Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Τρίπολη, Καλαμάτα και Ναύπλιο στην «κούρσα» για την πολιτιστική πρωτεύουσα 2021


Πελοποννησιακή μάχη για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα
Μετά την Τρίπολη και την Καλαμάτα μπήκε και το Ναύπλιο στη λίστα με τις υποψηφιότητες για την πολιτιστική πρωτεύουσα 2021. Την πρόταση για να επιλεγεί το Ναύπλιο ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος  στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Ναυπλίου.
Ο κ. Κωστούρος τόνισε πως η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας έχει υπέρ της σημαντικά επιχειρήματα για την επιλογή της, όπως: Το ιστορικό υπόβαθρο ,το προϊστορικό  και βυζαντινό παρελθόν της περιοχής, την αρχιτεκτονική του Ναυπλίου που είναι χωρίς άλλο το καθρέφτισμα της ιστορικής του μοίρας.. Την υποδομή σε υφιστάμενους ή εν δυνάμει υπαίθριους συναυλιακούς χώρους, όπως το Βουλευτικό, το Παλαμήδι, το Μπούρτζι και εν κατακλείδι ολόκληρη την παλιά πόλη. Τον νεώτερο  θεσμό διεθνούς εμβέλειας , το Φεστιβάλ Ναυπλίου. Η πρόταση υπερψηφίσθηκε από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ναυπλιέων.
Στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου και ο δήμος της Τρίπολης γνωστοποίησε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης είχε δηλώσει ότι η Τρίπολη είναι ένδοξη για την ιστορία της , για τον πολιτισμό της και πλέον διαθέτει και τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές να διεκδικήσει τον τίτλο της  Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το έτος 2021 σε σχέση με τις άλλες υποψήφιες ελληνικές πόλεις.
Τέλος, την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας τόνισε πως η μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει υπέρ της σημαντικά επιχειρήματα για την επιλογή της, καθώς «είναι η πόλη από την οποία ξεκίνησε η επανάσταση του 1821 και εδώ συγκεντρώθηκαν οι ηγέτες του αγώνα για να εκπέμψουν το μήνυμα της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού». Επίσης δήλωσε ότι χρειάζεται συστράτευση και συνεννόηση όλων των δυνάμεων της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, αλλά και των Μεσσηνίων όπου κι αν βρίσκονται, πέρα από ιδεολογικές και κομματικές αναφορές αλλά και ιδιοτέλειες, είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχή διεκδίκηση να ανακηρυχθεί η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.
Το ενδιαφέρον τώρα θα είναι στο ποια από τις τρεις πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα βγει "νικήτρια".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου