"Πιάνει δουλειά" ο Αγγελάκας για τη διαχείριση σκουπιδιών: Συσκέψεις 19-22 Μαρτίου στην Τρίπολη
“Πιάνει δουλειά” από την Τρίτη 19 Μαρτίου ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, προκειμένου να δρομολογηθεί άμεσα και χωρίς περαιτέρω προσκόμματα η ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέχρι να υλοποιηθεί η λύση της οριστικής διαχείρισης που επιδιώκει η αιρετή Περιφέρεια - μέσω του εν εξελίξει διαγωνισμού, τον οποίον έχει προκηρύξει.
Ο Μ. Αγγελάκας, όπως σαφώς προβλέπεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος -την περασμένη Δευτέρα 11 Μαρτίου, για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο- θα συγκαλέσει στην Τρίπολη, από 19 έως 22 Μαρτίου, τεχνικές συσκέψεις προκειμένου “να οριστικοποιηθούν οι ενέργειες, οι αρμόδιοι, οι επισπεύδοντες και όλες οι λεπτομέρειες για την ταχύτατη ωρίμανση και υλοποίηση των υποδομών μεταβατικής περιόδου”. Στις συσκέψεις αυτές θα μετέχουν, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, οι εμπλεκόμενοι δήμοι και εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οπως είναι γνωστό, στη σύσκεψη στο υπουργείο -σύμφωνα και με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ- ξεκαθαρίστηκε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναλαμβάνει την αδειοδότηση, προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού μεταβατικής διαχείρισης που έχει προτείνει ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ (διαλογή, κομποστοποίηση, δεματοποίηση, προσωρινή αποθήκευση), καθώς και όλα τα απαιτούμενα έργα υποδομής στις περιοχές που έχουν υποδειχθεί -ή θα υποδειχθούν- από τον πιο πάνω Σύνδεσμο και τους δήμους. Από την πλευρά τους, οι δήμοι με ενέργειές τους θα επισπεύσουν την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων, ενώ ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ θα αναλάβει τη λειτουργία των σταθμών μεταβατικής διαχείρισης. Εκείνο που ξεκαθαρίζουν πολλοί δήμαρχοι είναι ότι δεν θα δεχθούν ενδιάμεση διαχείριση μόνο με δεματοποιητές.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΤΕΕ
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ασχολείται(;) μόνο με την ΣΔΙΤ της διαχείρισης» σημειώνει στο μεταξύ, η αντιπροσωπεία του παραρτήματος Πελοποννήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε ψήφισμά της από τις 6 Μαρτίου, με το οποίο καταγγέλλει ως υπεύθυνους για το σημερινό αδιέξοδο με τα σκουπίδια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αυτούς «που διαχειριζόμενοι το πρόβλημα και αναζητώντας λύση ''ξέχασαν'' τον περιφερειακό σχεδιασμό και άσκησαν πολιτική ''ιδιωτικοποίησης''».
Οπως επισημαίνει, ειδικότερα, η αντιπροσωπεία Πελοποννήσου του ΤΕΕ, «ο σχεδιασμός αυτός ποτέ δεν πάρθηκε στα σοβαρά και κανένας φορέας διοικητικός (Περιφέρεια) ή αυτοδιοικητικός (ΟΤΑ) δεν έκανε τις ενέργειες που απαιτούντο για την υλοποίησή του. Αντίθετα και έξω από την λογική του εγκεκριμένου από το 2005 σχεδιασμού, η διοίκηση (περιφέρεια) με την συναίνεση κάποιων ΟΤΑ -και κόντρα στην σε πολλές περιπτώσεις εκπεφρασμένη βούληση κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, μεταξύ των οποίων είναι και το ΤΕΕ- προχώρησε στην αγορά δεματοποιητών απορριμμάτων, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ούτε την περιβαλλοντική αδειοδότηση και -το κυριότερο- ούτε την κοινωνική συνεννόηση για τους χώρους εγκατάστασής τους και αποθήκευσης των σκουπιδοδεμάτων.
Ετσι σήμερα σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, α) έχουν εγκατασταθεί 3 από τους 12 δεματοποιητές, β) ο κορεσμός των χώρων αποθήκευσης των σκουπιδοδεμάτων της, όπως αυτού της Πύλου, είναι προ των πυλών, γ) ο τελικός προορισμός των απορριμμάτων κάποιων μεγάλων πόλεων είναι επτασφράγιστο μυστικό που το κατέχει μόνο ο εργολάβος μεταφοράς απορριμμάτων και ίσως ο δήμαρχος, δ) η μονάδα λιπασματοποίησης απορριμμάτων της Καλαμάτας (ΜΟΛΑΚ) εξακολουθεί να μην λειτουργεί και η περιφέρεια Πελοποννήσου ασχολείται(;) μόνο με την ΣΔΙΤ της διαχείρισης.
Η τάξη μεγέθους του κόστους που θα επωμιστούν οι πολίτες και ο τρόπος καταβολής του, οι βασικές παράμετροι της ολοκληρωμένης διαχείρισης -όπως είναι οι θέσεις συγκέντρωσης και ο τρόπος επεξεργασίας των απορριμμάτων και διάθεσης των υπολειμμάτων-, δεν έχουν οριστεί, αφού αυτό θα είναι προϊόν του ανταγωνιστικού διαλόγου των εταιρειών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την ανάληψη του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης».
Ο περιφερειακός σχεδιασμός του 2005, θυμίζει η αντιπροσωπεία Πελοποννήσου του ΤΕΕ, βασίστηκε σε πορίσματα επιτροπής από ειδικούς επιστήμονες που συγκρότησε το Τεχνικό Επιμελητήριο:
«Με βάση τα πορίσματα της επιτροπής, το ΤΕΕ πρότεινε στην Πολιτεία περιφερειακό σχεδιασμό για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Η Πολιτεία αποδέχτηκε τα βασικά σημεία αυτού του σχεδιασμού, η πεμπτουσία του οποίου είναι η δραστική μείωση του όγκου των σκουπιδιών με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση και κατήρτισε τον δικό της σχεδιασμό με τον οποίο συμφωνήσαμε».
Καταλήγοντας, η αντιπροσωπεία Πελοποννήσου του ΤΕΕ «καλεί τους εκπροσώπους των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης (Περιφερειάρχη και δημάρχους) να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου -μεταξύ τους και με τους φορείς των πολιτών- και πριν η κατάσταση γίνει μη αντιστρέψιμη, να αναζητήσουν την λύση εκείνη που θα είναι κοινωνικά αποδεκτή και θα έχει ως πεμπτουσία την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και -ενδεχομένως- την ενεργειακή εκμετάλλευση των υπολειμμάτων, μέσα στα πλαίσια του εγκεκριμένου σχεδιασμού του 2005».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου