Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Την σύγκληση έκτακτου Δ. Σ. ζητά η Σ. Αποστολοπούλου για την καύση των σκουπιδιών στη χωματερή του Αγ. Νικολάου στην Πύλο

Την σύγκληση έκτακτου Δ. Σ. ζητά η Σ. Αποστολοπούλου για την καύση των σκουπιδιών στη χωματερή του Αγ. Νικολάου στην Πύλο 08/07/2014
XOMATERI PULOUΤην ά­με­ση σύγ­κλη­ση έ­κτα­κτου Δη­μο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου του Δή­μου Πύ­λου – Νέ­στο­ρος ζη­τά η ε­πι­κε­φα­λής της «Λα­ϊ­κής Συ­σπεί­ρω­σης» Σο­φί­α Α­πο­στο­λο­πού­λου για την καύ­ση των σκου­πι­δι­ών που γί­νε­ται στην χω­μα­τε­ρή του Α­γί­ου Νι­κο­λά­ου στην Πύ­λο.
Συγ­κε­κρι­μέ­να, η κα. Α­πο­στο­λο­πού­λου στην ε­πι­στο­λή της το­νί­ζει ό­τι:
«Ε­δώ και τρεις μή­νες πε­ρί­που καί­γον­ται τα σκου­πί­δια στη χω­μα­τε­ρή του Α­γί­ου Νι­κό­λα, με α­πρό­βλε­πτες συ­νέ­πει­ες στο πε­ρι­βάλ­λον και στους κα­τοί­κους της πε­ρι­ο­χής. Λό­γω της α­πο­πνι­κτι­κής μυ­ρω­διάς, σε ό­λη τη γύ­ρω πε­ρι­ο­χή εί­ναι α­δύ­να­το να α­νοί­ξεις πα­ρά­θυ­ρο ή να κα­θί­σεις σε α­νοι­χτό χώ­ρο. Οι α­να­θυ­μιά­σεις που πα­ρά­γον­ται συ­νέ­χεια, προ­κα­λούν δύ­σπνοι­α, κά­ψι­μο στο λαι­μό και στα μά­τια, πο­νο­κέ­φα­λο και τά­ση για ε­με­τό. Ε­πί­σης, στη πε­ρι­ο­χή πο­λύ κον­τά στη φω­τιά υ­πάρ­χουν κτη­νο­τρο­φι­κές μο­νά­δες και καλ­λι­έρ­γει­ες.»
Α­κο­λου­θεί η ε­πι­στο­λή της κ. Α­πο­στο­λο­πού­λου προς τον πρό­ε­δρο του Δ.Σ.:
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟ­Ε­ΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗ­ΜΟ­ΤΙ­ΚΟΥ ΣΥΜ­ΒΟΥ­ΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗ­ΜΟΥ ΠΥ­ΛΟΥ – ΝΕ­ΣΤΟ­ΡΟΣ
Ε­δώ και τρεις μή­νες πε­ρί­που καί­γον­ται τα σκου­πί­δια στη χω­μα­τε­ρή του Α­γί­ου Νι­κό­λα, με α­πρό­βλε­πτες συ­νέ­πει­ες στο πε­ρι­βάλ­λον και στους κα­τοί­κους της πε­ρι­ο­χής. Λό­γω της α­πο­πνι­κτι­κής μυ­ρω­διάς, σε ό­λη τη γύ­ρω πε­ρι­ο­χή εί­ναι α­δύ­να­το να α­νοί­ξεις πα­ρά­θυ­ρο ή να κα­θί­σεις σε α­νοι­χτό χώ­ρο. Οι α­να­θυ­μιά­σεις που πα­ρά­γον­ται συ­νέ­χεια, προ­κα­λούν δύ­σπνοι­α, κά­ψι­μο στο λαι­μό και στα μά­τια, πο­νο­κέ­φα­λο και τά­ση για ε­με­τό. Ε­πί­σης, πρέ­πει να πά­ρου­με υ­πό­ψη μας ό­τι στη πε­ρι­ο­χή πο­λύ κον­τά στη φω­τιά υ­πάρ­χουν κτη­νο­τρο­φι­κές μο­νά­δες και καλ­λι­έρ­γει­ες.
Σή­με­ρα ό­λα τα α­πορ­ρίμ­μα­τα πε­τά­γον­ταν χύ­μα στη χω­μα­τε­ρή. Μα­ζί με τις μπά­λες α­πό τον δε­μα­το­ποι­η­τή η  κα­τά­στα­ση έ­χει ξε­φύ­γει α­πό κά­θε έ­λεγ­χο,  και  η φω­τιά καί­ει α­νε­ξέ­λεγ­κτα.  Το ζή­τη­μα αυ­τό εί­ναι πά­ρα πο­λύ σο­βα­ρό έ­χει να κά­νει πρώ­τα- πρώ­τα με την υ­γεί­α μας, με το πε­ρι­βάλ­λον και  με το πο­λι­τι­σμό μας  και  πρέ­πει ά­με­σα να βρε­θεί λύ­ση.
Για αυ­τό ζη­τά­με την ά­με­ση σύγ­κλη­ση έ­κτα­κτου Δη­μο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου του Δή­μου μας  με αυ­τό το θέ­μα .
Για την Λα­ϊ­κή Συ­σπεί­ρω­ση Δή­μου Πύ­λου – Νέ­στω­ρος
 ΕΝΩ
Ξεκινάει στην Πελοπόννησο το πρώτο έργο ΣΔΙΤ για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων          
skoupidia6Με την υ­πο­γρα­φή της Α­πό­φα­σης Έγ­κρι­σης Πε­ρι­βαλ­λον­τι­κών Ό­ρων (Α­Ε­ΠΟ) του έρ­γου της Ο­λο­κλη­ρω­μέ­νης Δι­α­χεί­ρι­σης Α­πορ­ριμ­μά­των της Πε­ρι­φέ­ρειας Πε­λο­πον­νή­σου, το ο­ποί­ο θα υ­λο­ποι­η­θεί με την Σύμ­πρα­ξη Δη­μό­σιου – Ι­δι­ω­τι­κού Το­μέ­α (ΣΔΙΤ), ξε­κι­νά η υ­λο­ποί­η­ση του εγ­κε­κρι­μέ­νου Πε­ρι­φε­ρεια­κού Σχε­δια­σμού (ΠΕΣ­ΔΑ) και το πρώ­το έρ­γο ΣΔΙΤ στα α­πορ­ρίμ­μα­τα στην Ελ­λά­δα.
Σε σχε­τι­κή δή­λω­σή του ο Υ­πουρ­γός ΠΕ­ΚΑ, Γιά­ννης Μα­νιά­της, ε­πι­ση­μαί­νει:
« Γυ­ρί­ζου­με ε­πι­τέ­λους σε­λί­δα και κά­νου­με το πρώ­το, με­γά­λο και ση­μαν­τι­κό βή­μα για την ορ­θο­λο­γι­κή, ε­πι­στη­μο­νι­κά άρ­τια, οι­κο­νο­μι­κά βι­ώ­σι­μη και κυ­ρί­ως πε­ρι­βαλ­λον­τι­κά βέλ­τι­στη δι­α­χεί­ρι­ση των α­πορ­ριμ­μά­των στην Ελ­λά­δα. Έ­νας το­μέ­ας στον ο­ποί­ο η χώ­ρα μας πα­ρου­σί­α­ζε σο­βα­ρό έλ­λειμ­μα υ­πο­δο­μών και μη­χα­νι­σμών δι­α­χεί­ρι­σης και για το λό­γο αυ­τό ε­λέγ­χε­ται α­πό τα όρ­γα­να της Ε­Ε και με την ε­πι­βο­λή προ­στί­μων. Οι α­πα­ρά­δε­κτες πρα­κτι­κές των Χώ­ρων Α­νε­ξέ­λεγ­κτης Δι­ά­θε­σης Α­πορ­ριμ­μά­των περ­νούν πλέ­ον στο πα­ρελ­θόν. Το μέλ­λον α­νή­κει στην ποι­ό­τη­τα, τον πο­λι­τι­σμό και την πε­ρι­βαλ­λον­τι­κή α­ει­φο­ρί­α».
Με το έρ­γο της Πε­λο­πον­νή­σου ε­πεν­δύ­ον­ται πε­ρισ­σό­τε­ρα α­πό 130 ε­κατ. Ευ­ρώ, στα ε­πό­με­να δύ­ο χρό­νια, και ε­πι­πρό­σθε­τα άλ­λα 30 ε­κατ. Ευ­ρώ δη­μό­σιας χρη­μα­το­δό­τη­σης, ε­κτός του έρ­γου ΣΔΙΤ, για τα έρ­γα α­πο­κα­τά­στα­σης των 82 α­νε­ξέ­λεγ­κτων χω­μα­τε­ρών (ΧΑ­ΔΑ). Ε­πί­σης, δη­μι­ουρ­γούν­ται 600 θέ­σεις ερ­γα­σί­ας στην πε­ρί­ο­δο κα­τα­σκευ­ής και 200 μό­νι­μες θέ­σεις ερ­γα­σί­ας στην 25ετή πε­ρί­ο­δο λει­τουρ­γί­ας.
Με την υ­πο­γρα­φή της πα­ρού­σας Α­Ε­ΠΟ ε­πι­τέ­λους ξε­κι­νά η ορ­θο­λο­γι­κή, ε­πι­στη­μο­νι­κά άρ­τια, οι­κο­νο­μι­κά βι­ώ­σι­μη και κυ­ρί­ως πε­ρι­βαλ­λον­τι­κά βέλ­τι­στη δι­α­χεί­ρι­ση των α­πορ­ριμ­μά­των στην Ελ­λά­δα. Έ­νας το­μέ­ας στον ο­ποί­ο η χώ­ρα μας πα­ρου­σί­α­ζε σο­βα­ρό έλ­λειμ­μα υ­πο­δο­μών και μη­χα­νι­σμών δι­α­χεί­ρι­σης και για το λό­γο αυ­τό ε­λέγ­χε­ται α­πό τα όρ­γα­να της Ε­Ε και με την ε­πι­βο­λή προ­στί­μων.
Προ­κει­μέ­νου η χώ­ρα μας να αν­τα­πε­ξέλ­θει στην προ­α­να­φε­ρό­με­νη πρό­κλη­ση, προ­χω­ρά με γορ­γούς ρυθ­μούς στην υ­λο­ποί­η­ση 13 έρ­γων ΣΔΙΤ δι­α­χεί­ρι­σης των α­πορ­ριμ­μά­των σε ό­λη τη χώ­ρα.
Ει­δι­κό­τε­ρα:
· Σε τέσ­σε­ρα (4) έρ­γα ΣΔΙΤ (Πε­ρι­φέ­ρειας Πε­λο­πον­νή­σου, Δυ­τι­κής Μα­κε­δο­νί­ας, Πε­ρι­φε­ρεια­κής Ε­νό­τη­τας Σερ­ρών Πε­ρι­φέ­ρειας Κεν­τρι­κής Μα­κε­δο­νί­ας, Πε­ρι­φε­ρεια­κής Ε­νό­τη­τας Η­λεί­ας Πε­ρι­φέ­ρειας Δυ­τι­κής Ελ­λά­δας) έ­χουν α­να­δει­χθεί α­νά­δο­χοι.
· Έ­να (1) έρ­γο ΣΔΙΤ (Πε­ρι­φέ­ρειας Η­πεί­ρου) βρί­σκε­ται στο τε­λι­κό στά­διο α­νά­δει­ξης α­να­δό­χου.
· Σε ο­κτώ (8) έρ­γα ΣΔΙΤ η δι­α­γω­νι­στι­κή δι­α­δι­κα­σί­α βρί­σκε­ται σε προ­χω­ρη­μέ­νο στά­διο.
Ση­μει­ώ­νε­ται ό­τι, οι ε­πεν­δύ­σεις που θα προ­κύ­ψουν στον το­μέ­α δι­α­χεί­ρι­σης των α­πορ­ριμ­μά­των α­πό το σύ­νο­λο των 13 έρ­γων ΣΔΙΤ α­νέρ­χε­ται σε 1 δις Ευ­ρώ, πε­ρί­που.
Με την ο­λο­κλή­ρω­ση των έρ­γων ΣΔΙΤ δι­α­χεί­ρι­σης α­πορ­ριμ­μά­των σε ό­λη τη χώ­ρα, πι­στεύ­ου­με πλέ­ον βά­σι­μα ό­τι οι α­πα­ρά­δε­κτες και μη συμ­βα­τές με τον Ελ­λη­νι­κό Πο­λι­τι­σμό πρα­κτι­κές των Χώ­ρων Α­νε­ξέ­λεγ­κτης Δι­ά­θε­σης Α­πορ­ριμ­μά­των περ­νούν πλέ­ον στο πα­ρελ­θόν.
Ση­μει­ώ­νε­ται ό­τι, ο ΠΕΣ­ΔΑ Πε­λο­πον­νή­σου εί­ναι α­πό­λυ­τα συμ­βα­τός με το νέ­ο Ε­θνι­κό Σχε­δια­σμό που ε­ξε­λίσ­σε­ται σύμ­φω­να με τις κα­τευ­θύν­σεις της κοι­νο­τι­κής Ο­δη­γί­ας-Πλαί­σιο και του Νό­μου για τα Α­πό­βλη­τα και προ­ω­θεί αρ­μο­νι­κά ό­λα τα μέ­ρη της Ο­λο­κλη­ρω­μέ­νης Δι­α­χεί­ρι­σης, την πρό­λη­ψη, την ε­πα­να­χρη­σι­μο­ποί­η­ση, την α­να­κύ­κλω­ση, την α­νά­κτη­ση, την ε­πε­ξερ­γα­σί­α των α­πο­βλή­των και την ε­λα­χι­στο­ποί­η­ση της τε­λι­κής τους δι­ά­θε­σης.
Με τον τρό­πο αυ­τό η χώ­ρα μας ει­σέρ­χε­ται στη σύγ­χρο­νη ε­πο­χή της Ο­λο­κλη­ρω­μέ­νης Δι­α­χεί­ρι­σης των Στε­ρε­ών Α­πο­βλή­των, με α­ξι­ο­ποί­η­ση και ό­χι α­νε­ξέ­λεγ­κτη δι­ά­θε­ση των α­πορ­ριμ­μά­των που πα­ρά­γου­με, με­τα­τρέ­πον­τάς τα α­πό ά­χρη­στα α­πό­βλη­τα σε α­να­πτυ­ξια­κό και οι­κο­νο­μι­κό πό­ρο, με πα­ράλ­λη­λη υ­ψη­λού ε­πι­πέ­δου προ­στα­σί­α του πε­ρι­βάλ­λον­τος.
Το συγ­κε­κρι­μέ­νο έρ­γο ΣΔΙΤ Πε­ρι­φέ­ρειας Πε­λο­πον­νή­σου πε­ρι­λαμ­βά­νει την ευ­θύ­νη Με­λέ­της, Κα­τα­σκευ­ής και Λει­τουρ­γί­ας τρι­ών υ­περ­σύγ­χρο­νων Μο­νά­δων Ε­πε­ξερ­γα­σί­ας Α­πορ­ριμ­μά­των (ΜΕ­Α) και δύ­ο Σταθ­μών Με­τα­φόρ­τω­σης (ΣΜΑ), που λύ­νουν ο­ρι­στι­κά και με τον πλέ­ον εν­δε­δειγ­μέ­νο πε­ρι­βαλ­λον­τι­κά, τε­χνο­λο­γι­κά και οι­κο­νο­μι­κά τρό­πο το πρό­βλη­μα των α­πορ­ριμ­μά­των στην Πε­λο­πόν­νη­σο για τα ε­πό­με­να 25 χρό­νια.
Ση­μα­το­δο­τεί την αρ­χή του τέ­λους της α­νε­ξέ­λεγ­κτης δι­ά­θε­σης α­πορ­ριμ­μά­των στους 82 ΧΑ­ΔΑ της Πε­λο­πον­νή­σου, που, ε­κτός α­πό τις πε­ρι­βαλ­λον­τι­κές ε­πι­πτώ­σεις, ε­πι­φέ­ρουν και οι­κο­νο­μι­κές κυ­ρώ­σεις στη χώ­ρα μας. Η βαθ­μια­ία παύ­ση λει­τουρ­γί­ας ό­λων των ΧΑ­ΔΑ τους ε­πό­με­νους 10 μή­νες, λό­γω της υ­λο­ποί­η­σης των έρ­γων προ­σω­ρι­νής δι­α­χεί­ρι­σης και η πλή­ρης πε­ρι­βαλ­λον­τι­κή α­πο­κα­τά­στα­σή τους πριν το τέ­λος του 2015, θα μει­ώ­σει το χρη­μα­τι­κό πρό­στι­μο του Ευ­ρω­πα­ϊ­κού Δι­κα­στη­ρί­ου του­λά­χι­στον κα­τά το έ­να τρί­το, ε­ξοι­κο­νο­μών­τας πο­λύ­τι­μους πό­ρους της τά­ξε­ως των 10 ε­κατ. Ευ­ρώ σε μια δύ­σκο­λη πε­ρί­ο­δο για την πα­τρί­δα μας.
Ει­δι­κό­τε­ρα, το έρ­γο της Πε­λο­πον­νή­σου πε­ρι­λαμ­βά­νει:
1η Δι­α­χει­ρι­στι­κή Υ­πο­ε­νό­τη­τα Πε­λο­πον­νή­σου
· Μο­νά­δα Ε­πε­ξερ­γα­σί­ας Α­πορ­ριμ­μά­των (ΜΕ­Α) και Χώ­ρο Υ­γει­ο­νο­μι­κής Τα­φής Υ­πο­λειμ­μά­των (ΧΥ­ΤΥ) στο Δή­μο Τρί­πο­λης (Δη­μο­τι­κή Ε­νό­τη­τα Βαλ­τε­τσί­ου).
· Σταθ­μό Με­τα­φόρ­τω­σης Α­πορ­ριμ­μά­των (ΣΜΑ) στο Δή­μο Κο­ριν­θί­ας (Δη­μο­τι­κή Ε­νό­τη­τα Τε­νέ­ας).
· ΣΜΑ Αρ­γο­λί­δας στο Δή­μο Άρ­γους Μυ­κη­νών (Δη­μο­τι­κή Ε­νό­τη­τα Νέ­ας Κί­ου).
2η Δι­α­χει­ρι­στι­κή Υ­πο­ε­νό­τη­τα Πε­λο­πον­νή­σου
· ΜΕ­Α και ΧΥ­ΤΥ στο Δή­μο Οι­χα­λί­ας Μεσ­ση­νί­ας (Δη­μο­τι­κή Ε­νό­τη­τα Καλ­λιρ­ρό­ης).
3η Δι­α­χει­ρι­στι­κή Υ­πο­ε­νό­τη­τα Πε­λο­πον­νή­σου
· ΜΕ­Α και ΧΥ­ΤΥ στο Δή­μο Ευ­ρώ­τα Λα­κω­νί­ας (Δη­μο­τι­κή Ε­νό­τη­τα Σκά­λας).
Με την υ­λο­ποί­η­ση του έρ­γου:
ü ε­πι­λύ­ε­ται ά­με­σα και με τε­χνο­λο­γί­α αιχ­μής το πρό­βλη­μα δι­α­χεί­ρι­σης των α­πορ­ριμ­μά­των,
ü α­να­βαθ­μί­ζε­ται πλή­ρως και προ­στα­τεύ­ε­ται το φυ­σι­κό πε­ρι­βάλ­λον,
ü βελ­τι­ώ­νε­ται η ποι­ό­τη­τα ζω­ής των κα­τοί­κων και προ­στα­τεύ­ε­ται α­πό­λυ­τα η δη­μό­σια υ­γεί­α ,
ü με­γι­στο­ποι­εί­ται η δι­α­λο­γή α­πορ­ριμ­μά­των στην πη­γή, η α­να­κύ­κλω­ση και η ε­κτρο­πή των βι­ο­α­πο­δο­μή­σι­μων α­πο­βλή­των α­πό την τα­φή μέ­σω της κομ­πο­στο­ποί­η­σης,
ü πα­ρά­γε­ται πρά­σι­νη ε­νέρ­γεια, που κα­λύ­πτει τις ε­νερ­γεια­κές α­νάγ­κες των τρι­ών ΜΕ­Α,
ü δη­μι­ουρ­γούν­ται προ­φα­νή ο­φέ­λη στις το­πι­κές οι­κο­νο­μί­ες, τον του­ρι­σμό και την πε­ρι­βαλ­λον­τι­κή εκ­παί­δευ­ση και ευ­αι­σθη­το­ποί­η­ση των νέ­ων γε­νι­ών.
Οι πε­ρι­ο­χές ό­που προ­τεί­νε­ται να φι­λο­ξε­νη­θούν οι τρεις Μο­νά­δες Ε­πε­ξερ­γα­σί­ας Α­πορ­ριμ­μά­των και οι δύ­ο Σταθ­μοί Με­τα­φόρ­τω­σης ε­πε­λέ­γη­σαν με πο­λυ­κρι­τη­ρια­κά ερ­γα­λεί­α και με κύ­ριο γνώ­μο­να, α­φε­νός, την ε­λα­χι­στο­ποί­η­ση της ό­χλη­σης προς τους πο­λί­τες και, α­φε­τέ­ρου, την με­γι­στο­ποί­η­ση της προ­στα­σί­ας του Πε­ρι­βάλ­λον­τος. Α­πο­κλεί­στη­καν πε­ρι­ο­χές Αρ­χαι­ο­λο­γι­κού – Πο­λι­τι­στι­κού εν­δι­α­φέ­ρον­τος, πα­ρα­δο­σια­κοί οι­κι­σμοί, θε­σμο­θε­τη­μέ­νες Πε­ρι­ο­χές Προ­στα­σί­ας (μό­νι­μα κα­τα­φύ­για ά­γριας ζω­ής, πε­ρι­ο­χές του Δι­κτύ­ου N­a­t­u­ra 2000), ει­δι­κές κα­τη­γο­ρί­ες οι­κι­στι­κών πε­ρι­ο­χών, πε­ρι­ο­χές που γειτ­νιά­ζουν με α­ε­ρο­δρό­μια και πε­ρι­ο­χές για τις ο­ποί­ες ι­σχύ­ουν α­πα­γο­ρεύ­σεις για λό­γους ε­θνι­κής ά­μυ­νας κι α­σφά­λειας. Ε­πί­σης, ε­λή­φθη­σαν υ­πό­ψη οι γε­ω­λο­γι­κοί, υ­δρο­γε­ω­λο­γι­κοί κι υ­δρο­λο­γι­κοί πε­ρι­ο­ρι­σμοί. Ό­λα τα πα­ρα­πά­νω, πε­ρι­λαμ­βά­νον­ται και α­να­λύ­ον­ται λε­πτο­με­ρώς στη Με­λέ­τη Πε­ρι­βαλ­λον­τι­κών Ε­πι­πτώ­σε­ων που κα­τέ­θε­σε η Πε­ρι­φέ­ρεια Πε­λο­πον­νή­σου και που σή­με­ρα εγ­κρί­νε­ται με την υ­πο­γρα­φή της Α­Ε­ΠΟ.
Οι πε­ρι­βαλ­λον­τι­κοί ό­ροι που ε­πι­βάλ­λον­ται με την υ­πο­γρα­φεί­σα Α­Ε­ΠΟ και α­φο­ρούν στην κα­τα­σκευ­ή, λει­τουρ­γί­α, πα­ρα­κο­λού­θη­ση αλ­λά και στην με­τέ­πει­τα φρον­τί­δα / α­πο­κα­τά­στα­ση του έρ­γου εί­ναι ε­ξαι­ρε­τι­κά αυ­στη­ροί και δι­α­σφα­λί­ζουν πλή­ρως το φυ­σι­κό και αν­θρω­πο­γε­νές πε­ρι­βάλ­λον, ε­νώ η ε­φαρ­μο­ζό­με­νη τε­χνο­λο­γί­α χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται ως τε­χνο­λο­γί­α αιχ­μής.
Εν­δει­κτι­κά και μό­νο α­να­φέ­ρε­ται ό­τι:
· Ό­λες οι μο­νά­δες (ΜΕ­Α) και οι Σταθ­μοί Με­τα­φόρ­τω­σης πε­ρι­λαμ­βά­νουν μό­νο κλει­στά συ­στή­μα­τα και δι­α­δι­κα­σί­ες. Α­πό την στιγ­μή της πα­ρα­λα­βής τους τα α­πορ­ρίμ­μα­τα δεν έρ­χον­ται σε ε­πα­φή με το πε­ρι­βάλ­λον, ώ­στε να ε­λα­χι­στο­ποι­ούν­ται οι α­έ­ρι­ες εκ­πομ­πές,
· Εν­τός των κτη­ρί­ων των ΜΕ­Α, ε­φαρ­μό­ζε­ται υ­πο­πί­ε­ση ώ­στε να ε­λα­χι­στο­ποι­εί­ται η έ­κλυ­ση τυ­χόν ο­σμών,
· Τα πα­ρα­γό­με­να α­έ­ρια α­πό­βλη­τα α­πό το σύ­νο­λο των πα­ρα­γω­γι­κών δι­α­δι­κα­σι­ών θα υ­φί­σταν­ται ε­πε­ξερ­γα­σί­α σε υ­ψη­λής τε­χνο­λο­γί­ας συ­στή­μα­τα αν­τιρ­ρύ­παν­σης, πριν την έ­κλυ­ση τους στην α­τμό­σφαι­ρα,
· Υι­ο­θε­τούν­ται οι αυ­στη­ρό­τε­ρες προ­δι­α­γρα­φές των κει­μέ­νων B­R­E­F­’s (Βέλ­τι­στες Δι­α­θέ­σι­μες Τε­χνι­κές της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Έ­νω­σης),
· Οι μο­νά­δες ε­σω­τε­ρι­κής καύ­σης θα πλη­ρούν τα ό­ρια εκ­πομ­πών της Ε­Ε και θα ε­λέγ­χον­ται τα­κτι­κά,
· Η σύγ­χρο­νη τε­χνο­λο­γί­α ε­πε­ξερ­γα­σί­ας α­πορ­ριμ­μά­των που ε­φαρ­μό­ζε­ται, ο­δη­γεί μό­νον το α­νε­νερ­γό υ­πό­λειμ­μα στους Χώ­ρους Υ­γει­ο­νο­μι­κής Τα­φής Υ­πο­λειμ­μά­των (ΧΥ­ΤΥ) και ό­χι τα α­πορ­ρίμ­μα­τα,
· Οι Χώ­ροι Υ­γει­ο­νο­μι­κής Τα­φής Υ­πο­λειμ­μά­των (ΧΥ­ΤΥ) κα­τα­σκευ­ά­ζον­ται με ό­λες τις ευ­ρω­πα­ϊ­κές προ­δι­α­γρα­φές στε­γά­νω­σης, α­πο­στράγ­γι­σης και συλ­λο­γής των στραγ­γι­σμά­των,
· Ει­δι­κά για τους ΧΥ­ΤΥ της Λα­κω­νί­ας και της Μεσ­ση­νί­ας (αν και η πε­ρι­ο­χή δεν έ­χει χα­ρα­κτη­ρι­στεί ό­τι βρί­σκε­ται εν­τός πε­ρι­ο­χής προ­στα­σί­ας των υ­πό­γει­ων υ­δα­τι­κών συ­στη­μά­των που χρη­σι­μο­ποι­ούν­ται για ύ­δρευ­ση), ε­φαρ­μό­ζον­ται τα μέ­τρα προ­στα­σί­ας του υ­δρο­φο­ρέ­α τα ο­ποί­α αν­τι­στοι­χούν σε πε­ρι­ο­χές ό­που τα υ­δα­τι­κά συ­στή­μα­τα προ­στα­τεύ­ον­ται για χρή­ση για πό­σι­μο νε­ρό. Στην πε­ρί­πτω­ση αυ­τή ε­φαρ­μό­ζε­ται:
Ø πλή­ρης δι­πλή στε­γά­νω­ση του ΧΥ­ΤΥ,
Ø α­πα­γό­ρευ­ση της δι­ά­θε­σης των ε­πε­ξερ­γα­σμέ­νων υ­γρών α­πο­βλή­των σε γε­ωρ­γι­κές ε­κτά­σεις ε­κτός γη­πέ­δου της εγ­κα­τά­στα­σης,
ε­νώ πριν την έ­ναρ­ξη κα­τα­σκευ­ής του έρ­γου θα εκ­πο­νη­θεί ε­ξει­δι­κευ­μέ­νη με­λέ­τη για να ο­ρι­στι­κο­ποι­η­θεί στις τε­χνι­κές του λε­πτο­μέ­ρει­ες το σύ­στη­μα πα­ρα­κο­λού­θη­σης του έρ­γου.
· Ό­σον α­φο­ρά στα πα­ρα­γό­με­να υ­γρά α­πό­βλη­τα:
-προ­βλέ­πε­ται προ­χω­ρη­μέ­νη ε­πε­ξερ­γα­σί­α με χρή­ση βι­ο­λο­γι­κού κα­θα­ρι­σμού και αν­τί­στρο­φης ό­σμω­σης που ο­δη­γεί σε ε­κρο­ή ε­πε­ξερ­γα­σμέ­νων α­πο­βλή­των υ­ψη­λών ποι­ο­τι­κών χα­ρα­κτη­ρι­στι­κών,
-τα ε­πε­ξερ­γα­σμέ­να υ­γρά α­πό­βλη­τα θα α­να­κυ­κλο­φο­ρούν­ται ως νε­ρό δι­ερ­γα­σι­ών πί­σω στην ΜΕ­Α, ώ­στε οι α­νάγ­κες σε «φρέ­σκο» νε­ρό να α­φο­ρούν κυ­ρί­ως την κά­λυ­ψη α­ναγ­κών του προ­σω­πι­κού,
-τυ­χόν πε­ρίσ­σεια ε­πε­ξερ­γα­σμέ­νων α­πο­βλή­των θα χρη­σι­μο­ποι­εί­ται για πε­ρι­ο­ρι­σμέ­νη άρ­δευ­ση μό­νον εν­τός του γη­πέ­δου των εγ­κα­τα­στά­σε­ων.
· α­πα­γο­ρεύ­ε­ται η α­νά­μι­ξη των προ­δι­α­λεγ­μέ­νων στην πη­γή βι­ο­α­ποι­κο­δο­μή­σι­μων α­στι­κών α­πο­βλή­των (ΒΑ­Α) με τα σύμ­μει­κτα α­πορ­ρίμ­μα­τα,
· α­πό τα προ­δι­α­λεγ­μέ­να ΒΑ­Α θα πα­ρά­γε­ται κόμ­πο­στ ποι­ό­τη­τας E­c­o­l­a­b­el.
Τό­σο το πα­ρα­γό­με­νο κόμ­πο­στ τύ­που Α ό­σο και το κόμ­πο­στ (α­πό προ­δι­α­λεγ­μέ­να ΒΑ­Α), θα εί­ναι πλή­ρως υ­γει­ο­νο­ποι­η­μέ­να και α­σφα­λή για την προ­βλε­πό­με­νη α­πό την Α­Ε­ΠΟ χρή­ση,
· Το πα­ρα­γό­με­νο κόμ­πο­στ τύ­που Α θα χρη­σι­μο­ποι­εί­ται κυ­ρί­ως για την α­πο­κα­τά­στα­ση υ­πο­βαθ­μι­σμέ­νων πε­ρι­ο­χών ό­πως ε­ξο­φλη­μέ­να λι­γνι­τω­ρυ­χεί­α, α­νε­νερ­γά λα­το­μεί­α, ΧΑ­ΔΑ της πε­ρι­ο­χής,
· Τέ­λος ση­μει­ώ­νε­ται ό­τι, για το πα­ρα­γό­με­νο κομ­πό­στ τύ­που Α έ­χουν ε­πι­βλη­θεί αυ­στη­ρές ποι­ο­τι­κές προ­δι­α­γρα­φές, που ε­φαρ­μό­ζον­ται και σε άλ­λα κρά­τη μέ­λη της Ε­Ε, προ­κει­μέ­νου η χρή­ση του να εί­ναι α­σφα­λής πε­ρι­βαλ­λον­τι­κά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου