Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΑ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ

ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΑ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ

Το «αυτί» στην Αστυνομία Πελοποννήσου
τράβηξε ο Ν. Δένδιας

 2/06
Σε 100 ημέρες, είπε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ότι θα επιστρέψει στη Μεσσηνία, προκειμένου να διαπιστώσει αν έχει βελτιωθεί η κατάσταση στον τομέα της μικροεγκληματικότητας, η οποία παρουσιάζει ανησυχητικές συνεχώς αυξητικές τάσεις. Βέβαια, αυτό συνεπάγεται, ο κ. Δένδιας να εξακολουθεί και τότε να είναι Υπουργός, καθώς έντονα κυκλοφορούν φήμες πως επιθυμεί να απομακρυνθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή και να ασχοληθεί με τα αυτοδιοικητικά της περιοχή τους.

Ο κ. Δένδιας, από την Καλαμάτα έψεξε την αστυνομική διοίκηση της περιφέρειας Πελοποννήσου στο σύνολό της, για τα στατιστικά στοιχεία κλοπών και διαρρήξεων, αναρωτώμενος «πως τα ανεχτήκαμε, όλα αυτά; Πως ξεχειλώσαμε έτσι;» και ιδιαίτερα για την τσιγγάνικη κατασκήνωση στην Μπιρμπίτα στην Καλαμάτα, η οποία κόστισε εκατομμύρια ευρώ και μέσα σε ελάχιστα χρόνια έχει ξηλωθεί ολόκληρη.

Η κατασκήνωση περιελάμβανε  οικίσκους και βασικές υποδομές για τη διαβίωση τσιγγάνων. Ο κ. Δένδιας μετά από επίσκεψη στο χώρο της κατασκήνωσης, είπε πως τέτοια εικόνα είχε να δει από το Κόσσοβο και έκπληκτος όπως είπε πληροφορήθηκε, πως για ότι έχει συμβεί εκεί δεν έχει σχηματισθεί ούτε μια δικογραφία.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου στην Καλαμάτα, παρουσία όλης της αστυνομικής διοίκησης της περιφέρειας, αλλά και εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Δένδιας σχεδόν προειδοποίησε τους αξιωματικούς, ότι θα ξεκινήσουν τα «ξηλώματα» αν συνεχισθεί η ίδια κατάσταση. Μάλιστα, τόνισε με έμφαση ότι «όποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του, θα πάει στον Εισαγγελέα».

Αναλυτικά, ο κ. Δένδιας είπε:

«Θα μου επιτρέψετε να σας πω εισαγωγικά, αφού σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας, ότι η σειρά αυτών των συσκέψεων που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού του κ. Αντώνη Σαμαρά, έχει ως σκοπό τον καλύτερο συντονισμό της ασφάλειας, αλλά και της πυροπροστασίας των τουριστικών, κυρίως, περιοχών, αλλά έχει και έναν ευρύτερο ρόλο συντονισμού μεταξύ μας.

Καταρχήν στην ασφάλεια, είχα τη δυνατότητα και χθες και σήμερα να έρθω σε επαφή και με τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και με κατοίκους εδώ της Μεσσηνίας και να κοιτάξω τα στατιστικά τα οποία μου έχει δώσει για την όλη Περιφέρεια Πελοποννήσου η Ελληνική Αστυνομία. Πράγματι, ο αριθμός των κλοπών και διαρρήξεων, όπως εμφανίζεται στα στατιστικά, θα τον χαρακτήριζα σχεδόν εφιαλτικό. Και μάλιστα το χειρότερο είναι ότι έχει και αυξητικές τάσεις. Δεν θα έλεγα ότι είναι πολύ κακός, αλλά δείχνει να έχει αυξητικές τάσεις από το  2009 έως το 2012 σε όλους τους νομούς της περιφέρειας Πελοποννήσου».

Σχετικά με τα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και τους οικισμούς των Ρομά, ο κ. Δένδιας ανέφερε:  «Είναι βέβαιο, και νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι, ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να γενικεύσουμε. Και δεν πρέπει να γενικεύσουμε. Ποτέ δεν μπορούμε να αποδώσουμε συλλογική ευθύνη στους Ρομά συνανθρώπους μας για ένα εγκληματικό φαινόμενο. Είναι, όμως, επίσης βέβαιο ότι ορισμένοι εξ αυτών έχουν συστηματική παραβατική συμπεριφορά. Ξέρω καλά ότι έχουν γίνει προσπάθειες από το ελληνικό κράτος στο παρελθόν και έχουν δαπανηθεί  μεγάλα ποσά για την ευρύτερη αντιμετώπιση και την προσπάθεια που έχει γίνει να υπάρξει ομαλή εξέλιξη της κοινωνίας των Ρομά και ομαλή ένταξή της  μέσα στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία. Πρέπει να σας πω, όμως, -γιατί δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου- ότι πέρασα, ας πούμε, και είδα τον καταυλισμό, τον οικισμό  Μπιρμπίτα αν δεν κάνω λάθος, και ντράπηκα. Εκεί έχουν δαπανηθεί προφανώς δεκάδες εκατομμύρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Έλληνα φορολογούμενου και χθες που τον είδα μου θύμισε εικόνα που είχα να δω από το Κόσσοβο. Κυρίες και κύριοι, έχουν αφεθεί πράγματα να ξεχειλώσουν. Αλλιώς δεν εξηγείται. Αυτοί οι αριθμοί που βλέπω εδώ πέρα δεν εξηγούνται. Και επίσης δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για τουριστικό προϊόν, πόσο μάλλον για ομαλή κοινωνική ζωή όταν έχουμε αριθμούς κλοπών τέτοιους σαν αυτούς που βλέπω εδώ. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται».

 Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και στην ανάγκη να  επιτελέσει η Πολιτεία το καθήκον της: «Κι επειδή βεβαίως είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο, βεβαίως χρειάζεται - το είπε νομίζω πάρα πολύ σωστά σήμερα και με εντυπωσίασε γι’ αυτό ο κ. Δήμαρχος Καλαμάτας - μία ευρύτερη συνεργασία όλων των Υπουργείων, όλων των Φορέων και των τοπικών και Αυτοδιοικητικών Αρχών, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειάρχη του κ. Τατούλη, των Δημάρχων. Αλλά κι εμείς ως Ελληνική Αστυνομία έχουμε απόλυτη υποχρέωση να κάνουμε το καθήκον μας. Όποιος δεν κάνει τη δουλειά του θα πάει στον Εισαγγελέα. Να είμαστε συνεννοημένοι. Η χώρα έχει φτάσει εκεί που δεν πάει άλλο, άρα ο τρόπος διατύπωσης, σκέψης και ενέργειας των προηγουμένων χρόνων δεν μπορεί συνεχιστεί, αν θέλουμε κάτι να καταφέρουμε».

Για τον τουρισμό, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Περιττό να πω ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ένα εκπληκτικό τουριστικό προϊόν, δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε εξαιρετικές περιοχές και επίσης έχετε το μέγα προσόν να είστε μία αναδυόμενη τουριστική αγορά. Σας το λέω εγώ που προέρχομαι από μία ώριμη τουριστική αγορά. Έχετε την μεγάλη ευκαιρία να μην επαναλάβετε τα λάθη του παρελθόντος, τα λάθη που έκανε η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κρήτη. Να βάλετε με σωστό τρόπο το τουριστικό σας προϊόν, το οποίο είναι εξαιρετικό, στην αγορά, να αναπτύξετε την κρουαζιέρα, η οποία είναι απίστευτη πηγή εισοδήματος, την τεράστια και εκπληκτική ακτογραμμή της Πελοποννήσου, την δυνατότητα που έχετε μέσω του καινούργιου οδικού άξονα να έχετε ταχύτατη επικοινωνία με το κέντρο και άρα μικρό κόστος μεταφοράς για τον τουρίστα επιβάτη υψηλής ποιότητας, τις εξαιρετικές νέες μονάδες πανευρωπαϊκής φήμης που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της επαιτείας και των παράνομων μικροπωλητών στις παραλίες: «Αυτή η εικόνα δεν συνδυάζεται με το τουριστικό προϊόν. Άρα πρέπει και αυτά να τα καταπολεμήσουμε. Η επαιτεία σε ποινική αξιολόγηση είναι πολύ χαμηλά, σε στοιχείο καταστροφής όμως του τουριστικού προϊόντος σας διαβεβαιώ είναι πάρα πολύ ψηλά. Θα πηγαίνατε ποτέ με τα παιδιά σας σε μια περιοχή που κάθε δευτερόλεπτο θα ερχόταν ένας επαίτης και θα σας ζάλιζε, για να κάνετε διακοπές;».

Σχετικά με την δασοπυρόσβεση και στον εθελοντισμό, ο κ. Δένδιας επισήμανε: «Η αντίληψη που είχαμε για πάρα πολλά χρόνια ότι μπορούμε να παίρνουμε τηλέφωνο, να έρχονται τα αεροπλάνα, να σβήνουν τη φωτιά κι εμείς να καθόμαστε στο καφενείο να παίζουμε τάβλι και να πίνουμε τσίπουρα δεν γίνεται. Δεν γίνεται για αντικειμενικούς λόγους. Δεν έχουμε λεφτά να αγοράζουμε αέναο αριθμό αεροπλάνων. Ο στόλος μας, ο οποίος θεωρητικά είναι μεγάλος, στην πραγματικότητα είναι μικρός γιατί πολλά από τα αεροπλάνα μας έχουν γεράσει κι έτσι δεν έχουμε τη δυνατότητα κάθε μέρα να πετάνε όλα, παρά τις εξαιρετικές, σε επίπεδα αυτοθυσίας, προσπάθειες και των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Άρα, πρέπει να δουλέψουμε εμείς οι ίδιοι. Λέγοντας εμείς οι ίδιοι εννοώ τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Ο εθελοντισμός, ο οποίος υπάρχει πλήρως ανεπτυγμένος σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και ιδίως στην Ευρώπη, πρέπει να εφαρμοστεί κι εδώ. Ο καθένας πολίτης, ο κάθε πολίτης έχει ευθύνη. Έχει ευθύνη πρώτα να καθαρίσει το χωράφι του από τα χόρτα και την περιοχή γύρω από το σπίτι του, αλλά έχει και ευθύνη να γίνει παρατηρητής και προστάτης του φυσικού μας περιβάλλοντος, να ενημερώσει έγκαιρα.

Από την πλευρά μας, θα σας τα πει κι ο Γενικός Γραμματέας, ο κ. Γεωργιάδης και ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε. Από το να πάρουμε τα χρήματα και να προσπαθήσουμε να τα διανείμουμε στους Δήμους δύο μήνες πριν από τα προηγούμενα χρόνια, παρά την τραγική οικονομική συγκυρία, από το να δημιουργήσουμε περιπολίες με μοτοσικλέτες, να χωρίσουμε όλη την Ελλάδα και να ζητήσουμε τη βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων για την οποία ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό  κ. Παναγιωτόπουλο και τη Φυσική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων».  

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ευχαρίστησε την Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κα Όλγα Κεφαλογιάννη και τον Γενικό Γραμματέα  του ίδιου υπουργείου κ. Αναστάσιο Λιάσκο (ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη)  για την  πολύ καλή συνεργασία τους. «Αυτό το Υπουργείο και η Υπουργός έχουν κάνει μια εξαιρετική δουλειά. Ελπίζω θα έχουμε την καλύτερη σαιζόν που είχαμε ποτέ. Αλλά η πρόκληση είναι τεράστια. Θα έχουμε 17.000.000 τουρίστες» τόνισε ο κ. Δένδιας.   

Αναλυτικότερα, στην σύσκεψη για θέματα Ασφάλειας Τουριστικών Περιοχών και  Δασοπυρόσβεσης στην περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, εκπρόσωποι των εισαγγελικών αρχών, καθώς και εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Από την πλευρά των Σωμάτων Ασφαλείας στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος, Σωτήριος Γεωργακόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Ιωάννης Δικόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Πυροσβεστικού Σώματος Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Δημοσθένης Καβέτσος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Υποστράτηγος Ηλίας Γεωργόπουλος, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Αντιπύραρχος Ηλίας Γιόβας, και άλλοι Αξιωματικοί.  Από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετείχε  ο Υποστράτηγος Σεραφείμ Χατζημιχαηλίδης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι άλλων κρατικών αρχών, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και των Ενώσεων Ξενοδόχων, επαγγελματικών σωματείων, Μ.Κ.Ο., καθώς και εθελοντικών ομάδων.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας, το Σάββατο, συναντήθηκε με τους αστυνομικούς της Μεσσηνίας, οι οποίοι είχαν τραυματισθεί βαριά σε συμπλοκή με ληστές στην Καλαμάτα το 2012. Τους εξέφρασε τις ευχαριστίες του Πρωθυπουργού και του ιδίου, για όσα έκαναν, τονίζοντας ότι θα είναι πάντα δίπλα τους.

Ο Υπουργός μετά τη συνάντησή του με τους τρεις αστυνομικούς δήλωσε:

«Ήρθα εδώ σήμερα, στην Αστυνομική Διεύθυνση στην Καλαμάτα, για να συναντήσω και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη, του Πρωθυπουργού του κ. Αντώνη Σαμαρά, τη δική μου, αλλά πιστεύω και όλης της ελληνικής κοινωνίας, στα στελέχη αυτά της αστυνομίας που ενεπλάκησαν σε επεισόδιο με ένοπλους ληστές και με κίνδυνο της ζωής τους πέτυχαν τελικά οι ληστές αυτοί να συλληφθούν. Θα ήθελα να σημειώσω ότι ένας αστυνομικός νοσηλεύεται ακόμη σε νοσοκομείο της Αθήνας. Ελπίζω να τον δω εκεί και να του πω προσωπικά τις ευχές μου.

Θα ήθελα επίσης με την ευκαιρία αυτή να πω, με τον πιο σκληρό τρόπο, ότι περιφρονώ απόλυτα τις ύβρεις που απευθύνονται στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Αντίθετα, τους εκφράζω προσωπικά και την εκτίμηση και την αποδοχή της κοινωνίας και τη βαθειά ευγνωμοσύνη μου. Ξέρω πολύ καλά ότι αυτό το οποίο παρέχουν είναι ευθέως δυσανάλογο με την παροχή του μισθού που τα οικονομικά του κράτους μας επιτρέπουν να λαμβάνουν. Και όμως,  παρά ταύτα,  με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, η συντριπτική πλειοψηφία κάνει το καθήκον της. Πρέπει λοιπόν αυτά τα παιδιά, αυτά τα γενναία παιδιά να τα επαινούμε και να νιώθουν την ευγνωμοσύνη μας και την ευγνωμοσύνη της κοινωνίας». 

Σε μίνι συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ο κ. Βούτσης όμως αναφέρθηκε τόσο σκληρά;
Υπουργός: Δεν έχω κανένα λόγο να σχολιάσω οτιδήποτε. Το τι αισθάνομαι και το τι πιστεύω σας το είπα νομίζω ξεκάθαρα.

Ερώτηση: Υπουργέ μου κατά πόσο το ελληνικό κράτος εξασφαλίζει τους αστυνομικούς που βρίσκονται απέναντι σε ένα κίνδυνο όπως αυτούς που αναφέρατε για τους αστυνομικούς τους δικούς μας. Πόσο τους έχει εξασφαλίσει; Δεν έχουν ούτε γιλέκα αλεξίσφαιρα ακόμα.

Υπουργός: Δεν θέλω να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες. Πρέπει να σας πω σε αυτό που είπατε και που συνιστά και δική μου αγωνία και αγωνία της Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος, ότι μόλις προ ολίγων ημερών η Ελληνική Αστυνομία παρέλαβε, εάν δεν απατώμαι, 3.000 νέα γιλέκα. Και εν πάση περιπτώσει,   παρά την τεράστια οικονομική στενότητα κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε μέσα και από την αναδιοργάνωση,  που θα ολοκληρωθεί νομίζω σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, εφόσον η Βουλή ψηφίσει το νομοθέτημα που θα κατατεθεί, να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε καλύτερα μέσα σε αυτά τα παιδιά.

Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ, στο αμφιθέατρο σας ακούσαμε να κάνετε αυστηρή κριτική στα όσα συμβαίνουν μέχρι σήμερα. Το θέμα είναι πώς θα αντιμετωπιστούν όλα αυτά, όταν έχουμε μια Αστυνομική Διεύθυνση με μείον 25% στις οργανικές της θέσεις, όταν έχουμε αστυνομικούς που φεύγουν καθημερινά και πάνε στην Κόρινθο και αυτή η δύναμη φεύγει από την πόλη, για να χρησιμοποιηθεί εδώ, όταν έχουμε μια πύλη μεγάλης εισόδου, το αεροδρόμιο δεν έχει ούτε καν σταθμό. Πώς θα ανταποκριθούμε;

Υπουργός: Καταρχήν,  καταλαβαίνω απολύτως την αγωνία σας. Αν θέλετε τη συνυπογράφω. Θέλω όμως να σας πω κάτι. Μην στέκεστε στις οργανικές θέσεις, στις μετακινήσεις και σε όλα αυτά. Αυτό το οποίο έχει υποχρέωση η Ελληνική Αστυνομία ως σύνολο, όχι ως Περιφερειακή Διεύθυνση, είτε Μεσσηνίας είτε οτιδήποτε άλλο, είναι να παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας στον Έλληνα πολίτη. Η ασφάλεια είναι συνταγματικό δικαίωμα του Έλληνα πολίτη. Αυτό το οποίο έχει λοιπόν υποχρέωση η Αστυνομία να κάνει και θα κάνει είναι να τους τις παράσχει. Έχει υπάρξει σχεδιασμός, έχουν υπάρξει μετρήσιμοι στόχοι. Πολύ σύντομα θα δούμε αν οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν. Καταλαβαίνω πολύ καλά την καθημερινή αγωνία του καθενός. Οφείλω να σας πω ότι είμαι έκπληκτος πόσο αφέθηκε η χώρα να ξεχειλώσει όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά αυτό το οποίο κάνουμε τους τελευταίους ένδεκα  μήνες είναι να μαζεύουμε αυτά που αφέθηκαν να ξεχειλώσουν για πολλά χρόνια. Νομίζω ότι μπορούμε να κριθούμε από το αποτέλεσμα. Κι εσείς και η κοινωνία θα κρίνετε αν είμαστε επιτυχημένοι σε αυτό ή όχι.

Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ χθες και σήμερα ακούσατε πολλά για την παραβατικότητα που υπάρχει στο νομό. Θα κάνετε κάτι συγκεκριμένα ως Υπουργείο; Υπάρχει το αίτημα του Δήμου Μεσσήνης.

Υπουργός: Θα κάνουμε κάτι απολύτως συγκεκριμένο, πάντως δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα αφηρημένο. Αυτό το οποίο θα κάνουμε θα το δείτε πολύ σύντομα. Ο σχεδιασμός της Αστυνομίας δεν είναι για να ανακοινώνεται στις κάμερες. Όμως σας λέω ότι απέναντι στην πρόκληση που συνιστά η παραβατικότητα για τη ζωή του Έλληνα πολίτη θα υπάρχει η νόμιμη και συνταγματική απάντηση από την Ελληνική Αστυνομία.

Απαντώντας, τέλος,  σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το ένα θα ιδρυθεί νέο Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων στη Μεσσηνία, ο κ. Δένδιας δήλωσε:    
«Το Τμήμα όπως εσείς το περιγράφετε, δεν θα ιδρυθεί. Δεν πιστεύουμε σε αυτή τη δομή». 

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο  Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιαςεπισκέφθηκε, το Δημαρχείο Καλαμάτας όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα.

Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Καλαμάτας και τα θετικά σχόλια εκ μέρους του για το έργο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε:
«Κύριε Δήμαρχε,  σας ευχαριστώ καταρχήν και  για  τη φιλόφρονα φιλοξενία σας και για τα όσα είπατε για εμένα και κυρίως για το Υπουργείο,  για την Ελληνική Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Διότι οι όποιες επιτυχίες προέρχονται από αυτούς, όχι από εμένα. Εγώ εκτελώ τις εντολές του Πρωθυπουργού του κ. Αντώνη Σαμαρά που είναι συντοπίτης σας και κάνω ότι μπορώ μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μου για να μπορέσουμε να μαζέψουμε κάτι το οποίο νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι: το ξεχείλωμα της χώρας για πολλά χρόνια.

Αυτά τα οποία οι περιφερειακοί και τοπικοί άρχοντες μου είπαν, αλλά και οι κάτοικοι, είναι αποτέλεσμα μία γενικής πολιτικής, όπως νομίζω με καθαρό μάτι αναγνώρισε ο Δήμαρχος, μίας πολιτικής τόσα χρόνια μη συντονισμού, μη ενασχόλησης με προβλήματα, τα οποία αφέθηκαν να ξεχειλώσουν και τελικά να επηρεάζουν την καθημερινότητα του Μεσσήνιου πολίτη, του Έλληνα πολίτη. Δεν υπάρχουν μόνο στη Μεσσηνία αυτά. Μακάρι να ήταν μόνο στη Μεσσηνία. Δυστυχώς είναι σε όλη την Ελλάδα.

Δεν είμαι άνθρωπος που λέει πολλά λόγια, ούτε θα βρω ως δικαιολογία τη συνήθη και πραγματική έλλειψη συντονισμού των κρατικών υπηρεσιών, αιώνια αρρώστια της φυλής μας, του λαού μας, του κράτους μας. Το Υπουργείο που  έχω την τιμή να προΐσταμαι θα κάνει το καθήκον του απέναντι στην κοινωνία της Μεσσηνίας και σας παρακαλώ να μας κρίνετε αυστηρά,  επί τη βάσει των αποτελεσμάτων που θα μπορέσουμε να πετύχουμε το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Θα μου επιτρέψετε κύριε Δήμαρχε να διατυπώσω και μία έκκληση. Εδώ ο Δήμος Καλαμάτας έχει πάρει πολύ μεγάλο κομμάτι από το πυροσβεστικό έργο,  όπως ελπίζω να γίνει σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή. Έρχεται μία πολύ δύσκολη περίοδος, το καλοκαίρι. Τα μετεωρολογικά μοντέλα τα οποία έχουμε δείχνουν ότι θα περάσουμε δύσκολα. Δεν έχω διάθεση να ωραιοποιήσω την κατάσταση, τα λέω παντού. Ο  αεροπορικός μας στόλος είναι γερασμένος, δεν υπήρξαν χρήματα για να αντικατασταθεί τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει λοιπόν να πορευτούμε με αυτά τα οποία έχουμε. Έχει γίνει κάθε προσπάθεια για την καλύτερη οργάνωση.

Όμως εάν ο καθένας πολίτης δεν πάρει ως προσωπική του υπόθεση το να προστατεύσει τον τόπο, την περιουσία του, το χωράφι του, το δάσος του, το σπίτι του, την πατρίδα του,  δεν πρόκειται να τα καταφέρουμε. Απευθύνω λοιπόν έκκληση σε όλους να πάρουν επάνω τους, όλοι μαζί και ο καθένας μόνος του ξεχωριστά, την προστασία της πατρίδας μας το καλοκαίρι. Και πάλι κύριε Δήμαρχε σας ευχαριστώ θερμά για την υποδοχή και τη φιλοξενία».

Προηγουμένως, από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας,  καλωσορίζοντας τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αναφέρθηκε στο επιτυχημένο έργο των Σωμάτων Ασφαλείας για την εμπέδωση της τάξης και της ασφάλειας στην περιοχή. Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Μεσσηνίας ο κ. Δήμαρχος επεσήμανε την ανάγκη συντονισμένης πολιτικής από όλα τα αρμόδια υπουργεία, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας  και  της τοπικής αυτοδιοίκησης.  


Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, το βράδυ του Σαββάτου, ήταν κεντρικός ομιλητής στην κομματική εκδήλωση της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας στην Καλαμάτα, κατά την οποία εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι το 2021 που η Καλαμάτα θα γιορτάζει 200 χρόνια από την απελευθέρωσή της, ο Αντώνης Σαμαράς θα εξακολουθεί να είναι Πρωθυπουργός.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ

Την προηγούμενη ημέρα ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας εγκαινίασε τον εθελοντικό πυροσβεστικό σταθμό στο Πεταλίδι Μεσσηνίας.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε μετά την εγκαίνια του εθελοντικού πυροσβεστικού σταθμού:  
«Με ιδιαίτερη χαρά εγκαινίασα μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τον κ. Γεωργιάδη και την Ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, τον Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη, κ. Πέτρο Τατούλη και τον Βουλευτή, κ. Σαμπαζιώτη, τον εθελοντικό πυροσβεστικό σταθμό εδώ στο Πεταλίδι.

Η  λειτουργία του εθελοντικού πυροσβεστικού σταθμού έχει μια τεράστια σημασία. Θέλω να είμαι απέναντι σας απολύτως ειλικρινής και ξεκάθαρος. Η πατρίδα μας για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους πολύ μεγάλους κινδύνους ενόψει της αντιπυρικής περιόδου χρειάζεται τη συνεργασία και τη βοήθεια όλης της ελληνικής κοινωνίας, όλων των Ελλήνων πολιτών. Η εποχή στην οποία απλώς καθόμασταν και τηλεφωνούσαμε απλώς να έρθουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα έχει περάσει. Και πάντως δεν μπορεί να σώσει το περιβάλλον της πατρίδας μας, την περιουσία και τη ζωή των Ελλήνων πολιτών, μία τέτοια αντιμετώπιση. Εάν θέλουμε να πάει καλά η πυρόσβεση αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που έρχεται,  πρέπει να βοηθήσουμε όλοι. Και κατά συνέπεια, εκφράζω από καρδιάς την ευγνωμοσύνη μου στους 29 εθελοντές εδώ στο Πεταλίδι, που δίνουν στην ελληνική κοινωνία το παράδειγμα του πως πρέπει να ενεργήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου