Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Ενας σπουδαίος Μεσσηνιος αθλητής, ο Σπηλιος Ζαχαρόπουλος θυμαται…
Δεν ειχαμε τοτε το 1972 κλειστο στιβο για προετοιμασια στην χωρα μας.Ειχαμε ομως μεγαλη αγωνιστικη διαθεση και δουλευαμε σκληρα στην προπονηση.Δεν ειχαμε εργαστηριακη βοηθεια ειχαμε ομως διψα για διακρισεις.Οι φιλαθλοι μας αγαπουσαν πολυ και περιμεναν επιτυχιες.Απλες ημεριδες στο Σταδιο Καραισκακη και ειχαμε 10.000 θεατες στις κερκιδες.
Φυγαμε οι τρεις καλυτεροι Ελληνες αθλητες στις 10 Μαρτιου να εκπροσωπησουμε την Χωρα μας.Ο Βασιλης Παπαγεωργοπουλος στα 50μ,ο Στρατος Βασιλειου στα 50μ.εμπ και εγω στα 1500.
Την προηγουμενη των αγωνα μελετωντας την λιστα συμμετοχων διαπιστωνω οτι ειχα την χειροτερη ατομικη επιδοση απ’ολους.Σιγα μην πτοηθω,ειπα,που θα την εκανα εγω την επιδοση χωρις σταδιο,μια φορα ειχα τρεξει ολο κι’ολο στην Βουλγαρια και ειχα κερδισει.
Μετειχε στην κουρσα και ο Γερμανος Ολυμπιονικης Jourgen May.Αυτον εβαλα στοχο,τον καλυτερο.
Aφετηρια ωρα 4 παρα 10,ξεκιναω και μεσα μου λεω: Σπηλιο θα τους κερδισεις.Κανω γρηγορη εκινηση,παιρνω εσωτερικη πορεια στην δευτερη θεση και κραταω σταθερο τεμπο για οικονομια δυναμεων.Στην κερκιδα εντονες επευφημιες απο 300 Ελληνες φοιτητες και 200 πατριωτες που λογω χουντας εμεναν Γαλλια.
Μεχρι τα 1100 μ. με ειχαν προσπερασει ολοι σχεδον οι αντιπαλοι δινοντας την μαχη τους για πλασαρισμα στις πρωτες θεσεις. Αυτο βεβαια κοστιζει γιατι τρεχεις δευτερο διαδρομο αρα περισσοτερα μετρα και αυξομιωνεις ρυθμο αρα δαπανη δυναμεων.
Ολα τα ειχα στο μυαλο μου μαζι και τις δυναμεις μου.Οι Ελληνες φιλαθλοι μετα τις εντονες επιδοκιμασιες των πρωτων 400μ που ετρεχα με τους πρωτοπορους ειχαν σωπασει,νομιζαν οτι ειχα τελειωσει.Τελευταια ομως 400 μ αρχιζει η μεγαλη επελαση,προσπερνουσα εναν-εναν με παρατεταμενο και αυξανομενο ρυθμο,οι φωνες σκεπασαν το Σταδιο και σταδιακα δυναμωναν.Λιγα μετρα πριν το νημα προσπερασα και τον Γερμανο Ολυμπιονικη.Δεν προλαβα τον Γαλλο αλλα η Γαλλια ηταν η αγαπημενη μου χωρα και δεν στεναχωρηθηκα πολυ.
Η Ελλαδα κερδιζε το πρωτο Ευρωπαικο μεταλλιο.Οι φιλαθλοι μας εκλαιγαν.πονουσαν πιο πολυ την χωρα μας τοτε,ηταν βεβαια κλαμα χαρας και υπερηφανειας,εκλαψα και εγω στην απονομη οταν ειδα την σημαια μας να σηκωνεται και ολοι μαζι στο Σταδιο να τραγουδουν τον Εθνικο μας Υμνο.Ταχασα για λιγο δεν χωρουσαν στα μετρα μου συγκινησεις αυτου του επιπεδου.Τελος παντων στη συνεχεια ειχαμε και δευτερο μεταλλιο απο τον Βασιλη που κατελαβε την τριτη θεση,ενω ο Σρατος αποκλειστηκε στα προκριματικα.Δεν εισεπραξα ουτε μια δραχμη για την Νικη μου αυτη και ειμαι πολυ υπερηφανος γι’αυτο.
* Ο σπουδαίος αθλητής Σπήλιος Ζαχαρόπουλος του Γεωργίου και της Μαριγώς γεννήθηκε στο Σιδηρόκαστρο Μεσσηνίας.
Ξεκίνησε την ενασχοληση του με τον Αθλητισμο το 1966-1967 ως αθλητης του Παναθηναικου Αθλητικου Ομιλου Ακολουθησε μια λαμπρη πορεια στον χωρο του Αθλητισμου (Στιβου) με καταρρίψεις πολλων Πανελληνιων επιδοσεων και πολλες Διεθνεις νικες στην κατηγορια Εφηβων αλλα και στην κατηγορια Ανδρων.
Σπουδασε καθηγητης Φυσικης Αγωγής και περα απο την αθλητικη του πορεια εξελιχθηκε σε προπονητη του Παναθηναικου Α.Ο, Εθνικων Ομαδων αλλα και στέλεχος του Ελληνικου Αθλητισμου:
Πιο συγκεκριμενα:
Ως αθλητής:

  • Αργυρός Πρωταθλητής Ευρώπης στα 1.500 μ. Το έτος 1972 στην Γκρενόμπλ, Γαλλία
  • Χρυσός Πρωταθλητής Ευρώπης στο FISU (Παγκοσμια Ομοσπονδία Πανεπιστημιακού Αθλητισμού) Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα / Σόφια, Βουλγαρία
  • Βαλκανικες επιδοσεις στα 1.500 μ. και 3.000 μ.
  • Πανελληνιες επιδοσεις στα 800μ, 1.500 μ, 3.000 & 5.000 μ.
Stivosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου