Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Σε Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία
τα σκουπιδο-εργοστάσια

     
 Η Νότια Πελοπόννησος, όπως όλα δείχνουν «κερδίζει» τα τρία εργοστάσια επεξεργασίας των απορριμμάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Μεσσηνιακής εφημερίδας «Θάρρος». Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της αναφέρει:
 
«Τα τρία εργοστάσια, αναμένεται να κατασκευασθούν το ένα στη Λακωνία, άλλο ένα στη Μεσσηνία και το άλλο στην Αρκαδία, με την Αργολίδα και την Κορινθία να παίρνουν από ένα Σταθμό Μεταφόρτωσης η κάθε μία.
 
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
 
Από τις διευκρινίσεις που ζητήσαμε από την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου για τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί από την ΤΕΡΝΑ, εύκολα εξάγεται το συμπέρασμα πως η μέθοδος αυτή θα είναι η κομποστοποίηση.
 
Προβλέπεται η κατασκευή 3 εργοστασίων, δύο μονάδων αναερόβιας επεξεργασίας και μιας μονάδας αερόβιας επεξεργασίας, καθώς και δύο σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Θεωρείται σίγουρο ότι χωροταξικά θα ακολουθηθεί η διάταξη που έχουν οι διαχειριστικές ενότητες. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του «Θάρρους», τα εργοστάσια κομποστοποίησης, θα κατασκευασθούν από ένα σε κάθε μία από τις τρεις διαχειριστικές ενότητες. Ένα εργοστάσιο στη διαχειριστική ενότητα της Λακωνίας, ένα εργοστάσιο στη δεύτερη διαχειριστική ενότητα, η οποία περιλαμβάνει ολόκληρη τη Μεσσηνία και από την Αρκαδία τους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας. Όλα δείχνουν πως προσανατολισμός είναι η κατασκευή του δεύτερου εργοστασίου στη Μεσσηνία και το πιθανότερο στην περιοχή Παλιοροβούνι.
 
Η υπόλοιπη Αρκαδία μαζί με τους νομούς Αργολίδας και Κορινθίας, αποτελούν την τρίτη διαχειριστική ενότητα και η θέση του τρίτου εργοστασίου κομποστοποίησης, όλα δείχνουν πως θα είναι στην Αρκαδία. Από ένα Σταθμό Μεταφόρτωσης παίρνουν οι νομοί Αργολίδας και Κορινθίας.
 
ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ
 
Μέσα στο Σεπτέμβριο η ΤΕΡΝΑ, αναμένεται να γνωστοποιήσει στην περιφέρεια τη χωροθέτηση που προγραμματίζει, η οποία μπορεί να γίνει μόνο σε περιοχές που μπορούν να έχουν βιομηχανική χρήση, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές άδειες. Αυτές ανεμένεται να έχουν δοθεί έως τέλος του χρόνου και να έχει υπογραφεί και η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ.
 
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στον φάκελο που έχει καταθέσει η ΤΕΡΝΑ, κάνει αναλυτική αναφορά και στις συνεργασίες που θα έχει με άλλες εταιρίες για τη κατασκευή του έργου και οι συμφωνίες που θα συνάψει μαζί τους, θα κατατεθούν επίσης στην περιφέρεια μέχρι τέλος του έτους, με αναλυτική αναφορά το τι επιμέρους έργο θα αναλάβει να διεκπεραιώσει η κάθε μία.
 
Παράλληλα, θα απαιτηθεί και η συνεργασία των Δήμων, προκειμένου η ΤΕΡΝΑ να προχωρήσει στην προσωρινή διαχείριση, για την οποία είναι θα υπεύθυνη πλέον μετά την υπογραφή της σύμβασης.
 
Όπως σημείωσε η κα Νικολάκου, η ΤΕΡΝΑ είναι ο  προσωρινός ανάδοχος που στον διαγωνισμό αναδείχθηκε (από την ίδια του την προσφορά) φθηνότερος, με την πλέον περιβαλλοντική πρόταση και ταχύτερος στους χρόνους που δεσμεύεται ότι θα κατασκευάσει και λειτουργήσει το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Μετά την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου που ξεκινάει άμεσα και που σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη θα ολοκληρωθεί σε ελάχιστο χρόνο, ο προσωρινός ανάδοχος θα κληθεί για την υπογραφή της σύμβασης. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
 
Όσον αφορά τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί για την οριστική διαχείριση, η κα Νικολάκου, σημείωσε:
«Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων αποτελείται από πολλά επιμέρους τμήματα, ώστε να αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την μεταβαλλόμενη σύσταση και ποσότητα των απορριμμάτων σε βάθος 28 ετών, που είναι η διάρκεια του έργου. Επίσης, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να δέχεται τα απορρίμματα που θα προκύπτουν μετά την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και την εκτεταμένη ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή.

Η λύση που έχει επιλεγεί από τον προσωρινό ανάδοχο είναι συνδυασμός αναερόβιας και αερόβιας επεξεργασίας, ώστε να επιτυγχάνονται οι σημαντικά υψηλότερες από την Κοινοτική και Ελληνική νομοθεσία περιβαλλοντικές επιδόσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η ανάδοχος εταιρία».
 
Τέλος, ένας από τους όρους του διαγωνισμού, ήταν ότι ο ανάδοχος πρέπει να αναλάβει μέχρι την ολοκλήρωση του έργου και την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων.

Η κα Νικολάκου, χαρακτήρισε σημαντική επιτυχία της Περιφέρεις Πελοποννήσου, ότι με την επιμονή της και την αταλάντευτη στάση της κατά τον ανταγωνιστικό διάλογο για την αναγκαιότητα της προσωρινής διαχείρισης, τελικά και οι τρεις προσφέροντες απεδέχθησαν την ευθύνη της προσωρινής διαχείρισης, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει αυτή.
 
«Η ανάδοχος εταιρία δεσμεύεται ότι στο διάστημα που προέβλεπε η διακήρυξη (7-10 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης) θα παραλαμβάνει το σύνολο των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου που προκύπτουν μετά την εφαρμογή των προγραμμάτων πρόληψης και ανακύκλωσης, στις εγκαταστάσεις της, όπου θα τα επεξεργάζεται και θα τα διαθέτει τηρώντας όλες τις απαιτήσεις της Κοινοτικής και Εθνικής νομοθεσίας. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιεί το τμήμα των υποδομών που θα έχει έως τότε κατασκευαστεί.

Είναι λοιπόν σημαντικό οι Δήμοι με την υποστήριξη της Περιφέρειας να οργανώσουν σύγχρονα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά προγράμματα πρόληψης και ανακύκλωσης, που θα οδηγούν στη σημαντική μείωση των απορριμμάτων που πηγαίνουν προς επεξεργασία στα εργοστάσια, όπως άλλωστε προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και οι κοινοτικές οδηγίες», κατέληξε η αντιπεριφερειάρχης», αναφέρει η Μεσσηνιακή εφημερίδα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου