Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΑΝΤΑ ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ!
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!
ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ!
Ρηματική διακοίνωση κατέθεσε την Τετάρτη(20/2) στα Ηνωμένα Εθνη η κυβέρνηση, με την οποία ενημερώνει τον Οργανισμό για την ενέργεια της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2012 ναπαραχωρήσει άδειες έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, "η ενέργεια αυτή διασφαλίζει τιςελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982)".
Σημειώνεται ακόμη ότι ευθύς μόλις είχαν γίνει γνωστές οι τουρκικές παραχωρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση ,κατά το ΥΠΕΞ, είχε προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς την Τουρκία.
Με τη χθεσινή ενέργεια, η Ελλάδα , κατά τον ΥΠΕΞ, ενημερώνει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα αρμόδια όργανά του, ενώ η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin.
Η Ελλάδα, διαμηνύει το ΥΠΕΞ, "επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τιςχώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου."
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ουπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε πως "η ελληνική κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2012, προχώρησε σε διάβημα προς την Τουρκία για τη χορήγηση αδειών έρευνας σε περιοχέςελληνικής υφαλοκρηπίδας στην τουρκική εταιρία πετρελαίου."
Εξήγησε πως επειδή "στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, η Τουρκία δεν αναίρεσε τις παραχωρήσεις αυτές, χωρίς βέβαια να προχωρήσει σε έρευνες και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το πράξει στο μέλλον, η Ελλάδα θεώρησε ως το επόμενο βήμα να κοινοποιήσει το θέμα αυτό, μερηματική διακοίνωση, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών."
Αυτό έγινε, πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος, «προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας πουαπορρέουν από το εθιμικό αλλά και από το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας, ότι, δηλαδή, τα νησιάέχουν υφαλοκρηπίδα και ότι οι περιοχές, στις οποίες η Τουρκία παραχώρησε τις έρευνες, εμπίπτουν στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
Έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές ενώ θεωρούσαν νόμιμη και θεμιτή επιλογή την κίνηση της κυβέρνησης προς τον ΟΗΕ, εξέφραζαν έντονες απορίες για την καθυστέρηση με την οποία εξεδήλωσε την πρωτοβουλία της η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι από τον Ιούλιο του 2012, όταν η Τουρκία προέβη στηνπροκλητική χορήγηση αδειών σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας , έχουν μεσολαβήσει, περίπου, 7 μήνες και διερωτώντο γιατί η κυβέρνηση χρειάστηκε ένα επτάμηνο για να αποστείλει στονΟΗΕ τη ρηματική διακοίνωση; Προσπαθούσε να αποφύγει την κίνηση και γιατί; Γιατί, επιπλεον,επέλεξε καθυστερημένα αυτήν τη χρονική στιγμή; Τι έχει μεσολαβήσει; Υπάρχουν εξελίξεις που την κατέστησαν "επιβεβλημένη"; Και αν ναι, ποιές;
Ταυτόχρονα, άλλοι παρατηρητές διερωτώντο αν και κατά πόσον ο ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίοςεπισκέφθηκε μόλις πριν λίγα 24ωρα την Τουρκία, έθεσε αρμοδίως στην τουρκική κυβέρνηση το συγκεκριμένο θέμα των αδειών έρευνας. Και αν όχι, γιατί;
Η κυβέρνηση οφείλει να δόσει σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις για την επιλογή του χρόνου της ρηματικής διακοίνωσης, αφού η καθυστέρησή της επιδέχεται εύκολα πολλές ερμηνείες και μπορεί να τύχει απαράδεκτης αξιοποίησης από την άλλη πλευρά.
Οι ίδιοι πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν, ότι σε τούτη την ευαίσθητη περίοδο, η κυβέρνηση θα πρέπει να είναιδιπλά προσεκτική στο σχεδιασμό των τακτικών ενεργειών της , ώστε να αποφεύγει σε κάθε περίπτωση, να δίνει σε τρίτους προσχήματα, για να εκδιπλώνουν προσχεδιασμένες και επιζητούμενες εντάσεις.
Και φυσικά πρέπει να παραμερισθεί απολύτως, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, κάθε ερωτροπίαγια την χρησιμοποίηση της εξωτερικής πολιτικής και των σχετικών κινήσεων , προκειμένου να υπηρετηθούν κυβερνητικοί στόχοι εσωτερικής κατανάλωσης.
Άλλωστε, είναι, μάλλον, προφανές ότι σε μια περίοδο που η χώρα μας διανύει βαθύτατη οικονομική και όχι μόνο, κρίση, καιροφυλακτούν ισχυροί ιμπεριαλιστικοί κύκλοι αλλά και θερμοκέφαλοι τηςγείτονος, προκειμένου να πυροδοτήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και ίσως περιπέτειες για να εκμεταλλευτούν και να προωθήσουν δικά τους ιδιοτελή σχέδια και συμφέροντα.
Αυτήν την ώρα η Ελλάδα, υπερασπίζοντας μέχρι κεραίας όλα τα διακαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, οφείλει, μαζί με την αποφασιστικότητα, να επιδείξει ταυτόχρονα οξυδέρκεια, σοβαρότητα, σύνεση, πνεύμα ανεξαρτησίας και πολυδιάστατης οπτικής.
Μπορεί, όμως, να πράξει όλα τούτα μια κυβέρνηση παγιδευμένη και παραδομένη στην τρόικα και το μνημόνιο, με ότι αυτά συνεπάγονται σε εξωτερικές δεσμεύσεις;
Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η Iskra ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΣΧΕΔΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Η ΑΘΗΝΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
«Άκυρες» και παράνομες με βάση το Διεθνές Δίκαιο χαρακτηρίζει η Ελλάδα τις «άδειες» για έρευνες υδρογοναθράκων που εξέδωσε η Τουρκία τον Απρίλιο προς την Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου, στη ρηματική της διακοίνωση (note verbale) προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Αθήνα στο γεγονός ότι η Ρόδος και το «νησιωτικό σύμπλεγμα» του Καστελορίζου έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες - άρα υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) - όπως όλες οι εδαφικές περιοχές.
Η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι τέσσερα από τα οικόπεδα που περιλαμβάνονται στις αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 27 Απριλίου 2012 (συγκεκριμένα τα 5033, 5034, 5035 και 5028) αφορούν περιοχές εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Συγκεκριμένη αναφορά γίνεται μάλιστα σε ένα εξ' αυτών των οικοπέδων (5033) το οποίο, σύμφωνα με την ελληνική διακοίνωση, «θίγει» την αιγιαλίτιδα ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων του «νησιωτικού συμπλέγματος» του Καστελορίζου, καθώς και αυτή της Ρόδου, σε απόσταση περίπου 11 ναυτικών μιλίων από τις ακτές.
Στο κείμενο, το οποίο επέδωσε στον Μπαν Κι - Μουν ως «θεματοφύλακα» της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος, δεν περιλαμβάνονται χάρτες και συντεταγμένες. Αντιθέτως, σημειώνεται ότι τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι αυτά που καθορίζονται στον νόμο 4001/2011, για τον οποίο έχει ενημερωθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕήδη από τον Μάιο του 2012. Τα εξωτερικά όρια καθορίζονται με βάση τη μέση γραμμή στις περιπτώσεις που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία οριοθέτησης.
Ωστόσο, γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στις «μονομερείς πράξεις» της Άγκυρας να στερήσει από τα Δωδεκάνησα τις νόμιμες θαλάσσιες ζώνες τους, έτσι όπως αυτές προβλέπονται από τη Σύμβαση για τοΔίκαιο της Θάλασσας του 1982.
Ειδικότερα, τα βασικά σημεία της ρηματικής διακοίνωσης είναι τα εξής:
1. Η Ελλάδα τονίζει ότι «όλα τα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου και του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελορίζου απολαμβάνουν, πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης τους, θαλάσσιες ζώνες όπως κάθε άλλη εδαφική περιοχή». Αυτό θεμελιώνεται στο άρθρο 121(2) της Σύμβασης του 1982 και στη διεθνή νομολογία.
2. Επομένως, ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι οι περιοχές που καθορίζονται στις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου που δημοσιεύθηκαν στις 27 Απριλίου 2012 «βρίσκονται πλήρως εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» είναι «απολύτως αστήρικτες».
3. Η χώρα μας «ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ab initio και ipso facto για την εξερεύνηση στηνυφαλοκρηπίδα και για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Αυτά τα δικαιώματα δεν θίγονται απόμονομερείς πράξεις και δράσεις της Τουρκίας, όπως η χορήγηση αδειών στην ΤΡΑΟ, η οποία αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και κατά συνέπεια δεν φέρουν νομικές συνέπειες».
4. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας καθορίζονται σαφώς από το Άρθρο 2(1) του νόμου 2289/1995, όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον νόμο 4001/2011».
Όπως προβλέπει ο τελευταίος στο Άρθρο 156(1), «ως "υποθαλάσσιες περιοχές" νοούνται ο βυθός και το υπέδαφος των εσωτερικών υδάτων, της αιγιαλίτιδας ζώνης, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ' ης κηρυχθεί) μέχρι την απόσταση των 200 ν.μ από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης. Ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ' ης κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης».
Κυβερνητικές διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η κίνηση της Αθήνας, που λαμβάνει χώρα λίγες ημέρεςπριν από τη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη όπου και θα συναντηθούν οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών κκ. Αντ. Σαμαράς και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της προάσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ
«Έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα κατέγραψε στα Ηνωμένα Έθνη τις απόψεις της αναφορικά με την ελληνική υφαλοκρηπίδα σχετικά με τις άδειες που δόθηκαν από τη χώρα μας στον ΤΡΑΟ για την υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι εν λόγω ισχυρισμοί της Ελλάδος δεν έχουν κάποια βάση στο Διεθνές Δίκαιο.
Οι ισχυρισμοί αυτοί βασικά εκφράζονταν κατά τις ενέργειες της Ελλάδος σε διμερές επίπεδο και δίδονταν από τη χώρα μας οι απαιτούμενες απαντήσεις. Αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθούν ανάλογα βήματα από πλευράς μας και στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών.
Οι άδειες που έδωσε η Τουρκία από το 2007 μέχρι τώρα στον ΤΡΑΟ είναι εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας για έρευνα και εξόρυξη φυσικών πηγών στους τομείς αυτούς.
Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα δικαιώματά της αυτά που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο. Ενώ γίνονται τα απαιτούμενα βήματα για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων θα συνεχιστεί η συμπεριφορά μας για τη συνέχιση της ανάπτυξης των σχέσεών μας με την Ελλάδα και το να επωφελούμαστε από τους διαύλους διαλόγου που δημιουργήθηκαν με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων».

Η Iskra παραθέτει, τέλος, ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με το θέμα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΗΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΑΔΕΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ
"Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θεωρεί ότι η διεθνής σύμβαση της θάλασσας του ΟΗΕ του 1982, αποτελεί τη βάση διαλόγου με όλες τις όμορες χώρες συμπεριλαμβανόμενου της Τουρκίας σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την αξιοποίηση του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου πλούτου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υπερασπίζεται σθεναρά και αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στη βάση μιας ανεξάρτητης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που είναι όμως ασύμβατη με τις πολιτικές εξάρτησης των μνημονίων.
Οι ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης δεν βοηθούν στο κλίμα καλής γειτονίας που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις των δυο λαών και χωρών.
Η χθεσινή ρηματική διακοίνωση της Ελληνικής κυβέρνησης προς τον ΟΗΕ έρχεται με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, αφού έχουν περάσει επτά μήνες σχεδόν από την πρώτη Τουρκική δήλωση που έθετε σε αμφισβήτηση ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στα οικόπεδα 5033,34,35 και 5028 και αναμφισβήτητα αποτελούν μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν, ταυτόχρονα, για τη γενικότερη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και κόμματα της Βουλής αγνοούσαν τη χθεσινή ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης, όπου η καθυστέρηση της ρηματικής διακοίνωσης επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε βάρος των συμφερόντων της χώρας; Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο η σημερινή ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαθέτει αποθέματα ανεξάρτητης πολιτικής βούλησης, όταν οι τροϊκανές πολιτικές έχουν μετατρέψει την πατρίδα μας σε «αποικία χρέους»;
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει σύνεση, αλλά και αποφασιστικότητα, διπλωματική επάρκεια και ικανότητα με οξυδέρκεια, διεθνείς συμμαχίες σε πολυδιάστατη βάση, εντός και εκτός Ευρώπης. Να θέσει ως βάση διαλόγου προς όλες τις πλευρές τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του ΟΗΕ, του 1982. Οφείλει κυρίως να μην εντάξει ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα σε εσωτερικά «πολιτικά παίγνια» πιστεύοντας ότι έτσι θα βγει από το πλήρες πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει λόγω των εξοντωτικών μνημονιακών πολιτικών σε βάρος του ελληνικού λαού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε όλα τα διεθνή φόρα θα αγωνιστεί και θα παρέμβει στη βάση μιας επιλογής που θα διασφαλίσει πλήρως όλα τα δικαιώματα της χώρας σε όλα τα πεδία."
22/02/2013
TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου