παρακάτω στο συνημμένο αρχείο.

Τα ποτάμια της Μεσσηνίας δεν είναι από τα χειρότερα

Τα ποτάμια της Μεσσηνίας δεν είναι από τα χειρότερα
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΚΕΘΕ    


Καλή είναι σε γενικές γραμμές η κατάσταση στα ποτάμια της Μεσσηνίας, καλύτερη στα ορεινά και με περισσότερες επιβαρύνσεις κοντά στις εκβολές. Δεν έχουν την εικόνα Πηνειού, Ευρώτα, Ασωπού και Αλιάκμονα, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει κι εφησυχασμός. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις είναι εποχικές, κυρίως από τον κατσίγαρο, τα αστικά λύματα και τα υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Τα στοιχεία αυτά επισημάνθηκαν χθες σε σύσκεψη στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, κατά την παρουσίαση της 4ης φάσης του προγράμματος της τριετούς παρακολούθησης της ποιότητας κι εκτίμησης της οικολογικής  κατάστασης των πιο πολλών ποταμών του νομού. Τα στοιχεία παρουσίασε ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Κωνσταντίνος Γκρίτζαλης από το ΕΛΚΕΘΕ.
Οι πιο επιβαρυμένες τιμές σε διάφορα στοιχεία καταγράφηκαν σε Δεσπότη και Μουρτιά, γι’ αυτό ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς ζήτησε περισσότερα δείγματα σε αυτά τα ποτάμια. Αυξημένες τιμές σε φωσφορικά και αμμωνιακά άλατα βρέθηκαν σε Λυγδού,  Μουρτιά, Βελίκα και Καρυά, όχι όμως πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Οσον αφορά τις φαινόλες, αυξημένες τιμές σε ελεγχόμενα επίπεδα εντοπίστηκαν σε Πολυλίμνιο, Βελίκα, Μουρτιά, Αρκαδικό, Νέδα και Πάμισο, ενώ προβλήματα με οξέα καταγράφηκαν σε περιοχές που τα νερά είναι στάσιμα.
Την περασμένη χρονιά -όσον αφορά τα βαρέα μέταλλα- εντοπίστηκε κάδμιο στον Αρι, κοντά στο γήπεδο της Μικρομάνης και στη Λυγδού κι εκτιμάται πως ήταν κάτι παροδικό, από υπολείμματα συσκευασιών λιπασμάτων - φυτοφαρμάκων ή από λύματα που είχαν ρίξει. Εκτίμηση των ερευνητών είναι ότι λύματα πρέπει να αδειάζουν στον Επη και στο Δεσπότη, ενώ υποστηρίχθηκε πως στον Επη είναι καλύτερη η κατάσταση σε σχέση με Βελίκα, Καρυά και Τζάνε.
Ο κ. Γκρίτζαλης παρατήρησε ότι «με τα φυτοφάρμακα δεν υπάρχουν τα χάλια του Αλιάκμονα στη Βέροια ή στην περιοχή της Βοιωτίας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυόμαστε». Αναφέρθηκε, επίσης, ότι σε Δεσπότη και Λυγδού υπάρχουν εποχικές επιβαρύνσεις από τα ελαιοτριβεία και όχι μόνο. Τονίστηκε, ακόμα, η ανάγκη να βρεθεί ειδικός χώρος συλλογής και καταστροφής υπολειμμάτων συσκευασιών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, ενώ  προτάθηκε η τοποθέτηση μηχανημάτων που θα ειδοποιούν όταν υπάρχει ρύπανση, επιβάρυνση της κατάστασης με πιθανότητες να συλλαμβάνεται και αυτός που ρυπαίνει.
Το πρόγραμμα τριετούς παρακολούθησης των ποταμών υλοποιείται με προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, των Δήμων Μεσσήνης, Οιχαλίας, Καλαμάτας και Τριφυλίας και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).
Στη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τις αναλύσεις θρεπτικών αλάτων στα νερά 19 σταθμών στη παράκτια ζώνη του Μεσσηνιακού κόλπου, καθώς και για τις αναλύσεις από 19 σταθμούς δειγματοληψίας από διάφορα ποτάμια που αφορούσαν χημικές, φυσικοχημικές και βιολογικές παραμέτρους, καθώς και αναλύσεις φαινολών, βαρέων μετάλλων, φυτοφαρμάκων, θρεπτικών αλάτων, ολικού οργανικού άνθρακα, σωματιδιακού οργανικού άνθρακα και υδρομορφολογικών χαρακτηριστικών.
Γ.Σ.


Το ανώτερο στα 2,50 ευρώ το κιλό: Ανησυχία παραγωγών για την τιμή του λαδιού


Το ανώτερο στα 2,50 ευρώ το κιλό: Ανησυχία παραγωγών για την τιμή του λαδιού
Από 2,20 έως 2,30 ευρώ το κιλό κυμαίνονται οι τιμές του ελαιόλαδου αυτή την περίοδο στη Μεσσηνία, ενώ 2,40 δίνονται για το κορυφαίο ποιοτικό προϊόν -που δεν είναι πολύ για την ώρα- ή το ΠΟΠ. Οσο για την τιμή των 2,50 ευρώ που όρισε η Ενωση, αυτή είναι με 3μηνη επιταγή. Η κατάσταση προκαλεί έντονη ανησυχία στους παραγωγούς, καθώς βλέπουν να μην επαληθεύονται οι προσδοκίες τους για υψηλότερες τιμές φέτος και να δέχονται πιέσεις για χαμηλότερες.
Τυποποιητές και εξαγωγείς της Μεσσηνίας επισημαίνουν την έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης, που δεν επιτρέπει την αναμονή ή την εφαρμογή στρατηγικής για την επίτευξη καλύτερων τιμών. Και παρατηρούν πως δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το επόμενο διάστημα.
Ο Δημήτρης Γυφτέας από την ΑΓΡΟΒΙΜ μας ενημέρωσε ότι η τιμή κυμαίνεται από 2,20 έως 2,40 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα του ελαιόλαδου. Παρατήρησε πάντως ότι μέχρι τώρα η ποιότητα δεν είναι καλή ως προς την οξύτητα και το άρωμα (δεν υπάρχουν αρωματικά λάδια), λόγω της ξηρασίας. Εκτίμησε ότι η τιμή φέτος θα έχει πολλά σκαμπανεβάσματα - «μπορεί να τη δεις να πάει 30 και 40 λεπτά πιο πάνω, τη στιγμή που στο ξεκίνημα αγοράζαμε περσινά λάδια με 2,55 ευρώ». Επεσήμανε ότι, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και της πίεσης των παραγωγών να πληρώνονται αμέσως, «δεν μπορείς να κάνεις παζάρια και ο Ιταλός το παίρνει όσο θέλει και μπορεί να το ρίξει κι άλλο. Χωρίς χρηματοδότηση δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, μας το παίρνουν τσάμπα. Μόνοι μας παλεύουμε».
Ο Χάρης Παντελόπουλος από την Panprod-Παντελόπουλος εκτίμησε ότι σοβαρό ρόλο θα διαδραματίσει η Ισπανία, που παράγει το μισό ελαιόλαδο στον κόσμο. Μας ενημέρωσε πως η εταιρεία του αγοράζει από 2,20 έως 2,40 ευρώ το ελαιόλαδο ΠΟΠ και ανέφερε ότι, λόγω της ξηρασίας, κάποιες περιοχές του νομού θα δώσουν υποδεέστερη ποιότητα. Οσο για τη συνολική εικόνα της φετινής παραγωγής ελαιόλαδου, παρατήρησε πως δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα. Εκτίμησε ότι μετά το Φεβρουάριο θα είναι καλύτερη η αγορά και θα ανέβουν οι τιμές, ενώ στάθηκε και στο πρόβλημα ρευστότητας: «Προσπαθούμε να πορευτούμε με ιδίους πόρους, πιέζει η αγορά για ρευστότητα».
Στην περιοχή της Τριφυλίας, με τις τιμές να κυμαίνονται από 2,20 ως 2,30 ευρώ, κανείς δεν είναι ικανοποιημένος, καθώς ακόμη βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της ελαιοσυγκομιδής. Με τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν πλέον σε αρκετές οικογένειες, το ελαιόλαδο αποτελεί συχνά το κύριο έσοδό τους.
Μέλη συνεταιριστικών οργανώσεων τονίζουν πάντως ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να δείξουν εγκράτεια στις πωλήσεις τους, καθώς η αυξημένη προσφορά είναι λογικό να πιέζει τα επίπεδα των τιμών προς τα κάτω - ενώ από την άλλη μιλούν και για "παιχνίδια" που γίνονται με τις τιμές του λαδιού.
Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Τάσος Προσηλιακός παρατήρησε: «Στην περιοχή εδώ είμαστε περίπου στο 30% της συγκομιδής. Το μάζεμα είναι εντατικό, η ποιότητα πολύ καλή, αλλά δυστυχώς οι τιμές δεν πάνε καλά και σίγουρα δεν είναι οι αναμενόμενες. Το λάδι βρίσκεται στα 2,30 ευρώ το κιλό, αλλά για αύριο δεν ξέρουμε τι θα γίνει και αν θα υπάρχει αυτή η τιμή. Κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την αγορά. Ο κόσμος πρέπει να είναι συγκρατημένος, να μην πουλάει το λάδι την εποχή αυτή που υπάρχει πίεση στις τιμές και είμαστε σε φουλ παραγωγή. Φυσικά είναι και θέμα "παιχνιδιών" που παίζονται κάθε φορά γύρω από το λάδι. Το σημαντικό είναι όσοι αντέχουν να μην πουλάνε. Αν πάει στα 2,25 και 2,20... είναι πάτος για το λάδι».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βάλτας Δημήτρης Αντωνόπουλος επεσήμανε: «Η τιμή του λαδιού τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σταθερά στα 2,30 ευρώ, όμως οι μεγαλύτερες ποσότητες (περίπου ένα 60%) είναι ακόμη πίσω, δεν έχουν μαζευτεί οι ελιές. Η ποιότητα είναι πολύ καλή, με την οξύτητα στο 0,3. Ο κόσμος θα πρέπει να είναι συγκρατημένος στις πωλήσεις του, υπάρχει μεγάλη προσφορά στο προϊόν και οι τιμές πιέζονται. Χρειάζεται λίγη υπομονή, να μην πουλάνε τώρα που βρισκόμαστε στην αιχμή της παραγωγής. Να περιμένουν λίγο για να κρατηθούν και οι τιμές».
Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών "Νηλέας" στη Χώρα Γιώργος Κόκκινος σημείωσε: «Οι τιμές έχουν διαμορφωθεί στα 2,25 - 2,30 ευρώ. Περιμέναμε σίγουρα καλύτερες τιμές αυτή την εποχή, να είναι στα 2,50 - 2,60 καθώς για εμάς η συγκομιδή της κορωνέικης ποικιλίας είναι ακόμη στην αρχή της. Υπάρχει μεγάλη προσφορά και τα γνωστά προβλήματα με το λάδι, το οποίο έχει πουληθεί από το καλοκαίρι, πριν ακόμη μαζευτεί, λόγω των αναγκών που έχει ο κόσμος. Από την άλλη, οι ομάδες παραγωγών και οι συνεταιρισμοί δεν μπορούν να κρατήσουν τις τιμές και την αγορά, λόγω της έλλειψης των χρηματοδοτήσεων».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, αφού ανέφερε ότι η τιμή στην περιοχή έχει διαμορφωθεί στα 2,20 ευρώ, παρατήρησε: «Υπάρχει προσφορά λαδιού με αποτέλεσμα να πιέζεται η τιμή του. Ο κόσμος, αν έχει την δυνατότητα, δεν πρέπει να πουλάει το λάδι του. Από την άλλη, καλή ήταν η κίνηση της Ενωσης να βγει με τιμή 2,50 ευρώ, αλλά θεωρώ ότι άργησε. Επρεπε να την κάνει πιο νωρίς - και επίσης αν έχει την δυνατότητα να δίνει μια προκαταβολή στους παραγωγούς. Αυτό θα ήταν ακόμη καλύτερο».
Στην περιοχή της Κυπαρισσίας, παραγωγοί μάς είπαν ότι η τιμή του ελαιόλαδου έχει διαμορφωθεί στα 2,20 - 2,30 ευρώ το κιλό, αν και η περιοχή βρίσκεται ακόμη στο ξεκίνημα της συγκομιδής.
[Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης - Κώστας Μπούρας]
Ολυμπία Οδός: Κοινό μέτωπο Μεσσηνία, Ηλεία, Αχαΐα
ImageΕνώ σε λίγες μέρες θα έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις για τις αποφάσεις μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων
Με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο που αναφέρουν ότι η έναρξη των εργασιών της κατασκευής της Ολυμπίας Οδού συνδυάζεται με τη μείωση του φυσικού αντικειμένου της μέχρι την Πάτρα, ο Δήμος Πατρέων θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν αποδυναμώνει μόνο τις αναπτυξιακές προοπτικές της Δυτικής Πελοποννήσου, αλλά ταυτόχρονα ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό το μητροπολιτικό χαρακτήρα της Πάτρας.
Γι’ αυτό το λόγο θεωρεί επιτακτικό το αίτημα να μην «ακρωτηριαστεί» το έργο της Ολυμπίας Οδού, αφού στο σύνολό του αποτελεί ένα από τα κρίσιμα και βασικά έργα υποδομής, ενώ μαζί με την ολοκλήρωση και των υπολοίπων (Σιδηρόδρομος, Λιμάνι και Φυσικό Αέριο) θα αποτελέσουν βασικό μοχλό αναπτυξιακής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής.

Από την άλλη πλευρά, σε νέα παρέμβαση στη Βουλή για την Ολυμπία Οδό προέβη ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ., Γιώργος Κοντογιάννης, με αναφορά που κατέθεσε προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών, Κ. Χατζηδάκη.
Στην αναφορά του ο πρώην υφυπουργός Απασχόλησης διαβίβασε την επιστολή διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Νομού Ηλείας, σχετικά με το ενδεχόμενο να μη διέλθει η Ολυμπία Οδός από την Ηλεία, και στην οποία καταγράφεται η αγωνία του εμπορικού κόσμου για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια απόφαση για την οικονομία και την ανάπτυξη του νομού τους.
Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμούν απαντήσεις σε διαδοχικές ερωτήσεις που έχει καταθέσει ο Γιώργος Κοντογιάννης στη Βουλή σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για την κατασκευή ή μη του τμήματος Πάτρα-Πύργος και ειδικά του τμήματος Πύργος-Τσακώνα της Ολυμπίας Οδού.
Να υπενθυμίσουμε ότι ένα από τα αιτήματα που αποφασίστηκαν ομόφωνα στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής φορέων της Μεσσηνίας, όσον αφορά στην ολοκλήρωση της κατασκευής της Ολυμπίας Οδού μέχρι την Τσακώνα, ήταν η άμεση συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη, και τους προέδρους των κομμάτων. Επίσης, να υπάρξει συντονισμός με τους φορείς της Ηλείας.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
Επιδοτήσεις
ImageΜετά τις 15 Δεκεμβρίου η πληρωμή του υπολοίπου 50% στους αγρότες
Μετά τις 15 Δεκεμβρίου πρόκειται να δοθεί το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης για το 2012 στους αγρότες, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, μετά και την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων.
Το συνολικό ποσό της ενιαίας ενίσχυσης ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ και επρόκειτο να δοθεί, σύμφωνα με τις διαδικασίες, εξ ολοκλήρου το Δεκέμβριο. Ωστόσο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεδομένου του προβλήματος ρευστότητας των παραγωγών, είχε ζητήσει και έγινε αποδεκτό από την Ε.Ε., να καταβληθεί τον Οκτώβριο το 50% της ενίσχυσης ως προκαταβολή.
Έτσι, στις 20 Οκτωβρίου πιστώθηκε σε περίπου 680.000 δικαιούχους το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ, ενώ επιλύονται σταδιακά τα ειδικά προβλήματα (π.χ. αγροτεμάχια σε αναδασωτέες περιοχές) που επηρέασαν την πληρωμή σε 6.300 δικαιούχους. 

Στα 4 εκ. ευρώ τα χρέη του δήμου - Λιτό το τεχνικό πρόγραμμα υπό την ..τροϊκα

Στα 4 εκ. ευρώ τα χρέη του δήμου - Λιτό το τεχνικό πρόγραμμα υπό την ..τροϊκα
Συζήτηση για το προσχέδιο του τεχνικού Προγράμματος και του Προυπολογισμού διεξήχθη στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας από την Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Τριφυλίας όπου πολλά ερωτήματα έμειναν αναπάντητα μετά τις εισηγήσεις μελών της Επιτροπής για τα οικονομικά μεγέθη όσο και την πολιτική διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων. Ωστόσο ο Δήμαρχος Τριφυλίας ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν θα μπουν χαράτσια στους δημότες διότι το τεχνικό Πρόγραμμα παραμένει φτωχό αλλά ρεαλιστικό ώστε να μην κινδυνέψει ο Δήμος να τεθεί σε εποπτεία ούτε να έχει την ανάγκη δανειοδότησης.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Δήμαρχος κ. Κόλλιας τόνισε ότι "μέρος της οικονομικής κρίσης αποτελούν και οι Δήμοι καθώς το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την κατ ευφημισμό Αυτοδιοίκηση κάτω από την δαμόκλεια σπάθη των επιτροπών, καθώς χωρίς πόρους δεν υπάρχει ανεξαρτησία του θεσμού". Χαρακτήρισε το Τεχνικό πρόγραμμα ως λιτό αλλά αναγκαίο ώστε "ανά τρίμηνο να μην υπερβαίνουν οι δαπάνες στο 10% των εσόδων με κίνδυνο ο Δήμος να τεθεί σε επιτροπεία αλλά το πρόγραμμα στο σύνολό του είναι ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και με ελαχιστοποίηση των πόρων με περικοπές που αφορούν τις λειτουργικές δαπάνες όσο και τους θεσμοθετημένους πόρους" διευκρινίζοντας ότι το 2011 οι πόροι από το κράτος ήταν 410.000 ευρώ μηνιαίως αλλά το τελευταίο μήνα έφτασε στις 230.000 ευρώ!
Ο κ.Κόλλιας αποσαφήνισε ότι τα "καθαρά ποσά των 150.000 ευρώ δεν καλύπτουν την μισθοδοσία του Δήμου, ενώ το 2012 παραμένει άφαντη η ΣΑΤΑ, ζώντας με την αγωνία να βάλουμε πετρέλαιο στα σχολεία και τροφοδοσία σε παιδικούς σταθμούς". Σε άλλο σημείο παρέμβασης αποκάλυψε μάλιστα ότι "μεγάλο βάρος φέρει ο Δήμος από τα ανείσπραχτα προηγουμένων ετών καθώς ΔΕΝ υπήρχαν ώριμες μελέτες από τους πρώην ΟΤΑ για να υποβληθούν στη περιφέρεια, ενώ το συνολικό ποσό που ανέρχεται στα 2,1 εκ. Ευρώ μέχρι σήμερα έχουν εξοφληθεί 1,9 εκ. Ευρώ περίπου".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΈΝΑ ΜΕ ΒΑΡΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σαμπαζιώτης μίλησε για "τα πολλά βάρη που έχει ο Δήμος με χρέος που αγγίζει τα 4 εκ. Ευρώ κυρίως από οφειλές που βαρύνουν το Κράτος και ήδη η Δημοτική αρχή δίνει βάρος στα έσοδα" για να προσθέσει ότι "το 2011 βεβαιώθηκαν 14 εκ. Ευρώ ως βεβαιωθέντα, ενώ στο ταμείο του Δήμου μπήκαν 11 εκ. ευρώ, ενώ το 2011 τα έξοδα ανήλθαν σε 8,5 εκ. ευρώ". Συμπλήρωσε ότι "ο Δήμος κλήθηκε να διαχειριστεί 3 ισότιμες πόλεις σε ένα μεγάλο Δήμο με λίγο προσωπικό και τρομερές δυσκολίες" αναλύοντας τα οικονομικά δεδομένα συγκράτηση δαπανών ώστε να μην διογκωθούν τα ελλείμματα. Ο Αντιδήμαρχος κ. Π. Τσίγγανος υπογράμμισε ότι "το μεγάλο πρόβλημα του Δήμου είναι το έλλειμμα παρελθόντων ετών, οπότε τώρα θα επικεντρώσουμε στην αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων, ΣΑΤΑ, ΕΣΠΑ με έργα μάλιστα που το 2013 θα ανέλθουν στα 4,5 εκ. ευρώ παρά τις οδηγίες του μνημονίου" απαριθμώντας τα έργα όπως η αποχέτευση Φιλιατρών, το Leader το οποίο δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, ενώ εξήρε την φιλοτιμία των Προέδρων που συχνά βάζουν χρήματα από τη τσέπη τους για τα χωριά τους...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Η Φιλολογία στην Καλαμάτα και η Πάτρα στα κάγκελα! “Ελλάδα δεν είναι μόνο η Μεσσηνία” λένε για τον Σαμαρά

Η Φιλολογία στην Καλαμάτα και η Πάτρα στα κάγκελα! “Ελλάδα δεν είναι μόνο η Μεσσηνία” λένε για τον Σαμαρά
Αυτά λένε στην Πάτρα κ Πετράκο για να δούμε τι θα απαντήσεις τώρα ιδιαίτερα στην κα Κανελλοπούλου; Mήπως πρέπει να ενεργοποιήσεις το παμμεσηνιακό σου... μέτωπο πάλι;
Χαμός γίνεται στην Πάτρα, στην είδηση οτι το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου θα μεταφερθεί στην Καλαματα. Η Πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και φορείς του νομού έχουν ξεσηκωθεί κατηγορώντας τον Σαμαρά ότι τα δίνει όλα στην Μεσσηνία και Ελλάδα είναι μόνο η Καλαματα. Πολύ θόρυβο έχει προκαλέσει η φημολογία που θέλει το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών να μεταφέρεται στην Καλαμάτα και να αποτελεί Τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που εδρεύει μεν στην Τρίπολη, αλλά τα τμήματά του είναι διάσπαρτα στις πρωτεύουσες των νομών της περιφέρειας αυτής.

Σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν τα μέλη του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού του Πανεπιστημιου Πάτρας κατηγορείται οΠρωθυπουργός ότι θέλει να ενισχύσει την γενετειρά του Καλαματα. "Η πρόταση για συγχώνευση/μετακίνηση θα πρέπει να στηριχθεί σε επιχειρήματα ακαδημαϊκά και όχι στα ήδη πολυσυζητημένα προσωπικά πολιτικά κίνητρα του πρωθυπουργού να ενισχύσει τη γενέτειρά του, διαλύοντας το κραταιό Πανεπιστήμιο Πατρών."Ασφαλώς, μια ορθολογική και πολιτικά ορθή (δηλαδή δίχως πολιτικές σκοπιμότητες) αναδιοργάνωση της ανώτατης εκπαίδευσης θα έπρεπε να στοχεύει στην συσπείρωση των επιμέρους τμημάτων που σπάρθηκαν για λόγους μικροκομματικής πολιτικής ανά την Πελοπόννησο, σε έναν ενιαίο γεωγραφικό χώρο, ώστε να υπάρξει η διεπιστημονική πνευματική ζύμωση, που ήταν και είναι πάντα ζητούμενο και προϋπόθεση για την ακαδημαϊκή κοινότητα (και καίριο μέλημα των πανεπιστημίων του εξωτερικού)".
Τη φημολογία την επιτείνει το γεγονός ότι στην Καλαμάτα λειτουργούν δύο Τμήματα, της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών: Το ένα είναι της Φιλολογίας και το άλλο Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης των Πολιτιστικών Αγαθών. Υποστηρίζουν λοιπόν πως με τη μεταφορά και ενσωμάτωση του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών σε εκείνο της Καλαμάτας, θέλουν να ενισχύσουν το Τμήμα αυτό, θεωρώντας πως το Πανεπιστήμιο Πατρών που είναι το τρίτο σε παλαιότητα και από τα πιο πολυάριθμα, μπορεί να αποχωριστεί κάποιο αριθμό φοιτητών -εν προκειμένω αυτών που σπουδάζουν στο Τμήμα Φιλολογίας- χωρίς ουσιαστικές απώλειες. Μια τέτοια κίνηση θα έχει σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση αριθμητικά των φοιτούντων στην Καλαμάτα και θα δυναμώσει το Τμήμα αυτό.
Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου για την ενδεχόμενη μεταφορά μεταφορά τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών στην Καλαματα κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι Ελλάδα είναι μόνο η Καλαματα. Λέει αναλυτικά:
"Το Υπουργείο Παιδείας, φαίνεται ότι προτίθεται να μεταφέρει Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως αυτό της Φιλολογίας, στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο του προγράμματος "Αθηνά". Οι συγχωνεύσεις τμημάτων με τον τρόπο που
δρομολογούνται δεν σημαίνουν τίποτα άλλο παρά υποβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Καταξιωμένα τμήματα, που λειτουργούν για πολλά χρόνια σαν πραγματικές εστίες κουλτούρας, γνώσης και πολιτισμού για την πόλη μας και την ακαδημαϊκή κοινότητα,τμήματα με πολλούς φοιτητές και ικανό διδακτικό
προσωπικό , με μία υπογραφή αλλάζουν, ενδεχομένως, έδρα, γιατί έτσι αποφάσισαν κάποιοι. Το Πανεπιστήμιο Πάτρας πληρώνει βεβαίως, αν η μεταφορά πραγματοποιηθεί, και την σθεναρή αντίστασή του στην αντιεκπαιδευτική
πολιτική του κ. Αρβανιτόπουλου. Οποιαδήποτε
Στα...παλιά τα χρόνια, ο λαός της επαρχίας έλεγε παραπονούμενος ότι "΄Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα". Φαίνεται ότι για τον βουτηγμένο στον τοπικισμό και την πελατειακή πολιτική αντίληψη κ. Σαμαρά, η Ελλάδα είναι... μόνο η Καλαμάτα. Πιστός στη γραμμή του Μουσείου της Ακρόπολης, και δρώντας σαν κοινοτάρχης του περασμένου αιώνα, διαλύει τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων, διαγράφει τις προσπάθειες εκατοντάδων φοιτητών και των
οικογενειών τους.
Ο επαρχιωτισμός της κυβέρνησης δεν είναι όμως μόνο σκανδαλώδης. Είναι και επικίνδυνος. Για αυτό το λόγο στηρίζουμε την οποιαδήποτε αντίσδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας και των φοιτητών ενάντια στην μεταφορά
οποιουδήποτε τμήματος.
Οι ίδιοι που διατείνονται ότι θα σώσουν την Ελλάδα, την εξευτελίζουν μαζί με τους θεσμούς της, μαζί με τα Πανεπιστήμια της. Εξευτελίζουν τη νεολαία και συνεχίζουν να εμπαίζουν τις τοπικές κοινωνίες, αγνοώντας το πολιτικό
τσουνάμι που θα τους συμπαρασύρει βαθιά στο ντουλάπι της Ιστορίας.". www.best-tv.gr

Ο δήμαρχος, τα κόμματα, οι θεσμοί και τα συμφέροντα του τόπου…

Ο δήμαρχος, τα κόμματα, οι θεσμοί και τα συμφέροντα του τόπου…
Στην συνέντευξη της Δευτέρας (δημοσιεύτηκε προχθές) ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος στην συγκέντρωση φορέων της περασμένης Παρασκευής, σε μία αποστροφή του λόγου του είπε επί λέξη:
«Η συνεδρίαση της Παρασκευής, επειδή ακούστηκαν πολλά και διάφορα, έγινε ύστερα από ανοικτή πρόσκληση του Δήμου.
Εδώ δεν καλεί παρά μόνον ο δήμαρχος. Υπήρξε πρόταση από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πετράκο, αλλά η αξιολόγηση και η πρόσκληση έγινε από εμένα. Επομένως τα όποια βέλη να στρέφονται εναντίον μου».
Κατ' αρχήν το σωστό είναι ότι εντός του Δημαρχείου καλεί ο Δήμος και ο δήμαρχος κατ' εξουσιοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου. Απ' ό,τι όμως γνωρίζουμε δεν υπήρξε κάποια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να χρησιμοποιηθεί η αίθουσα συνεδριάσεών του. Άρα, η πρόσκληση και η αξιολόγηση έγινε προσωπικά από τον δήμαρχο, όπως έχει το δικαίωμα και όπως ο ίδιος είπε αμέσως μετά ότι ο ίδιος έκανε την αξιολόγηση και απηύθυνε την πρόσκληση.
Δεύτερο, μίλησε για συνεδρίαση. Αν και ο ίδιος είναι φιλόλογος, φαίνεται να παρανοεί την σημασία του ρήματος συνεδριάζω. Δεν συνεδριάζουν παρά μόνο θεσμοθετημένα όργανα, από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι το Δ.Σ. του οποιοδήποτε σωματείου. Όλα τα άλλα είναι συγκέντρωση, συνεύρεση, παρασυναγωγή ή οτιδήποτε άλλο. Άρα μιλάμε για συγκέντρωση ή για ανοικτή συνέλευση. Είναι δικαίωμα των συγκεντρωμένων να προχωρήσουν και στην δημιουργία άτυπου οργάνου κι έτσι να αναγγέλλουν ότι θα συγκεντρώνονται κάθε δύο μήνες ή όποτε τους γουστάρει!
Θα έλθουμε σε μία αντιθεσμική ενέργεια του δημάρχου. Η επιστολή που εστάλη στο Ελεγκτικό συνέδριο για τη σημερινή συνεδρίασή του φέρει και την υπογραφή του. Η επιστολή, έτσι και αλλιώς, είναι μια κάποια άσκηση επιρροής σε δικαστικές αποφάσεις. Αν κάποιοι πολίτες το θεωρούν ανεκτό αυτό, έστω και αν είναι βουλευτές, είναι απαράδεκτο για κάποιον που κατέχει θεσμικό αξίωμα να παρεμβαίνει στις αποφάσεις άλλου θεσμικού οργάνου.
Ας έλθουμε όμως στις διεκδικήσεις που προέβαλαν οι συγκεντρωμένοι, την απόδοση στην κυκλοφορία της παράκαμψης του δρόμου Παραδείσια- Τσακώνα, την επέκταση του φυσικού αερίου μέχρι την Καλαμάτα και την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού και ό, τι σκέφθηκε κάθε πικραμένος αντιπολιτευόμενος την κυβέρνηση και τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη. Για το φυσικό αέριο και την διανομή του και στους άλλους νομούς της Περιφέρειας έχει ήδη προ διμήνου υπογραφεί σύμβαση με την ΔΕΣΠΑ. Άραγε τι διεκδικεί ο δήμαρχος, τα αποφασισμένα;
Είναι γνωστοί οι αγώνες για την ολοκλήρωση της οδού Τρίπολη- Καλαμάτα και της Ολυμπίας Οδού και των βουλευτών του νομού και του περιφερειάρχη και του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και των υπολοίπων δημάρχων, αλλά και του ιδίου του Παν. Νίκα. Άρα τι παραπάνω διεκδικούν οι συγκεντρωθέντες της περασμένης Παρασκευής στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στους τοίχους της οποίας κρέμονται πίνακες και φωτογραφίες των προηγουμένων δημάρχων; Σεβόμενος την ιεραρχία έπρεπε να καλέσει φορείς με σκοπό να στηρίξει τις πολιτικές επιλογές και τον αγώνα της υπερκείμενης αρχής, εκτός αν διαφωνεί με την πολιτική Τατούλη, οπότε έχει και καθήκον να το ανακοινώσει δημόσια.
Ο Θανάσης Πετράκος που έκανε την πρόταση, την οποία αξιολόγησε και αποδέχθηκε ο δήμαρχος, έτσι κι αλλιώς είναι απέναντι και στον Πέτρο Τατούλη και στην κυβέρνηση και δικαιολογείται θεσμικά. Φαίνεται ότι μίκρυνε τα κριτήρια αξιολόγησης ο Παναγιώτης Νίκας και δεν στάθηκε με τον ανάλογο σεβασμό και τη βαρύτητα του αξιώματός του, απέναντι στο κόμμα που τον εξέλεξε και τον Μεσσήνιο πρωθυπουργό, τις παρεμβάσεις του οποίου για τα Μεσσηνιακά ζητήματα γνωρίζει από πρώτο χέρι. Δεν φθάνει να δηλώνεις ότι στηρίζουμε το κόμμα με την βοήθεια του οποίου εκλεγήκαμε, αλλά χρειάζεται να το επιβεβαιώνεις με πράξεις, εκτός αν θεωρείς ότι στην παρούσα φάση το κόμμα που στηρίζεις εναντιώνεται στα συμφέροντα του τόπου. Όμως κάτι τέτοιο από τις μέχρι τώρα δημόσιες τοποθετήσεις του δημάρχου δεν προκύπτει. Αντιθέτως μάλιστα πολλές φορές έχει επαινεθεί από τον Παν. Νίκα για την στήριξη στην πόλη και τη Μεσσηνία.
Και κάτι τελευταίο. Μόνον ο Μητροπολίτης έχει το δικαίωμα, σεβόμενος μόνον τους νομοκανόνες που έχει θεσπίσει η Εκκλησία, έχει την απόλυτη δικαιοδοσία να καθορίζει κατά την βούλησή του τα της μητρόπολης. Ένας αιρετός άρχοντας οφείλει να άρχει σεβόμενος όχι μόνον τους θεσμούς και τους νόμους, αλλά και το δημόσιο αίσθημα και να μην δίνει το δικαίωμα να μιλούν για «τζάμπα μάγκες», όπως χαρακτήρισε τους συγκεντρωθέντες ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λαμπρόπουλος, που έχει αγωνιστεί με πάθος και για το στρατόπεδο και για τα οδικά δίκτυα και για πολλά άλλα.
Ας το πούμε απλά: Ο δήμαρχος «τσίμπησε» στο αίτημα Πετράκου για επικοινωνιακούς λόγους. Γι' αυτό έγινε και η συνάντηση που, δυστυχώς, για τον δήμαρχο ήταν πολιτικά μονόπατη και ως τέτοια μειωμένης δυναμικής και απήχησης. Ο κ. Νίκας εξετέθη πολιτικά αλλά ως επίμονος άνθρωπος υπερασπίζεται την επιλογή του. Και καλά κάνει. Ας μη «μαλώνει» όμως τους άλλους που αγνόησαν και επέκριναν την αξιολόγησή του. Γιατί τότε απλά επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι απολογείται για μια λάθος επιλογή και «επιτίθεται» αμυνόμενος, για επικοινωνιακούς λόγους. Δεν είναι βέβαιο όμως ότι στηρίζοντας άκριτα τις όποιες διεκδικήσεις για αντιπολιτευτικούς λόγους, εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του τόπου ή οι μικροκομματικές σκοπιμότητες της στιγμής, τις οποίες ο δήμαρχος στο σωστό χρόνο οφείλει να αντιλαμβάνεται και να διαχειρίζεται αναλόγως.
Εφημερίδα ΦΩΝΗ
Θανάσης Κουκοβίστας