Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Π. Νίκας: «Να συμμετέχουν και οι δήμοι
στην αξιολόγηση των έργων του ΕΣΠΑ»

 21/02
Οι εντάξεις έργων, η απορροφητικότητα στο ΠΕΠ, τα ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και η διαχείριση των απορριμμάτων, συζητήθηκαν χθες σε πολύωρη συνάντηση στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής.
Η συζήτηση έγινε υπό την προεδρία του Βουλευτή Μεσσηνίας Δημήτρη Σαμπαζιώτη και με τη συμμετοχή του Υφυπουργού ΕΣΠΑ Κυριάκου Βιρβιδάκη, των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εσωτερικών και Ανάπτυξης κ. κ. Ιωαννίδη και Γιαννούση, του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ. Αγγελάκα, του Περιφερειάρχη Π. Τατούλη, του προέδρου της Π.Ε.Δ. Πελοποννήσου και δημάρχου Καλαμάτας Π. Νίκα και πολλών βουλευτών από όλα τα κόμματα.
Το νέο ΕΣΠΑ
Ο δήμαρχος Καλαμάτας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη χαμηλά απορροφητικότητα του ΠΕΠ, στον κίνδυνο να μην ενταχθούν και να μην υλοποιηθούν σημαντικά έργα, κ.λ.π..
Ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου επιβάλλονται να γίνουν οι αναγκαίες κινήσεις σε Διοικητικό – οργανωτικό επίπεδο, ώστε να αξιοποιηθούν οι πόροι.
Ο κ. Νίκας είπε ότι πρέπει να δοθεί μέγιστη προσοχή στην απλοποίηση των διαδικασιών εκτέλεσης του νέου ΕΣΠΑ και στην ευελιξία της διαχείρισής του.
Επέμεινε στον δημοκρατικό προγραμματισμό για όλα τα έργα της περιφέρειας, λέγοντας: «Η αξιολόγηση και η ένταξη έργων πρέπει να γίνεται στα πλαίσια Επιτροπής, στη λειτουργία της οποίας θα μετέχουν ισοτίμως και οι δήμοι. Δήμοι και περιφέρεια είναι παράλληλοι και ισότιμοι θεσμοί, σύμφωνα με το νόμο. Η σχέση γίνεται όμως υπάλληλη για τους δήμους, όταν ο Περιφερειάρχης με τη Διαχειριστική Αρχή, δηλαδή την υπηρεσία του, έχουν την απόλυτη ευθύνη και αρμοδιότητα για την αξιολόγηση και την ένταξη έργων».
Επίσης αναφέρθηκε στον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» που έχει δημιουργήσει Δήμους πολλών ταχυτήτων και έχει αποδυναμώσει την παρουσία του κράτους στην Περιφέρεια. Ζήτησε ακόμα να ενισχυθεί ο συντονιστικός και ελεγκτικός ρόλος του κράτους στην Περιφέρεια και να προσδιορισθεί με ακρίβεια ο ρόλος όλων των θεσμικών οργάνων.
Η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου
Η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος– Τρίπολη– Καλαμάτα, η ολοκλήρωση μέσα στο 2013 του κλάδου ΛΕΎΚΤΡΟ-Σπάρτη, καθώς και η ολοκλήρωση του περιμετρικού δακτυλίου Καλαμάτας, στον ίδιο χρόνο, αποτελούν αναπτυξιακά έργα πνοής, που δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον και την προοπτική της Περιφέρειας, κατά τον δήμαρχο Καλαμάτας.
Όσον αφορά στο ΠΕΠ και στα διάφορα τομεακά προγράμματα, υπάρχει αντικειμενικά πρόβλημα καθυστέρησης στην απορρόφηση και σοβαρός κίνδυνος απώλειας πόρων, αν δεν αλλάξει ο βηματισμός και οι διαδικασίες.
«Η περιφέρειά μας είναι η προτελευταία μεταξύ των 11 ομοειδών περιφερειών στην απορρόφηση πόρων του ΠΕΠ, αφού, μετά μία 6ετία εφαρμογής του 7ετούς προγράμματος, υπολείπεται η πληρωμή 229.000.000 ευρώ, σε σύνολο 363.400.000 ευρώ, που είναι διαθέσιμα.
Ποσοστά, όπως 74% συμβασιοποίησης, 37% εκταμίευσης ή υποχρέωσης απορρόφησης 58.400.000 ευρώ μέσα στο 2013, που είναι ο μνημονιακός στόχος, πρέπει να μας ανησυχήσουν και να μας οδηγήσουν σε εγρήγορση», υπογράμμισε ο δήμαρχος Καλαμάτας.
Τους λόγους που δεν γίνεται απορρόφηση κονδυλίων σε έργα ο δήμαρχος Καλαμάτας την απέδωσε στο γεγονός ότι η ένταξη πολλών έργων γίνεται είτε με πολιτικά κριτήρια και παρεμβάσεις είτε στο πλαίσιο προσωπικών σχέσεων και εξυπηρετήσεων. Πρόκειται για έργα χωρίς ωριμότητα μελετών, επομένως χωρίς δυνατότητα απορρόφησης. Επίσης η υποστελέχωση κρατικών και αυτοδιοικητικών υπηρεσιών αποτελεί τροχοπέδη για την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και την ένταξη έργων. Οι περιφερειακοί Δήμοι (δηλαδή τα 2/3 του συνόλου) αδυνατούν λόγω έλλειψης προσωπικού να ωριμάσουν μελέτες και να διεκδικήσουν έργα, ενώ παρατήρησε ότι και το θεσμικό πλαίσιο, δημιουργεί απαράδεκτες καθυστερήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου