Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

O Νίκας ευχαρίστησε ακόμα και τον Μπόμπολα…

 ΦΟΡΑ ΣΤΑ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


O Νίκας ευχαρίστησε ακόμα και τον Μπόμπολα…

για τη γέφυρα του Νέδοντα !

10/03



Έκπληκτοι ακόμα και «φανατικοί φίλοι» του, στην σημερινή στενά νεοδημοκρατική εκδήλωση εγκαινίων της γέφυρας Νέδοντα του υπό κατασκευή Περιμετρικού Καλαμάτας, άκουσαν τον Δήμαρχο Καλαμάτας να ευχαριστεί θερμά τον μεγαλοεργολάβο Μπόμπολα και τους επίσημους στην εξέδρα να χειροκροτούν.













ΣΧΟΛΙΟ:







Ο κ. Μπόμπολας υλοποιεί με σύμβαση παραχώρησης το συγκεκριμένο έργο, όπως και μια σειρά από τα μεγαλύτερα έργα της Ελλάδας, εξ ου και το προσωνύμιο «εθνικός (μεγαλο)εργολάβος» (γιατί υπάρχουν και άλλοι).







Το ότι το συγκεκριμένο έργο εκτελείται με σύμβαση παραχώρησης (1) δεν σημαίνει ότι το «χαρίζει» στο Κράτος ή στο Δήμο ή στους Μεσσήνιους.







Εκείνος κάνει τη δουλειά του και εσείς την δικιά σας: έχετε υποχρέωση εσείς, και πριν από εσάς το Κράτος, να εποπτεύσετε την τήρηση των συμβατικών όρων της σύμβασης παραχώρησης, προκειμένου να υλοποιηθεί ένα ποιοτικά άρτιο «ιδιωτικό έργο». «Ιδιωτικό», που θα γίνει δημόσιο μετά από αρκετά χρόνια, αφού μέχρι τότε ο παραχωρησιούχος (ο εργολάβος) θα έχει εισπράξει από «την πρώτη ημέρα» κιόλας την μερική ή ολική χρηματοδότηση που έχει καταβάλει για να υλοποιηθεί το έργο. Και δεν θα εισπράξει μόνο το κόστος, φυσικά, αλλά θα λάβει και ικανοποιητικό τουλάχιστον κέρδος, ως απόδοση των κεφαλαίων που επένδυσε.







Τη δουλειά του, τη δουλειά σας!







Είπατε, μάλιστα, ότι το έργο υλοποιείται ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΔΙΑ! Τι επιχείρημα είναι κι αυτό και με ποιο σκοπό ειπώθηκε; Αυτό τι σημαίνει; Ότι το κάνει … χάρισμα ο παραχωρησιούχος Μπόμπολας; Ή δεν βάζει έστω διόδια στο τμήμα αυτό, έστω και τον Περιμετρικό, αλλά έχει … λαμβάνειν από τα υπόλοιπα δεκάδες έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που εκτελεί, ανά την Νότια Πελοπόννησο, και όχι μόνο; Μήπως στο τμήμα Τσακώνα – Καλαμάτα, που επίσης εκτελεί ο «ΜΩΡΕΑΣ» δεν θα υπάρχουν διόδια;









Τι σημαίνει «ευχαριστώ», κ. Νίκα;









Τα ρήμα «ευχαριστώ» σημαίνει:



· δείχνω σε κάποιον ότι τον ευγνωμονώ για κάτι που μου έκανε ή που μου έδωσε



· κάνω κάποιον να νιώσει όμορφα, ικανοποιώ κάποιον







Το επιφώνημα «ευχαριστώ» λέγεται σε κάποιον ως αναγνώριση και ένδειξη ικανοποίησης (για κάποιο δώρο, πράξη κ.λπ.)







Και το «ευχαριστώ», ως ουδέτερο άκλιτο λέγεται σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς κάποιον…







Τι από τα πάρα πάνω (είστε και φιλόλογος!) έκανε ο κ. Μπόμπολας που του οφείλατε ¨θερμά ευχαριστώ»; Τίποτα! Κάνει απλά τη δουλειά του!...







Δεν είπαμε να διαπομπευτεί ο άνθρωπος, ούτε να τον … πετάξετε κάτω από την εξέδρα! Αλλά, από εκεί μέχρι τα «θερμά ευχαριστώ» υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση, που έχει κουράσει τον ελληνικό λαό να την … περπατάει όλα τα τελευταία χρόνια! Χρειάζεστε περισσότερη προσοχή, κ. Δήμαρχε! Ξεκαβαλήστε (που λένε και στη Μάνη και αλλαχού)! Κάνει καλό και σε εσάς, αλλά περισσότερο στους Καλαματιανούς!







------------------



(1) Η οδηγία 93/37/ΕΟΚ διακρίνει τη σύμβαση παραχώρησης έργων από μια δημόσια σύμβαση με βάση την παραχώρηση στον ανάδοχο του δικαιώματος εκμετάλλευσης ενός έργου ως αντάλλαγμα για την κατασκευή του. Είναι καθοριστική η ύπαρξη του κινδύνου εκμετάλλευσης, συνδεόμενου με την επένδυση. Το εν λόγω δικαίωμα εκμετάλλευσης μπορεί επίσης να συνοδεύεται από την καταβολή αμοιβής.









Το δικαίωμα εκμετάλλευσης συνεπάγεται επίσης τη μεταβίβαση της ευθύνης εκμετάλλευσης από την παραχωρούσα αρχή στον ανάδοχο. Η ευθύνη αυτή καλύπτει τόσο τις τεχνικές και χρηματοοικονομικές πτυχές όσο και τις πτυχές διαχείρισης του έργου. Έτσι, ο ανάδοχος οφείλει να προβεί στις αναγκαίες επενδύσεις ώστε το έργο του να μπορεί να τεθεί στη διάθεση των χρηστών υπό καλές συνθήκες. Επωμίζεται το βάρος της απόσβεσης και αναλαμβάνει τους κινδύνους που συνδέονται με την κατασκευή, τη διαχείριση και τη χρήση του εξοπλισμού.









Το δικαίωμα εκμετάλλευσης επιτρέπει στον ανάδοχο να εισπράττει, για ένα δεδομένο χρονικό διάστημα, τέλη από τους χρήστες του έργου ή/και άλλες μορφές αμοιβής προερχόμενες από την εκμετάλλευση, οι οποίες μπορεί να έχουν, π.χ., τη μορφή διοδίων, τελών ή «σκιωδών διοδίων» (shadow toll). Το γεγονός ότι τα δικαιώματα εκμετάλλευσης μπορούν να συνοδεύονται από την καταβολή αμοιβής δεν αλλάζει τίποτα εάν η αμοιβή αυτή δεν καλύπτει παρά μόνον ένα μέρος του κόστους του έργου. Πράγματι, συμβαίνει κατά καιρούς ένα κράτος να επωμίζεται εν μέρει το κόστος εκμετάλλευσης που ενέχει η σύμβαση παραχώρησης, έτσι ώστε να μειώνεται η τιμή που πρέπει να καταβάλλουν οι χρήστες του έργου. Αυτή η μερική αμοιβή μπορεί να συνίσταται σε ένα κατ' αποκοπή ποσό ή σε ένα ποσό ανάλογο με τη χρήση του έργου. Όμως δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη του κινδύνου εκμετάλλευσης, ο οποίος επιβαρύνει τον ανάδοχο· στην αντίθετη περίπτωση, η σύμβασή του ανακαθορίζεται ως δημόσια σύμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου