Πώς «έδεσαν» τους ληστές του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας
Ερασιτέχνες με… μεγάλα σχέδια κρύβονταν τελικά πίσω από την πρωτοφανή ληστεία που είχε γίνει τον περασμένο Φεβρουάριο στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Ενας μικροπωλητής στο Μοναστηράκι, ένας μικροεπιχειρηματίας κουφωμάτων και ένας άνεργος εργάτης συνελήφθησαν το βράδυ της Παρασκευής στην Πάτρα, ενώ ακόμη δύο συνεργοί τους καταζητούνται για τη ληστεία στην «καρδιά» του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που είχε κάνει τον γύρο του κόσμου.
«Η εξιχνίαση της ληστείας και η ανεύρεση των κλεμμένων εκθεμάτων αφενός μεν αποκαθιστά την ενότητα των εκθεμάτων στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, αφετέρου αποτελεί και μία απόδειξη της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας», τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας. «Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία», συμπλήρωσε, «δεν κάνουμε εκπτώσεις ούτε στην ασφάλεια ούτε στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Από τις 17 Φεβρουαρίου, όταν η είδηση της ληστείας του Μουσείου Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ολυμπίας έκανε τον γύρο του κόσμου, οι αστυνομικοί είχαν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών.
Εψαχναν αγοραστή
Η εκτίμηση ότι τα κλοπιμαία δεν είχαν φύγει από την περιοχή επιβεβαιώθηκε όταν πριν από έναν μήνα στα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας έφτασε η πληροφορία ότι άτομα στην Πάτρα έψαχναν υποψήφιο αγοραστή για αρχαία αντικείμενα. Αμέσως ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε και ένας από τους αστυνομικούς ανέλαβε να παραστήσει τον ενδιαφερόμενο. Την ίδια στιγμή άρχισαν και οι παρακολουθήσεις, προκειμένου να εντοπιστεί ο «εγκέφαλος» αλλά και οι κινήσεις της σπείρας.
Αρχικά ο 42χρονος μικροπωλητής, που φέρεται ως ο εγκέφαλος της υπόθεσης, δεν εμφανιζόταν στα ραντεβού που κλείνονταν για τις διαπραγματεύσεις. Η συζήτηση με τους «ανθρώπους» του, τους δύο ήδη συλληφθέντες και τους δύο που καταζητούνται, ξεκίνησε για το σύνολο των κλοπιμαίων, τα 77 αρχαία αντικείμενα, για τα οποία η σπείρα ζητούσε 4 εκατ. ευρώ. Τότε οι αστυνομικοί σιγουρεύτηκαν ότι επρόκειτο για τη λεία των ληστών από το Μουσείο της Ολυμπίας… Ωστόσο, ύστερα από υποδείξεις του «αρχηγού», συμφώνησαν να τους πουλήσει μόνο το πιο σημαντικό «κομμάτι» της κλεμμένης συλλογής, το χρυσό δαχτυλίδι, για να βεβαιωθούν και οι δύο πλευρές για την φερεγγυότητα της αγοραπωλησίας.
«Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν από το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ και κατέληξαν στο ποσό των 300.000 ευρώ. Το μεσημέρι της Παρασκευής κλείστηκε ραντεβού σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας. Υστερα από αρκετές αναβολές, στη 01.00 τα ξημερώματα, ο αστυνομικός που προσποιούνταν τον αγοραστή πήγε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που τον ανέμενε ο δράστης και αφού του επέδειξε το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ, παρέλαβε το δαχτυλίδι.
Ταυτόχρονα εκδηλώθηκε συντονισμένη επιχείρηση από αστυνομικούς που ανέμεναν σε διπλανά δωμάτια, κατά την οποία ο δράστης προσπάθησε αφενός μεν να αποφύγει τη σύλληψη, αφετέρου δε να χρησιμοποιήσει ανεπιτυχώς πιστόλι που κατείχε», εξήγησε τις λεπτομέρειες της επιχείρησης ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Χρήστος Μανούρας.
Οι τρεις συλληφθέντες θα απολογηθούν σήμερα στον ανακριτή. Τα κλοπιμαία βρέθηκαν στην περιοχή του χωριού Κοσκινά λίγα χιλιόμετρα από το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Πάνω δεξιά, το χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι από την Ανθεια Μεσσηνίας
Η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του «αρχηγού» και των δύο συνεργών του (ένας 50χρονος και ένας 36χρονος), που βρίσκονταν στην είσοδο του ξενοδοχείου. Ηταν ώρα να βρεθούν τα κλοπιμαία. Ο 42χρονος οδήγησε τους αστυνομικούς στην περιοχή του χωριού Κοσκινά της Αρχαίας Ολυμπίας, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Μουσείο. Τα αντικείμενα που ήταν θαμμένα σε σάκο μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου μετά την καταγραφή τους διαπιστώθηκε ότι ανευρέθησαν στο σύνολό τους.
Συνελήφθησαν και δυο Βούλγαροι
Τρία όπλα στην κατοχή των δραστών
Τρία όπλα στην κατοχή των δραστών
Το στοιχείο που βοηθά σημαντικά στην ανεύρεση κλεμμένων αρχαιοτήτων είναι η λεπτομερής καταγραφή, η φωτογράφηση και η δημοσίευσή τους, τονίζει η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη
Ενα όπλο στο σπίτι του 42χρονου εντόπισαν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., μετά τη σύλληψή του. Αλλο ένα βρέθηκε σε σάκο σε αυτοκίνητο της συμμορίας, ενώ ένα τρίτο έφερε πάνω τουο μικροπωλητής από το Μοναστηράκι. Οπως προέκυψε, τα όπλα τα είχαν προμηθευτεί από δύο Βούλγαρους που κατοικούν στην Πάτρα, οι οποίοι συνελήφθησαν, δίχως όμως να προκύπτει ότι εμπλέκονται στην υπόθεση της ληστείας των αρχαίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», οι συνομιλίες του 42χρονου με τον «αγοραστή» του δαχτυλιδιού ήταν συχνές. Σε μία από αυτές ο «εγκέφαλος» της ληστείας στην αρχαία Ολυμπία είχε υποστηρίξει πως λόγω της οικονομικής κρίσης η μόνη «κερδοφόρα επιχείρηση» είναι οι ληστείες. «Με αυτά τα χρήματα που θα πάρω από τα κλοπιμαία θα ζήσω για αρκετά χρόνια και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, μπορεί να κάνω άλλη μία ληστεία σε στυλ ριφιφί», φέρεται πως έλεγε ο 42χρονος. Ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις και στους πέντε κατηγορούμενους για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης για τη ληστεία και κλοπή αρχαίων από το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, παράνομη κατοχή και πώληση αρχαίων, παράνομη οπλοφορία και άσκηση σωματικής βλάβης.
Ν. Δενδιας: η εξιχνίαση της ληστείας στο Mουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί απόδειξη της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας
Στους δύο Βούλγαρους ασκήθηκε δίωξη για παράνομη πώληση όπλων. Ο 42χρονος μικροπωλητής υποστηρίζει ότι κατείχε το δαχτυλίδι τους τελευταίους δύο μήνες και πως του το είχε δώσει κάποιος τον οποίον δεν γνώριζε. Ο 50χρονος αλουμινάς υποστηρίζει πως ήταν απλώς φίλος του μικροπωλητή και πως τον συνόδευε χωρίς να ξέρει περί τίνος πρόκειται, ενώ ο 36χρονος άνεργος υποστηρίζει πως έκανε απλώς τον οδηγό χωρίς και εκείνος να γνωρίζει τι συνέβαινε. Οι τρεις συλληφθέντες αναμένεται να απολογηθούν σήμερα στον ανακριτή.
Διεθνής αντίκτυπος
Εκτενή ρεπορτάζ στα ξένα ΜΜΕ
Εκτενή ρεπορτάζ στα ξένα ΜΜΕ
Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση της σύλληψης των δραστών της κλοπής των 77 εκθεμάτων από το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, που είχε προκαλέσει σάλο αντιδράσεων τον περασμένο Φεβρουάριο. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν εκτενή ρεπορτάζ για την επιχείρηση της Αστυνομίας και την παγίδα που στήθηκε στους τρεις συλληφθέντες. Στο ρεπορτάζ του το BBC αλλά και άλλα μεγάλα δίκτυα, όπως το Sky News, σημειώνουν ότι η ληστεία είχε εκθέσει διεθνώς τη χώρα, καθώς είχε πραγματοποιηθεί μερικές εβδομάδες μετά την κλοπή σημαντικών έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη. Οπως, πάντως, υπογραμμίζεται σε όλα τα ρεπορτάζ, τα αρχαία κειμήλια θα επιστραφούν ανέπαφα την επόμενη εβδομάδα στο Μουσείο και θα εκτίθενται κανονικά.
ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΑΛΙ Η ΕΚΘΕΣΗ
Ανακούφιση στην αρχαιολογική κοινότητα
Ανακούφιση στην αρχαιολογική κοινότητα
Στην Αρχαία Ολυμπία μεταφέρθηκαν, χθες το πρωί, από την Πάτρα τα κλοπιμαία του Μουσείου Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι σχεδόν όλα σε άριστη κατάσταση, αν εξαιρέσει κανείς κάποιες ελαφρές και αποκαταστάσιμες αλλοιώσεις σε μερικά χάλκινα, λόγω της υγρασίας. Αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πατρών τα εξέτασαν και επιβεβαίωσαν τη γνησιότητά τους (εκτός από την κεφαλή νέου που είχε περιληφθεί στην έκθεση σε αντίγραφο).
Στη συνέχεια τα παρέλαβαν οι επιστήμονες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπίας. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η έκθεση θα ανοίξει και πάλι για το κοινό. Μαζί της θα λειτουργήσει και η ψηφιακή έκθεση στο υπόγειο του μουσείου. Ο αναπληρωτής υπουργός Κ. Τζαβάρας, του οποίου η Ηλεία είναι εκλογική περιφέρεια, θα μεταβεί αυτοπροσώπως.
Σημαντική ημέρα
«Για το υπουργείο Πολιτισμού και την αρχαιολογική κοινότητα είναι μια εξαιρετικά σημαντική ημέρα. Το γεγονός ότι ανακλήθηκαν με τις προσπάθειες των αστυνομικών αρχών όλα τα αντικείμενα είναι γεγονός εξαιρετικά σημαντικό», τόνισε η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Η κ. Μενδώνη δήλωσε στο «Εθνος» ότι το στοιχείο που βοηθά σημαντικά στην ανεύρεση κλεμμένων αρχαιοτήτων είναι η λεπτομερής καταγραφή, η φωτογράφηση και η δημοσίευσή τους. Οταν ένα αρχαίο είναι καταγεγραμμένο, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η πώλησή του. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος να αποκαλυφθεί η κλοπή και να χάσει ο αγοραστής τα χρήματά του. Το πρόγραμμα καταγραφής των κινητών, που έχει ενταχθεί στον τομέα «Ψηφιακής Σύγκλισης» του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 8,5 εκατ. ευρώ, θα δώσει και άλλα όπλα στην αρχαιολογική υπηρεσία, αφού θα αποτυπωθούν φηφιακά περί τις 700 χιλιάδες αρχαία.
«Για το υπουργείο Πολιτισμού και την αρχαιολογική κοινότητα είναι μια εξαιρετικά σημαντική ημέρα. Το γεγονός ότι ανακλήθηκαν με τις προσπάθειες των αστυνομικών αρχών όλα τα αντικείμενα είναι γεγονός εξαιρετικά σημαντικό», τόνισε η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Η κ. Μενδώνη δήλωσε στο «Εθνος» ότι το στοιχείο που βοηθά σημαντικά στην ανεύρεση κλεμμένων αρχαιοτήτων είναι η λεπτομερής καταγραφή, η φωτογράφηση και η δημοσίευσή τους. Οταν ένα αρχαίο είναι καταγεγραμμένο, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η πώλησή του. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος να αποκαλυφθεί η κλοπή και να χάσει ο αγοραστής τα χρήματά του. Το πρόγραμμα καταγραφής των κινητών, που έχει ενταχθεί στον τομέα «Ψηφιακής Σύγκλισης» του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 8,5 εκατ. ευρώ, θα δώσει και άλλα όπλα στην αρχαιολογική υπηρεσία, αφού θα αποτυπωθούν φηφιακά περί τις 700 χιλιάδες αρχαία.
Τι είχε αφαιρεθεί
Κατά τη ληστεία του Φεβρουαρίου, είχαν αφαιρεθεί συνολικά 77 εκθέματα με σημαντικότερο το χρυσό σφραγιστικό δακτυλίδι από την Ανθεια Μεσσηνίας με παράσταση ταυροκαθαψίων. Μαζί του αφαιρέθηκε σφραγιδοκύλινδρος από αιματίτη που φέρει παράσταση αρματοδρομίας από την Κρήτη (15ος – 14ος π.Χ. αιώνας). Είχαν κλαπεί επίσης ένας μελαμβαφής κάνθαρος, μία αττική μελανόμορφη λήκυθος από τη Ρόδο (5ος π.Χ. αιώνας), 13 πήλινοι λύχνοι, 4 ειδώλια ηνιόχων, 8 ίπποι, ειδώλια ταύρου, κριού και σκύλου, τροχός και τμήμα άρματος.
Κατά τη ληστεία του Φεβρουαρίου, είχαν αφαιρεθεί συνολικά 77 εκθέματα με σημαντικότερο το χρυσό σφραγιστικό δακτυλίδι από την Ανθεια Μεσσηνίας με παράσταση ταυροκαθαψίων. Μαζί του αφαιρέθηκε σφραγιδοκύλινδρος από αιματίτη που φέρει παράσταση αρματοδρομίας από την Κρήτη (15ος – 14ος π.Χ. αιώνας). Είχαν κλαπεί επίσης ένας μελαμβαφής κάνθαρος, μία αττική μελανόμορφη λήκυθος από τη Ρόδο (5ος π.Χ. αιώνας), 13 πήλινοι λύχνοι, 4 ειδώλια ηνιόχων, 8 ίπποι, ειδώλια ταύρου, κριού και σκύλου, τροχός και τμήμα άρματος.
Στα χάλκινα αντικείμενα συγκαταλέγονται: 11 τροχοί, 5 τρίποδες, 4 ειδώλια ηνιόχου και άρματος, 12 ειδώλια ίππων, 7 ειδώλια ταύρου, ένα σύμπλεγμα ίππων, ένα τμήμα χάλκινου αναθήματος άρματος και ο άξονάς του.
Στο μουσείο έχουν αναβαθμιστεί και επικαιροποιηθεί τα συστήματα ασφαλείας και η Αστυνομία κάνει τακτικές περιπολίες μετά το περιστατικό.
Εκλαιγε δύο μέρες η διευθύντρια!
Αστυνομικοί της Πάτρας περιέγραψαν εντυπωσιασμένοι τη στάση της διευθύντριας του Μουσείου. «Από το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν την ενημερώσαμε για την υπόθεση, άρχισε να κλαίει. Και δεν σταμάτησε μέχρι που είδε με τα μάτια της τα αρχαία στολίδια του μουσείου…», μας είπαν.
Πηγή: ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου