Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΥΠΕΚΑ: «ΟΧΙ στα Λιγνιτωρυχεία»

 Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: «ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»


ΥΠΕΚΑ: «ΟΧΙ στα Λιγνιτωρυχεία»

22:07 14/03



«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι εξαιρετικά επιφυλακτικό απέναντι στη συγκεκριμένη επένδυση. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεκτή μια επένδυση για την οποία δεν συναινεί η τοπική κοινωνία». Με τη φράση αυτή, κλείνει την πόρτα στο μεγάλο θέμα δημιουργίας λιγνιτωρυχείων στη Μεσσηνία, ο Υφυπουργός ΥΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κουσελά , η οποία συζητήθηκε χθες στη Βουλή.



Κατά τη συζήτηση, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης επιβεβαίωσε τις σοβαρές ελλείψεις της περιβαλλοντικής μελέτης και κατέστησε σαφές ότι η Κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι σ’ αυτή την επένδυση και ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί αυτή να γίνει αποδεκτή εάν δεν συναινεί η τοπική κοινωνία, δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο και οι κάτοικοι της περιοχής.



«ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ»



Ο κ. Κουσελάς κατά την διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε στην ερώτηση, που είχε καταθέσει από κοινού με τον συνάδελφό του Βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο, με την οποία ζητούσαν να αποτραπεί η επιδιωκόμενη λειτουργία δύο ανοιχτών ορυχείων εξόρυξης λιγνίτη στην Ανατολική Πυλία. Ιδιαίτερα, επισήμανε, πως όπως και παρόμοιες απόπειρες που απορρίφθηκαν στο παρελθόν, η επένδυση αυτή συναντά την καθολική αντίδραση τόσο των κατοίκων όσο και των φορέων της περιοχής, όσο και συνολικότερα των πολιτών της Μεσσηνίας.



«Πρόκειται για μία επένδυση, η οποία αν ευδοκιμήσει, θα έχει σοβαρές βλαπτικές συνέπειες τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τη στρατηγική ανάπτυξης της συγκεκριμένης περιοχής» τόνισε ο κ. Κουσελάς.



«ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ»



Απαντώντας, ο κ. Μανιάτης, σημείωσε ότι αρμόδια για να αδειοδοτήσει περιβαλλοντικά τη συγκεκριμένη επενδυτική δράση είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδος.



«Υπάρχει μία παρατεταμένη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου επί του συγκεκριμένου θέματος και υπάρχει μία απόφαση, η οποία νομίζω ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Έχει εξουσιοδοτηθεί ο Περιφερειάρχης να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, με την οποία η Περιφέρεια έχει προγραμματική συμφωνία συνεργασίας και αποτελεί το σύμβουλο της Περιφέρειας σε θέματα περιβάλλοντος και υδροοικονομίας. Επιπλέον, πάντα με την ίδια απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα ζητηθεί και η επιστημονική γνώση και γνώμη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ιδιαίτερα της Σχολής Μεταλλειολόγων», είπε ο Υφυπουργός.



Ακολούθως, σημείωσε ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατατέθηκε έχει σοβαρά κενά και ελλείψεις και ειδικότερα:

- Δεν περιλαμβάνει περιγραφή της τεχνικής εκμετάλλευσης, δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης των εξορυκτικών αποβλήτων, δεν υπάρχει υδρογεωλογική μελέτη, δεν υπάρχει μελέτη εκπομπής ρύπων. Επιπλέον, στη συγκεκριμένη μελέτη δεν έχουν εξεταστεί οι επιπτώσεις στην κυκλοφορία του ευρύτερου δικτύου από τη μεταφορά λιγνίτη με φορτηγά προς το Σταθμό της Μεγαλόπολης.

- Δεν γίνεται αναφορά σχετικά με τη συμβατότητα των χρήσεων γης, όπως αυτές προβλέπονται από τα εγκεκριμένα χωροταξικά σχέδια της ευρύτερης περιοχής με την προτεινόμενη για εγκατάσταση επενδυτική δράση.



Επίσης, η Δ.Ε.Η., για τη συγκεκριμένη επενδυτική πρωτοβουλία απάντησε:

- Δεν έχει απολύτως καμία επίσημη επαφή με κανέναν επενδυτή, ο λιγνίτης του συγκεκριμένου λιγνιτωρυχείου είναι υψηλής θερμογόνου δύναμης και ως έχει είναι απολύτως ακατάλληλος για τα συγκεκριμένα καζάνια των μονάδων της Μεγαλόπολης.

- Πιθανόν να μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ύλη του συγκεκριμένου λιγνιτωρυχείου ως ενισχυτικό καύσιμο λίγες ώρες κατά τη θερινή περίοδο, όμως κάτι τέτοιο δεν θα δικαιολογούσε τη διάνοιξη του λιγνιτωρυχείου.

- Η μοναδική χρησιμότητα, σύμφωνα με τη Δ.Ε.Η., θα ήταν μόνο για να μεταφερθεί ο λιγνίτης στον ατμοηλεκτρικό σταθμό Μελίτης, δηλαδή στη Φλώρινα».



Κλείνοντας ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι εξαιρετικά επιφυλακτικό απέναντι στη συγκεκριμένη επένδυση. «Για τη δική μας πολιτική προσέγγιση της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου υπάρχει μία βασική προϋπόθεση. Και αυτή είναι η οποιοδήποτε επενδυτική δράση να γίνεται αποδεκτή από τα θεσμικά όργανα της περιοχής. Όταν, λοιπόν, οι Βουλευτές του Νομού και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι απέναντι, αυτό αποτελεί μία απόδειξη ότι η τοπική κοινωνία δεν το θέλει, άρα δεν ισχύει μία πολύ ουσιαστική στρατηγικής σημασίας προϋπόθεση, προκειμένου από την πλευρά της Κυβέρνησης να μπορούσε να γίνει πιθανόν αποδεκτή μία τέτοια επένδυση», τόνισε με έμφαση.



Τέλος, επισήμανε ότι η ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε να μην ανοίξει κανένα νέο λιγνιτωρυχείο και έναντι αυτού να εισηγηθεί τη λήψη άλλων ισοδύναμων μέτρων

Posted by Picasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου