Το νεκρικό εκμαγείο της Μορφής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη
Η μεγαλύτερη ηγετική φυσιογνωμία της επανάστασης του 1821 ήταν του Γέρου του Μοριά. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απεβίωσε στην Αθήνα στις 3 Φεβρουαρίου του 1843. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης της σορού του σε λαϊκό προσκύνημα, κατόπιν εντολής, άγνωστος καλλιτέχνης, «αποτύπωσε» πάνω στο νεκρικό κρεβάτι σε γύψινο εκμαγείο τη μορφή του Θ. Κολοκοτρώνη. Με αυτό τον τρόπο διασώθηκαν πιστά και µε ακρίβεια τα χαρακτηριστικά μιας από τις πιο δημοφιλείς μορφές Ελλήνων ηρώων του 1821.
Το ιστορικό όσο και πολύτιμο αυτό εκμαγείο του Θ. Κολοκοτρώνη που «τραβήχτηκε» το 1843 φυλάσσεται στο Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο της Αθήνας µε αριθμό καταλόγου αρχείου 2334. Το 1968, ο τότε διευθυντής του Μουσείου Ιωάννης Μελετόπουλος καταφεύγει στον καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών γλύπτη Γιάννη Παππά (1913-2005), ο οποίος είχε σπουδάσει στο Παρίσι και είχε ειδικευτεί στη συντήρηση των εκμαγείων, να του ρεστοράρει αφενός το παλαιό εκμαγείο και αφετέρου να του χυτεύσει δύο χάλκινα γλυπτά µε τη μορφή του Κολοκοτρώνη, από τα οποία το ένα το δωρίζει στο Ιστορικό Μουσείο και το άλλο στο Πολεμικό Μουσείο. Για τον σκοπό αυτό ο βοηθός τότε του Γιάννη Παππά, ο γλύπτης Γιώργος Χουλιαράς, κατασκεύασε νέο γύψινο εκμαγείο προκειμένου να µην πληγωθεί το παλιό.
Μετά από 25 χρόνια, το 1992, περιήλθε στην κατοχή µου το δεύτερο αυτό γύψινο εκμαγείο που κατασκεύασε ο Χουλιαράς. Το γύψινο αυτό εκμαγείο-κειμήλιο, καθώς και ένα από τα επτά μπρούντζινα γλυπτά που έδωσα να χυτευθούν σε χυτήριο της Αθήνας, εκτίθενται σε ξεχωριστή προθήκη στην αίθουσα «Κολοκοτρώνης» του Αρκαδικού Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας. Είναι από τα εκθέματα που αποσπούν τον θαυμασμό των επισκεπτών του Μουσείου, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να δουν τη μορφή του Γέρου του Μοριά αποτυπωμένη µε τον αυθεντικότερο τρόπο.
Από το βιβλίο Τρίπολη του Νίκου Γρηγοράκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου