Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Η λιτανεία καθιερώθηκε από το 1884 όταν εγένετο η περιφορά για να σταματήσουν οι τοτε καταστρεπτικοί σεισμοί που έπληξαν την Μεσσηνία

                                                        Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ
Της Καλαμάτας την ψυχή αποτελεί η πολιούχος της ,η Παναγία η Υπαπαντή .Θαυματουργός εικόνα της Θεομήτορος φυλάσσεται στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναο και λιτανεύεται ,ύστερα από Παμμεσσηνιακό προσκύνημα ,με Μεγάλη επισημότητα κάθε χρονο την 2α Φεβρουαρίου .
Η λιτανεία καθιερώθηκε από το 1884 όταν εγένετο η περιφορά για να σταματήσουν οι τοτε καταστρεπτικοί σεισμοί που έπληξαν την Μεσσηνία .Η μερα αυτή καθιερώθηκε η κατ΄ εξοχήν γιορτή των Μεσσηνίων σε οποιοδήποτε σημείο και αν ευρίσκονται .
Ο Μητροπολιτικός Ναος της Υπαπαντής με τους επιβλητικούς Βυζαντινούς του τρούλους και τις γλυκόαχες καμπάνες άρχισε να κτίζεται το 1859 και εγκαινιάσθη το 1873 όταν και ετέθη σε αυτόν η σεπτή εικόνα της πολιούχου Θεομήτορος .
Εικόνα που ιστορήθηκε ,στην αρχικη της μορφη , από τον Οσιο Λουκα ,κατά την γνώμη αρχαιολόγου που επιστέφθηκε την Καλαμάτα προ του 1821 !!!
Δυό φορές  η εικόνα ξαναζωγραφίσθηκε το 1843 από τον Βυζάντιο και το 1914 από τον Ιακωβίδη .
Την Πρώτη φορά γιατι ειχαν ξεθωριάσει τα χρώματα και την δεύτερη γιατι υπέστη ζημιές από την πυρκαἰα  στον μητροπολιτικό ναο της 2ας Φεβρουαρίου 1914 .Το ένδυμα της εικόνος είναι επίχρυσο και στολισμένο από πολύτιμους λίθους ,αφιερώματα των πιστών .
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η εικόνα δεν παριστάνει την Υπαπαντή του Σωτήρος αλλά καθιερώθηκε γιατί αρχικά εφυλάσσετο  στον μικρό ναο της Υπαπαντής πλησίον του Μητροπολιτικού ναου .Σημερα είναι περιφραγμένος ο χώρος οπου υπήρχε το ιερο του.
Εκει ανευρέθη και η εικών διαφυλαγμένη βαθιά στην Μεσσηνιακή γη ,κατω από τον σταύλο καποιου Τούρκου αγα,τοπο παμπάλαιας εκκλησιάς .
Ο Χριστιανός υποκόμος του αγα αυτού φωτίστηκε από τη θεια χαρη με όνειρο και ανασκάπτοντας τον τοπο του σταύλου οπου ηρνούντο να πλησιάσουν τα άλογα σαν κατι το τρομερό να συμβαίνει εκει ,ανέσυρε την θαυματουργό Εικόνα που κατέστη της Μεσσηνίας φύλαξ ,σκέπη και στήριγμά .
Ο Τουρκος άγάς παραχώρησε τον σταύλο για να γινη εκκλησία και βαπτίστηκε χριστιανός .
Από την εποχή εκείνη που η σεπτή εικών ανευρέθη με την επέμβαση της θειας πρόνοιας ,ένα πλήθος από θαύματά της θεομήτορος εξιστορούνται στην Καλαμάτα .Οι ευεργετηθέντες η και οι πάσχοντες κατά χιλιάδες συρρέουν κάθε χρονο στον ιερο ναο της Υπαπαντής .
Η Καλαμάτα γεμίζει τοτε από κοσμο και οι σιδηρόδρομοι και τα λεωφορεία καθιερώνουν έκτακτα δρομολόγια για την μεταφορά των πιστων από την Μεσσηνία ,τη λοιπή Πελοπόννησο και την Αθήνα ακομη,από οπου οι Μεσσήνιοι κατέρχονται ομαδικά .
Συγκινητική είναι η προσέλευσις εκείνων που τωχουν ταμα και προσέρχονται στον ιερο ναο διασχίζοντας την πολη περπατώντας γονατιστοί .Στην μεγαλη αγρυπνία της παραμονής της χαρης της όχι μονο ο ναος αλλα και ο περίβολος κατακλύζονται από κοσμο .Η θεια λειτουργία γραμμένη από τον Γεράσιμο Παγώνη ,ψάλλεται από δεκάδες ιερέων χοροστατούντων μητροπολιτών .







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου