Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ


Στις 12 Ιουλίου η εκδήλωση για τους εκτελεσθέντες στην Τρίπολη


ΚΚΕ: Στις 12 Ιουλίου η εκδήλωση για τους εκτελεσθέντες στην Τρίπολη
ΚΚΕ: Στις 12 Ιουλίου η εκδήλωση για τους εκτελεσθέντες στην Τρίπολη
 
Μια εβδομάδα μετά, την Κυριακή 12 Ιουλίου, λόγω των πολιτικών εξελίξεων και του δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή, μεταφέρεται η εκδήλωση του ΚΚΕ προς τιμήν “των αλύγιστων της ταξικής πάλης”, των εκτελεσμένων με απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης την περίοδο 1947-1949.
Στην εκδήλωση που θα γίνει στην περιοχή του Αϊ-Θανάση στην Τρίπολη, έξω από τις φυλακές, όπου έγιναν και οι εκτελέσεις, θα αποκαλυφθεί μνημείο για τους 258 εκτελεσμένους
Να υπενθυμίσουμε ότι η εκδήλωση θα έχει πανελλαδικό χαρακτήρα και ομιλητής θα είναι ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/kommata/item/69398-kke-ekdilwsi-ektelesthentes-tripoli

Μετα την Νάπολη σειρα εχει και η Αίγυπτος


Μεθώνη 1828: “Οι Έλληνες σκλάβοι του Ιμπραήμ”

   
Ένα παζάρι για ζωές , σαν παραμύθι …

Η επιλογή των σκλάβων μεταβλήθηκε με το πλήθος των μεσαζόντων εμπόρων και των διαπραγματευτών - Ενα αγοράκι επτά χρόνων είχε σωθεί καταφεύγοντας στο δωμάτιό μου, αλλά ο αφέντης του προσπαθούσε να το πάρει πίσω

Στις αρχές του 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας έφτασε στην Ελλάδα ως ο πρώτος Κυβερνήτης των απελευθερωμένων ελληνικών εδαφών. Πολύ σύντομα ο Αυστριακός Άντον Πρόκες φον Όστεν (1795-1876), που υπήρξε αργότερα πρεσβευτής της Αυστρίας στην Αθήνα από το 1834, ανέλαβε να φέρει εις πέρας μια δύσκολη αποστολή.
Επειδή η Αυστρία διατηρούσε καλές σχέσεις με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο Οστεν ανέλαβε να παίξει το μεσάζοντα για την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ελλήνων και Αιγυπτίων.
Το ελληνικό Σύνταγμα της Επιδαύρου είχε καταργήσει τη δουλεία ανθρώπων κάθε εθνικότητας και θρησκείας. Αλλά αυτό δεν ίσχυε για τους Τούρκους και Αιγυπτίους.
Σ’ ένα από τα γράμματά του προς τη Βιέννη, που έχει αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής Πολυχρόνης Ενεπικίδης (Briefe nach Wien 1824-1843), ο Αυστριακός απεσταλμένος περιγράφει το ιστορικό της αποστολής του που μοιάζει μ’ ένα χριστουγεννιάτικο ή πρωτοχρονιάτικο παραμύθι, αν και είναι αληθινή.
Στις 30 Μαρτίου 1828 ο Άντον Πρόκες φον Όστεν έφτασε στη Μεθώνη, στη νότια Πελοπόννησο, με το πλοίο «Αφροδίτη» και έδωσε εντολή να υψώσουν την αυστριακή σημαία δίπλα στην ελληνική στο ιστίο του πλοίου και στη συνέχεια να ρίξουν άγκυρα ανάμεσα στα τουρκικά σκάφη. «Ο νεωτερισμός της παρουσίας αυτής γέμισε τα καταστρώματα των πλοίων με κόσμο και τράβηξε τη μισή αιγυπτιακή στρατιά στην ακτή. Κανείς, όμως, δεν τόλμησε να δείξει μια κάποια απρέπεια».
Ο φον Όστεν δεν άργησε να συναντηθεί με τον Ιμπραήμ, που του έκανε καλή εντύπωση, και στη διάρκεια της παραμονής του στο αιγυπτιακό στρατόπεδο έκανε συζητήσεις με τον Αιγύπτιο ηγέτη, που ξεπέρασαν το θέμα της ανταλλαγής των αιχμαλώτων και άπτονταν της ναυμαχίας του Ναυαρίνου κ.ά.
«Ο Ιμπραήμ -έγραψε ο φον Όστεν- έχει εύρωστο παράστημα, η έκφραση της φυσιογνωμίας του δείχνει καλοσύνη, η στάση και η γλώσσα του αξιοπρέπεια. Τη φυσική του ευθυμία έδειχνε να την παραλύει το σοβαρό ύφος, ίσως μία έγνοια».
Κάποια στιγμή ο Όστεν παρουσίασε τους αιχμαλώτους που κρατούσαν οι Έλληνες για ν’ ανταλλαγούν με συμπατριώτες τους.
«Όταν του παρουσίασα τους 113 Αιγυπτίους, πράγμα που το έκανα κατά έναν τρόπο που να τον συγκινήσει, μου ανταπέδωσε τον αυτό αριθμό Γαστουνιωτών. Αρνήθηκα αυτή του την πρόταση και τον παρεκάλεσα να μου δώσει γυναίκες και παιδιά, όπως είχα την εντολή και σύμφωνα με τον ονομαστικό κατάλογο».
Ο Ιμπραήμ απάντησε: «Έχω στην ιδιοκτησία μου μόνο 17 άτομα και αυτά θέλω να σας τα δώσω. Ό,τι είναι παραπάνω ανήκουν σε άλλους και δεν έχω κανένα δικαίωμα να πειράξω την ξένη αυτή ιδιοκτησία».
Ο Αιγύπτιος ηγέτης υποσχέθηκε να εξαγοράσει Έλληνες σκλάβους από τους άλλους Αιγύπτιους «ιδιοκτήτες» και «κράτησε το λόγο του».
Ο Όστεν, μεταξύ άλλων, παρακάλεσε για την επιστροφή «της όμορφης Λέλλης από το Μεσολόγγι», αλλά ο Ιμπραήμ είπε ότι την είχαν πάει ήδη στην Αίγυπτο, αλλά επίσης για το λόγο ότι την είχε αρνηθεί και στο Γάλλο ναύαρχο Δεριγνί, «που την απαιτούσε βίαια και με την απειλή πως με τα κανόνια του θα κάνει στάχτη τη Μεθώνη».
Στις 2 Απριλίου ο Ιμπραήμ «κάνει δώρο» στον Όστεν «έναν παπά και 11 Ελληνες και εξαγόρασε από τη σκλαβιά πολλές γυναίκες και παιδιά».
Αλλά εκείνη τη μέρα την ακολούθησε μια άλλη λιγότερο ευνοϊκή για το ανθρώπινο παζάρι, καθώς «η επιλογή των σκλάβων μεταβλήθηκε με το πλήθος των μεσαζόντων εμπόρων και των διαπραγματευτών, που σέρνονταν κρυφά ή συνωστίζονταν σε μια βασανιστική υπόθεση. Ο αριθμός των σκλάβων ήταν δυστυχώς πολύ μεγάλος και οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών τους τις περισσότερες φορές τόσο αδιάντροπες, που μου ήταν δύσκολο να απαιτήσω από τον Ιμπραήμ πασά ν’ ακούσει τις επιθυμίες μου. Εν τούτοις τις παρουσίασα! Σε μια εμπορική δουλειά, όπου το εμπόρευμα είναι άνθρωποι, μπορεί βέβαια κανείς να επιδείξει φιλαργυρία, ακόμη και να προβεί σε χαμηλού επιπέδου ενέργειες, τις οποίες δε θα έκανε ακόμη και αν επρόκειτο για έναν σωρό χρυσάφι.
Ο Ιμπραήμ επέπληξε το άδικο των επιθυμιών μου. Επέμεινα στις απαιτήσεις μου προσπαθώντας να τον πείσω. Αρνιόταν, πράγμα που θα έκανα και εγώ στη θέση του, να πληρώσει υπερβολικές τιμές. Έδειχνα επίτηδες ότι με είχε η υπόθεση προσβάλει, απέρριψα μάλιστα και την πρόσκλησή του για το βράδυ. Αλλά ένα συγκινητικό γεγονός ματαίωσε την άλλη μέρα την απόφασή μου αυτή. Μία νεαρή Μεσολογγίτισσα είχε δραπετεύσει από τον αφέντη της. Είχε φτάσει ως το κατώφλι της κατοικίας μου και ρίχτηκε στα πόδια μου ικετεύοντάς με να τη σώσω. Προηγουμένως είχα απελευθερώσει την αδελφή της. Η κοπελίτσα με συγκινούσε αφάνταστα, αλλά δεν τολμούσα να ελπίζω πως θα ήταν δυνατό να πετύχω την απελευθέρωσή της».
Μετά την απόδραση της Ελληνίδας το σπίτι όπου έμενε ο Όστεν περικυκλώθηκε από εκατοντάδες Τούρκους. Ο Αυστριακός πρέσβης έδωσε εντολή «στον θαυμάσιο ναυτικό δόκιμο Bourguignon» να την οδηγήσει μέσα από το πλήθος στον Ιμπραήμ. Με τα κιάλια ο Όστεν παρακολουθούσε την πορεία των δύο νέων. Κάποια στιγμή ο Bourguignon ανέσυρε το ξίφος του, ενώ το πλήθος τούς περιέσφιγγε. Τελικά έφτασαν «στο περίπτερο του πασά».
Το αποτέλεσμα δεν ήταν ευνοϊκό. Ο αξιωματικός επέστρεψε χωρίς το κορίτσι. Ο Όστεν αποφάσισε να πάει ο ίδιος στον Ιμπραήμ.
«Τον παρεκάλεσα να πει να φέρουν το κορίτσι, το οποίο και έκανε. Ικέτευε εκείνον κι εμένα κι έμεινε ήσυχο με τα χείλη κολλημένα στην άκρη της φορεσιάς του. Τότε σηκώθηκα και είπα: «Για το γιο του Μεχμέτ Αλί (δηλ. του Ιμπραήμ), το γιο του πιο πλούσιου ανθρώπου στην Ανατολή, είσαι πολύ ακριβή, αλλά εγώ σε αγοράζω, εγώ. Γιατί δε θέλω να βαραίνει το αίμα σου στη συνείδησή μου».
Με τα λόγια αυτά ο Όστεν έφερε τον Ιμπραήμ στο φιλότιμο και «τότε σηκώθηκε ο ευγενικός αυτός άνθρωπος, που όσον αφορά την ψυχοσύνθεσή του δεν είχα κάνει λάθος (...) και βάζοντας το ένα του χέρι στο ώμο μου και με το άλλο ρίχνοντας το κορίτσι στην αγκαλιά μου, φώναξε: «Εγώ την αγοράζω, εγώ». Έτσι πέρασε αυτό το κορίτσι στη δική μου ιδιοκτησία. [...] Εν τω μεταξύ είχαν καταφύγει στην "Αφροδίτη" από την πόλη και μερικοί άλλοι που τους είχαν απολύσει. Ενα αγοράκι επτά χρόνων, που είχε σωθεί καταφεύγοντας στο δωμάτιό μου και του οποίου ο αφέντης προσπαθούσε να το πάρει πίσω. Το πήγα εγώ ο ίδιος λαθραία στην "Αφροδίτη" μέσα σ' ένα φορτίο με παξιμάδια».
Η αποστολή Όστεν είχε αποδώσει καρπούς και η «Αφροδίτη» αγκυροβόλησε παραφορτωμένη με ανθρώπους στις ελληνοκρατούμενες περιοχές και όπως τόνισε ο Αυστριακός πρέσβης: «Ο Καποδίστριας έδειχνε πολύ ευχαριστημένος με την επιτυχία της αποστολής μου».

«ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΑΠΟ∆ΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ».

ΣχήμαΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ  
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  
ΓΙΑ ΤΗ ∆ΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ∆ΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ 
Το ΚΚΕ καλεί το λαό, στο επικείµενο δηµοψήφισµα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να απορρίψει τόσο την πρόταση των ΕΕ – ∆ΝΤ - ΕΚΤ όσο και την πρόταση της κυβέρνησης, γιατί και οι δύο αυτές προτάσεις περιέχουν βάρβαρα αντιλαϊκά µέτρα, που θα  
έρθουν να προστεθούν στα µνηµόνια και τους εφαρµοστικούς νόµους, που παραµένουν άθικτα. Η κυβέρνηση ουσιαστικά καλεί το λαό να εγκρίνει τη δική της πρόταση προς τους δανειστές, η οποία είναι η άλλη όψη του ίδιου νοµίσµατος. Εξαπατά το λαό για να συναινέσει στους αντιλαϊκούς σχεδιασµούς της. Ο λαός να µην επιλέξει ανάµεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Να σηκώσει το ανάστηµά του και να εκφράσει µε όλα τα µέσα και τους τρόπους την αντίθεσή του στην ΕΕ και τα µνηµόνια διαρκείας που αυτή φέρνει. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι στο δηµοψήφισµα η απάντηση του ελληνικού λαού πρέπει να είναι µία:  
«ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΑΠΟ∆ΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ». 
Η κυβέρνηση κοροϊδεύει, όταν επικαλείται το σεβασµό της λαϊκής θέλησης, για τη διενέργεια του δηµοψηφίσµατος. Η θέληση του λαού όλα αυτά τα χρόνια ήταν να απαλλαγεί από τα µνηµόνια, τους εφαρµοστικούς νόµους, τα αντιλαϊκά µέτρα και η κυβέρνηση όχι µόνο τα διατηρεί, αλλά µε την πρότασή της τα ενισχύει ακόµη περισσότερο. Συνεχίζει να κοροϊδεύει το λαό ότι εντός του «µονόδροµου» της ΕΕ και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, υπάρχει λύση προς όφελος του λαού, εξαπατά το λαό λέγοντας ότι η ΕΕ µπορεί να είναι σε όφελος των λαών της χωρίς να αλλάζει ο καπιταλιστικός χαρακτήρας της. Φυσικά, και τα άλλα κόµµατα της αστικής αντιπολίτευσης εξαπατούν το λαό µε άλλον τρόπο, µε την κινδυνολογία στο επίσης δίληµµα «ευρώ ή δραχµή», δίληµµα τµηµάτων του κεφαλαίου και όχι του λαού.  
Το ΚΚΕ θ’ αξιοποιήσει το δηµοψήφισµα έτσι ώστε να ενηµερώσει πλατιά τους εργαζόµενους, τους ανέργους, τη νεολαία, όλο το λαό για τις θέσεις του και για την πραγµατική διέξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού. Να µετατραπεί η λαϊκή αγανάκτηση σε πραγµατική αµφισβήτηση της σαπίλας και της βαρβαρότητας που τον καταδικάζει σε όλες τις στερήσεις, να συναντηθεί µε τις θέσεις και την πολιτική του ΚΚΕ στον αγώνα για να πάρει τη ζωή και το µέλλον στα χέρια του. Το εργατικό λαϊκό κίνηµα οφείλει χωρίς άλλες καθυστερήσεις να ανασυνταχθεί, να αντεπιτεθεί για τα δικά του συµφέροντα, άµεσα και µε προοπτική. Σε αυτόν το δρόµο µοναδικό στυλοβάτη έχει το ΚΚΕ, µε το οποίο πρέπει να συµπορευτούν οι πρωτοπόρες εργατικές λαϊκές δυνάµεις, οι νέοι και οι νέες. Συσπείρωση µε το ΚΚΕ σε όλα τα µέτωπα πάλης, µε όλες τις µορφές αγώνα, σε κάθε πολιτική αναµέτρηση και µε οποιαδήποτε εκλογική µορφή της. 
Μοναδική ρεαλιστική λύση προς όφελος του λαού είναι η ρήξη µε την ΕΕ, η αποδέσµευση από αυτή τη λυκοσυµµαχία, το κεφάλαιο και την εξουσία τους, για να πάρει ο λαός την εξουσία στα χέρια του, λύση που θα προκύψει από τη θέληση και δράση του εργατικού λαϊκού κινήµατος και σε συσπείρωση µε το ΚΚΕ. 
ΕικόναΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ 
ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ 
27/6/2015 
 
Εικόνα 
 
Κοινοβουλευτική Ομάδα 
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ 
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155 
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr 
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410 
 
 
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ 
Η κυβέρνηση προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα αν ο λαός εγκρίνει ή απορρίπτει την πρόταση για συμφωνία των ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ. 
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θεωρεί ότι τα ζητήματα που πρέπει να τεθούν στην κρίση του ελληνικού λαού είναι τα παρακάτω: 
  1. ΟΧΙ στις προτάσεις για συμφωνία των ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ αλλά και της Ελληνικής Κυβέρνησης 
 
  1. Αποδέσμευση από την ΕΕ - Κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών εφαρμοστικών τους νόμων 
Αθήνα 27 Ιουνίου 2015 
Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ 
ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 
ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ 
ΒΑΡΔΑΛΗΣ ΣΑΚΗΣ 
ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ 
ΓΚΙΟΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 
ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ 
ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ 
ΚΑΤΣΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 
ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 
ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ 
ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 
ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΙΚΟΣ 
ΠΑΦΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 
ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ 
ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 

ΝΑΙ στην Ευρώπη και ματαίωση του δημοψηφίσματος ζητά η ΚΕΔΕ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ,ενω Υπέρ της παραμονής της χώρας μας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ενωση τάσσονται οι 5 από τους 6 δημάρχους της Μεσσηνίας.



Dolce vita (στο lux «Πόρτο Καρράς») στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Η χλιδή των δημάρχων που... κλαίνε για τα αποθεματικά!

Εμοιαζε με «γαμήλια δεξίωση πάμπλουτου επιχειρηματία και όχι με ετήσιο συνέδριο δημάρχων σε εποχή κρίσης»! Το σχόλιο ανήκει σε παλιό στέλεχος της Αυτοδιοίκησης, που δεν πίστευε στα μάτια του βλέποντας όλα όσα συνέβαιναν γύρω του.

Την Πέμπτη το απόγευμα καθόταν στο καφέ του ξενοδοχείου του «Πόρτο Καρράς» με θέα το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Εκεί όπου από το πρωί, δίπλα στα πολυτελή κότερα, είχε ξεκινήσει το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ με βασικό θέμα συζήτησης αν πρέπει οι δήμοι να δώσουν τα αποθεματικά τους προκειμένου να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία! Η αντίθεση ήταν προκλητική.
1.000 άτομα

Το ρολόι έδειχνε 17.30 και στο πεντάστερο ξενοδοχείο της Σιθωνίας μόλις είχε τελειώσει η ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση. Ηταν το σύνθημα! Οι σύνεδροι κατευθύνθηκαν προς το «Μελίτων», το δεύτερο πολυτελές ξενοδοχείο του συγκροτήματος «Πόρτο Καρράς», όπου στηνόταν μια μεγάλη όσο και εντυπωσιακή δεξίωση.

Δίπλα στην πισίνα στρώθηκαν 80 (τις μετρήσαμε!) ροτόντες, καθεμία από τις οποίες φιλοξενούσε δέκα «προνομιούχους». Αλλοι ήταν δήμαρχοι, άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι δήμων, πολλοί από τους οποίους ήρθαν στο ξενοδοχείο συν... γυναιξί και τέκνοις. Αυτό τουλάχιστον πρόδιδαν τα παιδικά καροτσάκια που υπήρχαν διάσπαρτα στον χώρο. Τελικό νούμερο; Περισσότερα από 1.000 άτομα!
Στο βάθος, ακριβώς δίπλα στην πισίνα είχε στηθεί μια μεγάλη εξέδρα. Σε λίγη ώρα θα ξεκινούσε live πρόγραμμα με βαριά ονόματα, όπως αυτό του μουσικοσυνθέτη Χρήστου Νικολόπουλου που χάρισε με το μπουζούκι του γνωστές μελωδίες τις οποίες ερμήνευσε ο Δημήτρης Μπάσης. Οσο για το μενού, σε αυτό οι διοργανωτές της ΚΕΔΕ έκαναν μια υποτυπώδη προσπάθεια για οικονομία! Δεν υπήρξε πρώτο και δεύτερο πιάτο, αλλά μόνο κρασί και «καναπεδάκια».

Προσφέρθηκαν λοιπόν λευκό και κόκκινο κρασί «Μελισσάνθη» του «Πόρτο Καρράς», ενώ σε κάθε ροτόντα οι πιατέλες με τα αλλαντικά και τα τυριά διαδέχονταν η μία μετά την άλλη.

Η δεξίωση στήθηκε προκειμένου να διασκεδάσουν οι αυτοδιοικητικοί αλλά και να τιμηθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, τον οποίο βράβευσε ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Ο κ. Πατούλης άλλο κοστούμι φορούσε το πρωί και άλλο το απόγευμα, ενώ είχε πάντα δίπλα του τη σύζυγό του Μαρίνα. Η εμφάνισή της ήταν εξίσου εντυπωσιακή. Είχε επιλέξει ένα φόρεμα γεμάτο χρυσές παγέτες στο χρώμα της άμμου και δωδεκάποντα τακούνια.
Κρατικά αυτοκίνητα

Φυσικά το ξενοδοχείο ξεχείλιζε από κόσμο που φιλοξενήθηκε στο «Πόρτο Καρράς» από την ΚΕΔΕ αλλά και από τις επιμέρους ΠΕΔ, οι οποίες κάλυψαν και τα έξοδα. Στους χώρους του πάρκινγκ τα αυτοκίνητα με κρατικές πινακίδες σχημάτιζαν ουρές, ενώ -όπως πληροφορηθήκαμε από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου- το τριήμερο του συνεδρίου δεν υπήρχε ελεύθερο δωμάτιο ούτε για δείγμα.
Η γραβάτα του Ψινάκη και το σούπερ κέτερινγκ
Χλιδάτη και η εικόνα της συνεδριακής αίθουσας όπου διεξαγόταν το συνέδριο. Οι εργασίες του λάμβαναν χώρα στο «Olympic Hall», με τα πανάκριβα κότερα να αρμενίζουν δίπλα από τους συνέδρους που έβγαιναν έξω προκειμένου να καπνίσουν και να κάνουν τις απαραίτητες συζητήσεις.

Εκεί πρωταγωνίστησαν τρία πρόσωπα: ο Ηλίας Ψινάκης που κάθε τρίωρο εμφανιζόταν με διαφορετική γραβάτα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας που αποδείχτηκε ιδιαίτερα αγαπητός ανάμεσα στους συνέδρους.

Εξω από το «Olympic Hall» το κέτερινγκ είχε συνεχώς δουλειά προσφέροντας χυμούς, ατομικές συσκευασίες με τοπικά γλυκίσματα και σάντουιτς που εξαφανίζονταν σε χρόνο dt.

Καλώς ήρθατε στον μαγικό κόσμο της Αυτοδιοίκησης. Εν μέσω χρεοκοπίας, το έτος 2015.
Ο «πόλεμος» για τα ταμειακά διαθέσιμά τους
Με το θέμα της τελικής στάσης των δήμων για τα αποθεματικά τους να παραμένει μεγάλο ερώτημα συνεχίστηκε χτες το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που ξεκίνησε την Πέμπτη στη Σιθωνία της Χαλκιδικής. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σήμερα, αν και το θέμα ήταν κυρίαρχο σε πολλές από τις χτεσινές ομιλίες και παρεμβάσεις των δημάρχων.
Στα αποθεματικά αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας ότι η Ενωση δεν έχει αλλάξει θέση: «Δεν δώσαμε κανένα πράσινο φως για αλλαγή στάσης στο ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων και δεν αλλάξαμε καμία απόφαση της ΚΕΔΕ. Οι αποφάσεις μας θα ληφθούν συλλογικά από το συνέδριο» σημείωσε και απάντησε στις χτεσινές βολές του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, ο οποίος μίλησε περί «φακέλων διαφθοράς».
«Καλούμε τον κ. Βούτση να δώσει σήμερα κιόλας στη δημοσιότητα ονοματεπώνυμα, εφόσον τα γνωρίζει, και να αφήσει τις αόριστες αναφορές. Δεν έχει κανένας δικαίωμα να πετά λάσπη και να αμαυρώνει συλλήβδην την Αυτοδιοίκηση. Θέση μας σταθερή είναι όλα στο φως, όλα με διαφάνεια και με ονοματεπώνυμα» σημείωσε ο κ. Πατούλης.
Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης κατηγόρησε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη επειδή πήρε την απόφαση να ανοίξει λογαριασμό του δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος.
 

ΚΕΔΕ: Συνέδριο με αποχωρήσεις και χλιδή

Αποχώρησαν από το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στη Χαλκιδική ο επικεφαλής και τα μέλη της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» (ΣΥΡΙΖΑ).
Κατήγγειλε ότι έγινε «πραξικοπηματική ψηφοφορία» για τη διάθεση των ταμειακών διαθεσίμων «χωρίς την έγκαιρη ενημέρωση των παρατάξεων της μειοψηφίας».
Το μέλος δ.σ. της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αιγάλεω και επικεφαλής της παράταξης, Δημήτρης Μπίρμπας κάλεσε «τους συναδέλφους να αποχωρήσουν για να μη νομιμοποιήσουν τις τελικές διαδικασίες του εκφυλισμού».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι διαδικασίες μετατράπηκαν σε «επικοινωνιακή φιέστα πολλαπλών στοχεύσεων με στόχο την πολιτική επιλογή συντήρησης κλίματος ρήξης με την κυβέρνηση».
«Επειδή κάποιοι μίλησαν για πραξικόπημα, το συνέδριο βρίσκεται σε απαρτία και ξεκινά όταν είναι περισσότεροι παρόντες από τους απόντες», απάντησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.
Η απόφαση για διαθέσιμα-αποθεματικά
Η ΚΕΔΕ εμμένει στην απόφασή της να μη μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδοςέως ότου προωθηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ικανοποιούν τα αιτήματά της.
Στο συνέδριό τους οι δήμαρχοι της χώρας αποφάσισαν κατά πλειοψηφία:
  1. Να εμμείνουν στις αποφάσεις που έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί στο δ.σ. της ΚΕΔΕ και στα δημοτικά συμβούλια των δήμων.
  2. Να εξουσιοδοτήσουμε το δ.σ. της ΚΕΔΕ να αναλάβει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρωτοβουλίες για να προωθηθούν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα αιτήματα που ακόμη εκκρεμούν, προκειμένου στη συνέχεια να λάβει νέα απόφαση συγκαλώντας έκτακτο δ.σ. και γενική συνέλευση των δημάρχων.
Οι δήμαρχοι ξεκαθαρίζουν εκ νέου την πρόθεσή τους να δώσουν άμεσα τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων «σε περίπτωση που η κυβέρνηση δηλώσει δημόσια ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα η χώρα».
«Δεσμευόμαστε ότι θα τα δώσουμε άμεσα κι επιπλέον θα διαθέσουμε για τη σωτηρία της χώρας και τους μισθούς των δημάρχων. Και θα καλέσουμε να πράξει το ίδιο το σύνολο του πολιτικού προσωπικού», αναφέρεται στην απόφαση του συνεδρίου.
Αναλύοντας το σκεπτικό της απόφασής τους οι δήμαρχοι εξηγούν ότι δεν έχουν γίνει ακόμη οι απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες, προκειμένου να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική δέσμευση τα κονδύλια που αφορούν είτε ποσά που έχουν κατατεθεί σε συνεταιριστικές τράπεζες, είτε έχουν ήδη δεσμευτεί στους προϋπολογισμούς των δήμων για να πληρωθούν έργα που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί.
Ακόμη, αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει ακόμη δώσει επίσημη απάντηση στο έγγραφο που της απέστειλε η ΚΕΔΕ, με το οποίο ζητά διευκρινίσεις σχετικά με την ασφάλεια των χρημάτων που θα επενδύσουν υποχρεωτικά οι δήμοι σε ρέπος του Δημοσίου.
Δημοσίευμα κάνει λόγο για “χλιδή”
Κι ενώ γίνονταν όλα αυτά για τα διαθέσιμα, δημοσίευμα της εφημερίδας Espresso κάνει λόγο για πρωτοφανή χλιδή στο ξενοδοχείο Πόρτο Καράς όπου διεξήχθη το συνέδριο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, “μπουζούκια με Χρ. Νικολόπουλο και Δ. Μπάση, φαγητό και άφθονο κρασί σε ροτόντες δίπλα στην πισίνα και στόλος κρατικών αυτοκινήτων” περίμενε τους αυτοδιοικητικούς. Σχολιάζει, μάλιστα, ότι “έμοιαζε με «γαμήλια δεξίωση πάμπλουτου επιχειρηματία και όχι με ετήσιο συνέδριο δημάρχων σε εποχή κρίσης»! Το σχόλιο ανήκει σε παλιό στέλεχος της Αυτοδιοίκησης, που δεν πίστευε στα μάτια του βλέποντας όλα όσα συνέβαιναν γύρω του”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η δεξίωση έγινε “στο «Μελίτων»,το δεύτερο πολυτελές ξενοδοχείο του συγκροτήματος «Πόρτο Καρράς»”, για την οποία αναφέρει:
“Δίπλα στην πισίνα στρώθηκαν 80 (τις μετρήσαμε!) ροτόντες, καθεμία από τις οποίες φιλοξενούσε δέκα «προνομιούχους». Άλλοι ήταν δήμαρχοι, άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι δήμων, πολλοί από τους οποίους ήρθαν στο ξενοδοχείο συν... γυναιξί και τέκνοις. Αυτό τουλάχιστον πρόδιδαν τα παιδικά καροτσάκια που υπήρχαν διάσπαρτα στον χώρο. Τελικό νούμερο; Περισσότερα από 1.000 άτομα! Στο βάθος, ακριβώς δίπλα στην πισίνα είχε στηθεί μια μεγάλη εξέδρα. Σε λίγη ώρα θα ξεκινούσε live πρόγραμμα με βαριά ονόματα, όπως αυτό του μουσικοσυνθέτη Χρήστου Νικολόπουλου που χάρισε με το μπουζούκι του γνωστές μελωδίες τις οποίες ερμήνευσε ο Δημήτρης Μπάσης. Όσο για το μενού, σε αυτό οι διοργανωτές της ΚΕΔΕ έκαναν μια υποτυπώδη προσπάθεια για οικονομία! Δεν υπήρξε πρώτο και δεύτερο πιάτο, αλλά μόνο κρασί και «καναπεδάκια». Προσφέρθηκαν λοιπόν λευκό και κόκκινο κρασί «Μελισσάνθη» του «Πόρτο Καρράς», ενώ σε κάθε ροτόντα οι πιατέλες με τα αλλαντικά και τα τυριά διαδέχονταν η μία μετά την άλλη”.
Κόντρες παρά τα… κρασιά
Το συνέδριο ανέδειξε πολλές κόντρες μεταξύ αιρετών. Και δε μιλάμε μόνον για την αποχώρηση των δημάρχων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για κόντρες μεταξύ αυτών που αρνούνταν τη διάθεση των αποθεματικών και κάποιων που κατηγορήθηκαν για “ιδιαίτερη προθυμία”.
Πρόταση να δοθούν τα ταμειακά διαθέσιμα έκανε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Νίκαιας - Αγ.Ιωάννη Ρέντη και επικεφαλής της "Νέας Αυτοδιοίκησης" Γιώργος Ιωακειμίδης, υποστηρίζοντας: "Δεν μ' αρέσουν οι κωλοτούμπες. Δεν μ' αρέσει να πετάω την μπάλα έξω από το γήπεδο. Να τα δώσουμε τα ταμειακά διαθέσιμα".
Το μέλος του ΔΣ ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αιγάλεω και επικεφαλής της "Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας" Δημήτρης Μπίρμπας, τάχθηκε υπέρ της κατάθεσης των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας. "Από τη στιγμή που η ΚΕΔΕ απαράδεκτα εμμένει στη θέση, αρχίζουμε να χάνουμε το δίκιο μας" τόνισε.
Η επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Ελπίδα Παντελάκη εξέφρασε την πρόταση: "Ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά στην ΤτΕ. Αποθεματικά και διαθέσιμοι πόροι δεν υπάρχουν".
Άνετος ο Μπουτάρης
Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, κυκλοφορούσε… άνετος. Ο λόγος ήταν πως είχε, ήδη, διαθέσει 10.000.000 ευρώ από τα αποθεματικά και διαθέσιμα του δήμου, αφού είχε σπεύσει να ακολουθήσει τα όσα ζήτησε η κυβέρνηση μέρες πριν το Συνέδριο.
Έτσι, ο κ. Μπουτάρης είχε όλο τον χρόνο να ακολουθήσει –όπως γράφει η Espresso- τον Ηλία Ψινάκη σε κότερο φίλου του, που είχε “δέσει” στη μαρίνα του Πόρτο Καράς, για να ξεκουραστούν από τις συνεχείς ώρες συνεδρίου…

Από τον/την salonicanews

http://www.difernews.gr/articles/4-2/autodioikisi/99014/kede-sunedrio-me-apoxoriseis-kai-xlidi/

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Στην υπολοιπη Μεσσηνία τι γίνετε ??

Στο... πόδι ο Αντικάλαμος για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας (φωτογραφίες)

   29/06/2015   
Η… άγνοια σκοτώνει τη Δημοκρατία


Η δημοτική αρχή σιωπά σε μείζονα ζητήματα λειτουργίας του Δήμου Καλαμάτας


Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας κλήθηκε να απαντήσει, έπειτα από ερώτηση του επικεφαλής της «Αλλαγής» Θόδωρου Μπρεδήμα, σε δύο μείζονα ζητήματα για τη λειτουργία του Δήμου.
Το πρώτο αφορούσε παρέμβαση στην περιοχή της Καλλιθέας, όπου- βάσει επώνυμης καταγγελίας δημότη- η ποσότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την επισκευή δρόμου δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα, σύμφωνα με απαντητικές επιστολές της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.
Ο δήμαρχος σημείωσε ότι δε γνωρίζει κάτι, και ζήτησε γραπτή ενημέρωση από τον κ. Μπρεδήμα.
Κι όμως, στο γραφείο του υπάρχουν τουλάχιστον δύο αναπάντητες αιτήσεις για ενημέρωση από τον ενδιαφερόμενο συνδημότη.
Σημειωτέον ότι το «Θάρρος» είχε προ ημερών αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα, αλλά φαίνεται ότι ο κ. Νίκας προτιμά να μη μας διαβάζει!
Το δεύτερο έχει να κάνει με διαμαρτυρία δεκάδων κατοίκων του οικισμού στον Αντικάλαμο, διότι σε απόσταση μικρότερη των πενήντα μέτρων από το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας υπάρχει διώροφη οικία η οποία έχει μετατραπεί σε κέντρο κινητής τηλεφωνίας.
Και γι’ αυτό το θέμα το «Θάρρος» είχε αναλυτικό ρεπορτάζ, αλλά είπαμε, ο δήμαρχος... Ισχυρίστηκε, δε, ότι ο Δήμος δεν έχει καμία σχέση. Κι όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Πρώτον, διότι λόγω οικισμού πρέπει να υπάρχει κεραμοσκεπή στην οικία, επομένως εμπλέκεται η Πολεοδομία και, δεύτερον, ως δήμαρχος όφειλε να πράξει τα δέοντα για να προστατεύσει τους κατοίκους, όπως ρητά αναφέρει ο νόμος.
Βέβαια, οι κάτοικοι έχουν αποστείλει αρκετές επιστολές διαμαρτυρίας, αλλά φαίνεται ότι ούτε αυτές έφτασαν στο γραφείο του δημάρχου!
Σημειωτέον ότι η οικία ανήκει σε δημοτικό υπάλληλο.
Πάντως, σε μια τυχαία συνάντηση προ ημερών με κάποιον από τους κατοίκους, όταν "απειλήθηκε" με κατάληψη του κτηρίου του Δημαρχείου και της Πολεοδομίας, ζήτησε από το δημότη να τον ενημερώσει την προσεχή Τρίτη!
Για το θέμα έχει ενδιαφέρον να μας απαντήσει ο κατά τα άλλα λαλίστατος διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργος Μπέζος. Όσο βρισκόταν ο κλωβός της εταιρείας στους χώρους του ιδρύματος, έπαιρνε ρεύμα από το εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί. Την κατανάλωση ποιος την πλήρωνε;
Ως κερασάκι στην τούρτα, έχουμε στα χέρια μας την τελευταία απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη με ημερομηνία 11 Ιουνίου 2015. Με αφορμή το θέμα «Ζητήματα νομιμότητας λειτουργίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας, σε οικοδομή έναντι Νοσοκομείου Καλαμάτας», αναφέρει και τα εξής: «Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει κατατεθεί στη Διεύθυνση Πολεοδομίας Καλαμάτας αίτηση (σ.σ. από 7/42015), με αίτημα αυτοψίας, πλην όμως η ανωτέρω υπηρεσία δεν έχει απαντήσει ακόμη».
Όπως σημειώνεται με αφορμή το ότι η προβλεπόμενη ΚΥΑ έχει αλλάζει, ζητά:
Από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Καλαμάτας να προβεί σε αυτοψία για τον έλεγχο τυχόν παράβασης των οριζόμενων πολεοδομικών μεγεθών των υφιστάμενων κεραιών.
Από την ΕΕΤΤ, να απαντήσει σχετικά με τη νομιμότητα λειτουργίας του εν λόγω κεραιοσυστήματος και την ύπαρξη μεταφερόμενου σταθμού, καθώς και για τα αποτελέσματα τυχόν νεότερων ελέγχων, έπειτα από προηγούμενες διαπιστώσεις στις οποίες έχει προβεί.
Από την ΕΕΑΕ, τέλος, να απαντήσει σχετικά με τα αποτελέσματα τυχόν νεότερων ελέγχων, μετά τις διαπιστώσεις που έχει καταθέσει.
Το έγγραφο κοινοποιείται και στη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για να προβεί σε έλεγχο της εσωτερικής ηλεκτρικής εγκατάστασης στη συγκεκριμένη οικοδομή.


του Αντώνη Πετρόγιαννη  
 http://www.tharrosnews.gr

Κούρεμα καταθέσεων ! βίντεο απο 5 Νοε 2013 !!!!



βίντεο απο 5 Νοε 2013 !!!!
της λυστροσυμμορίας των ρουφιανοταμπετακιδων

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Αυτά κάνουν και πανικοβάλουν τον κοσμο ....

Συνεχίζεται ο «χαμός» και στα ΑΤΜ της Καλαμάτας υπό αστυνομική επιτήρηση (φωτογραφίες)

    27/06/2015  
Νέα ενημέρωση 13:00
Οι ουρές που ξεκίνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου συνεχίζονται και σήμερα στα ΑΤΜ στα υποκαταστήματα της Καλαμάτας, όσο περνά η ώρα η κίνηση μεγαλώνει ενώ έξω από πολλά υποκατάστημα υπάρχουν και αστυνομικοί. 



Μπορεί η ώρα να έχει περάσει τη 1 τα ξημερώματα, αλλά οι ραγδαίες εξελίξεις έχουν στείλει πολλούς Καλαματιανούς στα AΤΜ των τραπεζών και της Καλαμάτας.
Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα.

 http://www.tharrosnews.gr/




















Σύλληψη 36χρονης για ανάληψη χρημάτων με κάρτα άλλης γυναίκας                                              28/06/2015    
  Μια 36χρονη Ελληνίδα συνέλαβαν το μεσημέρι της Παρασκευής στην Πύλο αστυνομικοί του εκεί αστυνομικού τμήματος. Η 36χρονη είχε χρησιμοποιήσει κάρτα ανάληψης χρημάτων άλλης Ελληνίδας και αφαίρεσε χρήματα από ΑΤΜ τράπεζας, που βρέθηκαν και αποδόθηκαν στην κάτοχό τους.
 http://www.tharrosnews.gr/

Έφυγε χρήμα με… ουρά από τις τράπεζες της Καλαμάτας (φωτογραφίες)

    28/06/2015   
Με το άκουσμα της διενέργειας δημοψηφίσματος, που έκανε κατά το διάγγελμά του λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, άρχισε δειλά δειλά η προσέλευση Καλαματιανών και επισκεπτών στα μηχανήματα ανάληψης των τραπεζών, που κορυφωνόταν καθώς περνούσαν οι ώρες και διαδίδονταν οι εξελίξεις.
Από τις πρωινές ώρες, με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, οι ουρές στα ΑΤΜ μαρτυρούσαν πως η χθεσινή ημέρα ήταν διαφορετική από τις προηγούμενες. Το κοινό που ήθελε να «σηκώσει» χρήματα αύξανε σταθερά και είναι άγνωστο το ακριβές ποσό των χρημάτων που κατέληξε στις τσέπες των καταθετών.
Καθώς κυλούσε η ώρα, όλο και περισσότεροι προσέρχονταν, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, έστω και προσωρινά, με τάξη τις περισσότερες φορές, αν και όπως πληροφορηθήκαμε, δεν απουσίασαν και τα επεισόδια σε κατάστημα τραπέζης στην παραλία, όπου τουλάχιστον στη μία από αυτές κάποιος θέλησε να κάνει διαδοχικές αναλήψεις, χρησιμοποιώντας πολλές κάρτες, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των υπολοίπων, που έφτασαν στα όρια των έντονων διαπληκτισμών.
Το μεσημέρι, πάντως, σε κατάστημα τράπεζας στον πεζόδρομο της Αριστομένους, για να διανυθεί μια απόσταση 15 μέτρων περίπου και να εξυπηρετηθεί πελάτης, χρειάζονταν 30 λεπτά.
Κάποιοι από τους διερχόμενους δεν παρέλειπαν να αστειευτούν, ρωτώντας αυτούς που περίμεναν αν γινόταν διανομή συσσιτίου, λαμβάνοντας ως απάντηση ότι μοιράζουν ζάχαρη. Άλλοι, δε, σχολίαζαν πως όλες αυτές οι ουρές ήταν το αποτέλεσμα της φοβίας του κόσμου, για να αποδοκιμαστούν από τους αναμένοντες, ενώ άλλοι, μεγαλύτερης ηλικίας, είχαν να θυμούνται ότι τέτοιες ουρές σχηματίζονταν στον καιρό της Κατοχής.
Στην ουρά, σε αντίθεση με ό,τι θα ανέμενε κάποιος, δεν ήταν κυρίαρχο θέμα συζήτησης η πολιτική κατάσταση ή το δημοψήφισμα. Εκείνο που αρχικά συζητούσαν οι προσερχόμενοι ήταν πόσα καταστήματα είχαν επισκεφθεί προκειμένου να αντλήσουν χρήματα. Εντύπωση προκαλούσε και η ευκολία και η οικειότητα με την οποία μιλούσε ο ένας στον άλλον.
Σε μία μόνο περίπτωση, ακούσαμε έκφραση πολιτικής άποψης. Μια γυναίκα που στεκόταν στην ουρά, συζητώντας με κάποια άλλη, είπε: «Το θέμα είναι τι θα ψηφίσεις. Αν ψηφίσεις ναι, ξέρεις ότι θα σημαίνει επιπλέον μέτρα. Εκείνο που δεν ξέρεις, είναι τι θα συμβεί αν ψηφίσεις όχι. Ενδεχομένως να είναι και η έξοδος από το ευρώ» (αναφερόμενη στα του δημοψηφίσματος).
Αμέσως επόμενο θέμα συζήτησης ήταν αν θα προλάβουν να «σηκώσουν» τα χρήματα που ήθελαν, φοβούμενοι ότι θα εξαντλούνταν αυτά του μηχανήματος.
Σε μια περίπτωση, συναλλασσόμενη αντιμετώπισε πρόβλημα ανάληψης. Δεν μπόρεσε να «σηκώσει» χρήματα, παρότι προσπάθησε δύο φορές. Όσοι παρακολουθούσαν τη σκηνή, εξέφρασαν το φόβο ότι σταμάτησαν να υπάρχουν μετρητά στο ΑΤΜ. Η συναλλασσόμενη παραχώρησε τη θέση της σε επόμενο, ο οποίος έκανε κανονικά τη συναλλαγή και η καρδιά όλων πήγε στη θέση της, εκτός της συναλλασσόμενης, που θα έπρεπε να αναζητήσει την αιτία όλων αυτών.
Και καθώς η ώρα περνούσε, δεν υπήρχαν ουρές μόνο σε καταστήματα τραπεζών που δεν είχαν άλλα χρήματα στα ΑΤΜ τους. Με την έντονη μεσημεριανή βροχόπτωση αρκετοί ήταν εκείνοι που προσπαθούσαν να προφυλαχθούν, όπως όπως, έως ότου εξυπηρετηθούν, προκειμένου να μην ξεμείνουν από μετρητά, καθώς το ανώτατο όριο ανάληψης δεν έδινε περιθώρια για πολλά πολλά…    

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας
 http://www.tharrosnews.gr