Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Η ιστορία και το όραμα... ζωντάνεψαν στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης                       
Έπειτα από σιωπή και εγκατάλειψη 1.700 χρόνων, το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης άνοιξεκαι πάλι τις πύλες του για το κοινό, για πρώτη φορά μετά το 300 μ.Χ. οπότε και σταμάτησε η λειτουργία του. Με ένα γκαλά όπερας εγκαινιάστηκε σε μια μοναδική βραδιά που θα μείνει για πάντα χαραγμένη το αναστηλωμένο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης. Κι ήταν όλοι εκεί. Το σωματείο «Διάζωμα» με το Φεστιβάλ Αθηνών και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών οργάνωσαν ένα γκαλά ιταλικής όπερας, υπό τη μουσική διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου και με σολίστ τους διάσημους λυρικούς τραγουδιστές Τσέλια Κοστέα και Δημήτρη Πλατανιά. Για την υλοποίηση
της εκδήλωσης συνεργάστηκαν ακόμα η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Μεσσήνης και η ΛΗ' Εφορεία Αρχαιοτήτων. Ενθουσιώδης υπήρξε και η ανταπόκριση του κοινού. Το πρόγραμμα της βραδιάς αποτελείτο από άριες και ορχηστρικά αποσπάσματα. Για την ιδιαίτερη αυτή συναυλία, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ο μαέστρος και οι σολίστ συμμετείχαν αφιλοκερδώς. Ο πρόεδρος του «Διαζώματος», που αποσκοπεί στην διάσωση και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων στην Ελλάδα, Σταύρος Μπένος, εξέφρασε την συγκίνησή του για τα «θυρανοίξια» του κορυφαίου μνημείου στην Αρχαία Μεσσήνη, το οποίο, όπως επισήμανε, «αναστηλώνεται υποδειγματικά και παίρνει ζωή από έναν σπουδαίο αρχαιολόγο, τον καθηγητή και αντιπρόεδρο του Διαζώματος, Πέτρο Θέμελη». Ο ίδιος ο καθηγητής αρχαιολογίας αναφέρθηκε με μεγάλη συγκίνηση στην προσπάθεια που έγινε και το όραμά του από το 1986 έως σήμερα και για αρκετή ώρα χειροκροτήθηκε από τον κόσμο για αόλη αυτή την ανεκτίμητη προσφορά του. Για περισσότερα από 600 χρόνια το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης φιλοξενούσε πολιτιστικές αλλά και πολιτικές εκδηλώσεις. Στον χώρο του βρέθηκαν μεγάλες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Ε' και ο περίφημος στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας, Φιλοποίμην ο Μεγαλοπολίτης.
Το παρών στην ξεχωριστή βραδιά, έδωσαν πάρα πολλοί εκπρόσωποι φορέων και αρχών αλλά και πολιτικοί παράγοντες όπως οι: Κώστας Μπούρας (Δ/ντής Γραφείου Πρωθυπουργού), ο Δημήτρης Πτωχός (Επικεφαλής Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού),  Γιάννης Ανδριανός (Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού), Γιώργος Μαυραγάνης (Υφυπουργός Οικονομικών), Εύη Χριστοφιλοπούλου (Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης), Γιώργος Καλαντζής (Αντιπρόεδρος Βουλής), Αλέξανδρος Τουρκολιάς (Δ/νων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας), Πέτρος Τατούλης (Περιφερειάρχης Πελοποννήσου), Άννα Ψαρούδα Μπενάκη (Αντιπρόεδρος Αρχαιολογικής Εταιρείας), Παναγιώτης Γεννηματάς (Επίτιμος Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκή Τράπεζας Επενδύσεων),  Νάντια Γιαννακοπούλου (Πολιτευτής Μεσσηνίας), κ.κ. Χρυσόστομος (Μητροπολίτης Μεσσηνίας), Στάθης Αναστασόπουλος (Δήμαρχος Μεσσήνης), Παναγιώτης Νίκας (Πρόεδρος ΠΕΔ Πελοποννήσου), Μάκης Παρασκευόπουλος (Δήμαρχος Πύργου), άνθρωποι από όλο το φάσμα του πολιτισμού, επιχειρηματίες αλλά και γνωστοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ και δημοσιογράφοι όπως ο Παύλος Τσίμας κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου