Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Τα δαχτυλίδια του «ιππότη της Πύλου»!


ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΩ ΕΓΚΛΙΑΝΟΣ ΠΥΛΟΥ

Τα δαχτυλίδια του «ιππότη της Πύλου»!

Ο πρόγονός μας, ο οποίος είχε για τελευταία κατοικία του τον προϊστορικό τάφο που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Πύλο, δεν ήταν κάποιος «τυχαίος». Τα πλούσια κοσμήματα, τα όπλα και τα τέσσερα σφραγιστικά δαχτυλίδια που βρέθηκαν εκεί μαρτυρούν ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικά ισχυρό και σημαντικό Ελληνα, έναν πραγματικό «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών»!
Η σπουδαία ανακάλυψη έγινε πέρυσι το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποίησαν οι αρχαιολόγοι του πανεπιστημίου του Σινσινάτι Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ στην περιοχή του Ανω Εγκλιανού, κοντά στο μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορα. Ο τάφος, που ανήκε σε πολεμιστή και χρονολογείται περίπου στο 1.500 π.Χ., αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου που έχει ανακαλυφθεί σε ταφικό μνημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας μετά το 1950.
Μέσα στον τάφο βρέθηκε ο σκελετός του «ιππότη της Πύλου» και μαζί περισσότερα από 2.000 αντικείμενα, όπως όπλα με επίχρυσες λαβές, αμφορείς, κοσμήματα εξαιρετικής τέχνης και χιλιάδες ψηφίδες πολύτιμων λίθων. Βρέθηκαν και τέσσερα σφραγιστικά δαχτυλίδια κατασκευασμένα από λεπτά φύλλα χρυσού, που έχουν πάνω τους αναπαραστάσεις με αναφορές στη μινωική τέχνη. Ωστόσο, σφραγιστικά δαχτυλίδια δεν μπορούσε να έχει οποιοσδήποτε, αλλά μόνο ένας «άρχοντας» της εποχής. «Ηταν άνδρας 30-35 ετών, εξαιρετικά εύπορος και σημαντική προσωπικότητα, όπως συμπεραίνουμε από τα τέσσερα χρυσά σφραγιστικά δαχτυλίδια, προσωπικά αντικείμενα κύρους» τονίζει η αρχαιολόγος Σάρον Στόκερ και προσθέτει ότι μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι βρέθηκε θαμμένο ένα μπρούτζινο κεφάλι ταύρου με κέρατα, που πιθανότατα συμβολίζει την εξουσία του.

Το πρώτο δαχτυλίδι έχει μια παράσταση από τα Ταυροκαθάψια, που είναι κοινό μοτίβο των μινωικών τοιχογραφιών, ενώ το δεύτερο και μεγαλύτερο έχει σκαλισμένες πάνω του πέντε γυναικείες μορφές σε ένα
παραθαλάσσιο ιερό.
Το τρίτο δαχτυλίδι δείχνει μια θεϊκή γυναικεία φιγούρα πλαισιωμένη από δύο πουλιά και το τελευταίο απεικονίζει μια γυναίκα καθισμένη σε θρόνο να κρατά έναν καθρέφτη και ένα κέρατο ταύρου ως προσφορά στους θεούς.
Χάλκινο σπαθί
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο τάφος δημιουργήθηκε την εποχή που οι Μυκηναίοι κατέκτησαν τους Μινωίτες και, συνεπώς, τα αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα σχετίζονται με τις επιδρομές στη μινωική Κρήτη.
Εκτός από τα σφραγιστικά δαχτυλίδια, στον τάφο βρέθηκαν επίσης ένα χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη λαβή από ελεφαντόδοντο, ένας χάλκινος καθρέπτης επίσης με ελεφαντοστέινη λαβή, χρυσά και ασημένια κύπελλα, μία σπάνια χρυσή αλυσίδα εξαιρετικής τέχνης, περισσότεροι από 50 σφραγιδόλιθοι μινωικής τεχνοτροπίας και τουλάχιστον 1.000 ψηφίδες από ημιπολύτιμους λίθους.

http://www.espressonews.gr/reportaz/2016/10/153616/ta-dahtylidia-toy-ippoti-tis-pyloy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου