Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΚΕ: Έλλειψη προσωπικού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

 12/11
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Προς τον Υπουργό Υγείας
 
Θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.
 
Η κατάσταση που βιώνουν καθημερινά εργαζόμενοι κι ασθενείς λόγω έλλειψης προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι δραματική. Ενδεικτικά αναφερόμαστε στους τραυματιοφορείς όπου δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, με αμέτρητα οφειλόμενα ρεπό και άδειες. Ολόκληρα τμήματα και κλινικές λειτουργούν με έναν και μοναδικό τραυματιοφορέα σε κάθε βάρδια που μπορεί να καλείται να καλύψει πάνω από 100 ασθενείς. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δύο τραυματιοφορείς καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες σε όλες τις βάρδιες. Στα ασθενοφόρα γίνονται μεταφορές ασθενών μόνο από τους οδηγούς χωρίς τραυματιοφορέα. Σε κάθε περίπτωση οι συγγενείς καλούνται να παίξουν το ρόλο του τραυματιοφορέα (όταν αυτοί είναι σε θέση να το κάνουν) ειδάλλως δημιουργείται τεράστιο θέμα αναμονής σε περιστατικά που στην πλειονότητα τους χαρακτηρίζονται έκτακτα.
 
Μπροστά σ αυτήν την κατάσταση η διοίκηση του νοσοκομείου προχώρησε στην πρόσληψη μέσω ιδιωτικής εταιρείας, τραυματιοφορέων με μισθούς 400 ευρώ κι ανασφάλιστους, η οποία δραστηριοποιείται και στον χώρο της Υγείας. Πραγματοποιεί «δωρεές» στα νοσοκομεία της χώρας μηχανογραφικού υλικού και ιματισμού αλλά κι «εθελοντών» τραυματιοφορέων, στοχεύοντας προφανώς στην διείσδυση από την πίσω πόρτα στα νοσοκομεία της χωράς νοικιάζοντας φτηνούς, ανασφάλιστους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι αυτοί καλούνται αρχικά να δηλώσουν «εθελοντές» κι η εταιρεία μέσω «δωρεάς» τους αμείβει με το πόσο των 400 ευρώ, ένα «χαρτζιλίκι στις δύσκολες μέρες που ζούμε» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Πρόκειται για την πιο σκληρή μορφή εκμετάλλευσης, δουλεμπορική σχέση, καθώς εκμεταλλεύονται την ανάγκη και την ανέχεια την οποία βιώνουν οι νέοι, άνεργοι. Πρόκειται για μια κατάσταση που στο μέλλον μπορεί ν αποτελέσει το νέο μοντέλο εργασίας στο Δημόσιο.
 
Το σχέδιο δικομματικής κυβέρνησης, ΕΕ,  είναι ξεκάθαρο και διατυπωμένο: θέλουν να ενισχύσουν τα μονοπώλια στην Υγεία και την επιχειρηματική δράση των συρρικνωμένων δημόσιων μονάδων, με ασθενείς που θα πληρώνουν ακριβά και εργαζόμενους υγειονομικούς που θα στοιχίζουν φθηνά, προκειμένου να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων και Κ.Υ.
 
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει, ούτως ώστε:
·        Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο νοσοκομείο καθώς και αυτοί που εργάζονται μέσω εργολάβων και να σταματήσει κάθε σχέση του νοσοκομείου με εταιρείες ενοικίασης προσωπικού.
·        Να προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, βοηθητικό προσωπικό) με βάση τις ανάγκες για υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας των κατοίκων της περιοχής.
·        Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις φάρμακα και νοσηλεία για όσους προσέρχονται να εξεταστούν, ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι Έλληνες ή μετανάστες.
 
Οι βουλευτές
Νίκος Καραθανασόπουλος
 
Γιώργος Λαμπρούλης
 
Νίκος Μωραΐτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου