Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Μεγάλη απάτη με θύματα 19 ιδιοκτήτες στον Ευαγγελισμό: Κινδυνεύουν να χάσουν κτήματα 330 στρεμμάτων

Μεγάλη απάτη με θύματα 19 ιδιοκτήτες στον Ευαγγελισμό: Κινδυνεύουν να χάσουν κτήματα 330 στρεμμάτων
Μεγάλη απάτη με θύματα 19 ιδιοκτήτες στον Ευαγγελισμό: Κινδυνεύουν να χάσουν κτήματα 330 στρεμμάτων
Μια υπόθεση που απασχολεί ένα χωριό, τον Ευαγγελισμό της Πυλίας και φαίνεται να παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς γίνεται λόγος για κακουργηματικές πράξεις (κυρίως απάτη - ιδιοποίηση ξένης περιουσίας), πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης. Για την υπόθεση αυτή 19 κάτοικοι του Ευαγγελισμού που φέρονται να προσπαθούν να μη χάσουν τα κτήματά τους από πρόσωπο που θέλει να τα κάνει δικά του (συνολικά πάνω από 330 στρέμματα), κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας κατά 2 προσώπων. Ενός από την Αθήνα, κυρίως αυτού, καθώς τον κατηγορούν για απάτη -πως παίρνει τα κτήματά τους με πράξεις χαρακτηρισμού χωρίς να του ανήκουν- και ενός ακόμα από γειτονικό χωριό. Από την Εισαγγελία Καλαμάτας επίκειται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για διενέργεια τυχόν εγκληματικών πράξεων (απάτη, ψευδείς βεβαιώσεις).
Ρεπορτάζ
Γιάννης Σινάπης
Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, τα επίμαχα κτήματα οι κάτοικοι τα κατέχουν και τα νέμονται εδώ και 80 με 100 χρόνια, ενώ εδώ και 40 χρόνια περίπου παίρνουν επιδότηση, καθώς έχουν τα δικαιώματα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οπως έμαθαν, το Μάιο του 2011 ο πρώτος μηνυόμενος υπέβαλε στο Δασαρχείο Καλαμάτας αιτήσεις σχετικά με το χαρακτήρα εκτάσεων που βρίσκονται στην περιοχή του Ευαγγελισμού, χωρίς να προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας και χωρίς να επικαλεστεί ρητώς και ειδικώς έννομο συμφέρον, όπως απαιτεί ο νόμος. Επί των αιτήσεων αυτών έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα δύο πράξεις χαρακτηρισμού το Φεβρουάριο και τον Ιούλιο του 2012. Ο μηνυόμενος έχει καταθέσει σειρά και άλλων αιτήσεων χαρακτηρισμού αγροτικών ακινήτων, στις επίμαχες τοποθεσίες που βρίσκονται τα αγροκτήματα, οι οποίες συνολικώς αντιστοιχούν σε έκταση που υπερβαίνει τα 330 στρέμματα. Για να λάβουν γνώση της διαδικαστικής πορείας των αιτήσεων αυτών υπέβαλαν φέτος στις αρχές Φεβρουαρίου αίτηση στο Δασαρχείο Καλαμάτας για να τους χορηγηθούν πλήρη αντίγραφα όλων των αιτήσεων χαρακτηρισμού και των σχετικών πράξεων που έχουν εκδοθεί επί αυτών.
Η υπόθεση ξεκίνησε, όπως επισημαίνεται στην αναφορά, όταν ένας από τους 19 μηνυτές ανακάλυψε ότι στο γειτονικό κτήμα του εξαδέλφου του που πέθανε στην Αμερική τον Ιανουάριο του 2012, είχε μπει (το Μάιο) ο πρώτος μηνυόμενος και έκοψε 90 ελαιόδεντρα, παίρνοντας και την ξυλεία. Οταν κάτοικοι του Ευαγγελισμού του διαμαρτυρήθηκαν, αυτός τους απάντησε ότι το κτήμα του ανήκει σύμφωνα με πράξη χαρακτηρισμού του Δασαρχείου Καλαμάτας. Με εισαγγελική παραγγελία ο μηνυτής - εξάδελφος πήρε από το Δασαρχείο τις δύο πράξεις χαρακτηρισμού που είχαν τελεσιδικήσει. Το Δεκέμβριο ο ίδιος ανακάλυψε ότι ο πρώτος μηνυόμενος είχε μεταγράψει στο Υποθηκοφυλακείο Μεθώνης, το Σεπτέμβριο του 2012 , ως δικά του το δικό του κτήμα και το κτήμα του πεθαμένου εξαδέλφου του.
Την ίδια περίοδο, το Δεκέμβριο, ο κάτοικος - μηνυτής δέχθηκε κλήση από κινητό τηλέφωνο (αναφέρει τον αριθμό του), από άγνωστο άνδρα που του συστήθηκε -του είπε το όνομά του (είναι ο δεύτερος μηνυόμενος)- που του ανέφερε ότι το κτήμα του τού ανήκει, καθώς το αγόρασε από τον πρώτο μηνυόμενο και τον απείλησε πως θα του κόψει το κεφάλι.
Σε Αστυνομικό Τμήμα της Αθήνας όπου μένει, κατήγγειλε το γεγονός και το συγκεκριμένο Τμήμα ενημέρωσε το Αστυνομικό Τμήμα Κορώνης. Κλήθηκε ο άνθρωπος που του είχε συστηθεί και τον είχε απειλήσει, ο οποίος είπε στους αστυνομικούς της Κορώνης, ότι το συγκεκριμένο κινητό είναι δικό του, αλλά η κλήση έγινε από άλλο πρόσωπο, το οποίο δε γνωρίζει. Την ίδια περίοδο, το Δεκέμβριο του 2012, όταν άλλος κάτοικος του Ευαγγελισμού, ένας από τους άλλους 18 μηνυτές, μάζεψε τις ελιές σε κτήμα του πεθαμένου εξαδέλφου, δέχθηκε απειλή από άγνωστο άτομο που δεν του συστήθηκε, αλλά από το ίδιο κινητό τηλέφωνο, ότι θα τον σκοτώσει και πως κινδυνεύει ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς του, αν ξαναπατήσει στο συγκεκριμένο κτήμα, γιατί, όπως του είπε αυτός που τον απείλησε, είναι δικό του, καθώς το αγόρασε από τον πρώτο μηνυόμενο. Ο ίδιος μηνυτής αναφέρει ότι μετά το απειλητικό τηλεφώνημα, τον έψαχνε και τον βρήκε στο χωριό, αστυνομικός από το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου, ο οποίος του έκανε παρατηρήσεις γιατί μάζεψε τις ελιές από ξένο κτήμα, το κτήμα του πρώτου μηνυόμενου. Οπως, όμως, πληροφορήθηκε από το δικηγόρο του, στο βιβλίο συμβάντων του Α.Τ. Πύλου δεν είχε εγγραφεί κάποια καταγγελία σε βάρος του.
Στη μηνυτήρια αναφορά αναφέρεται, επίσης, ότι ο πρώτος μηνυόμενος κατέθεσε το Μάιο του 2012 αίτηση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας με την οποία δήλωνε ότι οι βεβαιώσεις τελεσιδικίας πράξεων χαρακτηρισμού, τον χαρακτηρίζουν ως κύριο των κτημάτων, προκειμένου να υποχρεωθεί το κατάστημα Πύλου της ΕΑΣ να του παραχωρήσει δικαιώματα επιδότησης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σημειώνεται στην αναφορά ότι η αίτηση φέρεται να έγινε δεκτή, χωρίς όμως να υφίσταται επ’ αυτής σφραγίδα του ή της εισαγγελέα και της Εισαγγελίας.
Οι μηνυτές κατηγορούν τον πρώτο μηνυόμενο ότι τέλεσε εις βάρος τους την αξιόποινη πράξη της απάτης. Η τελεσθείσα απάτη έχει κακουργηματικό χαρακτήρα, καθώς η αξία των κρίσιμων κτημάτων ξεπερνάει κατά πολύ το όριο των 120.000 ευρώ, καθώς συνολικά υπερβαίνει τα 2 εκ. ευρώ.
Ζητούν, επίσης, να διερευνηθεί ο ρόλος του δεύτερου μηνυόμενου και να ερευνηθεί «για ποιο λόγο το Δασαρχείο έκανε δεκτές τις αιτήσεις του πρώτου μηνυόμενου, χωρίς να ερευνήσει αν στο πρόσωπό του συνέτρεχε έννομο συμφέρον».
Ως μάρτυρες προτείνουν το δήμαρχο Πύλου - Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, τον αντιδήμαρχο Τάκη Καρβέλα, τον πρώην δήμαρχο Μεθώνης Ηρακλή Μιχελή και τους διευθυντές της ΑΤΕ και της ΕΑΣ στην Πύλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου