Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Eλαιόλαδο & οικονομική κρίση στη Νότια Ευρώπη

Eλαιόλαδο & οικονομική κρίση στη Νότια Ευρώπη
Image«Η μείωση του μισθού στρέφει τον καταναλωτή
στα φθηνά υποκατάστατα του ελαιολάδου»


«Η Ελλάδα μου θύμισε την Ισπανία πριν από 10 -15 χρόνια. Είδα ελαιοτριβεία με υπερσύγχρονα μηχανήματα, αλλά τις ελιές να μένουν μέσα στα σακιά για μέρες πριν την έκθλιψη. Αυτό στην Ισπανία, μέχρι πριν 10 χρόνια ήταν ανεκτό. Σήμερα είναι αδιανόητο».
Πρόκειται για λόγια της Ισπανίδας Angeles Calvo Fandos, εκπαιδεύτριας στο διεθνές σεμινάριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου, που διοργάνωσε το ΤΕΙ Καλαμάτας και ολοκληρώνεται σήμερα. Τα παραπάνω και άλλα ενδιαφέροντα ακούστηκαν στο στρογγυλό τραπέζι, που έλαβε χώρα χθες στο ξενοδοχείο «Elite», στο πλαίσιο του σεμιναρίου. Το θέμα της εκδήλωσης άκρως επίκαιρο: «Η γευσιγνωσία του ελαιολάδου στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης της Νότιας Ευρώπης».


Η πτώση της τιμής, ρίχνει και την ποιότητα
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο επιστημονικά υπεύθυνος του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Καλαμάτας, Βασίλης Δημόπουλος, τόνισε την ανάγκη και οι φτωχότεροι των Ελλήνων να έχουν πρόσβαση όχι απλώς στο ελαιόλαδο, αλλά και στο ποιοτικό. Σημείωσε ότι η παραγωγή και κατανάλωση ελαιολάδου στη χώρα μας είναι αξία, στάση ζωής, γι’ αυτό και πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους.
Ο Ιταλός εκπαιδευτής γευσιγνωσίας στο σεμινάριο του ΤΕΙ, Antonio Lauro παρατήρησε ότι η οικονομική κρίση και στην Ιταλία αναγκάζει τον καταναλωτή να στραφεί σε φθηνά τρόφιμα. Η μείωση μισθού, όπως είπε, οδηγεί στην αντικατάσταση του ελαιολάδου από φθηνά υποκατάστατα. Αλλά και στο ελαιόλαδο βλέπει πια κανείς διαφημίσεις για μεταλλικά 5λιτρα με 10,90 ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι και ο παραγωγός θα ρίξει το κόστος καλλιέργειας, πράγμα που θα φέρει πτώση στην ποιότητα.
Η διαφορά της υψηλής ποιότητας της Τοσκάνης αναγνωρίζεται με δυσκολία. Η σημασία και χρησιμότητα της οργανοληπτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου, δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτή. Ο καταναλωτής είναι σε σύγχυση, δεν ξέρει τη διαφορά.
Ο κ. Lauro χαρακτήρισε θετικό το ότι η νέα νομοθεσία περιλαμβάνει αυστηρούς νόμους για τη διασφάλιση της ποιότητας του ελαιολάδου, πράγμα που ενισχύει τη γευσιγνωσία. Όσο για το εάν είναι εύκολο και οικονομικά δυνατό να γίνεται οργανοληπτικός έλεγχος και από μικρές επιχειρήσεις (ερώτημα που είχε θέσει νωρίτερα ο κ. Δημόπουλος), ο κ. Lauro απάντησε ότι δεν είναι δύσκολο. Στην Ιταλία ένας τέτοιος έλεγχος κοστίζει 50 ευρώ, ενώ υπάρχουν 50 σχετικά εργαστήρια πιστοποιημένα από το Υπουργείο. «Η αναγνώριση της ποιότητας περνάει μέσα από τη γνώση. Πρέπει να εξηγήσουμε στον καταναλωτή τι κρύβεται πίσω από αυτή την πικάντικη και πικρή γεύση, τις οποίες κάποιοι θεωρούν ελάττωμα ακόμη και σήμερα».

«Να εκπαιδευτούν οι υπεύθυνοι των ελαιοτριβείων»Η γευσιγνώστρια Angeles Calvo Fandos, μίλησε για δύσκολη περίοδο, λόγω κρίσης, και στην Ισπανία, η οποία ωστόσο φέτος έκανε τις περισσότερες εξαγωγές ελαιολάδου από ποτέ. Τώρα κάνει προσπάθεια να κερδίσει και νέες αγορές, οι οποίες, όπως ανέφερε, θέλουν ελαιόλαδο ποιότητας. Και ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ποιότητα, είναι η γευσιγνωσία. Στη χώρα της, επιχειρείται να αυξηθεί ο αριθμός των panel test. Όσοι βγάζουν μικρές ποσότητες, μπορούν πιο εύκολα να ελέγξουν την ποιότητα. Υπάρχουν όμως τεράστια ελαιοτριβεία στην Ανδαλουσία, όπου το καθένα βγάζει ακόμη και 1 εκατομμύριο κιλά την ημέρα! Εκεί γίνεται προσπάθεια να εκπαιδευτούν οι ειδικοί των ελαιοτριβείων. Σχολίασε ότι οι μεγάλοι έμποροι λαδιού δε βλέπουν με τόσο καλό μάτι την οργανοληπτική αξιολόγηση, και τόνισε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια απ’ όλους.
Αναφέρθηκε επίσης στα μεγάλα βήματα που έγιναν με την εκπαίδευση των παραγωγών. Οι Ισπανοί, όπως και οι Έλληνες, είχαν συνηθίσει να δουλεύουν με τον παραδοσιακό τρόπο. Χρειάστηκαν αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα για να αφήσουν παλιές λάθος τεχνικές και να ακολουθήσουν κανόνες προκειμένου να αναβαθμιστεί η ποιότητα του προϊόντος. Η κα Fandos χαρακτήρισε ως σημαντικότερα στον τομέα του ελαιολάδου, την ποιότητα, αλλά και την ενημέρωση του κόσμου, «να εξηγήσουμε στον καταναλωτή τη διαφορά».

Κορωνέικη στην Καλιφόρνια«Αν ο καταναλωτής δοκιμάσει ένα άριστο οργανοληπτικά ελαιόλαδο χωρίς ελαττώματα, δεν πρόκειται να ξαναγυρίσει ποτέ στο ελαττωματικό που ίσως έτρωγε πριν. Θα καταλάβει αμέσως τη διαφορά» επισήμανε ο Αμερικανός εκπαιδευτής γευσιγνωσίας στο σεμινάριο του ΤΕΙ, Paul Vossen.
Πρόσθεσε ότι η μεγάλη παράδοση που έχει η Ελλάδα στην ελαιοκαλλιέργεια, περιλαμβάνει και την εξής δυσκολία: Όταν καλλιεργείς κάτι για χιλιάδες χρόνια και έχεις μάθει σε παραδοσιακές μεθόδους, είναι δύσκολο να τις αλλάξεις για να πετύχεις καλύτερη ποιότητα. Οι λάθος τεχνικές έχουν γίνει παράδοση. Αντίθετα, όταν ξεκινάς από την αρχή ελαιοκαλλιέργεια, όπως π.χ. στη Χιλή ή την Αργεντινή, προσπαθείς να δεις τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για να έχεις ποιότητα. Ξεκινάς χωρίς προκαταλήψεις. Δεν είσαι επηρεασμένος από το παρελθόν. «Μπορεί γενιές καταναλωτών να τρώνε ελαττωματικό λάδι επί χρόνια και να νομίζουν ότι αυτή είναι η σωστή γεύση, επειδή απλώς τους είναι οικεία. Είναι δύσκολο να αλλάξεις συνήθειες αιώνων».
Ο κ. Vossen αναφέρθηκε στην κορωνέικη ποικιλία που καλλιεργείται στην Καλιφόρνια, η οποία πωλείται ακριβότερα απ’ όλες στην Αμερική, γιατί έχει αναγνωριστεί η ανωτερότητά της. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει εξαιρετικό ελαιόλαδο, αρκεί να ακολουθήσει σωστούς κανόνες, με κατάλληλα μηχανήματα στα ελαιοτριβεία, γρήγορο άλεσμα του καρπού και διαχωρισμό του άριστου ελαιοκάρπου από τον ελαττωματικό. Τέλος, χαρακτήρισε σημαντικό το να υπάρχει συμμετοχή σε διαγωνισμούς ελαιολάδου.
Στη χθεσινή ενδιαφέρουσα εκδήλωση το καλωσόρισμα έκανε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας Ανδρέας Κανάκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θανάσης Πετράκος.
Της Μαρίας Νίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου