Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Ενδιαφέρον από εταιρεία διαστημικών πτήσεων για την πύλη στην Καλαμάτα

Ενδιαφέρον για τη δημιουργία διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα έχει εκδηλώσει η ευρωπαϊκή εταιρεία Swiss Space Systems, όπως αποκάλυψε χθες ο Μεσσήνιος καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής και Αστροφυσικής, επιθεωρητής της NASA, Περικλής Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στη Μεσσηνία για την ομιλία που θα δώσει απόψε στο αμφιθέατρο «Αλεξ. Κουμουνδούρος».
Ο διακεκριμένος επιστήμονας θα είναι ο ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνεται στις 8.00 το βράδυ από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και τη Μεσσηνιακή Αμφικτιονία, με θέμα «Η απελευθέρωση του διαστήματος και η προοπτική της Μεσσηνίας στον τομέα της Αεροδιαστημικής».

Διαστημικός τουρισμός
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, καλωσόρισε τον κ. Παπαδόπουλο, τονίζοντας: «Υποδεχόμαστε τον εξαίρετο επιστήμονα που τιμά τον τόπο του και τον οποίο επισκέπτεται κάθε χρόνο, προβάλλοντας τη χώρα μας στο εξωτερικό με τις διεθνείς επιστημονικές του διακρίσεις. Είναι ένας πατριώτης που έχει δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τη Μεσσηνία, με την πρόθεσή του να δημιουργηθεί Πανεπιστημιακό Κέντρο Διαστημικών Ερευνών στην Καλαμάτα. Με αυτό τον τρόπο ανοίγονται νέοι ορίζοντες στην έρευνα, όχι μόνο για τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Παράλληλα, με τη δημιουργία διαστημικής πύλης στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα αναπτυχθεί ένα άλλο είδος τουρισμού, ο διαστημικός».
Από την πλευρά του, εκ μέρους της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας ο κ. Παναγιώτης Μπαζίγος αναφέρθηκε στο πόσο τιμητική είναι η παρουσία του κ. Παπαδόπουλου και πόσο σημαντικό το έργο του. Και συμπλήρωσε: «Θα γίνει κάτι πολύ σημαντικό με λίγα χρήματα και θα χρησιμοποιήσω κάτι που είπε ο ίδιος. Η επανάσταση της απελευθέρωσης ξεκίνησε από την Καλαμάτα, γιατί να μην ξεκινήσει από την Καλαμάτα και η τεχνολογική επανάσταση;». Επίσης από τη Μεσσηνιακή Αμφικτιονία, ο κ. Γ. Πράνταλος πρόσθεσε ότι είναι μεγάλη τιμή για τη Μεσσηνία η παρουσία του καθηγητή.

Ενδιαφέρον εταιρείας
Με τη σειρά του ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε συγκινημένος από την παρουσία του στη Μεσσηνία και αναφέρθηκε στη νέα προοπτική που μπορεί να ανοίξει για την περιοχή μας: «Η ιδιωτικοποίηση του διαστήματος είναι ένα θέμα που εξελίσσεται τα τελευταία 10 χρόνια και έχει φτάσει σε ένα σημείο που πραγματικά εξαπλώνεται παγκοσμίως. Δημιουργούνται διαστημικές πύλες σε διάφορα κράτη και οχήματα που μπορούν να παραδώσουν συστήματα στο διάστημα σε πολύ χαμηλό κόστος. Το θέμα της Καλαμάτας το έθεσα προσωπικά και ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, σε άτομα που ετοίμαζαν την πύλη στη Χαβάη. Κατά την εξέλιξη των πραγμάτων, ήταν ξεκάθαρο σε όλους μας ότι ο χώρος της Μεσσηνίας είναι μοναδικός για κάτι τέτοιο. Πρώτα απ’ όλα, είναι η υποδομή του αεροδρομίου Καλαμάτας (το μήκος του αλλά και η θάλασσα), η υποδομή του λιμανιού, ο νέος αυτοκινητόδρομος. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, άλλωστε, είχε σχεδιασθεί από το ΝΑΤΟ για τους δικούς του σκοπούς. Όλο αυτό συσχετίζεται και με τον τοπικό τουρισμό της Καλαμάτας. Όταν κάναμε τις παρουσιάσεις για την περιοχή μας, ανά τον κόσμο, αμέσως πολλοί συνειδητοποίησαν πως δεν μπορεί να υπάρξει διαστημικός τουρισμός χωρίς τοπικό τουρισμό. Και στο τελευταίο συνέδριο, πριν από ένα μήνα στο Κολοράντο, το θέμα ήταν ο διαστημικός τουρισμός σε σχέση με τον τοπικό. Έχουμε θέσει ως παράδειγμα την Καλαμάτα, η οποία είναι μοναδική.
Όσον αφορά στις πτήσεις, υπάρχουν 20 εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται, εκ των οποίων μία είναι καθαρά ευρωπαϊκή και λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο, η Swiss Space Systems. Έχουμε έρθει σε επαφή μαζί τους και το ενδιαφέρον είναι άμεσο. Το ερώτημα που τέθηκε είναι: όταν ανεβαίνει ή κατεβαίνει κάποιος από το διάστημα, ποια είναι η ιδεώδης οπτική εικόνα που θα θέλει να δει; Η έρημος στο Άμπου Ντάμπι, η έρημος στο Νέο Μεξικό ή τα ελληνικά νησιά και η Μεσόγειος; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και την έδωσαν οι ξένοι, όχι εμείς. Το ενδιαφέρον, λοιπόν, υπάρχει και όλοι μαζί “θα βάλουμε πλάτη” να σπρώξουμε αυτό το θέμα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο καθηγητής είπε ότι το έργο αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσα σε 1-2 χρόνια.

Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου