Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Στη χειρότερη φάση της θητείας του: Ο Τατούλης εκβιάζει τη ΝΔ που κωφεύει

Στη χειρότερη φάση της θητείας του: Ο Τατούλης εκβιάζει τη ΝΔ που κωφεύει Γράφτηκε από την 
  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις και να κερδίσει έδαφος από την παντελή απουσία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ο Πέτρος Τατούλης, με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. 
Η κίνηση του περιφερειάρχη σημαίνει και το τέλος της αναμονής για στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία, όπου το κλίμα το οποίο έχει διαμορφωθεί γι’ αυτόν είναι ιδιαίτερα βαρύ. Σε αυτό συνέτεινε και ένα μπαράζ δημοσιευμάτων σε αθηναϊκές εφημερίδες -αλλά και στο Διαδίκτυο- τον τελευταίο καιρό σχετικά με τα όσα συμβαίνουν με τα δημόσια έργα στην Πελοπόννησο. Οπως επίσης και η κίνηση του βουλευτή Θαν. Πετράκου που ζητά τη διερεύνηση των όσων σχετίζονται με σειρά σημαντικών έργων στην Πελοπόννησο.
Αντιλαμβανόμενος ότι τα περιθώρια υποστήριξης από τη Νέα Δημοκρατία έχουν εκμηδενιστεί, ο κ. Τατούλης επιχειρεί πλέον ανοιχτό πολιτικό εκβιασμό με στόχο να αναγκάσει τη Νέα Δημοκρατία να τον υποστηρίξει εκμεταλλευόμενος το ρευστό πολιτικό τοπίο. Το οποίο του επιτρέπει να φιλοδοξεί ότι μπορεί να πετάξει έξω από το δεύτερο γύρο τον εκλεκτό της και να την υποχρεώσει σε αναγκαστική υποστήριξη στο δεύτερο γύρο.
Η φιλοδοξία αυτή στηρίζεται και στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη στο επίπεδο της Περιφέρειας με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ένα τεράστιο κενό το οποίο κανένας δεν φροντίζει να "γεμίσει" εγκαίρως. Με φήμες, υποθέσεις και… πληροφορίες δεν γίνεται πολιτική και το κυβερνητικό κόμμα δείχνει αμήχανο να διαχειριστεί αυτή την υπόθεση. Και όταν κληθεί να πάρει αποφάσεις, ίσως θα είναι αργά για να καλυφθεί ο χαμένος πολιτικός χρόνος. Ενώ μπορεί να βρεθεί σε δυσκολία να πάρει αποφάσεις καθώς ήδη καταγράφονται κινήσεις στελεχών της. Εδώ και καιρό για παράδειγμα αναπαράγεται στο Διαδίκτυο το ενδιαφέρον του (δύο φορές) δημάρχου Χαϊδαρίου Δημ. Μαραβέλια ο οποίος είναι λακωνικής καταγωγής και από τα νεότερα στελέχη του κόμματος στην αυτοδιοίκηση καθώς είναι 46 χρονών. Πολλοί δήμαρχοι της περιοχής "σπρώχνουν" την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος δεν έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο και τον τελευταίο καιρό σηκώνει όλο και περισσότερο τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον κ. Τατούλη. Στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας όμως υπάρχουν σκέψεις για νέο πρόσωπο και από τα ονόματα που "παίζουν" είναι αυτό του 33χρονου βουλευτή Κορινθίας Χρίστου Δήμα, γιου του τέως αντιπροέδρου της ΝΔ Σταύρου Δήμα. Ορισμένοι συζητούν και το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του δημάρχου Πειραιά Βασ. Μιχαλολιάκου ο οποίος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και ποντάρει στο μανιάτικο στοιχείο.
Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία είναι αυτό της συσπείρωσης και ο κ. Τατούλης γνωρίζει ότι αυτό είναι και η αχίλλειος πτέρνα της. Οχι μόνον γιατί ο ίδιος μπορεί να της προκαλέσει ρήγματα, αλλά και γιατί κινδυνεύει να πλαγιοκοπηθεί από ενδεχόμενη υποψηφιότητα από το χώρο της ευρύτερης Δεξιάς (το ενδιαφέρον του Γιάν. Μανώλη είναι χαρακτηριστικό), αλλά και τη Χρυσή Αυγή που παρά το πλήγμα της σύλληψης στελεχών της, διατηρεί ισχυρές δυνάμεις ιδιαιτέρως στην Πελοπόννησο.
Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Περιφέρειας είναι… είδος υπό εξαφάνιση. Πολιτικά καταποντισμένο και με τα στελέχη της περιφέρειας προσκολλημένα προκλητικά στον κ. Τατούλη, αδυνατεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στο κυβερνητικό στρατόπεδο και κινδυνεύει να χαθεί στην πολιτική δίνη.
Το σχέδιο Τατούλη ενισχύεται και από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που έχει ξεκινήσει με τη βοήθεια δημάρχων της… Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι για να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις δεν διστάζουν να τον εκθειάσουν ακόμη και σε ακραίες περιπτώσεις, όπως είναι η ιστορία με τα σκουπίδια όπου ο Δ. Καφαντάρης θεώρησε "μικροδιαφωνίες" τις αντιδράσεις στην Καλλιρρόη. Το γεγονός αυτό εξοργίζει την ηγεσία του κυβερνητικού κόμματος αλλά δείχνει ότι δεν μπορεί να παρέμβει.
Με δεδομένα αυτά το σχέδιο Τατούλη γίνεται ακόμη πιο καθαρό: Αξιοποίηση των σχέσεων με το γερμανικό κατεστημένο, ενίσχυση του μηχανισμού που έχει συγκροτήσει, πλαγιοκόπηση της Νέας Δημοκρατίας και ρίσκο με την ελπίδα ότι θα την υπερκεράσει, αν δεν την αναγκάσει να τον υποστηρίξει. Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/perifereia/item/30745-tatoylis-thiteia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου