Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Επίσκεψη Γ.Γ. ΥΠΠΟ στην Καλαμάτα

 Επίσκεψη Γ.Γ. ΥΠΠΟ στην Καλαμάτα


Σε καλό δρόμο τα ζητήματα πολιτισμού στη Μεσσηνία



Χωρίς να προβεί στις δηλώσεις της σε ιδιαίτερες λεπτομέρειες, ευήκοα ώτα στα θέματα πολιτισμού του Δήμου Καλαμάτας έτεινε χθες το πρωί η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Δημαρχείο Καλαμάτας, στο πλαίσιο περιοδείας της χθες και σήμερα στη Μεσσηνία.

Η γραμματέας του υπουργείου μίλησε για «διαχειριστικά και οικονομικά ζητήματα, όχι προβλήματα, η αντιμετώπιση των οποίων βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο», αναφερόμενη σε θέματα όπως είναι το Μέγαρο Χορού, ο αρχαιολογικός χώρος στα Ακοβίτικα, οι ανασκαφές στην Αρχαία Θουρία και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.



Λίγο αργότερα ξεκίνησαν και οι επισκέψεις της σε διάφορα έργα, αρχής γενομένης από το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, η κα Μενδώνη τόνισε ότι το συγκεκριμένο και ένα ανάλογο έργο που γίνεται στη Κομοτηνή, είναι τα μεγαλύτερα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στην περιφέρεια της χώρας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η διαχείριση του Μεγάρου της Καλαμάτας θα είναι λιγότερο δύσκολη υπόθεση, γιατί το στηρίζει το διεθνώς καταξιωμένο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καλαμάτας, Βασίλης Τζαμουράνης, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα μήνα περίπου. Αυτή την περίοδο στο εργοτάξιο έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση της μοκέτας στην αίθουσα των θεατών και απομένουν κάποιες μικρές εργασίες.

Στη συνέχεια, η κυρία Μενδώνη επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο στα Ακοβίτικα και την ανασκαφική περιοχή στην Αρχαία Θουρία.



Στον αντιπεριφερειάρχη

Νωρίτερα, η κα Μενδώνη βρέθηκε στο Διοικητήριο, όπου είχε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά.

Ο κ. Αλευράς μίλησε για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Μεσσηνίας, ενώ τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εντάξει στο ΔΕΠΙΝ ΕΣΠΑ με 13 εκατ. ευρώ έργα πολιτισμού για την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, όπως η αποκατάσταση του Ιερού Ναού Σωτήρος στη Μεταμόρφωση, το συγκρότημα Μούρτζινου – Τρουπάκη στην Καρδαμύλη, το τείχος του Κάστρου της Ανδρούσας, το Ανδρομονάστηρο, η συντήρηση στην Ιερά Μονή στη Σαμαρίνα, στον Ιερό Ναό Ανάληψης Φιλιατρών, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Πλάτσα, στον ομώνυμο ναό στην Αλαγονία και της Αγίας Σοφίας στην Λαγκάδα, τα Ανάκτορα του Νέστορα, η Αρχαία Μεσσήνη κ.λπ.

Επίσης, συνεχάρη την κα Μενδώνη για το έργο που παράγει στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ επισήμανε ότι «αν και από το 3ο ΚΠΣ η χρηματοδότηση ήταν πολύ καλύτερη από τα άλλα δύο προηγούμενα, και πάλι δεν ήταν αναλογική με τα μνημεία που διαθέτει η Μεσσηνία».

Σε ό,τι αφορά το καταδυτικό αρχαιολογικό πάρκο στην Πύλο, η κα Μενδώνη ανέφερε στον κ. Αλευρά πως είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, αλλά και πολύ σημαντικό και το υπουργείο το έχει θέσει σε προτεραιότητα, με στόχο να είναι το πρώτο σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης έθεσε ζητήματα που αφορούν στα Κάστρα Μεθώνης και Κορώνης, αλλά και της Κυπαρισσίας, καθώς και την πρόθεση της Περιφέρειας για υλοποίηση προγράμματος διασύνδεσης παλιών λιμανιών της Μεσογείου, για ανάδειξη των λιμανιών της Πελοποννήσου.



Των Αντώνη Πετρόγιαννη / Βίκυς Βετουλάκη
Posted by Picasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου