Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Νίκος Δένδιας: Σε 100 μέρες δεν πρέπει να υπάρχει μικροεγκληματικότητα στη Μεσσηνία


Τελευταία Ενημέρωση: 10/09/2013
Ο περιορισμός της διάσπαρτης μικρής εγκληματικότητας στη Μεσσηνία είναι ο επόμενος στόχος για την τοπική Αστυνομία, έτσι όπως τον έθεσε το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, ανανεώνοντας το ραντεβού του με την Καλαμάτα κοντά στα Χριστούγεννα.
Ο κ. Δένδιας, όπως είχε υποσχεθεί στην πρώτη του επίσκεψη, οπότε είχε διαπιστώσει σημαντικά προβλήματα στον τομέα της εγκληματικότητας, επέστρεψε μετά από 100 ημέρες, για να κάνει ταμείο, όπως τότε είχε δηλώσει.

Κλειστή σύσκεψη

Μετά από διήμερες διακοπές στην περιοχή της Πύλου, την Κυριακή το απόγευμα ο υπουργός επισκέφθηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, όπου συναντήθηκε με τους έξι δημάρχους του νομού, αλλά και τους αξιωματικούς.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, ο γενικός επιθεωρητής Νότιας Ελλάδας, αντιστράτηγος Γιάννης Δικόπουλος, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου, υποστράτηγος Ηλίας Γεωργόπουλος, ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας, ταξίαρχος Βασίλης Γεωργακόπουλος και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς.
Η κλειστή σύσκεψη κράτησε πάνω από μιάμιση ώρα, ενώ ακολούθησαν δηλώσεις από τον υπουργό, ο οποίος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για όσα συνέβησαν αυτό το διάστημα, για να ενημερώσει ότι θα βρεθεί και πάλι στην Καλαμάτα σε 100 μέρες.
Σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε, ήταν κοινή η άποψη των δημάρχων πως υπάρχει βελτίωση της κατάστασης, όμως εξακολουθούν να παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα με μικροδιαρρήξεις και κλοπές.
Το θέμα των αθίγγανων, με τις παραβατικές συμπεριφορές που παρουσιάζουν, καθώς και της απομάκρυνσής τους από την Αγία Τριάδα και της μετεγκατάστασής τους στην Μπιρμπίτα, έθεσε με ιδιαίτερη ένταση στον υπουργό ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
Στο πρόβλημα της παραβατικότητας των αθιγγάνων εστίασε και ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος.
Οι υπόλοιποι δήμαρχοι της Μεσσηνίας αναφέρθηκαν στα κρούσματα εγκληματικότητας και, κυρίως, μικροεγκληματικότητας που σημειώνονται στις περιοχές τους, τους παράνομους μετανάστες, την αναγκαιότητα διατήρησης σε λειτουργία των Α.Τ. και Α.Σ., με ταυτόχρονη ενίσχυσή τους σε προσωπικό και μέσα.
Ο υπουργός επισήμανε στους δημάρχους ότι οι αριθμοί παραβατικών συμπεριφορών και τα κρούσματα «μεγάλης» εγκληματικότητας δείχνουν μείωση, ενώ παραμένουν ακόμη στα ίδια επίπεδα τα κρούσματα μικροεγκληματικότητας. Επίσης, ότι ακόμη επικρατεί στους πολίτες αίσθημα ανασφάλειας, καθώς, παρά τις αστυνομικές επιχειρήσεις, αυτό δεν έχει εμπεδωθεί πλήρως, το οποίο, πάντως, παρουσιάζει κάποια βελτίωση.
Για την Μπιρμπίτα, ο υπουργός ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν συζητήσεις και συνεννοήσεις με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Για, δε, τα Αστυνομικά Τμήματα, αυτή την περίοδο εξετάζεται η α' φάση της αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ σε ό,τι αφορά την εσωτερική της λειτουργία. Σε β' φάση θα εξεταστούν και ζητήματα που αφορούν στα Α.Τ. και τη λειτουργία τους.

Δηλώσεις
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μαζί με τους δημάρχους και τον επιθεωρητή Νότιας Ελλάδας, το διευθυντή και τα στελέχη εδώ της Αστυνομίας της Μεσσηνίας, κάναμε μια ευρύτατη συζήτηση. Ως συμπέρασμα, πρέπει να σας πω ότι κρίνεται πως τα αποτελέσματα είναι θετικά, θετικότατα – αυτό δείχνουν και οι αριθμοί. Από την άλλη, όμως, με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι έχουμε πετύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στο σύνολό του. Υπάρχει διασπαρμένη μικρή εγκληματικότητα, η οποία θα μου επιτρέψετε να πω ότι δηλητηριάζει τη ζωή του μέσου πολίτη στη Μεσσηνία. Αυτός θα είναι ο επόμενος στόχος μας, τις επόμενες 100 ημέρες. Ελπίζω ότι και εκεί θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα, κι αν έχετε την καλοσύνη να με φιλοξενήσετε πάλι, κοντά στα Χριστούγεννα, θα τα ξαναπούμε, να δούμε πού έχουμε φτάσει».
Σε ό,τι αφορά τα αστυνομικά τμήματα, ο κ. Δένδιας είπε ότι υπάρχει σχεδιασμός για τη συνολική μεταρρύθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και της Πυροσβεστικής και του υπουργείου: «Θα κατατεθεί ένα μεγάλο νομοθέτημα, το οποίο θα αφορά και στο υπουργείο και στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική. Αφ’ ης ψηφιστεί το νομοθέτημα, η αναδιοργάνωση των τμημάτων σε επίπεδο νομών έρχεται σε δεύτερη φάση. Ένα έχω να σας πω: ότι η σκέψη, η κατευθείαν γραμμή, είναι η αύξηση της αστυνόμευσης, όχι η μείωσή της. Η παρουσία περισσότερων αστυνομικών, ορατών στο δρόμο και στον Έλληνα πολίτη, όχι λιγότερων. Κατά συνέπεια, από τη μεταρρύθμιση, η οποία ελπίζω να έχει ολοκληρωθεί αυτό το χειμώνα, να περιμένετε σημαντική βελτίωση, όχι οπισθοδρόμηση».
Ερωτώμενος για τη μετακίνηση αστυνομικών στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Κόρινθο, απάντησε:  «Θα λυθεί στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης. Θα αποκτήσει μόνιμη δύναμη εκεί και δε θα χρειάζεται η καθημερινή ταλαιπωρία των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ύπαρξη, όμως, του στρατοπέδου της Κορίνθου, στο πλαίσιο του “Ξένιου Διός”, έχει τεράστια επιτυχία. Ήταν ο τρόπος με τον οποίο φέραμε σε μια τάξη το μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας. Το χρόνο που πέρασε έφυγαν από την Ελλάδα 25.000 παράνομοι μετανάστες και απετράπη η είσοδος 50.000. Φανταστείτε τι θα γινόταν στην Ελλάδα, αν κάθε χρόνο βάζαμε, όπως τα παλιά χρόνια, 75.000 παράνομους παραπάνω. Πόσο καιρό θα μπορούσαμε να αντέξουμε;
Καταλαβαίνω, λοιπόν, ότι υπάρχει ταλαιπωρία, καταλαβαίνω ότι χρειάζεται προσπάθεια, καταλαβαίνω ότι ταλαιπωρούνται και καταπονούνται τα στελέχη μας. Είναι το τίμημα που πληρώνουμε μέχρι να φτάσουμε σε ένα καλύτερο επίπεδο οργάνωσης, τίμημα όμως απαραίτητο για την ευημερία και τη γαλήνη της ελληνικής κοινωνίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου