Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

(3) από την Πύλο.

Περνούν από κόσκινο 17 επιχειρηματίες στη Μεσσηνία


Τελευταία Ενημέρωση: 19/11/2013

Στη λίστα γνωστά ονόματα που δραστηριοποιούνται στην τοπική οικονομία


Καλούνται να δικαιολογήσουν ακίνητα και καταθέσεις χωρίς να σημαίνει ότι έχουν φοροδιαφύγει

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

Πρόστιμα σε φορολογούμενους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, τα οποία μπορούν να φτάσουν μέχρι και 10 εκατομμύρια ευρώ ανά περίπτωση, προτίθεται να επιβάλει μαζικά πλέον το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).
Με βάση τις οδηγίες της Ομάδας Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ, σειρά για έλεγχο από τη νεοσύστατη «ΔΟΥ των πλουσίων» έχουν πάρει περισσότεροι από 1.600 φορολογούμενοι, στους οποίους γίνεται ενδελεχής έλεγχος για τη μεγάλη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΟΥ, περιουσία που διαθέτουν και πώς αυτή φορολογήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Στην περιβόητη αυτή λίστα βρίσκονται και τα ονόματα δεκατριών (13) επιχειρηματιών από την Καλαμάτα, ενός (1) από το Μελιγαλά και τριών (3) από την Πύλο.
Πάντως, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ στο «Πρώτο Θέμα» προχθές, ο αριθμός μεγαλώνει συνεχώς και εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα κληθούν για να δικαιολογήσουν την περιουσία τους κι άλλοι επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι (δικηγόροι, εργολάβοι κατασκευαστές, επιχειρηματίες, ξενοδόχοι).
Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών λένε ότι οι έλεγχοι βρίσκονται ακόμη στην αρχή και έγιναν σε όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, στοχοποιώντας κυρίως αυτούς που έβγαζαν εκατομμύρια από πωλήσεις ακινήτων.
Πάντως, ένας αριθμός από τους ελεγχόμενους δίνει πειστικές εξηγήσεις και ο έλεγχος ολοκληρώνεται σχεδόν χωρίς επιπτώσεις για τους ίδιους. Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται ότι όσοι βρίσκονται στη λίστα δεν είναι απαραίτητα παραβάτες και υπόλογοι.
Από τους μέχρι σήμερα ελέγχους καταλογίστηκαν διαφυγόντες φόροι και επιβλήθηκαν πρόστιμα. Σχεδόν ένας στους τρεις, όμως, που εντοπίζεται να φοροδιαφεύγει, καταφεύγει στη φορολογική διαιτησία μετά τον έλεγχο, για να μειώσει το φόρο έως και 70%!   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου