ΑΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΕΜΠΡΟΣ» : ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΣ ΣΤΟ COSTA NAVARINO
Σε εταιρεία εβραϊκών συμφερόντων που πρωτοϊδρύθηκε στην Σαουδική Αραβία το 1947 και (εξ)αναγκάστηκε να μεταφέρει την έδρα της στην Βηρυττό όταν ξέσπασαν οι αραβοϊσραηλινές συγκρούσεις, μεταβιβάσθηκε το 25% της μεγαλύτερης ξενοδοχειακής μονάδας της χώρας μας, του Costa Navarino.
Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για το αγαπημένο κατάλυμα του Αντώνη Σαμαρά, όταν βρίσκεται στην (υποτιθέμενη) ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πύλο Μεσσηνίας.
Ο όμιλος που εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της C.N. είναι ο Olayan, που δραστηριοποιείται χρόνια στην Ελλάδα, επενδύοντας πότε στην Chipita και στις τηλεπικοινωνίες (Algonet) και πότε στην Coca-Cola 3E.
Η είδηση συμμετοχής του συγκεκριμένου γκρουπ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αφού επικεφαλής του τουριστικού συγκροτήματος είναι ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, η μητέρα του οποίου φημολογείται ότι είναι γόνος γνωστής εβραϊκής οικογένειας.
Οι δύο, πλέον και επισήμως, συνέταιροι, είχαν και πάλι συνεταιρισθεί προκειμένου να αποκτήσουν τον Αστέρα Βουλιαγμένης, όπου τελικά προκρίθηκε ο τουρκοαραβικός όμιλος Doyan.
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν εδώ και χρόνια, ότι πίσω από τον ξαφνικό πλουτισμό του αποθανόντος πατριάρχη της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, Βασίλη, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, κρύβονταν εβραϊκά κεφάλαια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1981 ο ιδρυτής της δυναστείας που κατάγεται από το Διαβολίτσι και είχε ενεργό ρόλο στην οργάνωση ΟΠΛΑ του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, αγόρασε οκτώ σαπιοκάραβα που θα κατέληγαν στα διαλυτήρια.
Ήδη, είχε ξεσπάσει η μεγαλύτερη κρίση στην ναυτιλιακή ιστορία και χιλιάδες σύγχρονα πλοία της εποχής δεν έβρισκαν ναύλους, με αποτέλεσμα πολλοί παραδοσιακοί εφοπλιστές να υποχρεωθούν να τα βάλουν σε ράδες (σειρές), όπως οι δεκάδες που υπήρχαν μεταξύ Σαλαμίνος και Περάματος.
Μέσα στον καταποντισμό, κυρίως της ποντοπόρας ναυτιλίας, η Costamare του Βασίλη Κωνσταντακόπουλου πέτυχε, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά, να ναυλώσει μακροχρόνια όλα της τα καράβια.
Την αρχική έκπληξη, πάντως, διαδέχτηκε η πληροφορία ότι οι ναυλωτές ήταν κατά κύριο λόγο εταιρείες – κολοσσοί που συμπτωματικά συνδέονταν με σιωνιστικά κέντρα.
Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένας στόλος άνω των 51 πλοίων, ενώ παράλληλα αγοράστηκε το 6,39% των μετοχών της Aegean Airlines καθώς και τρία εργοστάσια εξόρυξης ορυκτών (βιομηχανία ΓΕΩ Ελλάς) σε Γρεβενά και Κοζάνη.
Την ίδια περίοδο αποκτήθηκαν από την ίδια οικογένεια αμπελώνες και τεράστιες ιδιόκτητες εκτάσεις στις ΗΠΑ.
Καταστράφηκε ο σημαντικότερος
υδροβιότοπος της Ελλάδας
Στον χώρο όπου ανεγέρθηκαν τα ξενοδοχεία, οι πολυτελείς βίλες, τα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ της Costa Navarino, υπήρχε μέχρι την κατασκευή τους, ο σημαντικότερος υδροβιότοπος της χώρας και ένας από τους μεγαλύτερους προϊστορικούς οικισμούς.
Πρόκειται για μια περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλλους που ήταν ενταγμένη στο δίκτυο προστασίας Natura.
Πράγματι, ο υδροβιότοπος της Γιάλοβας θεωρείται μοναδικός σε όλη την Ευρώπη, αφού αποτελεί καταφύγιο για 271 πουλιά (σπάνια στην χώρα μας) όπως οι χαλκότες, οι φοινικόπτεροι, οι χουλιαρομύτες, οι φιδαετοί, οι μελισσοφάγοι κ.ά.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ΛΗ~ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, εκεί που δημιουργήθηκε γήπεδο γκολφ για τις ανάγκες των φιλοξενουμένων στο συγκρότημα, υπήρχε «εκτεταμένος προϊστορικός οικισμός με εργαστήρια οψιανού και χαλκού».
Τελικά, μετά από πολιτικές πιέσεις -βλέπετε ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος ήταν «αυτοκόλλητος» του Αντώνη Σαμαρά, του Γιώργου Σουφλιά, αλλά και του Μιχάλη Ρέππα του ΠΑΣΟΚ-, επέτυχε να πάρει έγκριση από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και να τσιμεντοποιήσει τον όρμο του Ναυαρίνου.
Τι κι αν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε πως παραβιάζει το Σύνταγμα η νομοθετική ρύθμιση που άναβε το «πράσινο φως» για την ανέγερση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, χωρίς μάλιστα να υπάρξει χωροταξικός σχεδιασμός και να ακυρωθούν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στις περιοχές Ρωμανού και Πύλου.
Στον βωμό του κέρδους και της εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων βρέθηκε τρόπος να υπερκερασθεί η συγκεκριμένη απόφαση με φωτογραφική ρύθμιση Σουφλιά.
Ακόμη και το κόστος της κατασκευής χρηματοδοτήθηκε όχι μόνο από ίδια κεφάλαια των Κωνσταντακοπουλαίων, αλλά και από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.
Δύο φορές εντάχθηκε το συγκεκριμένο έργο στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ) και τελικά υπήρξε εκταμίευση ενός μεγάλου ποσού, που σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασε το 45% της συνολικής δαπάνης που ανήλθε στα 325 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην εταιρεία Costa Navarino δόθηκαν, με την μορφή άμεσης επιχορήγησης, άνω των 150 εκατ. ευρώ, σχεδόν το 25% του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Πελοποννήσου.
Από την πλευρά της η εταιρεία αγόρασε στο χωριό Ρωμανός μεγάλες εκτάσεις γης, προσφέροντας πολύ υψηλές τιμές στους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι δικαιολογημένα τις πούλησαν, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.
Επειδή η υπόθεση έχει «πολύ ζουμί», θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες.
Γ. ΦΡΑΓΚΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου