Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Στα σκαριά τοπική τράπεζα στην Καλαμάτα

Στα σκαριά τοπική τράπεζα στην Καλαμάτα
Τελευταία Ενημέρωση: 25/06/2013   
Ο πρόεδρος της γερμανικής Ένωσης Ταμιευτηρίων προαναγγέλλει την ίδρυση πιλοτικών καταστημάτων

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

Η ιστορία με τη δημιουργία γερμανικής τράπεζας στην Καλαμάτα με σκοπό την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τουλάχιστον κατά τα λεγόμενα των σχεδιαστών της, είναι ένα θέμα που πολύ σύντομα θα βρούμε μπροστά μας.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Ταμιευτηρίων της Γερμανίας, Γκέοργκ Φάρενσον, αποκάλυψε ότι η μεσσηνιακή πρωτεύουσα είτε στο βραχύ μέλλον είτε αμέσως μετά πρόκειται να υποδεχθεί ένα από τα παραρτήματα που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι το επιτυχημένο μοντέλο των Γερμανικών Ταμιευτηρίων θα μεταφερθεί άμεσα και στην Ελλάδα, προαναγγέλλοντας, μάλιστα, την ίδρυση δύο κατ’ αρχήν πιλοτικών καταστημάτων, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Eλληνογερμανικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσής του.
Η αρχή θα γίνει από την Κεντρική Μακεδονία και την Πελοπόννησο, όπου σχεδιάζεται η ίδρυση προοπτικά πέντε καταστημάτων, σε Βέροια, Κιλκίς, Κατερίνη, Πάτρα και Καλαμάτα αντίστοιχα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην «Καθημερινή», η τελική επιλογή και η λειτουργία τους θα εξαρτηθεί από την έκβαση των συζητήσεων που θα έχει με τους επικεφαλής των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εσωτερικών, αλλά και τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει και την ευθύνη της εποπτείας και της έκδοσης των σχετικών αδειών.
Όπως εξηγεί ο κ. Φάρενσον, η επιλογή των δύο Περιφερειών αποσκοπεί σε μια πρώτη ικανοποιητική κάλυψη μεταξύ του βορρά και του νότου της χώρας και έγινε μετά από έρευνα της αγοράς για τις ανάγκες δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η Πελοπόννησος επελέγη λόγω του τουριστικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει, ενώ στην περίπτωση της Κεντρικής Μακεδονίας κυριάρχησε το ενδιαφέρον για την αγροτική παραγωγή και την ισχυρή παρουσία μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει την κατάλληλη προεργασία μετά από συστηματικές επαφές που έγιναν τον τελευταίο χρόνο με τους δημάρχους της περιοχής, επιχειρηματίες και επιμελητήρια, ο κ. Φάρενσον δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, ξεκινώντας πλέον και τον επίσημο κύκλο επαφών με την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να συζητηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση Ταμιευτηρίων στη χώρα μας. Προαπαιτούμενο είναι η σύσταση ενός Συνδέσμου Ταμιευτηρίων (National Association of Saving Banks), που θα αποτελεί το συνδετικό κρίκο της όλης προσπάθειας.
Για την εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας θα επιδιωχθεί να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης των καταθέσεων των Ελλήνων που ζουν στη Γερμανία, οι οποίοι διακινούν περί τα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο. Οι Έλληνες ή και αντίστοιχα οι Γερμανοί που συνδέονται με την Ελλάδα, διακινούν περί τα 400 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τον Φάρενσον, αναζητούν έναν αξιόπιστο τραπεζικό όμιλο στην ελληνική αγορά.
Σχολιάζοντας τις προοπτικές ενός τέτοιου μοντέλου και με δεδομένη τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που είναι σε πλήρη εξέλιξη, ο κ. Φάρενσον επιμένει ότι είναι λάθος να συγκρίνουμε τις εμπορικές τράπεζες με τα Ταμιευτήρια, που δραστηριοποιούνται στα στενά όρια κάθε Περιφέρειας και καλύπτουν αποκλειστικά τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ταμιευτηρίων επιμένει ότι ειδικά σε συνθήκες κρίσης ο θεσμός απέδειξε ότι λειτουργεί ως πόλος σταθεροποίησης της οικονομίας, στοιχείο που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι τα Ταμιευτήρια της Γερμανίας δεν υπέστησαν καμία από τις επιπτώσεις της κρίσης που διανύουμε.
Υπηρετώντας αυστηρά την παραδοσιακή τραπεζική, που μετατρέπει τις καταθέσεις των πελατών σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά, τα Ταμιευτήρια της Γερμανίας αυξάνουν σταθερά το μερίδιό τους στη δανειοδότηση των ΜμΕ, που σήμερα φθάνει στο 43% της αγοράς.
Διαχωρίζοντας τη δραστηριότητα των ταμιευτηρίων από αυτή των τραπεζών που ασκούν παράλληλα και επενδυτική δραστηριότητα, ο κ. Φάρενσον επιμένει ότι η επιτυχία του μοντέλου οφείλεται στην εστίασή τους στην πραγματική οικονομία, που δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ταμιευτηρίων της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός στην προοπτική δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής
Ένωσης, θεωρώντας ότι παρόμοιες ρυθμίσεις εξυπηρετούν τις μεγάλες και διεθνείς προσανατολισμένες τράπεζες.
«Οι τράπεζες είναι πολύ μεγάλες και πρέπει να επιστρέψουν στις αρχικές τους λειτουργίες, να λαμβάνουν και να επενδύουν ασφαλώς τις καταθέσεις των πελατών, να χορηγούν δάνεια στη μεσαία τάξη με διάρκεια και συνέπεια» καταλήγει.
«Δε θα αρχίσουν από αύριο να ρέουν τα δάνεια στην Ελλάδα, πιστεύουμε όμως ότι η χώρα έχει κερδίσει αυτή τη μακροπρόθεσμη προοπτική», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι το μοντέλο που προτείνει στοχεύει ξεκάθαρα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Θα είναι οργανωμένο τοπικά, οι τράπεζες-ταμιευτήρια θα συνεργάζονται μεταξύ τους, θα χρηματοδοτούνται από τοπικές καταθέσεις και θα αποτελούν ιδρύματα με κοινωφελή προσανατολισμό, που δε θα χρειάζεται να αποδίδουν σε κεφαλαιούχους, ανέφερε.

Ποια είναι η Ένωση Ταμιευτηρίων
της Γερμανίας (DSGV)
Η Ένωση Ταμιευτηρίων είναι η ένωση των τμημάτων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών των τραπεζών ταμιευτηρίου. Αποτελείται από 422 τράπεζες, από επτά ομίλους τραπεζών των ομοσπονδιακών κρατιδίων, από την τράπεζα DekaBank, από δέκα οικιστικές ομοσπονδιακές τράπεζες, από ένδεκα ασφαλιστικές εταιρείες των τραπεζών ταμιευτηρίου και ένα μεγάλο αριθμό εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου