Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Με διμοιρίες και μεμονωμένες διαμαρτυρίες η Αναπαράσταση στην Καλαμάτα

ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ τ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


Με διμοιρίες και μεμονωμένες διαμαρτυρίες η Αναπαράσταση στην Καλαμάτα

 23/03



Υπερβολική και άκρως προκλητική ήταν η παρουσία τόσο μεγάλης αστυνομικής δύναμης κατά τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Καλαμάτας , σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης στην περιοχή του ιστορικού Ναού των Αγίων Αποστόλων, απ’ όπου ξεκίνησε η επανάσταση το 1821.









Ο εορτασμός ήταν ιδιαίτερα λαμπρός και με αρκετό κόσμο να την παρακολουθεί, με 2-3 μεμονωμένα περιστατικά αντίδρασης από τον κόσμο. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε ο πρόεδρος του κόμματος «Άρμα Πολιτών» Γιάννης Δημαράς.









Δεν ήταν λίγοι αυτοί που εξοργίσθηκαν από την παρουσία τόσων αστυνομικών (είχαν έρθει ως ενίσχυση διμοιρίες από άλλες περιοχές) και τη λήψη τόσων αυστηρών μέτρων (κιγκλιδώματα που κρατούσαν τον κόσμο σε μεγάλη απόσταση από τις εκδηλώσεις και τους «επισήμους»), με αποτέλεσμα κάποιοι να φωνάξουν ντροπή προς τους αστυνομικούς.









ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ









Την πρώτη «ψυχρολουσία» την δέχτηκε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, αφού την ώρα που κατέθετε στεφάνι, κάποιος από το πλήθος φώναξε «προδότες». Τη μεγαλύτερη όμως δέχτηκε λίγη ώρα αργότερα ο τέως βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο οποίος και αναγκάστηκε «με ελαφρά πηδηματάκια» όπως θα λέγαμε, να αποχωρήσει.









Οι Μεσσήνιοι αιρετοί της κεντρικής πολιτικής σκηνής, όταν άλλες χρονιές σπρώχνονταν με αγκωνιές για να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και να διεκδικήσουν ένα καλό τηλεοπτικό πλάνο, αυτή τη φορά ήταν… άφαντοι!



Κανείς τους, δεν τόλμησε να παραστεί, στη μεγαλύτερη εορταστική στιγμή για την πόλη τους. Ούτε, οι Δημήτρης Κουσελάς και Νάντια Γιαννακοπούλου από το ΠΑΣΟΚ, ούτε ο κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος από τη Ν.Δ., ούτε και ο άρτι αφιχθείς στη Δημοκρατική Αριστερά, πρώην βουλευτής ΠαΣοΚ Οδυσσέας Βουδούρης. Την εμφάνισή τους έκαναν μόνο «διεκδικητές» στα ψηφοδέλτια των μεγάλων κομμάτων, εκμεταλλευόμενοι ίσως και το γεγονός ότι οι φυσιογνωμίες τους, δεν είναι ακόμα γνωστές στο ευρύ κοινό.









Αυτός ωστόσο, που τράβηξε τα «βλέματα» ήταν ο τ. βουλευτής Δημ. Σαμπαζιώτης. Κατά τη διάρκεια της αναπαράστασης, και ενώ ήταν σε εξέλιξη η ορκωμοσία των οπλαρχηγών της επανάστασης, μία γυναίκα φώναξε προς το μέρος του «κ. Σαμπαζιώτη, εσείς που ορκιστήκατε και μας παραδώσατε στην τρόϊκα».









Ελάχιστα λεπτά, μετά διακριτικά, ο κ. Σαμπαζιώτης αποχώρησε από τη σειρά των επισήμων και δεν επέστρεψε.







ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ









Οι εορτασμοί της 191ης επετείου από την απελευθέρωσης της Καλαμάτας, ξεκίνησαν με την παράταξη των σχολείων της πόλης, στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων. Λίγη ώρα μετά έφθασε στην πλατεία 23ης Μαρτίου ο λαμπαδηδρόμος με την Ιερή Φλόγα από τη Μονή Βελανιδιάς. Ακολούθησε η σημαία της Επανάστασης και η αφή της φλόγας.





Αμέσως μετά τελέσθηκε δοξολογία στον ιστορικό Ναό των Αγίων Αποστόλων, όπου επίσης, έσφυζε, εντός και εκτός, από αστυνομική δύναμη, ενώ ψάλθηκε τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων.









Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης.

Η αναπαράσταση ξεκίνησε με το προσκλητήριο των οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 και συνεχίσθηκε με την κατάληψη της πόλης.





Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παρέλαση μαθητών σχολείων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών.







Posted by Picasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου